Lagbanner
Serie A 21/22:  ”Skadan på honom var avgörande ”

Serie A 21/22:  ”Skadan på honom var avgörande ”

Europaspel igen men ändå en missräkning för Atalanta?

Ja, vi tappade helt bort Atalanta i redovisningen av Serie A:s första del så här kommer den. Martin Widéen analyserar Atalantas säsong för oss.

Säsongen slut slut. Hur skulle du vilja betygsätta 2021/22 för ditt lag och varför?
— Det är en svår säsong att betygsätta med tanke på hur Atalanta sett till förutsättningarna överpresterat något enormt senaste säsongerna. Att det nu slutar med en åttondeplats bör egentligen ses som godkänt, men samtidigt känns det ändå surt då det är just hemmaspelet som varit den bidragande faktorn till att man inte hamnar högre upp. Att Zapata går sönder och de otroligt många skadorna på viktiga kuggar i försvaret i höstas får man inte heller glömma bort när man gör sin bedömning av Atalanta denna säsong, men oavsett är det egentligen en godkänd säsong med Atalantas mått mätt. Man tog sig nästan vidare i Champions League gruppen och åkte snöpligt ut mot Leipzig i kvartsfinalen i Europa League. Samtidigt hade jag högre förhoppningar om ligan, men allt som allt bör den här säsongen absolut ses som godkänd. 

Skulle du kunna peka ut minst tre olika faktorer som gjorde att säsongen blev som den blev?
— Zapatas skada
Den första och absolut mest påtagliga anledningen till varför slutplacerinegn blir vad den blir är skadan på Zapata. Fram tills dess trummade man ändå på, men efter den där matchen bort mot Genoa förlorades egentligen säsongen, även om jag då inte förstod hur avgörande skadan på Zapata skulle bli. 
Ingen Gosens
Trots att hans ersättare inte på något sätt har gjort bort sig har ingen wingback varit i närheten av det som Robin Gosens har presterat och det har blivit kännbart, inte minst i poängprotokollet.  
Demiral istället för Romero
Demiral har enligt min mening gjort en stark första säsong och förtjänar egentligen beröm för det han har presterat. Samtidigt är han ingen Romero vilket tyvärr blir en avgörande faktor till varför säsongen avslutas med en åttonde plats. Även om han inte presterat på lika hög nivå som Romero tror jag absolut att han besitter potentialen för att kunna göra det. 
 
Ditt starkaste minne under säsongen av ditt lag? 
—När Malinovskyi skickar iväg en sinnessjuk projektil för 1-1 borta mot Inter i höstas. 



Spelarmässigt, vilka har utmärkt sig - både positivt och negativt?
— De positiva överraskningarna i år är absolut Koopmeiners tillsammans med unge Scalvini som båda två gjort starkt intryck på mig. Koopmeiners har varit fantastisk hela säsongen ut och visar verkligen vilken fundamental spelare han är, men även kommer fortsätta att vara för detta Atalanta. Scalvini har trots sin unga ålder visat på en mognad i sitt spel och tagit oerhört stora steg under säsongen. Det kan vara en framtida storspelare som vi får bevittna i början av hans storslagna karriär.   
Om det är någon spelare som utmärkt sig negativt är det tyvärr Muriel. En spelare som jag är otroligt svag för, men om sanningen ska fram har han verkligen inte fått till det i år, trots att han blixtrat till ibland så som han gör. 

Säsongen för ligan som helhet. Hur tycker du den varit? 
—  I sin helhet har säsongen varit helt fenomenal. Publiken tillbaka och en rafflande ligavslutning med kamp om både scudetton och överlevnad. Trots Atalantas kräftgång har det varit en fantastisk säsong att få följa

Vilka lag har varit den bästa och sämsta överraskningen?
 BDen bästa överraskningen har självklart varit Milan som trots en trupp som egentligen inte ska vinna bara går och gör det omöjliga på förhand. Även Salernitanas smått otroliga upphämtning på slutet bör nämnas även om det inte är i paritet med Milans scudetto.

Sämsta överraskningen måste ändå bli Juventus tillsammans med Cagliari och Genoa. Ett Juventus som på förhand med den trupp de tillhandahåller borde ha kunnat gjort något mycket mer av den här säsongen samtidigt som Cagliari och Genoa egentligen inte ens förtjänar att nämnas.

La Curva-redaktionen2022-06-13 10:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)