Lagbanner
Inför Serie A 24/25 — #2: ”Han representerar den bästa fotbollen”

Inför Serie A 24/25 — #2: ”Han representerar den bästa fotbollen”

Serie A sätter i gång i helgen och vi tar pulsen på några av redaktionerna här på Svenska Fans. Här är del två av fyra.


Varsågoda!

Vad är klubbens målsättning och skulle en satsad lön vara en bra investering på det klaras av?


— Efter föregående säsongs otroliga resultat är det lätt att sväva iväg och ha höga förväntningar. Att man i år igen lyckas nå Europa skulle jag ändå säga är en rimlig målsättning, med Gasperinis historik i beaktning. Man visar även med de värvningar man gjort att man fortsätter satsningen och därmed bör det vara en bra investering att Atalanta når europa i år igen, med Gasperini som garanti. (Martin Widéen)


— Klubbledningen har varit ganska försiktig i sina uttalanden efter fjolårssäsongens succé och så här långt har man mest pratat om att spelmässigt bygga vidare på fjolårssäsongen. En ny Europaplats, minst kvartsfinal i Coppa Italia och en okej insats i Champions League tror jag klubben hade varit mer än nöjd med. Så lyckas man då med detta? Just nu är det väl ett 50/50-läge. (Mikael Mansjö)


— Inom fem säsonger ska klubben spela Champions League. Det är ett väldigt ambitiöst mål. För den här säsongen är det betydligt mer blygsamt, nämligen att klara sig kvar. Det finns det goda möjligheter att göra med tanke på de värvningar som har gjorts. Oerfarenheten som både klubben och Fabregas har i de här sammanhangen är de enda frågetecken jag kan se. (Malte Solfors)


— Empoli är nu inne på sin fjärde raka säsong i högsta ligan och sannolikt klarar man sig kvar ånyo. Detta är fortsatt målsättningen. (Oskar Örn)


— Jag tror stenhårt på Palladino och för en gångs skull har Fiorentina gjort riktigt bra värvningar. Förväntningarna är inte högre än en sjundeplats, men kommer Gudmundsson och någon ytterligare intressant mittfältare tror jag faktiskt att Viola kan överraska rejält denna säsongen. (Torsten Armini)


— Även om jag sa att klubben inte andas med bröstkorgen längre så är målsättningen att klara sig kvar och det känns som det kommer bli svårare den här säsongen då lagen från lagen från Serie B visar muskler (främs Como). Repris på förra året är att glömma. Jag skulle för allt i värden inte satsa på att Hellas klarar sig kvar i maj. (Niclas Ekström)


— Inter har den bästa truppen i Serie A och målsättningen är att vinna scudetton denna säsong också. I och med förvärven av Zielinski och Taremi så utgår man ifrån att man även ska satsa på att komma långt i Champions League. Inte för att Zieliniski och Taremi är profiler som kan vinna turneringar åt dig men det är för att kunna rotera samt förlita sig på en bra bänk, vilket man inte kunde förra säsongen. Precis som jag skrev i våras; man åkte ut mot Atlético Madrid enbart för att elvorna Inzaghi ställde upp under dessa två möten var ganska trötta. Man hade matchats hårt utan att rotera särskilt mycket och här tror jag att ovannämnda spelare kommer att vara värdefulla.. (Pablo Grondona Umaña)


— För det första avråder jag alla att satsa en hel lön på fotboll, det låter som en riktigt dålig investering nästan oavsett vilket resultat det gäller. Så på den frågan blir det nog ett ”nej” från min sida. Vad gäller målsättningen så är den alltid att vinna så många matcher som möjligt, heslt tillräckligt många för att vinna ligan, men åtminstone inte färre än att man når CL även nästa år. Sen får vi supportrar vara medvetna om att det tar tid att bygga ett helt nytt lag med en helt ny tränare. Så länge jag ser en utveckling av spelet och inte allt för många dåliga resultat är jag ganska nöjd.  (Mikael Noaksson)



— Topp 4 utan tvivel. (Jonas Lundqvist)



— Utmana för scudetton och gå långt i Champions League. Utmana gör de helt säkert, men jag skulle nog tro att bygget nog tar ett eller två år till innan det kan mäta sig med Inter. Napolis guld lär inte upprepa sig på bra länge samtidigt som man aldrig kan räkna ut Juventus. I ligan är det fördel Inter och topp tre placering kan man satsa en lön på. I Champions League är det såklart lite mer beroende på lottning och vilken start man får men i stort tänker jag att vi absolut inte är där då vi ska kunna utmana om något stort, men att ta sig vidare till utslagsrundan och avancera till kvartsfinal hade jag varit okej med. Som sagt, ett par år till. (Kaveh Golestani)


— Målsättningen officiellt är nytt kontrakt och Parma är inte i en situation där man måste krossa oddsen för att genomföra detta med framgång. Att betta en månadslön eller två på detta borde inte betraktas som galenskap på förhand. .(Martin Eliasson)


— Ännu en gång är målet Champions League-spel till nästa säsong. 
Ett mål som Roma misslyckats med tre år i följd. 
Men med De Rossi vid rodret och en storsatsad mercato, får man säga att hoppet är tänt igen. 

Däremot en satsad lön skulle jag verkligen avråda. Samtidigt hävdar jag ändå att pendeln väger över mer för att Roma är närmare en toppfem-placering än utanför toppfem. 
Rent procentuellt ger jag 55 för CL, 45 emot. 
Många lag befinner sig i ombyggnationer, och om vi kan fortsätta bygga på det De Rossi stundtals visade upp under våren, tillsammans med nyförvärven, är vi definitivt med i diskussionen från start.  (Melker Gadd)


— Udinese målsättning är att säkra nytt kontrakt. Man klarade det med nöd och näppe i fjol men har förstärkt helt okej och behållit en del nyckelspelare som nog varit nära att lämna. Nytt kontrakt ska vara möjligt och om stjärnorna står rätt borde Udiense kunna sikta på en mittenplacering. (Jesper Klingnell)

* * *


 Tränaren, är han rätt man att ta klubben dit de vill?


— Känns som att Gasperini med senaste årens resultat på ett tydligt vis gjort klart att han är rätt man för att leda klubben framåt. (Martin Widéen)


— Svårt att sia om. Förväntningarna har förstås skruvats upp och Italiano kan mycket väl ha satt sig på en av den kommande säsongens knepigaste tränarbänkar. (Mikael Mansjö)


— Fabregas ledde laget i tre matcher som interimtränare förra vintern. Det är hans erfarenhet som huvudtränare. Men med tanke på hans spelarkarriär, hans arbete inom klubben de senaste tre åren (både på och utanför planen) och det ledarskap han faktiskt har visat som assisterande tränare i både intervjuer och vid sidan av planen. Om han är en bra huvudtränare för ett fotbollslag på den här nivån vet ingen, men att han får chansen var både planerat och är rätt. Nu ska han visa vad han går för.. (Malte Solfors)


— Roberto D'Aversa är en erfaren manager som tidigare varit i Parma, Sampdoria och Lecce. De två senare klubbarna innebar korta sejourer för Roberto, så han har lite att bevisa i år.  (Oskar Örn)


— Palladino är för mig nästa riktigt stora italienska tränare. Han är taktiskt flexibel, har moderna idéer och verkar vara en tränare som kan leda gruppen och skapa en bra stämning i gruppen. Med en fin trupp skräddarsydd för hans sätt att spela tror jag att han kan utföra stordåd redan denna säsong. (Torsten Armini)


— Hell no! Paolo Zanetti har inte mycket att visa upp som merit för det. Det hade och andra sidan inte heller Baroni innan förra säsongen. Inte direkt trygg med honom vid rodret men, som sagt, det var jag inte förra säsongen heller med Baroni. (Johan Stistrup)???????


— Inzaghi är rätt man för att kunna vinna titlar. Han har vunnit två italienska cupfinaler, två supercupfinaler och en ligatitel. Dessutom var han nära på att brotta ner Manchester City i CL-finalen för ca ett år sedan. Dock är det svårt att hävda sig i dessa sammanhang då man tävlar mot klubbar med större ekonomiska muskler. (Pablo Grondona Umaña)


— Det är jag övertygad om. Motta representerar den nya fotbollen och det han gjorde med Bologna är otroligt imponerande. Visst, han har aldrig tränat en storklubb som Juventus tidigare, men han har en enorm erfarenhet från sin spelarkarriär och borde klara pressen som det innebär. Dessutom gillar han att ge unga spelare chansen vilket är något som kommer bli nödvändigt när ekonomin ser ut som den gör.  (Mikael Noaksson)



— Jag har en go känsla, men svårt att säga. Vill ge mer tid innan jag bestämmer mig. (Jonas Lundqvist)


— Det som var klart var i alla fall att Pioli hade gjort sitt i Milan. Hans bidrag ska inte förminskas eller förringas, men det största är att man gör en förändring. Fonseca har, sin Serie A-erfarenhet till trots, ändå en hel del att bevisa. Det verkar åtminstone som att han har ett modernt förhållningssätt till fotbollen och att han har en vilja att fortsätta på samma spår med de unga talangerna. Någonstans tror jag också att han är rätt man att få ut det bästa från Leao, som jag tror kommer att vara det avgörande för laget nästkommande år. Jag har en väldigt positiv inställning till Fonseca. Kanske är han inte rätt man att ta Milan till den absoluta toppen, men det känns verkligen som att han är rätt man att ta projektet vidare i den riktning ledningen vill. (Kaveh Golestani)


— På pappret kan Fabio Pecchia framstå som en potentiell akilleshäl för Parma. Han har inte lyckats etablera sig i Serie A ännu och första försöket resulterade i nedflyttning med Hellas Verona. Det existerar en väletablerad bild att tränare som stämplats som ”Serie B-specialister” har svårt att lyckas och ställa om sig till Serie A. Pecchia är sannerligen en specialist på Serie B med imponerande tre uppflyttningar med tre olika klubbar. Förutsättningarna för att lyckas i Parma är ganska goda så känslan på förhand är att det riskerar bli lite av ett ”vinna eller försvinna scenario” här för Pecchia. Misslyckas han blir det svårt att fortsätta avancera på den italienska tränartrappan. Och många tränare har gått samma öde till mötes där de fördöms till Serie B i all evighet. Upp till Pecchia att antingen krossa myten eller ge mer vatten på kvarnen för skeptikerna. . (Martin Eliasson)


— Sett till tränarprofilen i ålder, ursprung och spelfilosofi är han såklart helt perfekt. 
Men rent krasst återstår fortfarande testet att han ska klara en hel säsong med Roma. 
Och de förutsättningarna har han fått med den mest ambitiösa mercaton våra amerikanska ägare gjort. 

Förhoppningsvis fortsätter Roma utvecklas på den inslagna vägen med moderna 4-3-3, där en karismatisk och ödmjuk Daniele De Rossi finns. 
Om Roma kan uppnå målet med CL-spel, blir känslan mer övertygande om att han faktiskt är här för att stanna långsiktigt. Kanske under en femårs period.  (Melker Gadd)


— Detta är en av de viktigaste frågorna inför säsongen. Udinese har plockat in Kosta Runjaic, en österrikare som närmast kommer från en sejour i Legia Warszawa. Där har han tagit klubben till en polsk cuptitel och coachat sitt lag i Conference League. Han har också ett gediget förflutet inom tysk fotboll så kunnandet är stort och meritlistan tillräcklig. Men i Italien har han aldrig coachat och det är ju något helt annat. Huruvida det bäddar för flipp eller flopp får framtiden utvisa. (Jesper Klingnell)

* * *
 

La Curva-redaktionen2024-08-15 17:00:00

Fler artiklar om La Curva