Lagbanner
Serie A 21/22: ”Levde inte upp till förväntningarna”

Serie A 21/22: ”Levde inte upp till förväntningarna”

Sampdoria rosade inte marknaden den här säsongen. Varför undrar vi?

Gustav Jogerot berättar varför det såg ut som det gjorde.

Säsongen slut slut. Hur skulle du vilja betygsätta 2021/22 för ditt lag och varför?
— Det har varit en tung säsong där livet efter Ranieri blev en stor besvikelse. D’Aversas tid i klubben blev inte som ledningen hade hoppats på där han fick sparken redan i januari. Därefter fick Giampaolo förtroende att led klubben på nytt och lyckades säkra nytt kontrakt i Serie A till nästa år. Inför säsongen hade supportrarna stora förhoppningar och såg fram emot en säsong i mitten av tabellen och såg en chans att nå hyfsat lång i Coppa Italia. Resultatet blev en placering på den nedre halvan i tabellen, samt att Sampdoria åkte ut redan i åttondelsfinalen i Coppa Italia. Visserligen stod Juventus för motståndet men med allt i åtanke så var säsongen en stor missräkning. 

Skulle du kunna peka ut minst tre olika faktorer som gjorde att säsongen blev som den blev?
— Den första och med uppenbara anledningen till att säsongen blev ett misslyckande var att Ranieri inte blev kvar till denna säsongen. Känslan var att han verkligen hade någonting på gång och att Sampdoria hade chansen att etablera sig som ett mittenlag som slogs om att hamna på den övre halvan. Anställningen av D’Aversa var ett stort misstag och trots hans framgångar i Parma fanns det trots allt stora frågetecken när han tog över tränarposten. Därefter kom Giampaolo in och lyckades styra skutan i någorlunda rätt riktning och rädda kvar Sampdoria i Serie A. Det krävs kontinuitet och stabilitet på tränarposten och förhoppningsvis har Giampaolo det som krävs för att Sampdoria ska börja klättra i tabellen nästkommande säsong. 
 
Sampdoria hade även skador på många viktiga, bärande spelare som satte käppar i hjulen för att Sampdoria skulle kunna skapa en fin resultatrad. Damsgaard som gjorde ett lysande EM förväntades ta nya stora steg till att bli en storstjärna som skulle säljas vidare. Tyvärr blev det en säsong som präglades av en knäskada som gjorde att dansken enbart spelat ett fåtal matcher från start. Dessutom gick Gabbiadini sönder efter ungefär halva säsongen, vilket var ett stort avbräck för Sampdorias offensiva spel. Anfallaren hann göra sex mål och tre assist på sina 18 matcher i ligaspelet.
 
Det roterades överlag för mycket i startelvan men det blev speciellt påtagligt i backlinjen. Ranieri hade en mer eller mindre spikad backlinje som bestod av Bereszynski, Yoshida, Colley och Augello. Samtliga fyra i den backlinjen stod för en fin fjolårssäsong och trots det så valde både D’Aversa och Giampaolo att rotera samt att bänka vissa tongivande spelare alltför ofta. Augello var en av Sampdorias bästa spelare i fjol och i år har han spelat ungefär tusen minuter färre än förra säsongen. Murru kommer inte alls upp i samma nivå och det är sådana förändringar som har kostat Sampdoria dyrt i defensiven men även i offensiven där Augello erbjuder mycket med sin löpvillighet. 

Ditt starkaste minne under säsongen av ditt lag? 
— Auderos straffräddning i slutminuterna mot Genoa var otroligt viktig för båda lagens öde i Serie A. Nu gick Sampdoria vinnande ur den striden och Audero räddade viktiga poäng men det skänkte även självförtroende och en tro inom spelartruppen att allt kommer att lösa sig. Resterande delen av säsongen såg ett tag lite oroande ut men med poängen från derbyt var Sampdoria klara för Serie A med två omgångar kvar att spela. Genoas öde gick åt det andra hållet och trots en fin insats mot Juventus kunde de inte kriga sig till ett nytt kontrakt i Serie A.



Spelarmässigt, vilka har utmärkt sig - både positivt och negativt?
— Det är inte många spelare som har utmärkt sig avsevärt positivt och det har varit lättare att hitta spelare som har haft en svag säsong. Omar Colley har varit stommen i backlinjen och trots rotationen och den diskontinuerliga fyrbackslinjen har han varit stabil genom hela säsongen. Gambianens fysiska attribut och snabbhet har varit helt matchavgörande då han oftast har fått ansvara för att ta hand om motståndarlagets största hot. Antonio Candreva har återigen kanske varit den viktigaste spelaren i Sampdoria med sina fina fötter och spelskicklighet. Med sina 7 mål och 12 assist så visar Candreva upp fin produktion och utan den hade Sampdoria varit indragna i en djupare nedflyttningskris. Visserligen kom han inte till sin rätt när hans roll justerades där Candreva fick spela i en lite mer central roll. 
 
Den spelaren som har varit den största besvikelsen är Stefano Sensi. Lånet från Inter har inte levt upp till förväntningarna då han endast lyckats göra ett mål på 20 spelade matcher för Samp. När han anlände i januari hade han stora förväntningar på sig, kanske främst som framspelare men produktionen har uteblivit. Det har funnits ljusglimtar under hans tid i Samp men dessa har varit för få och med för stora mellanrum. 

Säsongen för ligan som helhet. Hur tycker du den varit? 
— Till att börja med är det bara att konstatera att de italienska lagen inte kan utmana på den stora scenen i Europa. Juventus, Inter, Atalanta och Milan underpresterade in Champions League, visserligen fick Inter svårt motstånd då de fick möta Liverpool i åttondelsfinalen. Det fanns dock betydligt mer att önska av Atalanta, Juventus och Milan som åkte ut för tidigt. Napoli åkte ut mot Barcelona i Europa League samtidigt som Lazio blev utslagna av Porto. Den enda ljusglimten i Europa hos de italienska lagen är Roma som har tagit sig till final i den tredje största turneringen. Mourinho och hans Roma ska ha beröm för sina bedrifter men Serie A som liga måste sikta högre för att kunna locka till sig bättre spelare och på så sätt höja ligans rykte. 

Vilka lag har varit den bästa och sämsta överraskningen?
 Den största besvikelsen i årets upplaga av Serie A måste vara Atalanta. Att följa upp sin fjol säsong med en åttonde placering i ligan måste ses som en stor besvikelse. Gasperinis lag hade stora problem att varva ligaspelet med Europaspelet och därav tappade Atalanta alldeles för många poäng. Detta gjorde att det blev varken någon framgång i Serie A eller i Europa, trots att startelvan är bland de starkaste i landet. 

Den största överraskningen å andra sidan är Salernitana och den vändningen som de har mäktat med under våren har varit väldigt imponerande. Min fasta övertygelse var att Salernitana skulle åka ut med huvudet först efter sin svaga start på säsongen men efter anställningen av Davide Nicola har poängen sakta men säkert börjat rulla in. Sedan den 15 februari när Nicola tog över har laget tagit 18 poäng på 14 matcher inför den sista och avgörande omgången i Serie A. Skulle Salernitana till slut klara sig kvar så måste det ses som en oerhört stor överraskning med tanke på den sitsen som de fann sig i så sent som i höstas.

La Curva-redaktionen2022-05-27 15:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)