Lagbanner
Postpartita #38: Zlatan Ibrahimovic farväl

Postpartita #38: Zlatan Ibrahimovic farväl

Aldrig har väl kanske den töntigaste målgesten någonsin känts så genuin som när Zlatan formade händerna till publiken på San Siro.

Omgångens farväl:
Ja, inte ett öga var torrt, inte ens Zlatans. 
En otroligt värdig avslutning fick svensken i sitt älskade Milan och efterlämnar ett stort tomrum i Serie A.
Det var visserligen ett tack och farväl till Milan i synnerhet men också till den italienska fotbollen i allmänhet.
Han tackade egentligen hela den italienska fotbollen. Sin första tid i Juventus började grandiost där han ersatte en skadad Trezeguet och gjorde 16 mål och tog ligaguld. Klubben tog sig till kvartsfinal i Champions Legaue där de rök mot de kommande mästarna Liverpool.
Andra säsongen var inte lika grann men guld blev det men efter att calciopoli uppdagades med fixade matcher blev klubben av med titlarna och degraderade.
I början på karriären var såklart otänkbart att han skulle göra som Del Piero och Buffon att fortsätta i Serie B utan det blev Inter - hans barndomidol Ronaldo dåvarande klubb.

Tre raka ligagguld och capocannoniere den avslutande säsongen. Nog var det egentligen hans största tid - inte bara i Italien utan i hans karriär. Blev där också utsedd till Årets spelare och Årets utländska spelare två år i rad. 
Trots det så gnagde ändå att Inter inte presterat i Champions League tillräckligt utan såg sin chans när Barcelona ville ha honom.
Debaclet med Guardiola efter semifinalen mot Inter i Champions Legaues semifinal blev droppen och han kom tillbaka till Italien och Milano - men till de rödsvarta i stället.
Även om hans dröm att ta Champions Legaue-titeln med klubben blev de ändå kvar i hans hjärt - trots utflykter till England, Frankrike och USA.
Med sju ligatitlar i Serie A (ja, jag räknar med Juves) så är han såklart en av de största i Serie A. Jag kan nog utan att överdriva säga att ingen utländsk spelare har satt så stor prägel på Serie A som han. 


Omslaget till La Gazzetta dello Sports årliga DVD-sammanfattning säsongen 2007-08

Omgångens kval:
Ja, det spelade också en match på San Siro även om man knappt minns det.Milan tog emot Hellas Verona där.
Längre ner i landet så spelade Roma hemma mot Spezia.
De båda gästerna ahde en plats i Serie A nästa säsong att spela för. Båda hade samma antal poäng och nytt för i år är att om slutar på det viset blir det omspel mellan de två lagen i stället för inbördes möten eller målskillnad som skiljelinje.
Spezia hamnade snabbt i pol position då kaget tog en tidig ledning i Rom.
Hellas Verona försökte men kunde inte åstadkomma mycket i Milano och trots kvittering i andra halvlek så var deras öde att vänta in resultatet i Rom då de förlorat med 3-1.
Spezia tappade in en boll innan halvlekens slut men höll länge, länge 1-1. Inte förrän i slutet på matchen fick Roma in bollen. På straff i minut 90 så satte Dybala ledningen för Roma.
Trots hela tretton minuters tillägg så hade inte Spezia varken huvud eller ben att vaska fram något konstruktivt utan både Hellas Verona och Spezia får avvakta säsongsavslutningen ytterligare en vecka då omspelet sker nästa söndag på en icke bestämd plats.

Omgångens under radarn:
Vi stannar kvar i Rom och Roma. Dybalas sena straff betydde inte bara Spezia missade att klara sig kvar utan också att Jose Mourinho tog laget till Europa League,
Vid lika hade Juventus - som besegrade  Udinese borta - gått dit i stället. Nu får den gamla damen nöja sig med Conference League. 

Omgångens vinnare:
Just ja, vi hade ett firande i Neapel också. Napoli blev officiellt mästare den här säsongen då de fick lyfta bucklan på Stadio Diego Armando Maradona.




  Resultat :
 

Sassuolo Fiorentina 1-3
0-1 Cabral 46´, 1-1 Berardi 72, 1-2 Saponara 79',
1-3 Gozakez 83´
 
Torino Inter 0-1
0-1 Brozovic 37´
 
Cremonese  Salernitana 2-0
1-0 Buonaiuto 26´, 2-0 Tsadjout 88´
Empoli Lazio 0-2
0-1 Romagnoli 48´, 0-2 Luis Alberto 90+2´
 
Napoli Sampdoria 2-0
1-0 Osimhen 64´, 2-0 Simeone 85´
 
Atalanta   Monza 5-2
1-0 Koopmeiners 12´, 2-0 Koopmeiners 45+1´, 
2-1 Colpani 51´, 3-1 Höjlund 74´, 4-1 Koopmeiners 79´
4-2 Petagna 81´, 5-2 Muriel 90+2´
 
Udinese Juventus 0-1
0-1 Chiesa 68´
 
Roma Spezia 2-1
0-1 Nikolaou 6´, 1-1 Zalewski 43´, 2-1 Dybala 90+1´
 
Lecce  Bologna 2-3
1-0 Banda 17´, Arnautovic 58´, 1-2 Zikzee 81´, 
2-2 Oudin 88´, 2-3 Ferguson 90+7´
 
Milan Hellas Verona 3-1
1-0 Giroud 45+2´, 1-1 Faraoni 71´, 2-1 Leao 85´,
3-1 Leao 90+2´


Tabell:  

 
Tabell:

 
  

Johan Stistrupjuws@live.se@wintherbird2023-06-05 13:40:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)