Postpartita #36: Allt är öppet i toppen och botten

En omgång med en fortsatt kamp om europaplatserna, inte bara en "greta escape" (?) och två  klassvändningar!

E omgång med en fortsatt kamp om europaplatserna, inte bara en "greta escape" (?) och två  klassvändningar!

Omgångens europaplatser:
Om det är jämnt längst uppe och längst nere i tabellen så går det inte att vara jämnare än kampen om europaplatserna just nu. Det handlar om en Europa League-plats och en Conference League-plats. Roma och Fiorentina som konkurrerar om dessa möttes i Firenze för att göra upp. Roma som också har en Conference League-final att tänka mot Feyenoord. Inför matchen var det mycket snack om en mycket roterad elva som skulle formera, men någon större rotation än två spelare var det ej. Eftersom det ändå är så pass stor skillnad mellan ingen europaplats alls och Europa League ur en ekonomisk aspekt så behövs det tas i beaktning. Men Roma-spelarna hade annat att tänka på. Efter ett uppfriskande tifo från Fiorentinas curva så var det just Fio-spelarna som var mest taggade och startade matchen sprakande. Efter 11 minuter så hade hemmalaget gjort 2-0 och Mourinhos mannar hade mer eller mindre gett upp såg det ut som. Efter omgång 36 är det 3 lag som ligger på 59 poäng: Roma, Fiorentina och Atalanta, i den ordningen. Över Roma hittar vi Lazio med 62. Allt kan hända.

Omgångens great escape:
Denna säsongen har det stormat rejält kring Salernitana. Lotito var tvungen att kliva av som ägare och det var inte lätt att hitta nya. När klubben väl fick nya ägare precis på målsnöret för att Italienska fotbollsförbundet kunde skicka ner klubben till Serie B så var det ändå inte många som trodde på dem. Neapels lillebror har minst haft det stökigt, men allt klarade upp sig lite när den nuvarande tränaren Davide Nicola kom in i februari. Från att vara långt nere i träsket lärde man sig simma och börja ta poäng i flera matcher. I skrivande stund har Salernitana vunnit 4 av de 6 senaste matcherna, i resten har laget kryssat. I omgång 36 fick Salernitana spela dubbelt eftersom dem spelade matchen mot Venezia från omgång 20 som då blev uppskjuten. Det var först Venezia som redan åkt ner och det var den gastkramande matchen mot Cagliari som är Salernitano huvudkonkurrent i striden för att undvika nedflyttning. Mot Venezia plockade man 3, inte helt enkla poäng. Det var inte helt övertygande och även om Salernitana var lite bättre så är det trots allt ett lag med knappa 30 poäng och dem lagen bör man aldrig underskatta i avseenden som detta. Men efter att min personliga favoritspelare kanske i hela Serie A, Ethan Ampadu, tagit först ett gult och sedan ett till inom loppet av en minut i ren frustration så var resultaten satta. Venezia åker garanterat ut och Salernitana kanske inte. I den andra matchen mot Cagliari som på förhand sågs som någon slags final. I sextioåttonde minuten bryter Simone Verdi ut i eufori så han gör 1-0 på straff. Fram tills minut 98 var Serie A-platsen mer eller mindre säkrad till nsta säsong men genom nick på hörna får Altare träff och 1-1 är ett faktum. För bägge lagen är Serie A nästa säsong bara en dröm och allt avgörs i sista två omgångarna. Viktigt att notera är att Genoa smyger sig med två poäng bakom Salernitana som har 30 poäng. Cagliari har 29.

Omgångens great escape #2
Ja, det här var nästa löjligt. När bara minuter återstod så hade Juventus släckt allt hopp hos i Grifoni. Laget ledde med 1-0 och kunde, med lite arbetsmoral i benen, dödat matchen med ytterligare mål.
Då får islänningen Gudmundsson , som minuter gjorde en perfekt rensning i eget straffområde som domaren blåste straff för men som VAR plockade bort, en perfekt träff och sätter kvitteringen
Nu började jakten...
Och till sist, i den absolut sista spelminuten får Genoa straff, efter att checkat VAR . Lagkaptenen Criscito stegar fram igen, ja han som missade straffen i derbyt veckan innan.
Den här gången gör han absolut inget misstag utan sätter den i sitt vanliga hörn och Genoa är plötsligt med i salvezzastriden igen. Otroliga glädjescener på Marassi och en otrolig upplösning på Serie A väntas. I och med det trycktes och Spezia och Sampdoria ner i salvezzastriden.

Omgångens vändning:
När Empoli kom till San Siro för att möta Inter var det en match som minst sagt inte skanade mål. Efter att empolis Pinamonti gjort 0-1 tidigt i första halvlek var det många interisti som skakade och undrade om det här skulle vara dödsstöten för chansen om scudetto. Det blev inte enklare när Empoli gör 0-2. Det saknas dock inte målchanser för Inter. Om vi ska prata expected goals (xg) så hade Inter, när man smmerade matchen, 5.56xg. Inter svarar snabbt med en reducering och då börjar festen. 1-2 kommer, 2-2 kommer, 3-2 kommer och 4-2 kommer. Efter att Empoli fallerat helt så tog Inter 3 bekväma poäng och drömmen om scudetton lever än. I resterande två omgångar har man först Cagliari och sedan Sampdoria i sista. Allt hänger på Milan som har Atalanta och Sassuolo kvar, betydligt svårare än Inter. Två poängs skillnad mellan lagen och allt kommer avgöras i sista omgången.

Omgångens mytkrossare:
"Fatal Verona" - eller "dödliga Verona" som det blir lite slarvigt på svenska - hade målats upp ordentligt inför matchen mellan Hellas Verona och Milan.
Två gånger tidigare i hirotien hade nämligen i Mastini spelat bort Rossoneri från titeln på Bentegodi. Frågan var om ett fomstark Hellas skulle göra det igen.
Det belv ett rungande Nej.  Trots att hemmalaget tog ledningen med 1-0 så var det inget snack. Milan toh en välförjänt 3-1 seger där Pioli gjorde ett mästardrag med att ge födelsedagsbarnet Tonali en modern libero-roll. I stället för den klassisk backspelsrollen gjordes den omvänt, sattes i anfallet. Två mål blev facit. Succé!
Nu är laget bara en seger och en oavgjord match i från scudetton. Vilken avlsutning det komer bli.

Omgångens lag (4-3-3)

Målvakt:
Mäenpää (Venezia) - I segern mot Bologna gör han en hel del räddningar och är den försvaret som ser till så att inte fler mål släpps in.

Försvarare:
Perisic (Inter) — Han är som vanligt otroligt viktig för inters offensiv och är den som skapar allra mest för Inter.
Patric (Lazio)  — Gör ett avgörande mål i 2-0 segern mot Sampdoria och gör i övrigt en nästintill felfri insats.
Julio (Fiorentina) — När Fio håller nollan mot Roma är han den allra viktigaste i försvaret.
Lazzari (Lazio) — Är väldigt aktiv på sin högerkant och levererar fina passningar.

Mittfältare:
Alberto (Lazio) — Helt överlägsen på plan och den bästa insatsen som han gjort denna säsongen. Utan honom är Lazio iskalla mot Sampdoria.
Tonali (Milan) — Spelar nästan som en anfallare och gör det helt otroligt bra. Han gör två mål och ett som blev bortdömt, sådana spelare behövs i slutskeden som detta är.
Calhanoglu (Inter) — Är viktig när det gäller att komma ända fram till mål och bidrar mycket till att Inter kan göra 4 mål.

Anfallare:
Leao (Milan) — En spelare som tillsammans med Tonali har utvecklats något enormt och det är just de två som avgör är helt klart bäst.
Martinez (Inter) — Är den som vänder resultatet och en viktig spjutspets.
Dybala (Juventus) —- Nu när avlsutningen är nära för argentinaren så har han växlat upp och i denna omgången så gör han mål och sänker Genoa.