Postpartita #34: Vilken superomgång!

Mourinhos hyllning, Fatal Empoli, ångesten på Marassi, Nicolas sko och euforin på Olimpico.

Herregud vad det snurrade runt den trettiofjärde omgången av säsongens Serie A. Kan det varit säsongens mest intressanta omgång - sett till sin helhet?

Omgångens statement :
Vi såg en tuff match framför oss inför ett fulssatt San Siro när Mourinho kom tillbaka till sin guldarena. Den här gången fick han och Roma ingenting som glimmade och det var inte ens nära att han skulle få det heller. Inter dominerade stort och matchen kändes avgjord i pausvilan bl.a. efter att Brozovic gjort ett drömmål på egen hand.
Simone Inzaghi visade nu vilka som sitter i förarsätet i scudettoracet.
Brozovic mål var matchens stora ögonblick men publikmässigt så var det Intercurvans hyllning till Mourinho.
"Nu när vi inte ska möta Inter mer den här säsongen kan jag säga att jag hoppas att de vinner" svarade portugisen som tack efter matchen.

Omgångens vändning:
Vi stannar kvar i Inter och hyllar deras utlåning Andrea Pinamonti. Han gjorde nämligen så att "hans" Inter fick en konkurrent mindre om titeln när han piskade in två mål på fem minuter för sitt Empoli hemma mot Napoli
En otroligt konstig match där Napoli hade en klar tvåmålsledning med tio minuter kvar men lyckades lalla bort det med att först låta skotten Henderson reducera sen då Interutlåningen förstöra allt vad de byggt upp med två mål.
Det här var toskanernas första seger sen i december. Då vann de mot just Napoli efter att inte haft ett enda skott på mål. Cutrone fick bollen i nacken(?!) av en utrensning från en Napoliback då. Snacka om Fatal Empoli.
Spalletti var såklart allt annat än nöjd och ritiro väntar Napolispelarna.

Omgångens vackraste:
Det var inte fullsatt men inramningen var magisk Stadio Arechi när tjugo tusen stod och hoppade efter att Salernitana slagit formstarka Fiorentina.
En underbar match där hela atmosfären kändes som en avgörande VM-match. Publiken var med på varenda sekvens på planen och även om gästerna var det bättre laget så visade verkligen Granata under Nicola att det inte är färdigt än. Om inte annat så får spelarna reda på det; tränaren blev vansinnig i ett monet när hemmalaget tappade bollen till en kontring och drog av sig skon och hotade med att kastade den mot spelaren.
Kan någon rädda laget så är det Nicola och hans passion

Omgångens brunkarmatch:
Salernitana tog sin chans - skulle de få hjälp OCH konkurrens av i Grifoni?
Ångestmötet mellan Genoa (22p) och Cagliari (28p) på Marassi bjöd på exakt den underbara "utanför tröjorna" fotboll som man kunde vänta sig.
Riktig brunkarmatch där det mest byggdes upp för att förstöra för de andra och få målchansen dök upp. Dock kändes det som Cagliari hela tiden var snäppet skickligare, starkare och mer spets. Men utan att komma riktigt när så lyckades ett envist hemmalag (som hade tre raka förluster) frälsa sina hemmafansen genom att i den 89 minuten genom Badelj - på sin enda chans i hela halvleken - avgöra matchen. Bottenstiden är vidöppen!

Omgångens mentalitet:
Stadio Olimpico... vilken delikat gryta i det blev grytan.
Milan skulle försöka ta rygg på Inter samtidigt som Lazio krigar vilt om en Europaplats.
Tio minuter in i matchen kändes det som om Milan redan gett upp kampen om scudetton. Ett lite vaknare Lazio hade haft två noll redan då och matchen kanske avgjord.
Gästerna vaknade dock till liv och brottade sig in i matchen och började dominera men gjorde allt så omständligt i stället för att gå rakt på mot ett samlat hemmalag.
Laget hade en gyllene chans till bra övertag när Strakosha plockade bollen utanför straffområdet - framför en fristående Messias. Frågan är om det skulle varit gult eller rött kort på Lazio målvakten då det skulle vara ett friläge. Domaren valde det första.
I andra fick tillslut Giroud hål på Strakosha och Lazio tröttnade mer och mer och föll tillbaka och genom svagt försvarspel kunde Zlatan skarvnicka till Sandro Tonali som satte segermålet i den andra övertidsminuten. Sånt enormt jubel från ospiti på Olimpico att man trodde Milan var hemmalaget. Vilket klimax!

Omgångens Allegri:
Efter en helg med enastående matcher såg man lite ljummet fram emot Sassuolo mot Juventus.
Men första havlek var allt annat än trött. Sassuolo på strålande spelhumör rullade ut gästerna. Hemmalaget krigar mer för att spelare ska få en större plats i solen, då storlag är efter både Raspadori och Scamacca, vilket gör att konkurrensen mellan de två är rätt tydlig.
Andra halvlek mattades lite och trots hemmalaget övertag lyckade Juve krångla sig till alla poängen på Mapei Stadium.
Åtta poäng upp mot Roma (eventuellt sju mot Fiorentina)med bara fyra omgångar kvar kan vi nog räkna in CL-platsen för Allegri.

Omgångens lag (3-5-2)

Målvakt:
Szczesny (Juventus) - I den kanske svagaste målvaktsomgången i år ståtar polacken där efter att stått emot Sassuolos anstormning. Inte klockren på Raspadoris mål.

Försvarare:
Viti (Empoli) — Tjugoåringen som spelade som rutinerad 30-åring och plockade ner Osimhen.
Dumfries (Inter)  — Springer som en dåre och var altid och störde Romas mittfält och försvar. Öppnade matchen med sitt mål.
Fazio (Salernitana) — Argentinarens rutin är guld värd för Salernitana och även hans huvudspel vid fasta. Känns mer betydlsefull för Nicola än vad Ribery gör.

Mittfältare:
Brozovic (Inter) — Drömmål och Intrefansen hyllar honom som den bäste på sin position - i världen. Kanske de inte är fel ut.
Tonali (Milan) — I en hård och intensiv match höll han ändå huvudet kallt och orkade hela vägen och avgjorde magiskt för rossoneri. En afton han aldrig kommer glömma.
Calhanoglu (Inter) — I skymundan av Brozovic stod turken för en fläckfri insats och låg bakom alla tre målen. Framspelningen till Dumfires 1-0 mål var ren klass.
Lukic (Torino) — Kliver in som stabil straffmålskytt och sätter även Toros andra mål och gör för första gången två mål i en match i proffkarriären.
Frattesi (Sassuolo) — Neroverde har mer än två guldkalvar. 22-åringen visade klass mot Juve plockade bort Dybala i matchen. Redo för större.

Anfallare:
Pinamonti (Empoli) — Två mål som kommer göra honom oförglömlig Empoli
Muriel (Atalanta— Lekstuga mot Venezia och låg bakom allt i anfallsväg men kom bara i målprotokollet med ett mål. Hopp om Europa igen för Atalanta.