Lagbanner
Postpartita #33: Grattis Napoli!

Postpartita #33: Grattis Napoli!

I omgång 33 korades Napoli till vinnare av Serie A, Inter utövade slakteri och Armando Izzo ska antagligen inte till fängelse!

Omgångens scudettovinnare:
Napoli är vinnare av Serie A 2022/2023. Lapp på luckan på ett tomt Stadio Diego Armando Maradona trots att laget spelade uppe i Udine. Om man inte sovit under en sten har man sett hur bra Neapel mår, president Aurelio De Laurentiis har förvandlats till världens snällaste farbror och bästa polare med ultras och öppnar upp arenan för allmänheten på en icke-matchdag. 
   Det såg dock inte alltid självklart ut för Napoli mot Udinese. Förutsättningarna inför matchen var att det räcker med ett poäng, ett poäng som Napoli var nära att schabbla bort när Sandi Lovric gjorde 1-o till hemmalaget i trettonde minuten. Men vem om inte annars Osimhen skulle kvittera till 1-1 i andra halvlek? En total eufori utlöstes på den fyllda Stadio Maradona, likaså i Udine. 
   Första ligatiteln på 33 år är ett faktum. Inför säsongen var det ingen som trodde på Napoli, absolut ingen. De Laurentiis hade sålt i princip alla bärande spelare, det kom anonyma spelare från Sydkorea och Georgien. Och vilken succé de har gjort. I och med framgångarna i Champions League kan man lugnt säga att Napoli gör sin bästa säsong någonsin, och det med ett relativt okänt och oprövat lag. All heder till De Laurentiis och Spalletti som format laget till vad de är idag. Med ett spelsätt som inte utmärker sig på något speciellt sätt, som extremt framgångsrika lag brukar göra, utan en ny fotboll som fokuserar på att hitta luckor snarare att skapa egna, har Napoli totalt slaktat årets upplaga av Serie A. 
   Helgonet Maradona ler ner mot klubben, staden och folket. Detta händer inte varje år så det kommer garanterat firas hela natten, i dagar och veckor för detta historiska trofé, det är Neapel värda. Grattis Napoli! 

Omgångens slakt:
Det har varit mycket oklart kring topplagen och vilka som egentligen ska ta de mycket eftertraktade Champions League-platserna. Svaga prestationer har avlöst varandra och i stunder har det verkat som om ingen riktigt vill ha dessa platser. I denna omgången satte Inter ner foten och markerade styrka. Allt började med ett självmål, men det drog snabbt iväg till en total slakt av Hellas Verona och deras hemmaplan. 
   Isak Hien och hans grabbar nere i försvaret hade tufft när Edin Dzeko och Lautaro Martinez spela skolgårdsfotboll mot dem. I stunder såg förvaret till och med paralyserat ut när Martinez lugnt och sansar, ohotat, kunde chippa bollen över målvakten eller när Dzeko rullar in bollen när han skakat av sig hönsen i blått och gult. 0-6 slutade matchen på Bentegodi, otroligt viktig seger för Inter både poängmässigt och emotionellt. Inte minst snyggar man till målskillnaden rejält, men även tar man sig upp på en fjärdeplacering, med två poäng ner till Milan och Atalanta. Detta kan verkligen sluta hur som helst, från andra till sjätteplaceringen…

Omgångens fängelse:
Armando Izzo, som bland annat gjort landskamper för Gli Azzurri, blev idag dömd till fem års fängelse för inblandning i matchfixning. Det ska ha rört sig om hans före detta klubb Avellino som han representerade i Serie B säsongen 2013-14 då han ska ha hjälpt till att med att fiffla med resultaten, eftersom att myndigheter kunde se ovanligt betting runt två av hans matcher. Utredningen har pågått sedan 2016. Izzo ska ha blivit extra intressant för utredningen då han är kusin till Umberto Accurso, ledare för den kriminella klanen Vinella Grassi. Izzo har dock överklagat domen och eftersom att det italienska rättssystemet så långdraget är denna som en process snarare än ett definitivt fängelsestraff. Oavsett domen så är hans nuvarande Serie A-klubb Monza tydliga med sin support, i ett uttalande skriver klubben att man är "övertygad att han är främmande för den kriminella organisationen". Ett uttalande som säger allt om Italien och dess fotboll där ingen litar på rättssystemet, utan snarare på spelaren som bevisligen är inblandad i en kriminell organisation och ska få fängelse…
Å andra sidan är frågan hur rätt domen egentligen är då han, som Izzo själv säger, inte ens spelar matchen domstolen syftar på. Juste, detta är bara första av fyra domar som måste gå igenom om Izzo slutligen ska dömas. 

  Resultat :
 

Atalanta Spezia  3-2
0-1 Emmanuel Gyasi 18', 1-1 Marten De Roon 32',
2-1 Davide Zappacosta 48', 3-1 Luis Muriel 54', 3-2
Mehdi Bourabia 64'
 
Salernitana   Fiorentina 3-3
1-0 Boulaye Dia 10', 1-1 Nicolas Gonzalez 36', 2-1
Boulaye Dia 59', 2-2 Jonathan Ikone 71', 3-2 Boulaye 
Dia 81', 3-3 Cristiano Biraghi 84'
 
Juventus    Lecce 2-1
1-0 Leandro Paredes 15', 1-1 Assan Ceesay 37', 2-1 
Dusan Vlahovic 40'
 
Sampdoria  Torino  0-2
0-1 Alessandro Boungiorno 31', 0-2 Pietro Pellegri 94'
 
Milan     Cremonese 1-1
0-1 David Okereke 77', 1-1 Junior Messias 93'
 
Monza    Roma  1-1
0-1 Stephan El Shaarway 24', 1-1 Luca Caldirola 39'
 
Lazio Sassuolo 2-0
1-0 Felipe Anderson 14', 2-0 Toma Basic 92'
 
Hellas Verona    Inter  0-6
0-1 Självmål 31', 0-2 Hakan Calhanoglu 36', 0-3
Edin Dzeko 37', 0-4 Lautaro Martinez 55', 0-5
Edin Dzeko 61', 0-6 Lautaro Martinez 92'
 
Empoli     Bologna  3-0
1-0 Självmål 1', 2-0 Jean-Daniel Akpa Akpro, 3-0 
Nicolo Cambiaghi 68'

Udinese                            Napoli                                1-1
1-0 Sandi Lovric 13', 1-1 Victor Osimhen 52'


Tabell:  

 
Tabell:


TV:Ur arkivet: CL-finalen 2007 mellan Milan och Liverpool
 

Nico Frisknicofrisk04@gmail.com@NicoFrisk2023-05-04 23:49:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)