Lagbanner
Pre Derby della Madonnina: Fyra punkter med redaktionerna
Antonio Conte och Stefano Pioli

Pre Derby della Madonnina: Fyra punkter med redaktionerna

Det är snart derbydags i norra Italien. Antonio Conte mot Stefano Pioli, Romelu Lukaku mot Zlatan Ibrahimovic, det ligger många heta dueller i luften. Internazionales Konrad Grönlund och AC Milans Gabriel Melke svarar på fyra viktiga frågor inför den stundande, storslagna tillställningen.

Inter och Milan ställs emot varandra i det mytomspunna Milano-derbyt imorgon kväll. Historiskt är skillnaden mellan klubbarna hårfin med 18 ligatitlar var, medan Milan varit mer framgångsrika i Champions League. De är två av världens största klubbar, men står idag ganska långt ifrån varandra. Medans Inter slåss om en ligatitel så har Milan just lyckats ta sig ur mittenträsket och börjat kika uppåt. Men som alla vet kan allting hända i ett derby och det kommer att bli en het tillställning både på och utanför plan.

AC Milans Gabriel Melke inför matchen:

1. Milan är lite på gång och har verkligen vänt på den resultatmässiga trenden. Vad ser du för faktorer förutom Zlatan som bidragit till att det blivit bättre?

Inga. Den största och enda faktorn stavas Zlatan Ibrahimovic. Det såg vi inte minst mot Hellas Verona senast. Den långe svensken saknades och då dök lagets rätta ansikte upp. Uruselt. Tafatt. Omotiverat. Det Milan som avslutade 2019 var plötsligt tillbaka och frustrationen hos oss supportrar växte sig stark. Man kan varken påstå att den positivare trenden bottnar i att fler spelare börjar finna formen, eller att Stefano Piolis fotbollsfilosofier nu börjat sätta sin prägel på laget. För spelarna är genomusla utan sin ledare i Ibracadabra. Och Pioli? Han har ingen filosofi.

2. Zlatan Ibrahimovic har anlänt och alla pratar om hans stora effekt. Vad tror du han bidragit med?

Allt, i ärlighetens namn. Det finns fog för att tala om hans absurda effekt – och jag är glad för att man gör det. Jag var orolig över den rådande situationen innan hans ankomst, där en positiv poängskörd upplevdes vara väldigt långt bort. Utan honom kunde det mycket väl blivit så att Milan fått vara med där nere, i slaget om salvezzan. Och det har i princip räckt med hans blotta närvaro. Zlatan är ett fullblodsproffs med en sanslös livsstil, som jag tror smittar av sig. Dessutom sätter han enorma krav på sina lagkamrater och han accepterar inte några halvdana insatser. 38 år och en gedigen karriär, sådant respekteras och beundras, vilket gör honom till en indirekt ledare. Med det sagt bör man också lyfta upp den direkta ledarrollen han har tagit på sig. Uppmuntrande, instruerande och påmanande, med ödmjuka intentioner, som man inte riktigt sett hos honom tidigare. Jag visste vad han skulle betyda och jag väntade, men jag vågade aldrig tro. Och nu är han här.

3. Inter har sin bästa säsong på länge. Vad tycker man om det som Milanista?

Det är självklart oerhört svårt att ta in och acceptera. Om Inter ska vara med där uppe och känna vittring av en Scudetto, så ska Milan likt förbannat också vara det. Just den saken är nog det som svider mest. Att Inter har tagit sig själva i kragen, satt upp en plan och fattat enormt bra beslut, både sportsligt och organisatoriskt. Och det är sådant man kommer väldigt långt med. Nerrazzuris situation var inte alltför olik vår, åtminstone resultatmässigt, men man tillsatte rätt person på rätt plats och har därigenom satt upp en långsiktig plan. Vi Milanisti vet att det är vad som krävs och att ledningen inte har insett det är en gåta i sig. Däremot verkar de ha kommit till insikt med det. På tiden. Nej, jag kan helt enkelt aldrig unna er lycka. Inte ens för att ”det ska gå bra för Serie A”. Ja, jag är bitter. Det är väl rätt tydligt, va?

4. Till sist, matchen på söndag. Vad tror du om matchen och era chanser?

Ett derby är alltid oförutsägbart – i synnerhet den vackra Madonninans kamp. Allt tyder på att Zlatan blir spelklar och att Milan får ställa upp med en stark elva. Det bådar gott för just Casciavit. Ett nytänt Rossoneri, med svensken i spetsen, kan komma att skaka Antonio Conte och de blåsvarta kusinerna. Hur långt ett litet jordskalv kan räcka återstår att se. Detta lär dock bli ett fartfyllt derby och det lär bjudas på mål, bland annat av en viss nummer 21. Men det lär inte räcka. Inter, som är några nivåer bättre i dagsläget, drar det längsta strået och knäpper oss på näsan. Tyvärr. Och som neutral supporter är detta en match man inte vill missa. Polemik på flera plan. Passion utan dess like. Perfektion av yttersta klass. Och poesi skriven av en unik penna. Detta är Italiens – och möjligen världsfotbollens – allra största match. Detta är Derby della Madonnina.

Internazionales Konrad Grönlund inför matchen:

1. Inter har hittills stått för en väl godkänd säsong och är med i den absoluta toppen av serien. Vad är det som gjort att klubben lyckats ta det stora steget så pass fort?


Det finns många sätt att angripa den frågan på, men jag skulle vilja påstå att det inte går att bryta ner till en faktor eller person. Samtidigt som Giuseppe Marotta och Antonio Conte kommit in och gjort det mesta rätt och fått ordning på saker och ting, har även truppen blivit väsentligt mycket starkare och slagkraftigare. Det görs ett hästjobb för att se till klubben ska vara rustad och redo för framtiden, då den ska vara på samma nivå som självbilden är. När jag inför säsongen tippade ligatabellen så valde jag både Juventus och Napoli framför Inter, med reservationen att jag tyckte att det åtminstone var en ganska självklar topptrio. Nu är det Inter, Lazio och Juventus som slåss för titeln och det har gått väldigt fort framåt. Det är svårt att inte vara nöjd.

2. Under januarifönstret värvade Inter Christian Eriksen, Victor Moses och Ashley Young, vilken värvning har varit bäst hittills och varför?

Zlatan Ibrahimovic ankomst till Milan har nog gett mer än vad någon av våra värvningar gjort hittills, det ska vi vara ärliga med. Men planen är att Eriksen ska bli en av de allra bästa spelarna i serien och det ska bli spännande att se honom i den svartblåa tröjan. Han har gjort två framträdanden hittills utan att varken imponera eller vara något av en besvikelse. Nu är det ett riktigt test, och jag utgår från att han startar. Ashley Young har väl varit bäst hittills och har visat att han har en del att ge till laget, överraskande nog. Victor Moses kommer vara mycket nyttig för klubben och det är en Conte-favorit. 

3. AC Milan har haft en tuff säsong men verkar ha vänt på trenden med Zlatan Ibrahimovic inträde i klubben. Hur ser du på AC Milan och deras säsong? 

AC Milan är en av världens största klubbar och ska inte vara i mitten av tabellen, utan hör hemma i Champions League. Även om jag gärna ser att Inter är bäst i staden så vill jag gärna ha ett slagkraftigt motstånd från Rossoneri. Just nu så är laget inne i en bättre period än på länge och om man bortser från det oavgjorda resultatet senast så har man vunnit lite matcher på sistone. Det finns anledning till oro för Inter och det gäller verkligen att ta de på allvar. 

4. Till sist, matchen på söndag. Vad tror du om matchen och era chanser? 

Jag kan inte säga annat än att jag betraktar Nerazzurri som favorit i matchen, men över 90 minuter i ett derby betyder varken form eller ligaresultat någonting. Det finns få saker som känns bättre än att vinna mot Milan men jag tror som sagt att Inter får kämpa om de ska kunna ta tre poäng. Med den nuvarande konstellationen i ledningen, truppen och bland tränare så tror jag inte att det blir ett problem att motivera spelarna.

La Curva-redaktionen2020-02-08 16:11:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)