Lagbanner
Postpartita #31: Neapel i total eufori

Postpartita #31: Neapel i total eufori

I omgång 31 kunde hela Neapel pusta ut, ett grått moln av ovisshet flyger över Juventus och Mourinho äter mjukglass!

Omgångens pusta ut:
Även om det går bättre för Napoli än vad det kanske någonsin gjort så har senaste veckorna varit tumulta. I början av månaden förlorade man med 4-0 mot Milan, ett motstånd som man sedan inte lyckades vinna över 180 minuter vilket ledde till uttåg ur Champions League. Förra omgången lyckades Napoli inte ens besegra Hellas Verona. Allt detta ledde upp till söndagens slag i Turin mot Juventus
   Juventus som för tillfället befinner sig på en Champions League-plats och nu helt plötsligt måste börja kämpa för det var minst sagt förberedda på utmaningen. Det var en tajt och återhållsam match från början där Allegri gjorde det han är bäst på, låg lågt och lät Napoli ha bollen. Till en början lyckades Juventus någorlunda bra att hålla tillbaka, men det var något som blev tuffare och tuffare ju längre matchen gick. Det märktes minst sagt att Napolis målspottare Osimhen var tillbaka i startelvan i Serie A efter en tids frånvaro. En helt annan dimension uppstår då, till skillnad från när man har spelat med Raspadori. Osimhen, som har gjort sin löpstyrka till sin signatur, kunde luckra upp det stenhårda Juve-försvaret. 
   Men det var dock inte Napoli som kom att sätta den första prägeln på matchen. När inhopparen Angel Di Maria kommer fri på högerkanten och får transportera bollen över mer eller mindre halva plan helt ostört kom också 1-0 där han via Napoli-back fick in bollen. Domaren Michael Fabbri och VAR-rummet skulle dock säga sitt. När Milik slänger sig in en duell med Lobotka bedömer Fabbri att Milik är för sen in i närkampen. Det finns egentligen inte så mycket att säga om beslutet mer än att Fabbri bedömer att Milik är sen in på bollen. Om Fabbri skulle bedöma att Milik för först på bollen skulle det inte heller var något att säga. Kanske att Miliks vårdslöshet in i duellen tas i beaktning och därav avgör beslutet, men själv tycker jag att det är 50/50. Fabbris bedömning är det som skrivs in protokollet, även om Juventus-supportrar kanske inte håller med, men allt kan de inte få med sig. Med andra ord så står det fortfarande 0-0 när klockan vandrar in på 90+. 
   När Elmas matar in ett inlägg till vänstra sidan av straffområdet är Fagioli inte där och låter därmed Raspadori står fri, något som förvaltas till 0-1. Minut? 93’. Total eufori och lättnad för Napoli. 
   Det fick vi se prov på när laget landade i Neapel efter vinsten. Det sägs ha varit 10 000 supportrar där för att ta emot deras guldhjältar. Osimhen och Kvaratskhelia på busstaket, en bus som eskorterade i Neapel av ett hundratal mopeder fyllda med glädje. Kanske kan man säga att den emotionella scudetton kom till Neapel i helgen. Nästa omgång har man chans att matematiskt ta hem scudetton på riktigt om laget vinner mot Salernitana samtidigt som Lazio misslyckas att ta tre poäng mot Inter. 

Omgångens temporära:
Den högsta sportsliga domstolen i Italien, Italiens olympiska kommité (CONI Collegio di Garanzia), beslutade att Italiens fotbollförbund (FIGC) gjort en felaktig dom när 15 poäng drog av från Juventus i januari. När den tre timmar långa förhandlingen var slut i Rom under onsdagen förra veckan kunde CONI:s åklagare Ugo Taucer slå fast att FIGC haft för svaga grunder i domen och en "brist på klarhet i motiveringen". Juventus får därmed tillbaka sina 15 poäng temporärt tills att FIGC prövat domen på nytt, de 11 avstängningarna på bland annat Andrea Agnelli och Pavel Nedved står dock kvar. Denna nya rättegång måste ta plats inom 30 dagar (eftersom det är tiden CONI har att lägga fram sin motivering) i FIGC, Italiens olympiska kommitté. Denna rättegång bör dock inte komma med ett definitivt beslut där Juventus kan be om att få pröva den på nytt, något som kan dröja men samtidigt betyder att Juventus bara gräver sina egna gravar eftersom det är mindre chans att vinna i det fallet. Detta väcker bara mer frågor.
   En av frågorna berör varför Juventus i första taget ens fick ett straff på femton poäng när FIGC:s åklagare själv yrkade på 9 poäng. Mycket är för tillfället oklart med den pågående rättegång mot Juventus, viktigt att påpeka är dock att denna rättegången som pågår är inte den där Juventus ska ha fifflat med lönerna (där löner ska ha betalat svart etc), utan det är en annan rättegång som inte ännu har prövats i rätten. 
   Som jag förstår det kommer Juventus, när vi avslutar säsongen 4 juni, inte ha några avdragna poäng. Detta är en process som kommer att pågå under sommaren och en eventuell dom kan till och med innebära att straffet gäller för säsongen 23/24. Den rättegången som gäller lönefusk, sägs vara ännu hårdare än den som nu pågår och kan innebära fler avdragna poäng. Slutligen kan man konstatera att spelarna, ledningen och eventuella nyförvärv inte vet vad som kommer att hända. Ingen vet. Med största sannolikhet kommer vi inte veta när säsongen är slut, om Juventus spelar Champions League, Europa League, Conference League eller inget alls. Det är problematiskt på mer än ett sätt. Fortsättning följer, men den gamla damen har fått sin vilja igenom tidigare. 

Omgångens mjukglass:
När Juventus nu åter är tillbaka i leken är konkurrensen ännu tuffare. Inför omgången satt ändå Roma i en bra sits. Bara man skulle ta tre poäng mot Atalanta och i alla fall något av Milan-lagen tappade poäng skulle allt lösa sig…tänkte Roma. Men såklart vinner både Inter och Milan bekvämt och sedan står där Roma med allt i egna händer. Med andra ord, det värsta som kunde hända Mourinho och Roma. Atalanta går ut och gör en solid insats, vilket räcker mot ett skakigt Roma. 3-1, inget snack om saken. Min känsla är att det går utför för Roma härifrån, dom viker sig, det smakar mjukglass helt enkelt. 

  Resultat :
 

Helas Verona Bologna  2-1
1-0 Simone Verdi 51', 2-0 Simone Verdi 62', 2-1
Nicolas Dominguez 94'
 
Salernitana   Sasuolo 3-0
1-0 Lorenzo Pirola 9', 2-0 Boulaye Dia 20', 3-0
Lassana Coulibaly 65'
 
Lazio    Torino 0-1
0-1 Ivan Ilic 43'
 
Sampdoria  Spezia  1-1
1-0 Bruno Amione 23', 1-1 Daniele Verde 59'
 
Empoli    Inter 0-3
0-1 Romelu Lukaku 48', 0-2 Romelu Lukaku 76', 0-3
Lautaro Martinez 88'
 
Udinese    Cremonese 3-0
1-0 Lazar Samardzic 2', 2-0 Nehuen Perez 27', 3-0 
Isaac Success 36'
 
Monza Fiorentina 3-2
0-1 Christian Kouamen8', 0-2 Christian Kouame 13', 
1-2 Självmål 26', 2-2 Dany Mota 43', 3-2 Matteo Pessina
59'
 
Milan    Lecce  2-0
1-0 Rafael Leao 40', 2-0 Rafael Leao 74'
 
Juventus    Napoli 0-1
0-1 Giacomo Raspadori 93'

Atalanta                            Roma                                 1-1
 


Tabell:  

 
Tabell:


TV:Ur arkivet: CL-finalen 2007 mellan Milan och Liverpool
 

Nico Frisknicofrisk04@gmail.com@NicoFrisk2023-04-24 23:46:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)