Lagbanner
Serie A 21/22: ”Den mentala styrkan visade vägen”

Serie A 21/22: ”Den mentala styrkan visade vägen”

Då var det dags för mästarna att lysa upp igen. Bara superlativer?

Här är det herrarna Mikael Kristersson och Emel Gerzic som plockar ihop resterna efter firandet ger sina ord till det.

Säsongen slut slut. Hur skulle du vilja betygsätta 2021/22 för ditt lag och varför?
— Säsongens mål var att återigen nå CL platsen för projektet men drömmen var från oss fans att bli bättre än i fjol. Eftersom vi lyckades med denna bedrift som inte många tippade trots fjolårets insats och vi var enda topplag som inte bytte tränare. Att åka ut i dödens grupp i CL var gruppvinnaren spelar final, semifinal i inhemska cupen och bäst i tabellen. Jag ger säsongen 6 av 5 i betyg utan att skämmas ett dugg. (MK)

Skulle du kunna peka ut minst tre olika faktorer som gjorde att säsongen blev som den blev?
— Jag har skrivit ett begrepp vid flera tillfällen som verkligen varit avgörande för vår säsong, mentalitet. Mentaliteten vid många matcher har visat oss vägen mot att plocka viktiga poäng. En stor faktor bakom mentaliteten har nog förutom Pioli även Zlatan och Florenzi visat som på bänken och på planen likt Pioli under hela 90 minuter stått och ropat på lagkamrater för att motivera dem. Den andra faktorn har nog varit att Milan inte haft pressen på sig att gå hela vägen för att eventuellt vinna titeln utan enbart säkra en CL-plats. När media trott på Inter, Napoli och Juventus har Milan i lugn och ro tagit sig förbi samtliga för att ha allt i egna händer inför den sista matchen för säsongen. Den tredje faktorn skulle jag säga är lagsammanhållningen som man nästan kunnat ta på. Det är tydligt att truppen trivs bra med varandra och att dem tillsammans motiverar varandra i både fram- och motgång. Dessa tre faktorer har varit avgörande för säsongen, som dock inte är slut ännu. (EM)

Ditt starkaste minne under säsongen av ditt lag? 
— Giroud mål mot Inter, en match som kanske avgjorde hela säsongen. En otroligt duktig anfallare som inte alltid får mycket att jobba med vilket ibland tyvärr speglar hans betyg. Jag har sagt och skrivit det, ge honom bollar att jobba med och han kommer leverera. Mot Inter fick han några få chanser men sätter dom, nästan lite Pippo varning dvs sniffar upp en chans som knappt finns och levererar. Idag efter guldet så finns det massor av situationer jag skulle kunna ta upp till vår för eller nackdel i racet men dessa målen var det första jag kom att tänka på. Gav dessutom inbördes möte mot Inter. Känns lite extra värdigt i efterhand med guldet i pris-skåpet. Milan har visat flera gånger under säsongen att dom kan vända steken men jag tror denna matchen var moraliskt helt avgörande för guldresan framöver där vi gjorde det även i slutet där många pratade om vårt unga lag kanske inte kommer hantera pressen. (MK)



Spelarmässigt, vilka har utmärkt sig - både positivt och negativt?
— Med tanke på att laget gjort en bättre säsong än på länge så har även många spelare utmärkt sig positivt. Det är svårt att välja några få då de mesta presterat på hög nivå. Bland spelarna som sticker ut positivt finns bland annat Rafael Leao, Sandro Tonali, Ismael Bennacer, Pierre Kalulu och Mike Maignan. Leao är en spelare som har sina kvalitéer men förra säsongen var han för ojämn, denna säsong har Leao varit en nyckelspelare till lagets fina säsong där han presterat med mål och assist.
Även Tonali var ojämn förra säsongen men presterar betydligt bättre i denna. Tonali visar verkligen hur man som spelare förtjänar att bära en Milantröja. Med sin vilja och aggressivitet har han fått lagkamrater runt om att växa i sina roller. Bennacer fortsätter att leverera vid varje match där han visar på god spelförståelse både framåt och bakåt, det är en spelare man aldrig får underskatta.
När Kalulu köptes in var det inte så många Milan supportrar som kände till honom men allt eftersom han ersatte skadade Simon Kjaer har han vuxit som spelare, inte bara i Milan utan även runt om i Europa.
Sist men inte minst, Mike Maignan som köptes in för att ersätta Donnarumma. Mike fick många att snabbt glömma Donnarumma och med att ha hållit nollan i 16 matcher är han också ligans bästa målvakt för denna säsong. Om jag måste välja någon som utmärkt sig negativt så är det två spelare, Brahim Diaz och Alexis Saelemeakers. Brahim Diaz började säsongen bra med att hämta in en del poäng, plötsligt fick vi se en annan sida av Diaz som stressar vid passningsspel, som förlorar varje duell och som påverkar spelet framåt negativt. Där har Pioli testat olika spelare för att inte starta med Diaz, exempelvis har Kessie och Krunic testats där Krunic överraskat många positivt senaste matcherna. Alexis kan jag inte klaga på allt för mycket. Han gör verkligen ALLT men levererar inte poäng, därav känner jag i slutändan att hans säsong utmärks som negativ men jag tror att han kan bli en farlig spelare, bara han får tid likt Leao och Tonali exempelvis. (EM)

Säsongen för ligan som helhet. Hur tycker du den varit? 
— Det finns en viss bitterhet kring nivån på ligan över att Milan är i toppen. Ingen som hade dessa åsikter när andra lag låg överst och det i sig speglar att Serie A äntligen är dynamisk och lever ända in i sista omgången. Detta i kombination med mängder av mål och publikfester borde göra ligan ännu mer attraktiv. Tyvärr på andra sidan myntet så förekommer för många märkligt beslut från domare och VAR rummet. Hade vi fått höra bedömningen är jag övertygad om mer förståelse. Tyvärr är många beslut i olika matcher för samma situationer inte konsekvent. Summa summarum så har jag svängt ännu mer i frågan om VAR men jag älskar ligan vilket är lätt att säga en kväll när laget i ens hjärta tagit ett nytt guld och närmar sig 2 stjärnor.(MK)

Vilka lag har varit den bästa och sämsta överraskningen?
 Klart jag som färgad lyfter Milan, även om vi blev 2a i fjol och var enda topplaget som lät samma tåg rulla vidare. Inter tappade 2 avgörande startspelare. Precis som vi men vi har en rogivande tränare som inte välter korthus som lugnt satt kvar i båten och skrev ett nytt kontrakt istället för att jaga pengarna. Annat positivt inslag ingen räknade med är att Salernitana klarade sig kvar, måste varit höga odds på det när Inter blev vinstermästare. När just Milan tappade poäng mot Salernitana var det inte orättvist och jag sade där och då att dom har något på gång och var för bra för Serie B. Till det negativa känns det tråkigt att ta farväl av Genoa, har Genoaderbyt på min bucketlist så det känns långt bort ett tag men givetvis kan ingen missat tabellplaceringarna på Juve och Atalanta. Allegri tar färre poäng än Pirlo och jag kunde inte fantisera inför säsongen att Milan skulle komma 27 poäng före Atalanta när vi höll bucklan i hand. Viktigt att dessa klubbar inte får panik och börjar stuva om för mycket utan håller sig till en struktur och plan. Lätt att komma in i Milans gamla mönster att börja om från steg 1 igen. (MK)

La Curva-redaktionen2022-05-26 20:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)