Postpartita #8: Giroud matchhjälte - som målvakt

I omgång 8 av Serie A fick Giroud stå i mål och Kanye West på läktaren, Fiorentina vann i Neapel och Bologna vägrar förlora!

Omgångens märkliga:
När Genoa tog emot Milan på Marassi i matchen där Milan hade chansen att gå upp i serieledningen slog blixten minst sagt ner. Matchen i sig var inte så märkvärdig, knappt ett skott på mål i första halvlek säger mycket om matchens karaktär. Inget av lagen tog något riktigt grepp om matchen, vilket gjorde så att det som hände i slutet blev alldeles avgörande. I minut 87’ får Milan till slut in ett mål genom Christian Pulisic och man tänkte att nu är det ridå och matchen är slut, så var det inte.

När Milans målvakt Mike Maignan springer rakt in i Genoas Caleb Ekuban är det ett solklart rött kort och eftersom Pioli förbrukat alla sina byten får Olivier Giroud vikariera. Giroud kastas in i hetluften redan när Genoa tar sin frisparken och via muren upp i ribban och Giroud själv yrar runt som ett höns i målområdet.

Genoa fortsätter att trycka på i jakten på en kvittering och därav är Genoas målvakt Josep Martinez uppe i offensivt straffområde. Efter en riktigt vårdslös glidtackling får han sitt andra gula kort och får då även han syna det röda kortet. Två målvakter utvisades i en och samma match. I 104 minuten får Giroud gripa in på riktigt när han kommer ut fint och boxar bort bollen med handflatan. Giroud givetvis stor matchhjälte och klippet på hans avgörande räddning spreds såklart som en löpeld på sociala medier. Man kan lugnt säga att Milan utnyttjade hela “Giroud som målvakt-incidenten”. Dagen efter lade Milan till Giroud som målvakt i sin trupp på deras hemsida. Några dagar efter hade Milan gjort det möjligt att beställa en målvaktströja med Giroud på ryggen. En sak är säker och det är att Milans PR-avdelning är vakna och gör sitt jobb.

Men inte bara fick Giroud stå i mål och det blev ett allmänt kaos på planen. Även utanför, rättare sagt, på läktaren hände det saker då Kanye West dök upp. Rapparen West, som på senare år snarare blivit uppmärksammad för sina kontroversiella uttalanden, snarare än hans musik, gjorde ett oväntat besök i Genua. West är dock inte fotbollsintresserad, men hans barn i synnerhet en, Saint West, som är anledningen till närvaron. Det är just Saint West som ska vara väldigt fotbollsintresserad, vilket man kanske kan lista ut eftersom grabbens mor, Kim Kardashian, synts till på var och varannan stormatch senaste året. 47-åriga Kanye West blev såklart, i sann italiensk anda, väl omhändertagen på Marassi. Det var egentryckt tröja och möte med företrädare för klubben. Som den far han ändå är, Kanye West, fixade han möten med spelarna till hans son. Rafael Leao verkar däremot vara mer uppspelt än Saint West, av Leaos Instagram att döma. Kanye West uppges göra en spelning i Reggio Emilia under fredagen.

Omgångens tåg:
Fiorentina går minst sagt som tåget just nu, noll förluster på de fem senaste matcherna i Serie A. Napoli kunde inte bryta trenden. Fiorentinas Josip Brekalo öppnade målskyttet efter bara 7 minuter och det blev en direkt uppförsbacke för Napoli. Spelarna såg inte riktigt påkopplade ut, låg koncentration och stressade beslut gjorde det inte enklare. Napoli fick dock en kvittering då Victor Osimhen fick sätta dit bollen från straffområdet. Tidigt in i andra halvlek tar Fiorentina ledningen igen då en oturlig studs i Napoli försvaret lägger fram bollen perfekt för skjutande viol. Även 1-3 kommer i slutminuterna när Napoli inte hinner organisera sig defensivt vid en omställning.

Ett stort bakslag för Napoli toppstriden, men framförallt för Rudi Garcias förtroende. Napoli har börjat säsongen trögt och det har inte alls varit med samma frenesi som föregående säsong. Kommer bli intressant att se om Garcia har vad som krävs för att få spelet att stämma.

Omgångens stabila:
Thiago Motta har verkligen fått sitt lag dit han vill. I omgångens stora eldprov mot Inter hade Bologna inte förlorat sedan premiärmatchen mot Milan den 21 augusti. Sedan dess bara sanslösa 0 förluster. På San Siro kom Bologna med allt att vinna och det var en chans som man tog vara på och gör det riktigt bra. Inter gör två snabba mål i början och efter en kvart leder med 2-0 på hemmaplan, mot Bologna. Det ska inte gå att hämta upp. Lewis Ferguson får en straff strax därefter som Riccardo Orsolini förvaltar och cementerar Jesper Karlssons plats på bänken. Bortalaget visar sig tro stenhårt på Mottas principer då man också gör 2-2, en kvittering som Inter inte klarar av att svara på. Matchen slutar därav 2-2 och en vunnen poäng för Bologna som fortsätter ånga på och hänger med strax bakom toppen, och har helt klart mer att ge.

1-0 Självmål 5', 2-0 Valentin Castellanos 11', 2-1 Ederson
33', 2-2 Saed Kolasinac 63', 3-2 Matias Vecino 83'

Cagliari  Roma 1-4
0-1 Houssem Aouar 19', 0-2 Romelu Lukaku 20', 0-3
Andrea Belotti 51', 0-4 Romelu Lukaku 59', 1-4 Nahitan