Lagbanner
Serie A 21/22: ” Vi var för bra för att slåss i botten”

Serie A 21/22: ” Vi var för bra för att slåss i botten”

Vi tar en tillbakablick på säsongen med Udineses redaktion.

Ja, nu är det dags att summera säsongen den här veckan. Vi kommer att gå från lag till lag den här gången och först ut är Udinese som blandat och gett med sparkad tränare och allt.
Till hjälp har vi Jesper Klingnell.
Senare under maj ska vi också kolla upp hur de ser på framtiden för sin klubb.

Säsongen slut slut. Hur skulle du vilja betygsätta 2021/22 för ditt lag och varför?
— Udinese har på det hela taget gjort en bra säsong och den andra halvan till och med varit väldigt bra. Laget gick in med målsättningen att hålla sig kvar i högsta serien och de flesta experterna var eniga om att Udinese skulle vara inblandat i bottenstriden. Det var även laget ända fram tills att man gjorde en rockad på tränarposten. Coach Luca Gotti ersattes av den oprövade Gabriele Cioffi och detta tränarbyte gav en effekt som var långt mycket bättre än vad någon hade kunnat hoppas på.

Under våren har Udinese radat upp fina insatser. Det har också avspeglats i poängskörden där Udinese seglat iväg långt bort från allt vad bottenstrid heter, vilket alltså måste ses som klart godkänt.

Skulle du kunna peka ut minst tre olika faktorer som gjorde att säsongen blev som den blev?
— Den enskilt viktigaste faktorn var jag inne på i svaret på den tidigare frågan: Tränarbytet. Cioffi kom in i en tuff period men lyckades omgående ingjuta mod i sina spelare och den psykologiska effekten av tränarbytet gav resultat direkt. 

Nästa faktor är relaterad till den första och handlar om det rent taktiska. Den nye tränaren Cioffi har nämligen förespråkat en betydligt mer offensiv inställning än sin föregångare. Udinese har sedan tränarbytet spelat med högre press och mer bollinnehav vilket har gynnat spelare som Deulofeu, Molina, Wallace och Udogie. I hyllningarna till den nye tränaren får man inte heller glömma bort att ge en liten hyllning till den sportsliga ledningen med Pierpaolo Marino i spetsen. Han förstod när det var dags att göra ett skifte på tränarposten och har dessutom lyckats ganska väl med värvningarna. Det var nog ingen som trodde att Udinese skulle kunna ersätta Rodrigo De Paul och det insåg bevisligen Marino också. Så istället för att stånga sig blodig i någon omöjlig jakt efter en värdig ersättare till "Rodrì", såg han till att ge mer utrymme till fler spelare och ge en mer fördelad belastning på toppspelarna. Så sättet som laget, med betoning på just laget, har ersatt sin tidigare kapten har varit en nyckel till Udineses rätt så fina säsong. 

Ditt starkaste minne under säsongen av ditt lag? 
— Jag minns att jag i en liknande sammanfattning kring den första halvan av säsongen svarade den galna matchen på Stadion Olimpico mot Lazio som ett starkt minne. Och även om den svängiga tillställningen fortfarande ligger nära till hands är det ju trist att välja samma match en gång till. Istället lyfter jag fram hemmamatchen mot Cagliari. Det var en match som innehöll allt: en vändning från underläge till seger, ett hat trick av Beto, en smått magisk drömchipp av Molina och ett målkalas av sällan skådat slag. Udinese vann till slut med 5-1. Men resultatet innebar också att Udinese visade att man helt enkelt var för bra för att slåss i botten. 



Spelarmässigt, vilka har utmärkt sig - både positivt och negativt?
— Den första halvan av säsongen tillhörde Beto och endast Beto. Den från Portimonese invärvade portugisiske anfallaren visade sig vara ett riktigt fynd: Ett rivjärn som kombinerade löpvilja med targetspel och dessutom var farlig i boxen. Den andra halvan har i stunder varit en enda lång "Gerard Deulofeu show". Spanjoren har legat bakom det mesta i anfallsväg för Udinese.

Jag vill även passa på att lyfta Pablo Mari här. Mittbacken anlände till Udinese i januarifönstret. Där och då hade Udinese det tungt och var på väg in i bottenstriden. Det var ofta virrigt i försvaret och det var nog en och annan som rynkade på näsan åt idé om att en 28-åring som inte alls spelat mycket A-lagsfotboll de senaste åren skulle vara lösningen på något problem alls. Men det var han. Pablo Mari har faktiskt varit en riktigt stabil mittback, lite sådär i smyg. Avslutningsvis ska jag också passa på att nämna vänsterspringaren Destiny Udogie som tagit många kliv under den gångna säsongen.

Säsongen för ligan som helhet. Hur tycker du den varit? 
— Publikens återkomst har ju definitivt varit kul att se, inte minst nu under säsongsupplösningen, då det varit fullsatt lite här och var. Överlag tycker jag annars att det har varit roligt att följa årets Serie A-säsong då det funnits många kamper att spana in. Toppstriden har levt hela tiden och det har svängt fram och tillbaka mellan Milan, Napoli och Inter. Det har såklart kanske också berott på Juventus oförmåga att vinna men det har likafullt varit mer spännande än på länge. Även bottenstriden har ju hållits vid liv och gör Salernitana en "Great escape" är det ju smått fantastiskt.

Vilka lag har varit den bästa och sämsta överraskningen?
— Med risk för att låta partisk skulle jag faktiskt vilja säga att Udinese har varit en positiv överraskning, och framförallt då efter tränarbytet. Laget har inte bara spelat bra utan motbevisat de skeptiker som inför säsongen tippade de svartvitrandiga på nedflyttnigsplats. Även Milan har ju såklart gjort en överraskande bra säsong som definitivt förtjänar att hyllas! Men på den punkten måste också en negativ överraskning tas upp. För även om man inte ska ta ifrån Milanolagen någonting alls, är ju Juventus en stor besvikelse, då laget borde ha kapacitet att slå både Milan och Inter. Sedan är såklart även Cagliari en besvikelse, då det nog var många som inför säsongen räknade med att de skulle kunna slåss om en plats på övre halvan.

La Curva-redaktionen2022-05-24 09:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)