Lagbanner
Postpartita #29: Sarris solida maskin

Postpartita #29: Sarris solida maskin

I omgång 29 fick Lazios kontinuitet belöning, Ochoa tog oss tillbaka till världsmästerskap och rasismen i Italien går att bevittna från TV-soffan i Sverige.

Omgångens solida maskin:
Mycket stod på spel när Lazio tog emot Juventus på Stadio Olimpico. Juventus hade chansen att på riktigt ta sig in i striden om europaplatser, medan Lazio kunde befästa sig bland Champions League-platserna. Ciro Immobile var tillbaka efter en hel del skadeproblematik, vilket helt klart visade sig vara ett rejält tillskott till den vassa Lazio-offensiven. För det var just den som var mest aktiv i inledningen av matchen. 
   Luis Alberto testade skott tidigt! Sergej Milinkovic-Savic trasslade sig genom Juve-försvaret, men blev tillslut stoppad! Immobile drar till på volley! Ja, det var en intensiv inledning för de ljusblå tröjorna. Efter en intensiv halvlek får Lazio tillslut in bollen i minut 38 när Zaccagni lägger in bollen bakom försvaret, till Milinkovic-Savic som blir fri med målvakten och kan lägga in den. Men Juventus är Juventus, med andra ord får de alltid på ett eller annat sätt in bollen i nät. Denna gång var det Adrien Rabiot som var sist på bollen, i kaoset som uppstått framför Szczesny. Tidigt in i andra halvlek är det återigen Zaccagnini som är inblandad när 2-1, när Luis Alberto klackar den till just Zaccagni som skruvar in den i bortre. Zaccagni gör även ett till mål men som blir avvinkad för offside. 
   Tung förlust för Juventus, som hade kunnat komma till en lite bättre grad i helvetet. Samtidigt som Lazio går som tåget, och är på väg mot sin bästa säsong sedan säsongen 99/00 då man vann med Sven-Göran Eriksson vid rodret, och stjärnorna hette Diego Simeone, Pavel Nedved och Simone Inzaghi. Man kommer naturligtvis inte vinna scudetton denna säsong som man gjorde för 23 år sedan, men en god andraplacering är fullt rimligt, och välkommet i de blåa delarna av Rom. För det går nu att konstatera att Lazio gjort lilla rycket, med 5 poäng ner till trean och 7 poäng ner till Europa League. Sarri har utan tvekan skapat en solid maskin, där kontinuitet är ledordet. Centrallinjen i laget verkar vara nästintill orubblig. Om man jämför med konkurrenterna, så är de “bärande” positionerna mer flytande. Vem spelar egentligen mittfältare i Juve? Vad spelar Juve för formationen? Är det Tonali och Bennacer som är ordinarie sittande mittfältare? Frågor som dessa är helt befogade att ställa in samtliga konkurrenter, inklusive Napoli. I Lazio är det glasklart. Alla vet var man hittar Felipe Anderson. Milinkovic-Savic och Luis Alberto har kamperat ihop på det där mittfältet sedan pyramiderna byggdes, Immobile på anfallet sedan istiden. Pedro finns också där. Det är en kontinuitet som Lazio varit trygga i att fortsätta med, och det ska Sarri ha all eloge till. 

Omgångens VM-Ochoa:
Inter som befinner sig i den djupaste av grottor åkte ner till Salerno för att ta sig an stadens lag. Salernitana som ser ut att klara sig kvar i Serie A till nästa säsong med 7 poäng ner till negativt kval. Inter å andra sidan får kämpa in i det sista för att ta sig till de eftertraktade CL-platserna. 
   Inte gör tidigt 1-0 genom Robin Gosens och där och då är känslan att resultatet kommer att rinna iväg, men Salernitanas mexikanska målvakt Guillermo Ochoa ville annat. Ochoa som är en klassisk VM-spelare som är bäst i världen i när det vankas mästerskap, men vars klubbkarriär inte varit lika spikrak uppåt. Mot Inter blev han VM-Ochoa igen. Sanslösa 10 räddningar från Ochoa, som i och med det ligger på en delad förstaplats vad gäller räddningar denna säsong i Serie A under en match. Som om det inte kunde bli mer frustrerande för Inter så lägger Antonio Candreva in ett inlägg som går i mål, något som Candreva kanske är bäst i världen. 
   Det väntar en kvartsfinal i Champions League mot Benfica nästa vecka för Inter, och Benfica har nog aldrig haft såhär stor chans att ta sig till semifinal. Kommer blir intressant att se om Inter kan höja sig till kvartsfinalen, en sak är saker är att man måste höja sig i resterande omgångar av Serie A. En CL-plats för Inter är otroligt viktigt på alla plan för klubben om man vill fortsätta hävda sig på den största scenen. Plus att Suning, bolaget som äger Inter, ska sälja och då blir det såklart mer attraktivt för framtida ägare om Steven Zhang kan locka med Champions League och vad allt det innebär. 

Omgångens avgå!:
Det är i princip varje vecka det rapporteras om nya rasistiska ljud och sånger från läktarna, samtidigt som man börjar bli trött på det som gör Italien till ett riktig u-land, så är det otroligt viktigt att uppmärksamma. I Coppa Italia semifinalen mellan Juventus och Inter, hördes rasistiska ljud och läten från läktarna, i synnerhet när Romelu Lukaku klev fram för att slå sin straff. Inte bara hördes det, utan det fastnade också på film som halva världen sett då det snurrat runt på sociala medier i ett par dagar. Så vad gör då Juventus åt dessa personer? Ingenting. Visst, Juves Tribuna Sud-läktare stängs av i en match. Frågan är varför man inte stänger av dessa individer när man vet vilka det är, istället stänger man av en liten del av läktaren? Det är bara för dessa individer att köpa biljetter på platserna bredvid för att göra nya apljud. Sanslöst haveri av hanteringen i en så enkel situation. Dags för ansvariga att avgå, bara att byta ut Juventus ledning återigen. Å andra sidan är detta inget som Juventus klubbledning kan påverka i någon stor grad. Sorgligt att man kan se, från Sverige i TV-soffan, hur rasismen lever och frodas i Italien. 

  Resultat :
 

Salernitana Inter 1-1
0-1 Robin Gosens 6', 1-1 Antonio Candreva 90'
 
Lecce   Napoli 1-2
0-1 Giovanni Di Lorenzio 18', 1-1 Federico Di Francesco 
52', 1-2 Självmål 54'
 
Milan    Empoli 0-0
 
Udinese  Monza 2-2
1-0 Sandi Lovric 18', 1-1 Andrea Copani 48', 1-2 Nicolo 
Rovella 56', 2-2 Beto 92'
 
Fiorentina   Spezia 1-1
1-0 Självmål 25', 1-1 M'Bala Nzola 32'
 
Sampdoria    Cremonese 2-3
1-0 Mehdi Leris 15', 1-1 Paolo Ghiglione 35', 2-1 
Sam Lammers 66', 2-2 Luka Lochoshvilli 85', 2-3
Leonardo Srnicola 95'
 
Atalanta Bologna 0-2
0-1 Nicola Sansone 49', 0-2 Riccardo Orsolini 86'
 
Hellas Verona    Sassuolo  2-1
0-1 Abdou Harroui 34', 1-1 Federico Ceccherini 84', 2-1
Adolfo Gaich 95'
 
Torino    Roma 0-1
0-1 Paulo Dybala 8'

Lazio                        Juventus                                   1-1
1-0 Sergej Milinkovic-Savic 38', 1-1 Adrien Rabiot 42',
2-1 Mattia Zaccagni 53'


Tabell:  

 
Tabell:


TV:Ur arkivet: CL-finalen 2007 mellan Milan och Liverpool
 

Nico Frisknicofrisk04@gmail.com@NicoFrisk2023-04-09 02:45:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)