Lagbanner
Serie A 20/21 #2: ”Klubben tar steg i rätt riktning”

Serie A 20/21 #2: ”Klubben tar steg i rätt riktning”

Mer än en röd ros, legoknektar, tunga löneposter, Kulusevski, Zaniolo, Vlahovic...

Då bränner vi av del två av tre i vår genomgång av den gångna Serie-A säsongen med redaktionerna.

Varsågoda!




Spelarmässigt, vilka har utmärkt sig - både positivt och negativt?


 — Börjar med negativa och det måste jag ändå få säga är Aleksej Miranchuk, tycker han fått lite för mycket speltid sett till vad han faktiskt presterar på planen. Har en lång bit kvar till att vara en bärande spelare i Atalanta. Finns många att välja på det positiva hållet men om jag får välja ett namn så måste jag säga Luis Muriel. Han har öst in mål trots att han fått börja matcherna mycket på bänken även denna säsong, bidragit med många matchavgörande ögonblick. Älskvärd spelare på alla möjliga sätt. (Arvid Franzén)


— Positivt är att spelare som Schouten, Svanberg, Tomiyasu, Skov Olsen och Vignato fortsätter att utvecklas, men bäst och jämnast har förstås Roberto Soriano (nio mål, sex målgivande passningar) varit.

På den andra änden av skalan har vi till exempel Nicola Sansone och Andrea Poli som inte alls har levererat det som vi förväntade oss inför säsongen.  (Mikael Mansjö)


— Positivt är enkelt. Det är främst Vlahovic, så ung men ändå så mogen och så hårt arbetande, han är en av världens bästa unga spelare och han har räddat Fiorentina kvar i Serie A. Det var superkul att han lyckades göra 21 kassar i en så pass defensivt stark liga som Serie A samma säsong som han blev startspelare. Dragowski räddade oss i flera matcher, tyvärr blev det inte fler poäng trots Dragos många fina och ibland smått omöjliga räddningar. Samtidigt så har han som målvakt ett ansvar för vårt sorgliga försvarsspel. Backlinjen var ju ofta helt hopplös typ en 20-minuter i varje match. Att så på pappret fina spelare som Pezzella, Milencovic, Igor, Martinez Quarta, Biraghi, Caceres och Venuti inte kunde hålla mer rent är en gåta. Och det med en försvarsinriktad Serie B-brunkartränare som Iachini. Pezzella gör ytterligare en svag säsong och inte ens Milencovic var särskilt bra i är. Biraghi är vansinnigt överskattad, värdelös i försvar och kan knappt ta sig förbi första utposten han springer på. Martinez Quarta tror jag kan bli bra och Caceres var nog vår bästa 30-plusspelare under våren i alla fall. Ribery, Borja Valero, Malcuit, Callejon och Kokorin får betraktas som slut, i alla fall i Fiorentina får vi lov att hoppas, utifrån vad de presterade under säsongen. Jag ser helst att alla lämnar. Pulgar tog bänkningen under hösten väl och kom tillbaka bra under våren, Amrabat startade bra men mattades med lagets allmänna uselhet, men vi blev mer stabila när Iachini började spela dem samtidigt på plan. Castrovilli började ok när vi fortfarande hade Chiesa men var otroligt blek hela våren. (Alexander Johansson)


— Efter att ha haft en magisk förstasäsong med Juric så trodde man självklart att det skulle slå tillbaka den här säsongen. Inte många stora spelare kom in trots rekordförsäljningar (Amrabat, Kumbulla, Rrahmani) men D´Amico gjord eett grymt jobb och fick in Tameze och Barak som inte fått uttrymme i sina klubbar. Lägg där då till utvecklingen av ynglingen Lovato på backsidan och densamma på Dimarco och Zaccagni. Risken är tyvärr överhängande att fyra av de fem sticker i sommar. Silvestris målvaktsspel harockså varit en stor, bidragande orsak och kallelsen till Gli Azzurri var välförtjänt.
Om man ser det negativa så har vi anfallarna. Juric och D´Amico har haft otroligt svårt att hitta rätt gubbar till systemet. Kalinic kom i höstas men funkade inte riktigt och Lasagna såg ut som hoppet under våren men har heller inte fått till det. Nu ska vi inte bara stirra oss blinda på målskörden då självklart varit väldigt involverade i målen men få, enkla mål har gjort under säsongen och mål föder mål , vilket är anfallarnas syre.  (Johan Stistrup)


— Bara Arturo Vidal och Samir Handanovic har varit tydliga besvikelser. Annars har alla presterat väl. Visst, vissa sticker ut statistiskt men Inter har bäst lag på alla positioner och det visade sig säsongen genom.. (Konrad Grönlund)


—  Positivt så är ju det mest givna svaret självklart Chiesa. Många paralleller drogs till värvningen av Bernardeschi och farhågan bland många var ju att utvecklingen skulle gå i samma spår. Chiesa har dock motbevisat de flesta och steppat upp i sin debutsäsong. Det är uppfriskande att se en spelare gå från klarhet till klarhet från match till match och jag tycker att han har visat att han har psyket för den allra största scenen. När de flesta spelare väljer att passa Ronaldo så har Chiesa många gånger valt att gå på eget avslut. För mig så visar det att Chiesa har den där egoistiska självbilden som behövs för att växa ut till en av de absolut främsta på sin position. De Ligt utvecklas kontinuerligt och trots sin unga ålder så tycker jag han agerar på ett väldigt moget och förtroendegivande sätt. Hans bataljer med både Zlatan och Lukaku har visat att han rent fysiskt håller måttet även där. Danilo är en av dom som gynnats mest av Pirlos inträde och det är i princip endast winger- och forwardspositionen som han inte testats på. Väldigt mångsidig och har även presterat genomgående bra under säsongens gång. I negativ bemärkelse så är det svårt att singla ut någon som underpresterat rejält utan det är snarare ett kollektiv som inte nått upp till nivå. Däremot så tror jag att många hade nostalgiska förhoppningar på att få se en vintage Morata men det har gått trögt, särskilt under vårsäsongen. Det finns nog många anfallare där ute som hade varit en uppgradering. Bentancur och Rabiot är två spelare som får väldigt mycket kritik men jag tycker inte det är rimligt att förvänta sig att dessa två ska dominera mittfält utifrån deras spelaregenskaper. (Juve-redaktionen)


— Överlag har det varit en mellanmjölk säsong för Lazio. Ingen spelare har utmärkt sig speciellt positivt, i ärlighetens namn. Ciro Immobile, trots många missade straffar, är den spelare som varit bäst i Lazio under säsongen, tillsammans med Marusic och Milinkovic, skulle jag säga. Milinkovic är en helt otrolig spelare, han har mognat extremt mycket som spelare sedan sin första tid i Lazio och är lika avgörande och viktig både offensivt och defensivt.
Akpa Akpro var det inte många som trodde på i höstas. Han gjorde dock mycket bra ifrån sig under hösten och början på våren, för att sedan tappa mycket ju närmare slutet på säsongen man kom.
De spelare som utmärkt sig negativt i år är Musacchio, Hoedt och Muriqi. Musacchio togs in under vintern för att täcka upp för den skadade Luiz Felipe, men efter att stått för flera tabbar fick han nöta bänk. Muriqi köptes in för närmare 20 miljoner euro, men har inte gjort många rätt, tyvärr. (Nicklas Tellini)


— Det finns ett flertalet spelare som utmärkt sig framförallt positivt den här säsongen. Kjaer, Donnarumma, Hernandez har hållit en väldigt hög och kämn nivå under mer eller mindre hela säsongen. Ja, såklart Zlatan nämns i den positiva kategorin också. Ibras höst var bland det bästa, om inte det bästa, jag sett från svensken under hela hans långa karriär. Det är stora ord och det är jag medveten om men som han dominerade allt under hösten var häpnadsväckande att se. Han dominerade exakt allt mot vilken spelare som helst och gjorde mål på allt och det var ögongodis för en Zlatanfantast och Milanista som jag är att få beskåda. Han fullständigt lekte hem den upphypade duellen mot Koulibaly och då ska det sägas att Koulibaly är en av världens bästa mittbackar. Skadorna gör ju tyvärr att Ibra inte når upp till säsongens spelare den här säsongen. Den utmärkelsen ger jag till Kessie. Han har spelat VARJE match den här säsongen och inte varit skadad en enda gång, troligt imponerande bara det. Han har såklart inte bara varit fysiskt i bra form, han har dominerat mittfält efter mittfält, match efter match och gått från en helt ok spelare till en absoluta världsklass mittfältare. Var hyllningen till Kessie klar där trodde ni? Nej Nej, mittfältstanken har på det gjort 11(!) mål och varit kylan själv från straffpunkten sen Ibra började missa en hel del straffar under hösten. 

Finns även några spelare som tyvärr varit en besvikelse i mina ögon. Leao och Romagnoli har inte haft en bra säsong där båda två nog väntas få leta ny klubb under sommaren. Den som jag däremot hade väldigt höga förväntningar på men som gjort mig mest besviken är den turkiska stjärnan Calhanoglu som sedan han fick Corona under vintern inte stått att känna igen helt.  (Elias Wiorek)


— Zielinski har blivit så mycket bättre, Insigne har haft en bra säsong. Hade hoppats på mer av Fabian Ruiz och hans utveckling, Manolas fortsätter att överraska mig negativt. (Fredrik Kreüger)


— Den enda spelaren egentligen som gjort en helt okej säsong mitt i denna kollektiva misär är Hernani. Brassen har lite i det tysta stått för sin bästa säsong i karriären rent poängmässigt. 7 mål och 3 assist är väldigt imponerande siffror för en mittfältstyp som Hernani. Och under den väldigt viktiga perioden under våren när Parmas öde cementerades och avgjordes var Hernani den enda spelaren egentligen som höjde sig och var konsekvent bra. Bland flopparna kan i princip varenda en av de övriga spelarna nämnas men man blir ju lite extra besviken på de rutinerade pjäserna som Kucka, Gervinho och Kurtic. De var ju tänkt att vara de spelarna som klubben skulle kunde luta sig mot men istället för att släcka elden fungerade de som bensin istället. (Martin Eliasson)


— Vi börjar med det positiva. Mkhitaryan hade en finfin höst, Mancini har visat hjärta, Villar har övertygat och har nog en fin framtid för sig, en skadefri Veretout har dundrat fram på mitten och Darboes succématcher nu på sistone kan vara starten på något riktigt fint! 
Det negativa? Målvaktspositionen har varit under all kritik, våra mittbackar har fått för sig att snubbla allt för ofta (där trodde jag att våra unga mittbackar skulle steppa upp ännu en nivå den här säsongen, men icke!) och framåt har det vart blött krut i bössan. Tänker framför allt på den försvunne Dzeko (förutom de sista matcherna) men även lirare som Pedro och El Shaarawy som bidragit alltför lite där fram. De två sistnämnda är värvningar som presterat alldeles för lite. (Erik Winell) 


— Ett stort utropstecken var Augello som tog stora kliv under säsongen och var en given spelare i startelvan. Stegvis blev han bara bättre och bättre under säsongens gång och hans till en början ganska svaga offensiva förmåga hade vid slutet av säsongen förbättrats något enormt. Sampdorias vänstersida har känts solid under året och mycket tack vare Augello i försvaret. Han har haft en roll som har krävt stora lungor med sin stora delaktighet i både offensiv och defensiv-riktning. 
 
Antonio Candreva blev den mest lyckade värvningen som Sampdoria gjorde under den förra sommaren. Italienaren gick in i laget med rutin och spetskvaliteter som fattades i Sampdorias trupp. Mittfältaren var ett stort hot från sin högerkant med sin pricksäkra högerfot som han använde sig av genom att hitta fram till medspelare med inspel och inlägg. Sampdorias fasta situationer kändes farliga så fort Candreva var ansvarig över de. 
 
Även Morten Thorsby gjorde en oerhört fin säsong och var ovärderlig på mittfältet. Norrmannens dominanta huvudspel, fysik och kämparglöd gav resterande spelare chansen att glänsa lite mer medan han tog hand om grovjobbet. En spelare som alltid har rätt inställning och Thorsby gör det han blir tillsagd att göra, plus lite till. En tränares dröm helt enkelt.
 
Den stora besvikelsen i truppen var Gabbiadini som var skadad under stora delar av säsongen och kom därav aldrig riktigt upp i den potential som många supportrar förväntade sig inför årets upplaga av Serie A. Anfallaren gjorde 16 framträdanden i ligan, där sex var från bänken. När han väl spelade var det tydligt att han saknade matchformen då hans tajming stundtals var väldigt svag. Förhoppningsvis får han en bra försäsong utan skador och skavanker, då kan han vara att räkna med nästa säsong. 
 
En annan spelare som Ranieri kunde ha förväntat sig mer av var Jakub Jankto. Tjecken spelade 35 matcher i Serie A, där sex av dessa kom från bänken. Under dessa matcher lyckades han göra sex mål och tre assist men trots den hyfsade poängskörden finns det mer att önska. Han hade ofta chanser att utöka sin produktion men tog felbeslut som kostade Sampdoria dyrt i tajta matcher. Damsgaard som fick komma in som Janktos ersättare hade två mål och fyra assist på 18 matcher från start och 17 från bänken. Danskens siffror och spelsätt visade hur mycket mer Sampdoria kan kräva av sin yttermittfältare. Damsgaard kommer säkerligen ta över startplatsen nästa år om inte Jankto börjar producera mer poäng.  (Gustav Jogerot)


— Rodrigo De Paul har jag redan nämnt. Men en spelare annan som varit bra lite i skymundan är Nuyntinck. Det är ett helt annat Udineseförsvar när holländaren är på planen än när han inte är det.

På den lite negativa fronten bör väl egentligen samtliga anfallare nämnas. Pusseto började förvisso starkt men när han blev skadad har ingen riktigt kunnat axla rollen som målskytt. Okaka, Lasagna, Nestorovski, Braaf, Deulofeu, Forrestieri... Ingen har lyckats bli den där målkungen som hade behövts om Udinese skulle kunnat ta sig in på den övre halvan.  (Jesper Klingnell)

* * * 

Sommarmercaton är snart här. Hur önskar du att klubben agerar?


 — Som jag var inne på lite, ska vi fortsätta ta steg så anser jag att vi bör bygga vidare på det vi har och krydda med några spännande talanger som vanligt. Vi måste läsa Christian Romero permanent, Anel Ahmedhodzic är ju nära vad allt verkar tyda på så det blir kul med en spelare som har koppling till Sverige. Tror han kommer passa in bra i den fotbollen Gasperini vill bedriva, Anel har alla egenskaper för att lyckas i Atalanta. (Arvid Franzén)


— Jag tror att det nu är hög tid för att göra en del skiften i truppen. Högavlönade spelare som Poli, Medel, Santander och Sansone har av olika anledningar knappt bidragit alls i år (nya klubbar för samtliga fyra till nästa säsong?) och sedan är även Danilos och Palacios framtid i klubben högst osäker (de två åldermännen kan i vilket fall som helst inte räkna med lika mycket speltid nästa säsong). Om klubben dessutom väljer att sälja en eller två av sina eftertraktade ynglingar (Tomiyasu/Svanberg/Schouten?) så bör det finns utrymme för ett par fina nyförvärv. (Mikael Mansjö)


— Jag hoppas på en bra tränare och givetvis vore Sarri trevlig att få, men jag tror det blir svårt. Jag tror inte att Comisso någonsin kommer att satsa några stora pengar i Fiorentina, fast det är det alla Fiorentina-fans givetvis hoppas, och har hoppats, på. I realiteten tror jag vi får någon sparkad mittenlagstränare, typ Fonseca. Jag skulle gärna ta någon från utanför Italien eller om det finns någon ung och idérik italienare nedanför Serie A, typ att hitta en Malesani och få hen att växa, det vore trevligt. Vi behöver en ny sportchef också, Prade har misslyckats hårt i år och hans förtroende borde vara förbrukat. Spelarmaterialmässigt tror jag Scamacca och Zappacosta från Genua skulle kunna fungera bra hos oss. Vignato från Bologna skulle kanske också fungera med rätt spelare runtomkring sig. Sen kan man ju få drömma om Berardi från Sassuolo, Malinovskyi från Atlanta och De Paul från Udinese, men det kommer ju inte att hända om inte Comisso öppnar den stora plånboken eller om han säljer och vi får in en ny och härligt spenderglad ägare. Jag vet att många vill ha Belotti men jag är själv inte lika övertygad om att han skulle göra oss så mycket bättre. Gattuso blev klar efter att artikelns skrevs (Red. anm.) (Alexander Johansson) 


— Oj, först och främst gäller det att hitta en ersättare till Ivan Juric. Mr Cairo i Torino lockade med mer än en röd ros till Ivan då kroaten i stort sett hela tiden klagat på att ingen lönebudget finns i Hellas så har mediemogulen lite mer i fickan och hur mycket Ivan än försöker få det som en grej att Setti inte var närvarande så handlar allt om pengar. Ivan kände nog att att han inte kunde komma längre med Hellas och schappade ett år tidigare än kontraktet säger. Det här med spelare just nu känns sekundärt . (Johan Stistrup)


— En ny vänsterytterback och en ung målvakt som kan ta över efter Handanovic över tid. Juan Musso och Marcelo/Marcos Alonso borde passa helt perfekt. (Konrad Grönlund)


— Jag skulle först och främst vilja se tunga löneposter försvinna. Jag tänker då mest på Ronaldo men även Ramsey. Ronaldo har en målproduktion och x-factor som är utomjordisk men lönen är alldeles för hög i förhållande till de ekonomiska förutsättningarna vilket långsiktigt stjälper klubben. Bentancur, Rabiot och Bernardeschi är nog också spelare som det dels kan säljas för en hyfsad peng och dels för att jag inte ser någon ytterligare uppväxling inom någon överskådlig framtid. När det gäller värvningar in så skulle jag föredra uppåtgående spelare som både är hungriga på framgång och som är redo att ta nästa steg till den största scenen. Tre spelare som jag tror hade passat perfekt och som jag tror har pannbenet för att lyckas är Gosens, Vlahovic och De Paul. Även om det är många klubbar som har ögonen på dessa så borde dessa värvningar både vara realistiska och ekonomiskt överkomliga. Samtliga spelar på positioner där vi är i behov av att förstärka eller skapa en konkurrenssituation. Att samtliga dessutom redan spelar i Italien och kan ligan är ju ytterligare ett plus. Jag skulle inte vilja ha spelare som både är dyra i drift och som redan vunnit en del. Griezmann som i dagarna ryktats till klubben är för mig ett tydligt exempel på det. (Juve-redaktionen)


— Sommarens mercato kommer vara en av de mest spännande på flera år för Lazio, eller i alla fall borde den vara det. Många spelares kontrakt löper ut denna sommar, och måste ersättas då det är osannolikt att de kommer krita på nytt. Det handlar om Lulic och Parolo främst. Radus kontrakt löper också ut, men det finns chans att försvararen kommer förlänga en säsong till med Lazio. 
Leiva är 34 år gammal, han har gjort det extremt bra i Lazio men det är oklart om man kan räkna med honom som ordinarie under hela nästa säsong. Dessutom löper kontraktet ut nästa sommar, så det måste bli dags att tänka på att ta in en värdig ersättare.
En mittback är prioritet nummer 1. Acerbi kan Lazio förhoppnings räkna med ett par år till, Luiz Felipe får vi hoppas på har löst sina skadebekymmer och kan vara ordinarie nästa säsong. Hoedt och Musacchio kommer lämna efter sommaren, och måste ersättas av en helst beprövad mittback som kan Serie A.
Utöver en mittback är nästa prioritet en mittfältare som kan ersätta Leiva, samt en till mittfältare för att bredda truppen.. (Nicklas Tellini)


— Tonali som Milan knöt till sig kommer givetvis att köpas loss. Tomori som Chelseas dåvarande legendtränare Lampard lånade ut till oss med en köpklausul kommer givetvis också köpas loss. Efter det är kanske kassakistan tom, så frågan är vad våra ägare vill göra för att kunna fightas på 3 plan samtidigt. Drömvärvningen hade varit en kopia av Zlatan, det finns en anfallare i Florens som har just Zlatan som idol och kanske velat spela med sin idol men prislappen är avskräckande. Steget är naturligt inom ligan,  även om större drakar med fetare kontrakt kan locka dagens legoknektar dit. Övrigt så tror jag organisationen och ledarsidan kommer vara oförändrad, klubben har tagit hälsomässiga steg åt rätt riktning och att rucka på detta vore ologiskt. Säkert många som vill se en bättre slipad tränare taktiskt, Benga Johansson (handboll) förde Sverige till mängder med medaljer som en god ledare som höll ihop gruppen utan att vara taktiskt slipad. (Mikael Kristersson)
 

—  Utan CL lär någon försvinna, vi får se vem eller vilka som lämnar. Helst skulle jag se att Napoli lyckas sälja Fabian Ruiz för ca 50 miljoner och behåller Koulibaly. Det är dyra kontrakt i Maksimovic och Hysaj som försvinner och kanske behöver inte klubben då sälja mer. Jag tror Koulibaly bara vill gå om det kommer en klubb som garanterar titelstrid. Där är tex inte ManU som det har ryktats om. En satsning på en grym (dyr) tränare ihop med en slimmad trupp skulle vara intressant. Allegri skulle vara klart spännande. (Fredrik Kreüger)


— En utrensning av truppen är nödvändig. Man vinner inte Serie B med en omotiverad trupp och många spelare i Parma har saknat den nödvändiga motivationen i år. De flesta av de tunga löneposterna behöver försvinna. Gervinho har redan så gott som lämnat för Turkiet vilket är bra. Krause har redan agerat aktivt med en uppgradering och omstrukturering av organisationen runtom klubben vilket är önskvärt. Javier Ribalta är ny teknisk direktör och chef över den sportsliga verksamhet. Gamle Milanbacken Filippo Galli har hämtats in för att ha en betydande roll i Parmas ungdomsutveckling och holländaren  Jaap Kalma blir ny chef över den kommersiella avdelningen. I likhet med Galli var Kalma senast i Milan. När jag skriver detta har Marcello Carli och Roberto D’Aversa bägge två redan fått gå vilket känns nödvändigt och en ny sportchef och tränare är på ingång. Och detta blir förmodligen den viktigaste förändringen kortsiktigt. (Martin Eliasson)


— Ny tränare och Mourinho kommer nog ha en hel del att säga till om - enligt rapporter sägs just det ha varit avgörande för att "The Special One" valde oss. Skulle därtill tippa på att han väljer dels att plocka in någon eller några Jorge Mendes-adepter samt. tidigare spelare från United och Tottenham-epokerna. Även om jag personligen ser att Mourinho istället blickar mot andra lirare än Eric Dier och Nemanja Matic. 

Får jag önska har jag väl tre positioner som är i störst behov av att stärkas upp. Målvakt (Musso?). Offensiv mittfältare (Stannar Mkhitaryan?). Anfallare (Belotti?) (Erik Winell)


— Jag tror att Sampdoria kommer att vara ganska restriktiva i sommarens spelarmarknad. Hade Ferrero kunnat lösa en mittback och en riktig spetsforward tror jag att Sampdoria skulle kunna nå högre höjder nästa år. Det har ryktats om Crotones skyttekung, Simy, som stod för 20 mål i Serie A för bottenklubben. Detta hade varit en bra värvning för Sampdorias anfallsspel där han skulle gå in direkt i startelvan och skulle på så sätt kunna avlasta Quagliarellas börda. Ryktena säger att det är Genoa och Sampdoria som försöker sno sig åt anfallaren. Nigerianen uppges kosta runt åtta miljoner euro, en summa som helt klart känns överkomlig för en spelare av Simys kaliber. 
 
Annars är tränarposten den stora fokuspunkten inför sommarmercaton. Ranieri meddelade att han inte skulle vara kvar i Sampdoria inför säsongens sista match mot Parma, ett beslut som egentligen inte kom som en chock. Några lösa rykten föreslog att Parmas D’Aversa skulle ta över Ranieris jobb. D’Aversa fixade två uppflyttningar för Parma, från tredje divisionen hela vägen upp till Serie A. Efter två lyckade säsonger i Italiens högstaliga fick han dock sparken i höstas då hans mentalitet inte var densamma enligt Parmas ledning. I vintras fick han dock förnyat förtroende av Parma-ledningen då han skulle försöka rädda laget från nedflyttning. Detta misslyckades han med och Parma åkte ned till Serie B. 
 .(Gustav Jogerot)


— Redan förra sommaren hade jag oerhört svårt att tro att De Paul skulle bli kvar i Friulien. Och i år finns det helt enkelt inte på världskartan att han blir kvar. Den stora frågan är då hur en sådan spelare ska ersättas. Om det ens går. Kanske är det bättre att använda transfersumman till flera spelare, på flera positioner. (Jesper Klingnell)

* * *

En titt i kristallkulan - vem bör vi ha ögona på inför nästa säsong? 


 — Han är knappast okänd efter den här våren men Ruslan Malinovskyis fortsatta framfart bör ni ha koll på till kommande säsong. Han kommer att växla upp ännu mer tror jag, kommer bli en bärande spelare från början när vi startar upp Serie A igen.. (Arvid Franzén)


— Aaron Hickey. Den unge skotten inledde säsongen totalt respektlöst, men succén kom av sig efter covid-diagnosen i december, det röda kortet borta mot Sassuolo i februari och till sist en axelskada som avslutade Hickeys säsong i förtid. Jag tror dock att den snart 19-årige vänsterbacken har alla förutsättningar att bli en attraktion under nästa säsong.. (Mikael Mansjö)


— Får jag säga Fiorentina? Efter tre svåra år är det väl vår tur att överraska? (Alexander Johansson)


— Hellas har några spelare som kan blomma ut nästa säsong. Tyvärr har vi ett par killar som vi har lånat med köpoptioner på men inte verkar kunna lösa ut (Ilic, Salcedo, Dimarco). Vi får hoppas att Lovato är kvar och att Destiny Udogies öde ligger i Hellas Veronas händer. (Johan Stistrup)


— Nicoló Barella var ligans bästa mittfältare den här säsongen men får väldigt lite uppmärksamhet. Kan nästa år bli året då han även dominerar i Champions League? (Konrad Grönlund)


— Kulusevski har som bekant haft både toppar och dalar under säsongen och jag är fortfarande kluven kring hur långt det kan bära. Han är väldigt ung och spelar redan i en av världens största klubbar och det gör man inte om man inte kan lira boll. Senast i cupfinalen så hade han en sån där prestation som gör att man blir väldigt optimistisk, samtidigt har lägsta nivån i vissa matcher varit väldigt låg. Jag skulle vilja se mer konsekventa prestationer helst i ett fungerande lagbygge där han vet vad som taktiskt förväntas av honom. Först då vore det helt rättvist att utvärdera hans tid i Juventus. Radu Dragusin och Nicolo Fagioli är annars två spelare som vi hittar i U23-laget. Dom få gånger som dessa två fått speltid i A-laget så har dom gjort det helt okej. Jag tycker mig se tendenser som både bådar gott och som gör att man vill se mer. Förhoppningsvis så kommer vi få se mer av dessa två i kommande säsong.  (Juve-redaktionen)


— De uppenbara stjärnorna borträknat, finns ett antal intressanta ynglingar. Två Lazio-spelare som vi Laziali hoppa se mer av är mittbacken och egna produkten Armini, samt primaveralagets offensive stjärna Raul Moro. Många hade tippat att de båda skulle spelas in under säsongen som var, men vi talar till syvende och sist om Italien. Där räknas man som talang upp till så sent som 23-24 års ålder. Två andra spelare som Serie A väntar på är Inters Sebastiano Esposito och Juventus Radu Dragusin, som de svartvita hoppas kunna bli en viktig del i mittlåsets generationsskifte. Det är för tidigt för att dra slutsatser av Mercato-rykten, såsom det som placerar Kaio Jorge i Lazio. Realiseras den affären är även han en favorit. (Nicklas Tellini)


— Ja givetvis tycker jag att man ska ha koll på spelarna som har gjort skillnad i år men den dystra sanningen kanske tyvärr blir att till exempel Donnarumma och Calhanoglu lämnar gratis och att kanske Milans bästa spelare denna säsong Kessie lämnar relativt billigt med tanke på kontraktslängden, men om mot förmodan nån av dessa spelare stannar så tror jag att de kommer få en stor roll i nästa års upplaga av Milan.

Andra spelare som man ska hålla koll på nästa år är Fikayo Tomori om Milan lyckas köpa loss honom. Tomori har sett riktigt stabil ut hitills i Milan och är ung back med mycket potential.

Ett potentiellt nyförvärv som jag sett vara på Milan tapeten är Udinese kaptenen De Paul som har varit väldigt bra denna säsong. De Paul är därför någon att hålla ögonen på nästa säsong med kanske lite drömtänkande. (Fabian Klomatrk)


—  Det bör bli Osimhen. Nu är acklimatiseringsåret gjort, målen har kommit och jag räknar med att han exploderar nästa år. 18-20 mål i ligan kanske? Så länge han är kvar... (Fredrik Kreüger)


— Svårt att uttala sig om detta i och med att det råder stora oklarheter kring vilka spelare som blir kvar i Parma nästa säsong. Men om de unga rumänerna Valentin Mihaila och Dennis Man blir kvar så är det dem man bör hålla ett extra öga på. De hann ändå visa lite av sin potential under våren som är spännande.(Martin Eliasson)


— Nicolo Zaniolo! Nu kommer säsongen då han ska vara skadefri och då är det väl ändå dags. Lider med grabben som i alla fall gjort sitt för att elda på rivaliteten mot Lazio. Det ska ha en eloge för, speciellt när årets Roma sett så håglösa ut så ofta. 

Annars då? Ebrima Darboe kommer fortsätta ta steg mot världseliten. Gianluca Mancini kommer bli än mer mogen i sitt försvarsspel (mindre gula och röda kort). Milanese och Zalewski får fortsatt tid och lär göra en del mål från avbytarbänken. Milaneses första Roma-mål.  (Erik Winell)



— Det tydliga valet är Mikkel Damsgaard som sken starkt i vissa delar av säsongen. Med mer speltid och rutin på den höga nivån som Serie A håller kommer dansken bara växa. Han har skickligheten att göra sin motståndare och förmågan att göra det oväntade, dessa kvaliteter är det som gör att han är eftertraktad av storklubbarna. Bygger Damsgaard upp lite muskler under sommaren och filar på sitt spel så kommer han att vara en central del i Sampdorias offensiv till den kommande säsongen. Vi får se om han kommer att förbli en Samp-spelare efter sommarens EM men förhoppningsvis kan han spela kvar åtminstone ett år till innan han skeppas vidare till en större scen i Europa. (Gustav Jogerot)


— En spelare som många trott på länge är Kevin Bonifazi och det är nog många som ser fram emot vad han kan göra nästa år. Den italienske mittbacken hade lite svårt att komma tillbaka efter sin Covidsjuka i slutet av augusti. Men ju längre säsongen har lidit, desto mer bekväm har Bonifazi blivit. Han har blivit bättre och bättre för varje match och på slutet varit något av en nyckelspelare. Förhoppningsvis utnyttjar Udinese köpoptionen.

En annan spelare som vuxit under säsongens gång är högerspringaren Molina. Fortsätter han att utvecklas, och om han kan lägga på sig några kilo muskler under sommaren, kan han förhoppningsvis bli en riktig attraktion i nästa års Serie A. (Jesper Klingnell)

* * *

La Curva-redaktionen2021-05-26 09:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)