Postpartita #7: "Fullständigt galet att sparka Allegri"

Den sista omgången innan två veckors landslagsuppehåll kom att handla om ett beslut som Juventus måste ta. Udineses fortsatta segertåg. Romas hedersamma förlust eller storslagna xG-vinst.

Omgångens beslut:
Monza-Juventus är en match som inte brukar vara en match så mycket tyngd i sig. Annat var det i helgen när lagen ställdes mot varandra. Juventus som, likt förra säsongen, fått en makalöst trög start. Förra säsongen kunde man iallafall i början använda argumentet “det är i vår man ska vara bäst”, den retoriken motbevisade sig eftersom laget svackade lite för länge. Förra säsongen vill man inte ska upprepa sig och Juve har i förra veckans Champions League-förlust mot Benfica hittat ett till skäl att göra förändring. Frågan består: ska Juventus sparka Allegri?
   Matchen inleds på sämsta möjliga vis. Angel Di Maria blir utvisad efter 40 minuter, en spelare som verkligen saknas när han är frånvarande. Med en man mer så får Monza mer och mer övertag och tankar om tre poäng börjar vandra runt. I andra halvlek har Juventus visserligen sina chanser, men Monza har desto fler. Hemmalaget börja gå för det och gör ett trippelbyte tidigt in på andra halvlek. Monza som låg sist i Serie A inför matchen kommer till läge efter läge och i 74´ gör dansken Gytkjaer mål. Och precis där borde Allegri, som inte var på sidolinjen pga utvisning, fått sparken.
   Den gamle och nyligen plastikopererade (bara en gissning, men helt klart låga odds) ägaren Silvio Berlusconi kunde sova gott när han besegrat Juventus och Andrea Agnelli. Efter matchen kom också märkliga uttalanden från Juventus CEO Maurizio Arrivabene där han sa att Allegri har ett “projekt” som ska utvecklas kommande fyra åren, som även Arrivabene är inblandad i. För det första är det märkligt att ens uttala sig i detta skede, ännu märkligare blir det när det är positiva besked. Visst, om Arrivabene skulle sagt något i stil med: “vi ska utvärdera detta…”. Då skulle det var förståeligt, men att man är positiv och dessutom blandar in sig själv. Finns det någon förutom Arrivabene som vill ha kvar Allegri? Den enda verkar vara den förre stallchefen för Ferrari Arrivabene. I övrigt har jag sett noll supportrar som gått ut i strid för den nuvarande tränaren.
   Att pengarna kan omöjligt vara ett problem för Juventus, så mycket tjänar inte Allegri och så lite pengar har inte Juventus och Agnelli-familjen. Thomas Tuchel står och väntar…
   Slutsatsen är väl att det inte vore "completely crazy to sack Allegri", som Arrivabene sa.

Omgångens segertåg:
Udinese bara fortsätter gasa och i helgen tog man ännu en storseger, mot Inter. Efter 5 minuter slår Nicolo Barella in en fantastisk frispark och då trodde iallafall jag att det är nu det tar slut for Udinese, men nej. Med lite tur så får Udinese till 1-1 innan halvlek genom ett självmål av Milan Skriniar.
   Matchen fortsätter in till slutet att leva och när Udinese inte får in bollen. I slutminuterna då slovaken Jaka Bijol skjuter in 2-1 lossnar det för Udinese och i 94´ så blir det till och med 3-1 genom Tolgay Arslan.

Omgångens xG:
Atalanta fortsätter gå starkt, trots Roma på andra sidan planen. Ett Roma som stod inför ett vägskäl, ska man vara i den absoluta toppen eller lite därefter. Roma har sett mycket starka ut, inte minst på grund av deras nyförvärv, i synnerhet Dybala, nu var inte han med i matchen mot Atalanta men nog skulle man klara sig ändå. Formstarka Atalanta hade däremot andra planer.
   Atalanta som förutspåddes gå mot en negativ trend inför säsongen, mycket på grund av konkurrenternas upprustning och att flera nyckelspelare gått vidare, går nu starkast (nästan) av dem alla. Med en startelva där den största stjärnan kanske är dansken Maehle har Gasperini lyckats tända en ny låga. Det var dock Roma som hade övertaget genom hela matchen, både i första och andra halvlek var man det vassare laget. Atalanta hade dock en chans och tog den. Joakim Scalvini gjorde 0-1 och med lite tur så stod sig resultatet.
   En minst sagt hedersam förlust mot Atalanta på hemmaplan. Klar man borde ha vunnit matchen sett till alla de chanser som radades upp, men ibland ska man också underprestera xG antar jag. (Roma 3.28 vs Atalanta 0.14 i Expected Goals)

0-1 Nicolo Barella 5´, 1-1 Självmål 22´, 2-1 Jaka Bijol
84´, 3-1 Tolgay Arslan 93´

Cremonese Lazio 0-4
0-1 Ciro Immobile 7´, 0-2 Ciro Immobile 21´, 0-3
Sergej Minikovic-Savic 47´, 0-4 Pedro 79´

Fiorentina Hellas Verona  2-0
1-0 Jonathan Ikone 13´, 2-0 Nicolas Gonzales 90´

Monza Juventu 1-0
1-0 Christian Gytkjaer 74´

Roma  Atalanta 0-1