Lagbanner
Serie A 21/22: ”Derbysegern årets höjdare”

Serie A 21/22: ”Derbysegern årets höjdare”

Bästa nykomling den här säsongen efter en strålande höst.

Oskar Örn har ser tillbaka på säsongens dur och moll för Empoliredaktionen.

Säsongen slut slut. Hur skulle du vilja betygsätta 2021/22 för ditt lag och varför?
— Empolis säsong får betecknas som en trea på en femgradig skala. Man öppnade starkt, föll som en pannkaka, men rätade upp sig betydligt på slutet. Resultatmässigt är 41 poäng på 38 matcher helt okej, men potentialen har ju visat sig vara så mycket större!

Skulle du kunna peka ut minst tre olika faktorer som gjorde att säsongen blev som den blev?
— Högstanivån är helt klart hög i det offensiva spelet.  Det defensiva spelet har lämnat mycket mer att önska; 70 insläppta mål är många, och då har ändå målvakten Vicario varit bländande, lagets bäste spelare!
Andra halvan av säsongen gav två vinster, som båda kommit i slutskedet, borta mot Napoli och Atalanta. Azurri kan kontra mot duktiga lag, men har haft svårare att föra matcher hemma mot sämre lag.
Summa summarum tre faktorer till Empolis resultat: en kontringseffektiv offensiv som dock haltar i den spelförande delen, ett svagt försvar och en bra målvakt. 

Ditt starkaste minne under säsongen av ditt lag? 
— Derbysegern mot Fiorentina i höstas, den otroliga, sena vändningen!

 

Spelarmässigt, vilka har utmärkt sig - både positivt och negativt?
— Bajrami, Henderson och Zurkowski kan trilla boll med den äran och Pinamonti har gjort 13 mål.

Guglielmo Vicario i målet är som sagt otrolig och måste höra till ligans bättre målvakter. Utan att peka ut en enskild spelare måste försvaret som helhet upp ett snäpp. Det har varit flertalet matcher där flertalet bollar ramlat in alldeles för enkelt (och snabbt, ofta under saggiga perioder i matcherna) i Empolimålet. 


Säsongen för ligan som helhet. Hur tycker du den varit? 
— Serie A är en oerhört underhållande liga med många oväntade resultat. 
Det faktum att såväl striden om att vinna ligan som att hänga kvar i ligan levt ända in i sista omgången visar hur spännande det är att följa med i Italien. Tyvärr kan man enkelt konstatera att inget italienskt lag kvalificerade sig för kvartsfinal i Champions League. För närvarande är det en bit upp till de stora elefanterna i Europa, jag tänker främst på Real Madrid, Liverpool, Manchester City och Bayern Munchen.

Vilka lag har varit den bästa och sämsta överraskningen?
 Det är tråkigt att Genoa åker ut. Det är en klubb med anor och en hängiven, stor publik. Juventus är också en besvikelse, särskilt eftersom de förlorade cupfinalen och gjorde tidigt utträde ur Champions League, ovanpå den svaga ligasäsongen där man aldrig var nära att blanda sig i toppen. Milan har tagit stora steg framåt och Ibra har gjort män av pojkarna. 

La Curva-redaktionen2022-05-26 12:50:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)