Lagbanner
Serie A 21/22: ”Fint himmelsblått avslut”

Serie A 21/22: ”Fint himmelsblått avslut”

Kanonstart som avslutades med en tredjeplats. Nöjda i Napoli?

Clarence Thunberg delger Napoliredaktionens känsla av den gångna säsongen.

Säsongen slut slut. Hur skulle du vilja betygsätta 2021/22 för ditt lag och varför?
— Jag skulle sätta 7.5/10 i betyg. Säsongen är trots allt klart mer än godkänd, sett till tabellplacering men framför allt spelet. Det som står ut som positivt är främst det spel som Napoli uppvisade under början av säsongen, och som allt efter kom att ebba ut. De senaste omgångarna, efter det moraliska Scudetto-tappet, har det likavis uppvisats ett stundtals formidabelt spel. Taktiskt sett är vi ofantligt mycket längre fram under Spalletti än Gattuso. Det som tar ner betyget från att bli ännu högre är givetvis det faktum att vi så länge höll ifrån, tillsammans med Milan, övriga lag i serien för att allt eftersom bjuda in dom till en gemensam Scudettostrid. Det sanslöst svaga, men alltjämt sedvanliga, Napolitanska pannbenet gjorde sig återigen påmint när Fiorentina och Empoli-matcherna drog ned en på jorden, och även om man som Napolisupporter någonstans hade väntat sig detta, att laget inte skulle hålla hela vägen ut, så gör ändå sättet som man viker ned sig på skäl för att inte låta betyget stiga högre än 7.5.

Skulle du kunna peka ut minst tre olika faktorer som gjorde att säsongen blev som den blev?
— Se delvis ovan. Det Napolitanska pannbenet är nog egentligen det enda som man verkligen kan snacka om som det som svek oss. Med de spelarprofiler som finns i truppen kombinerat med den stämning som råder kring foten av Vesuvius så blir det helt enkelt så här. Avsaknaden av en ledare i omklädningsrummet (läs; en Zlatan) gör det givetvis inte enklare. 
 
Ditt starkaste minne under säsongen av ditt lag? 
— Det måste bli Insignes farväl. Givetvis sorgligt att en av de största i klubbens historia hittills lämnar, samtidigt som det känns skönt att han gör det till MLS och Toronto. Om han lämnat för något annat lag i Italien, eller Europa för den delen också, hade det varit ännu svårare att smälta. Nu blev det mest ett fint avslut på en fin himmelsblå karriär.



Spelarmässigt, vilka har utmärkt sig - både positivt och negativt?
— Positivt skulle jag säga att egentligen hela backlinjen har utmärkt sig. Kanske framför allt Rrahmani, som verkligen ryckt upp sig från förra säsongen. Tillsammans med K2 har vi ett av ligans starkaste mittbackspar. Di Lorenzo fortsätter att hålla sin höga lägsta-nivå samtidigt som Mario Rui av alla människor faktiskt har ryckt upp sig ganska rejält. På mittfältet har vi också Lobotka som verkligen genomgått en förändring från tidigare säsonger. Även Anguissa skall här också nämnas. Besvikelserna får komma i form av Victor Osimhen och högerkanten. Även om Osimhen haft mycket skadeproblem osv så hade jag ändå förväntat mig mer av den unge nigerianen denna säsong. Kanske framför allt i de verkligt avgörande matcherna, där han kommer behöva kliva fram i framtiden för att kunna ta nästa kliv karriärmässigt. Högerkanten förväntade jag mig inte mycket av alls (Politano och Lozano), utan där rör det sig snarare om en bekräftelse på vilken alibi-kant vi har att göra med.

Säsongen för ligan som helhet. Hur tycker du den varit? 
—  Mycket fin faktiskt. Kändes väldigt underligt att se Milan ta hem scudetton, nästan som att det var början på en ny era för Serie A. En ny, gammal, era där toppen var en mer jämn och livlig sådan, och där ligan inte var avgjord i Januari. Juventus dominans det senaste decenniet har alltid legat som en blöt filt över ligan, där man alltid varit ganska så rejält säker på att ingen kommer rubba de svart-vita från tronen. Så är dock inte fallet nu, och det är inte enbart de randiga från norr som bidrar till att göra ligan mer livlig. De båda Rom-klubbarna har en bra grund att stå på, och så har även Napoli. Så att tabelltoppen kan fortsätta bjuda upp till sådan dramatik som den gjort i år håller jag inte för omöjligt, vilket för mig är det mest glädjande och bestående intrycket från i år.

Vilka lag har varit den bästa och sämsta överraskningen?
 Bästa får väl ändå bli Milan, ackompanjerat lite snett bakom av Fiorentina och Hellas Verona. I negativ bemärkelse är det givna valet Cagliari, här ackompanjerat av Atalanta.

La Curva-redaktionen2022-05-27 19:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)