Lagbanner
Postpartita #29 & 30: Scudetton klar?

Postpartita #29 & 30: Scudetton klar?

Juventus bredd avgör, Atalanta dödade CL-striden och Samp vann nyckelmatcherna i botten.


Tätt, tätt, tätt...
Matchande i Serie A under sommaren är konstant. Knappt en ledig dag och omgångarna känns som om de flyter in i varandra.

Vi kollar in den senast veckans resultat - lag för lag.

Atalanta:
Sex raka segrar och laget jagade sitt klubbrekord med sju raka. Bara formstarka Napoli som behövdes besegras...
Och det såg illa ut. Första halvlek var riktigt tempostark och taktiskt bra, kanske den bästa under sommaren i Serie A och att det var mållöst var rättvist. I andra rev hemmalaget av direkt och satte ledningsmålet genom Pasalic - föranlett horribelt försvarspel av gästerna. Där fick la DEa kontroll på sakerna och när Gosens sen satte 2-0 var saken i stort sett klar. Sju raka segrar och nytt klubbrekord var ett faktum.
Ett det skulle bli nytt rekord igen för laget tog revanch på hemmaförlusten mot Cagliari genom att vinna mot dom på ön. Målsnålt och vinsmål på straff av Muriel. Champions Legaue-platsen i stort sett säkrad då det är femton poäng ner till Roma och Napoli. Blicken ligger på Inter och Lazio ovanför...
Senaste matcherna:
Napoli (h) 2-0, Cagliari (b) 1-0
Kommande i veckan:
8/7 - Sampdoria (h), 11/7 Juventus (b)

Bologna:
I en ganska mitt-i-vecka betonad match mot Cagliari där båda delade snällt på poängen drog Mihajlovic och hans gelikar till San Siro för att störa Inters jakt på ligatiteln.
Och som de störde. När man såg Orsolinis miss första halvlek trodde man att det var chansen för Bologna. Det blev inte bättre av att Lukaku satte 1-0 på en retur från Martinez strax efteråt. Definitivt död var den då Soriano drog på sig rött för att gnälla på domaren tio minuter in i andra. Eller, ja. Unga löftet Juwara höll inte med. Inom loppet av sex minuter kvitterade Bologna genom den 18-årige gambianen, få Bastoni utvisad och se Barrow sätta segermålet efter en klassassist av Palacio (av alla spelare...). Skrällen var ett faktum.
Senaste matcherna:
Cagliari (h) 1-1, Inter (b) 2-1
Kommande i veckan:
8/7 - Sassuolo (h), 12/7 - Parma (b)

Brescia:
En av de mest miserabla föreställningarna i årets Serie A stod laget för på San Siro mot Inter. Trots att laget var i stor poängnöd såg det inte ens ut att försöka göra något åt situationen. Motståndarna gjorde lite som de ville och vann med klara 6-0. Siffrorna belös verkligen hur det såg ut. 
Frågan var på vilket sätt laget skulle ta derby della Garda mot Hellas Verona i omgången efter. 
Det blev på bästa tänkbara. Efter en svag första halvlek satte den blott sjuttonårige backen Papetti 1-0 på hörna som höll sig ända till slutet när Donnarumma slängde nycklarna för Hellas med att sätta 2-0. Nu är laget bara sex poäng från säker mark. Liket lever.
Senaste matcherna:
Inter (b) 0-6, Hellas Verona (h) 2-0
Kommande i veckan:
8/7 - Torino (b), 11/7 - Roma (h)

Cagliari:
I slätstruken insats i Bologna kom laget hem med en poäng genom mål av finformade Simeone. Nu skulle laget hålla i sin svit att slå Atalanta. Överraskande 2-0 i början på säsongen skulle hållas. Och det gjorde det.
I första halvlek fortsatte Simeone och hålla sin form och satte ett klassmål bakom Gollini. Bara för en VAR-repris visar att anfallaren fått med sin bollen på handen i momentet som föranledde målet. I stället fick de sig få en straff emot sig och Mureil göra 1-0 på den. 
Något riktigt heta chanser sen i andra att komma ifatt kom aldrig riktigt utan Cagliari förlorade -men plussade ändå mot Atalanta den här säsongen (2-1 i målskillnad). 
Senaste matcherna:
Bologna (b) 1-1, Atalanta (h) 0-1
Kommande i veckan:
8/7 - Fiorentina (b), 12/7 - Lecce (h)

Fiorentina:
Efter den jobbiga förlusten mot Lazio var det dags att repa mod hemma mot Sassuolo. Det blev direkt pannkaka.
Med Chiesa som har sina tankar någon annanstans och Castrovilli i sin uslaste form i Viola hjälper det inte med att Ribery håller uppe laget.
Gästerna pulvriserade hemmalaget och plötsligt kändes inte Serie B långt borta. 
Tuff match då borta mot Parma omgången efter men med Chiesa och Castrovilli bänkade lyckades laget trockla till sig en seger där alla matchens tre mål gjordes på straffar. Pulgar gjorde sitt femte mål för säsongen. Samtliga på straff.
Senaste matcherna:
Sassuolo (h) 1-3, Parma (b) 2-1
Kommande i veckan:
8/7 - Cagliari (h), 5/7 - Hellas Verona (h) 

Genoa:
Nej, Genoa räkte inte till även om intentionerna fanns där hemma mot Juventus. En klar förlust och en sexpoängsmatch mot Udinese i Friuli var där. 
Det syntes att tunga poäng stod på spel och inget av lagen bjöd till - början. Udinese kom loss i slutet på första halvlek och tog ledningen.
Jakten på kvittering tog fart hos gästerna men efter att hemmalaget satt 2-0 med drygt en kvart kvar såg det tungt ut. Men gammelmannen pandev ändrade på det i den åttionde minuten och efter en högst tveksam straff på tilläggstid fick il grifone straff.
Pinamonti stegar fram - och missar!
Returen snappar hann dock upp direkt kvitterar och räddar hem en poäng och två poängs försprång till Lecce. Hans andra raka match han gör mål i.
Senaste matcherna:
Juventus (h) 1-3, Udinese(b) 2-2
Kommande i veckan:
8/7 - Napoli (h), 12/7 - SPAL (h)

Hellas Verona:
Efter en sen kvittering i baken mot Sassuolo omgången innan tog Gialloblú emot ett annat gulblått lag på Bentegodi, nämligen Parma. En jämn och relativ öppen tillställning lyckades hemmalaget få med sig alla tre poängen. Mål genom Di Carmine på en ganska billig straff avlöstes av ett Arjen Robben-mål av Zaccagni och ett avgörande av Pessina i den åttionde minuten.
Med 42 poäng och kontraktet klart så åkte laget till Brescia för Gardaderbyt. 
Laget saknade dock spelmotorn Amrabat. Och det syntes.
Trots ett spelövertag kunde inte laget få håll på hemmalaget och när sen Brescia gjorde 1-0 så var orken som bortblåst för att skapa riktigt heta chanser och en försmädlig förlust inkasserades.
Senaste matcherna:
Parma (h) 3-2, Brescia (b) 0-2
Kommande i veckan:
9/7 - Inter (h), 12/7 - Fiorentina (b)


Inter:
Bästa matchen för säsongen sa många när Contes lag gjorde processen kort med ett håglöst Brescia.
Uppdelat på sex målskyttar vann laget med tennissiffror på San Siro inför jublande hemmajournalister.
Skulle Juventus få se upp? Inte skulle Bologna stå emot ångvälten?
Nej Bologna stod inte emot. Inte i första halvlek i alla fall. 1-0 med mersmak där Lautaro Martinez också kostade på sig att missa en straff (och Gagliardini returen därpå). Och nog borde de ha avgjort redan i början av andra de fick spela 11 mot 10.
Men det blev helt annan signal. Intensiteten svalnade - lättjan tog över. Och Bologna kvitterade med en man mindre. 
De hann inte vakna upp förrän Bastoni fick sitt andra gula och förre Intertjänaren Palacio serverade Barrow en guldboll som han hur säkert som helst satte bakom Handanovic. Säsongen över för Conte. 
Senaste matcherna:
Brescia (h) 6-0, Bologna (h) 1-2
Kommande i veckan:
9/7 - Hellas Verona (b) , 13/7 - Torino (h)

Juventus:
Match borta mot Genoa, där storspel av Juventus utlåning Perin gjorde att det var mållöst i första halvlek. Men genom klassmål av Dybala, Ronaldo (kanon på 106km/h) och Douglas Costa bäddade för ett steg närmare scudetton.
Ännu starkare blev det i derbyt mot Torino där det var Buffon 648:e Serie A-match - mest av alla. Med det gick han om Maldini.
Kanske inte för att segern var så märkvärdig. Torino bjöd inte upp till riktigt motstånd och trots att Belotti reducerade på straff strax innan pausvilan kontrollerade Juve matchen totalt. Det märkvärdiga var att Milan gav dem hjälp nere i Rom...
Senaste matcherna:
Genoa(b) 3-1, Torino (h) 4-1
Kommande i veckan:
7/7 - Milan (b), 11/7 - Atalanta (h)

Lazio:
Trots underläge i upptackten av matchen så vände Lazio komfortabelt matchen genom Immobile och Parolo och gav häng på Juventus i ligatitelracet. Men det var en phyrrusseger. Immobile och Caicedo drog på sig varsit gult kort och blev avstängda i nästa match. Den mot Milan på Olimpico.
Det visade sig också ödesdigert. 
Visst såg man tendensen redan mot Torino att laget gick på tänderrna och med tank på hur tunn truppen är så visade sig avbräcket vara alltför stort. Det fanns chanser att ta ledningen men de togs nte. I stället satte gästerna 1-0 i den 23.e minuten och kontrollerade helt matchen efter det. Lazio var aldrig närheten av att kunna hota när deras främsta vapen Luis Alberto inte hade någon kanon där framme.
Scudettodrömmen puts väck.
Senaste matcherna:
Torino (b) 2-1, Milan (h) 0-3
Kommande i veckan:
7/7 - Lecce (b), 11/7 - Sassuolo (h)

Lecce:
Med nyckelmatch hemma mot Sampdoria skulle laget ta klivet upp ovanför strecket och kanske dra ner Samp under det. 
Det blev för drygt för puglieserna. Efter en match där straffar avgjorde. Laget skulle nog också ha fått spela elva mot tio i större delen av matchen då Rocchi missade att plocka bort Bonazzoli när han sparkade Donati i ansiktet. 
Nu är inte lecce ett lag med flyt och mot ett skarpt Sassuolo hade inte Liveranis mannar något att sätta emot utan intecj¨knade sin sjätte raka förlust. Två poäng efter genoa nu.
Senaste matcherna:
Sampdoria (h) 1-2, Sassuolo (b) 2-4
Kommande i veckan:
7/7 - Lazio (h), 12/7 - Cagliari (b)

Milan:
Ibrahimovic tillbaka i truppen ch fick hoppa in i slutet på matchen mot SPAL när laget jagade för att komma igen från underläget med 0-2. 
Med mycket tur lyckades Rossoneri plocka med sig en poäng efter slumpmål av Leao och en missad rensning av SPAK-backen Vicari på övertid. Fyra dagar senare skulle laget ner till Olimpico och möta ligatvåan Lazio. 
Med Ibra från start så tog laget ledningen genom Calhanoglu efter 23 minuter med en assist av svensken och han forsatte sen öka på till dubbel ledning några minuter senare för att se det blåsas av (korrekt) för offside. Han fick dock revanch bara några minuter senare då han satte en straff som Radu orsakat. Sen var det faktiskt ren transportsträcka för gästerna då Lazio inte var i närheten av att hota. Frånvaron av Immobile lös tydligt.
Senaste matcherna:
SPAL (b) 2-2, Lazio (b) 3-0
Kommande i veckan:
7/7 - Juventus (h), 12/7 - Napoli (b)

Napoli:
Klassmatch i första halvlek mot Atalanta förbyttes till en slarvig och ofokuserad inledning av den andra som kostade Gattusos killar mål direkt. Efter det kändes inte Napoli starka nog att hålla uppe mot ett speedat hemmalag och när Gosens satte 2-0 en kvart in så var drömmen om Champions League som bortblåst. 
Nu var det femteplatsen som gällde och ett hungrigt lag tog emot Roma och när Callejon och Insigne virvlade upp skulle det egemtligen varit en sörre ledning än ett mål när gästerna kom igenom och kvitterade. Insigne gjorde dock jobbet tio minuter kvar och satte 2-1 otagbart för Pau Lopez. Laget har sen tidigare Europa League-platsen klar - nu är det bara defilera säsongen på bästa sätt.
Senaste matcherna:
Hellas Verona (b) 2-0, SPAL (h) 3-1
Kommande i veckan:
8/7 - Genoa (b), 12/7 - Milan (h)

Parma:
Efter den snöpliga förlusten hemma mot Inter skulle Parma upp till Verona för att skörda den fina formen dom ändå är i. 
Och det startade bra med ett klassmål av Kulusevski som lurade hemmaförsvaret strax utanför boxen och satte 1-0. Hellas kvitterade genom en ganska billig straff och tog sen ledningen men lagets andra svensk kvitterade på returen som Silvestri lämnade på Kulusevski skott. Kryss och fullt rättvist. Parma kunde dock inte hålla ihop försvaret tillräckligt utan Pessina kunde avgöra för hemmalaget tio minuter kvar. Snöplig förlust.
Revanch mot Fiorentina omgången efter? Ja, spelmässigt skulle de kanske ha det men det här med att dra på sig straffar har blivit kostsamt. 
Laget borde fått mig sig minst tre poäng på de senaste tre matcherna för att spegla deras form.
Senaste matcherna:
Hellas Verona (b) 2-3, Fiorentina (h) 1-2
Kommande i veckan:
8/7 - Roma (b), 12/7 - Bologna (h)

Roma:
Vad har hänt med Roma? Utspelade mot Milan skulle självklart ett sista försöka att nå en Champions leauge-plats. Hemma mot Udinese kändes väl som en lagom motståndare att studsa tillbaka i vinnarspåret?
Det började bedrövligt. Gästerna kontrade in ett ledningsmål efter tolv minuter och efter en halvtimma hade Perotti dragit på sig ett direkt rött för stämpling. I andra tryckte självklart Giallorosso på men möjligheterna kom för det mesta från behändiga positioner för Musso i gästernas mål. När reducderinge uteblev tog självklart Udinese vara på de få chanser som dök upp och avgjorde matchen i den 78:e minuten.
"En isnats skämmas över" var president Pelottas ord efter upplevelsen.
Ridå och bye bye Champions League.
Den tänkta nyckelmatchen mot Napoli blev inte så betydesefull som tänkte och laget blev i stort sett upprullade av Napoli hela matchen. Tack vare en soloräd av Mkhitaryan var laget med i matchen ända till 82:a minuten då Insigne curlade in vinnarmålet.

Senaste matcherna:
Sampdoria (h) 2-1, Milan (b) 0-2
Kommande i veckan:
8/7 - Parma (h), 11/7 - Brescia (b)

Sampdoria:
Efter tre raka "Nordinare" så gjorde Ranieris ragazzi sitt jobb i nyckelmatcherna mot Lecce och SPAL. I Lecce avgjordes allt på straffar. Hemmalaget gjorde ett och Ramirez satte sina två för Samp. Med den lättnaden så hade Blucerchiati inga större problem med SPAL hemma - där också laget fick hjälp av en svag målvaktsinsats hos gästerna. Med sex poäng på två matcher för Ekdal & co. är nu Serie B sju poäng bort.
Senaste matcherna:
Lecce (b) 2-1, SPAL (h) 3-0
Kommande i veckan:
8/7 - Atalanta (b), 12/7 - Udinese (b)

Sassuolo:
Jorå, de blåser fortfarande starka vindar hos Sassuolo. Sex mål på två matcher blev sju mål på lika många den här gången. Formen är spikrakt uppåt och segrarna mot Fiorentina och Lecce var odiskutabla. Boga firade stora triumfer och De Zerbi matchar honom rätt för han är verkligen en humörspelare. Känner han för det är det topplagsklass. Vill han inte så är det som att spela med tio man.
Kontraktet är klart - både för laget i Seria A och De Zerbi som manager. Vi kan det här bli nästa säsong? 
Senaste matcherna:
Fiorentina (b) 3-1, Lecce (h)  4-2
Kommande i veckan:
8/7 - Bologna (b), 11/7 - Lazio (b) 

SPAL:
När Floccari satte en stenhård lobb från trettio meter på Donnarumma i slutet på första halvlek tänkte man att det här måste vara SPAL:s match. Och det symboliserades väl också av att backen Vicari räddade laget från ett baklängesmål i mitten på andra halvlek. Men med tio minuter kvar så får Leao en förlupen boll och kvitterar och i den tredje övertidsminuten är Vicari framme igen och sätter bollen i mål - tyvärr i sitt egna och tre måstepoäng förbytts till bara en ynklig. 
Med den kallduschen över sig kunde inte laget repa sig borta mot Sampdoria utan föll med klara 3-0. Serie A är just nu långt borta för Ferrara-laget. 
Senaste matcherna:
Milan (h) 2-2, Samdoria (b) 0-3
Kommande i veckan:
9/7 - Udinese (h), 12/7 - Genoa (b)

Torino:
Drömstart hemma mot Lazio när Belotti satte 1-0 redan efter fem minuter. Sen kom verkligheten och Lazio ikapp och vände matchen till säker seger. Uppriktigt sagt så var siffrorna smickrande för hemmalaget för det här såg inte bra ut och nu kunde bara ett rubbande av Juventus sätta någon liten glans på säsongen. 
Den dog efter bara några minuter då Dybala satte första målet. Matchen var avgjord redan innan den kom igång och träaner Sanuel Longos försök att säga att förlustsiffrorna 4-1 inte speglade matchen kan inte vara annat än ett försök att boosta laget inför vad som kan komma att hända. Strid om nytt kontrakt. Det är bara sex poäng ner till Lecce under strecket.
Senaste macherna:
Lazio (h) 1-2, Juventus (b) 1-4
Kommande i veckan:
8/7 - Brescia (h), 13/7 - Inter (b)

Udinese:
En snöplig förlust mot Torino byttes till en mer väntad mot Atalanta hemma. Med det i bagaget gick vägen ner till Rom utan större hopp.
Men nattens timma hade slagit stod Udinese som segrare med 2-0 - och segern var odiskutabel. I spel med 11 mot 10 för gästerna hade ett fjärdeplatskrigande Roma inte stor chans. Lasagna och Nestorovski frälste Udinese och laget var mer nära 3-0 än Roma en reducering.
Vilken boost för att ta sig ann sexpoängsmatchen mot Genoa.
Det var dock mer nervigt och trots svag match och ställningskrig lyckades Udinese ta ledningen strax innan paus genom Fofana. När sen toppformade Lasagna utökade till 2-0 en kvart kvar trodde nog många att det var klart. Genoas Pandev reducerade tio kvar och när Zeegelaar inte höll föttern i styr och fällde Biraschi så kvitterade Genoa i den sjätte övertidsminuten. Ridå för hemmalaget som kunde ryckt ifrån botten ordentligt där.
Senaste matcherna:
Roma (b) 2-0, Genoa (h) 2-2
Kommande i veckan:
9/7 - SPAL (b), 12/7 - Sampdoria (h)


Skytteliga:

namn: klubb: mål (str): spel:
1 Ciro Immobile Lazio 29 (11) 29
2 Cristiano Ronaldo Juventus 25 (9) 26
3 Romelu Lukaku Inter 20 (5) 30
4 Joao Pedro Cagliari 17 (4) 29
5 Luis Muriel Atalanta 16 (6) 27
6 Josip Ilicic Atalanta 15 (0) 24
6 Francesco Caputo Sassuolo 15 (1) 28
8 Duván Zapata Atalanta 14 (1) 20
8 Edin Dzeko Roma 14 (0) 29
10 Andrea Belotti Torino 13 (7) 28
11 Andrea Petagna SPAL 12 (5) 29
11 Lautaro Martinez Inter  12 (2) 27



 

La Curva-redaktionen2020-07-07 19:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)