Lagbanner
Inför Serie A 24/25 — #3: ”Han kan få ett internationellt erkännande”

Inför Serie A 24/25 — #3: ”Han kan få ett internationellt erkännande”

Serie A sätter i gång i helgen och vi tar pulsen på några av redaktionerna här på Svenska Fans. Här är del tre av fyra.


Varsågoda!

Vem kommer vara klubbens nyckelperson för att nå dit de vill nå? 


— Precis som alltid är Gasperini den största nyckelpersonen. Sen tror jag att sportchef D’Amicos roll denna säsong är av större signifikans än tidigare med tanke på att det krävs spelare av en högre dignitet för att fortsätta utvecklingen framåt. (Martin Widéen)


— Lagbygget tyder på att Bologna vill bygga vidare på Mottas kollektivistiska idéer, men målen måste ju alltid göras så någon ur trion Orsolini-Castro-Dallinga bör väl helst pytsa in minst tio ligamål.  (Mikael Mansjö)


— Det enkla svaret är givetvis Cesc Fabregas med tanke på allt som nämndes i den fjärde frågan. Det går också att nämna Patrick Cutrone som kommer att behöva göra sina mål om detta ska gå vägen. (Martin Solfors)


— Målvakten Perisan, som var andremålvakt ifjol men då och då fick visa upp sin kvalitet, är just nu skadad. Han kommer, liksom målvakterna Vicario och Caprile före honom, bli en nyckelperson i en utsatt roll för ett troligt bottenlag.  (Oskar Örn)


— Förutom Palladino som jag tror blir den stora nyckeln tror jag att Martinez Quarta blir extremt viktig. Han visade förra säsongen vilken ledare han är både i omklädningsrummet och på planen. Han har fått förlängt kontrakt och passar perfekt i Palladinos trebackslinje. Jag tror han kan pratas som en av ligans bästa mittbackar när säsongen summeras. (Torsten Armini)


— Sportchefen Sean Sogliano måste göra samma bedrift som förra säsongen för att det här ska lyckas. Zanetti går att kicka om det inte funkar så vi måste ha spelarmatrial som är synkar. Om man ser det spelarmässigt så är målvakten Montipó verkliga nyckeln. Han kan inte ha många matcher under 6 i betyg (av 10) för att klubben ska klara sig kvar. (Johan Stistrup)


— Otroligt viktigt att man har lyckats förnya kontraktet för både Lautaro Martinez och Nicolo Barella, vilka är två av klubbens pelare. Dock hävdar jag att Hakan Calhanoglu är den viktigaste spelaren spelmässigt. Han gör både mål och assist samt är väsentlig för speluppbyggnaden. (Pablo Grondona Umaña)


— Motta skulle jag säga. Han gjorde väldigt mycket med en begränsad trupp förra säsongen och kan han få ihop det här laget på samma sätt så är mycket vunnet. Inget ont om Bologna men Juventus har en både bredare och spetsigare trupp så förutsättningarna finns där (även om det krävs några köp till för att få ihop det). Jag säger inte att det är en lätt uppgift, men det är trots allt det en tränare får betalt för. (Mikael Noaksson)



— Lotito som alltid. Men ska jag vara realistisk så Zaccagni. (Jonas Lundqvist)


— Jag kör till med både ett trist och ett lite mer roligt svar på frågan: Det trista: Rafa Leao. Om han får till en bra start i ligan med tidiga mål och assist och samtidigt undviker längre svackor likt ifjol kommer han definitivt vara nyckelspelaren i Milan för att få klubben och fansen nöjda. Dessvärre är jag rädd, som förmodligen många andra, att vi kommer sitta med bittra miner när säsongen är färdigspelad, då Rafa har en tendens att hänga för mycket med huvudet. Anledningen till att jag väljer honom som nyckel i laget är ändå hans poängskörd säsongerna före ifjol. Närmare bestämt säsongen 21/22 (21 poäng) och 22/23 (23 poäng), vilket ändå är bra siffror och om allt klaffar kan det definitivt blir mer än så då hans högstanivå är HÖG. Det roliga svaret: Christian Pulisic. Amerikanen anlände till Milan ifjol där nog många tvivlade på nivån han skulle hålla. Jag själv var enormt skeptisk till att vi köpt en bluff, då han i Chelsea inte lyckades särskilt bra. Jag hade väldigt fel kring honom då han under stora delar av förra säsongen var ruggigt bra. Väldigt användarvänlig i att kunna spela på alla positioner bakom Giroud och med två bra fötter samtidigt som han levererade poäng. Om han fortsätter med sin konsekventa poängskörd likt ifjol kommer han gå upp till översta hyllplanet i spelarhierarkin där Mike, Theo och Rafa redan sitter. (Calle Svenssson)


— Lagkaptenen Enrico Del Prato kommer fortsätta fylla en vital nyckelroll i försvaret med sina ledaregenskaper, spelsinne och mångsidighet där han kan spela på varenda position i de bakre leden i stort sätt. Det blir viktigt för Parma att han kan bibehålla sin höga lägstanivå även i Serie A. Den rutinerade brassen Hernani har imponerat på försäsongen med snygga kalasmål och jag kan tänka mig att han också blir viktig med sin rutin och styrka i synnerhet i tajta duster mot direkta konkurrenter. . (Martin Eliasson)


— På planen, Gianluca Mancini.
Totalt sett, Daniele De Rossi. (Melker Gadd)


— Det finns många pusselbitar som behöver falla på plats för att detta ska bli en lyckad Udinese-säsong. Men det finns också potential nog för att få dessa pusselbitar att hamna rätt.

Ett stort ansvar vilar givetvis på axlarna på de viktiga spelare som blivit kvar i Udiense, trots intresse från större klubbar. Jag tänker då främst på mittbacken Jaka Bijol, målvakten Okoye och anfallaren Lucca. Om dessa tre levererar kan det bli åka av.

Sedan behöver någon fylla den lucka Walace lämnat efter sig. Förhoppningsvis klarar Jesper Karlström det.

Att lagkaptenen Roberto Pereyra har lämnat ger ett stort tomrum, men det borgar också för att den nyutsedde kaptenen Thauvin får mer utrymme. Och i vilken form finner vi "hemvändande" Alexis Sanchez? (Jesper Klingnell)

* * *


Något/några löfte du tror kan slå igenom  år?


— Det ”löftet” som inte har slagit igenom i Atalanta ännu och som jag tror har störst möjlighet att göra detta är mittfältaren och nyförvärvet Sulemana från Cagliari. Han imponerade på mig föregående säsong och han har egenskaper som verkligen passar Gasperinis sätt att spela. Han kommer att få svårt att ta en startplats i och med den hårda konkurrenssituation som råder på mittfältet, men jag tror definitivt på honom ur ett långsiktigt perpsektiv. (Martin Widéen)



— Snart 20-årige Kacper Urbanski kommer från en sommar med EM-spel för Polen och det här är rimligen säsongen då han på allvar ska etablera sig i Serie A. Sedan har även Santiago Castro sett vass ut under försäsongen och argentinaren lär åtminstone inledningsvis vara Italianos förstaval centralt i anfallet. (Mikael Mansjö)


— Jag tror att den österrikiske mittfältaren Mathias Bräunoder kan få ett internationellt erkännande under den här säsongen. En bolltrygg men också hårt arbetande central mittfältare som var Comos bästa spelare enligt mig under säsongens sista matcher. (Martin Solfors)


— Både Colombo, lånet från Milan, och Esposito, lånet från Inter, målade i debuten. Dessa två ungtuppar ser riktigt bra ut och kan få ett roligt år i Toskana.  (Oskar Örn)


— Kayode och Parisi kanske inte riktigt räknas som löften som inte slagit igenom så räknar bort dem även om jag tror att båda kan få sina stora genombrott i år. Därför säger jag Pietro Comuzzo som är en mittback född 2005 som redan gjort en handfull framträdanden i Serie A. Hans chans finns nu när Fiorentina saknar mittbackar och han har definitivt potentialen att kunna spela i Fiorentina. (Torsten Armini)


— Ser ingen sådan potential just nu faktiskt utan ser mer att unge Diego Coppola (20 år) tar ytterliagre ett steg i utvecklingen. Ser det redan som om han slagit igenom. (Niclas Ekström)


— Bisseck hade ett mindre genombrott förra säsongen men jag har en känsla över att detta kommer att vara hans år. Det som talar emot Bissecks framfart är att han får slåss med Parvard om den platsen. Annars ser jag inga andra ungdomar som kan komma in och göra ett större intryck kommande säsong. (Pablo Grondona Umaña)


— Jag tycker väl inte att Yildiz gjorde mer än att presentera sig förra säsongen så han kan väl fortfarande få slå igenom på riktigt tycker jag. Annars blir det kanske någon från NextGen som flyttas upp i A-truppen som tar nästa kliv. Svenska Jonas Rouhi har nyss tagit steget upp från talangfabriken så det vore kul om det blir han. Bra vänsterbackar växter ju inte på träd direkt. (Mikael Noaksson)



— Jag hoppas Rovella får sitt stora genombrott denna säsong. . (Jonas Lundqvist)



— I Milan finns en uppsjö spelare som tycks ha framtiden för sig. En del av dem har också fått speltid och presterat väl under sommarens USA-turné. Här har kanske framförallt målvakten Lorenzo Torriani, 19 år och en 197 centimeter lång utmärkt sig. Då a-lagets andremålvakt Marco Sportiello är långtidsskadad kanske det blir Torriani som blir back-up till Mike Maignan.

En annan spelare värd att nämna redan nu är Mattia Liberali, 17 år och som spelare i Futuro-laget. En offensiv mittfältare som imponerade stort under just USA-turnén och i Futuro-lagets premiärmatch mot Lecco.

Sedan har vi naturligtvis superlöftet med stort S i Francesco Camarda, 16 år och också i Futuro-laget. Han gjorde premiär i serie A redan förra säsongen och har tekniskt sett alla förutsättningar för att bli en kraft att räkna med. Han skulle behöva utveckla sin fysik något mer för att på riktigt kunna stångas med stora starka mittbackar i serie-A men det är bara en tidsfråga innan vi får se Camarda näta för första gången i högstaligan. Kanske får han fler chanser i år. (Gustav Hjorth Tegman)

— Det är sällan det snackas Parma utan att en särskild duo kommer på tal. Det dem flesta väntar på denna säsong är det stora genombrottet för ”den nya Iniesta” det vill säga Adrien Bernabé. Den lilla spanska trollkarlen sitter inne på en teknisk finess som på många sätt har gått förlorad under den moderna fotbollens fortsatta industrialisering. Och utöver Bernabé så är det såklart Dennis Man även kallad Rumäniens Maradona som många blickar riktas mot. Rumänen klev av förra säsongen som klubbens skyttekung och förhoppningarna är att samma scenario ska inträffa den här säsongen och att Man på allvar introducerar sig på den stora europeiska scenen. Men det finns gott om intressanta unge spelare i Parma. Det australiensiska försvarslöftet Alessandro Circati gick från klarhet till klarhet i Serie B ifjol och blir även han intressant att följa. Unge fransosen Ange-Yoan Bonny lade beslag på startplats under fjolåret till mångas förvåning och imponerade med sin teknik och mognad. Han kommer att få sina chanser även i Serie A. Många har råkat glömt bort polacken Adrian Benedyczak som hade mycket hajp runtomkring sig för inte särskilt länge sedan när Sartori och Bologna bland annat cirkulerade runt honom likt en haj med blodad tand. Benedyczak åkte på en skada förra säsongen och missade sluttampen av säsongen men beräknas snart vara tillbaka i spel. .(Martin Eliasson)


— I truppen finns det inget direkt namn som realistiskt sett kan ta plats, men för att vidga valen får vår 19 åriga centrala mittfältare Riccardo Pagano, som är på lån hos Catanzaro i Serie B, vara det rejäla löftet. 
Det är såklart en egen fostrad Roma-grabb från Tivoli som var bärande i Romas primavera under förra säsongen.
I ett gulrött kalabriskt lag, känns möjligheterna goda för Paganos första säsong i proffsfotbollen.  (Melker Gadd)


— Ett av Udienses mest marknadsförda nyförvärv är Iker Bravo. Den unge spanjoren har tillhört såväl Barca som Real Madrid under sin fotbollsfostran och blev utsedd till MVP i sommarens U19-EM så där finns onekligen stor potential. 

Ytterligare ett namn som många ser fram emot att kolla på är Brenner. Brassen värvades under pompa och ståt förra året, men skadade sig omgående och missade nästan hela fjolårssäsongen. Med 24 år fyllda är han väl inget löfte i den åldersmässiga bemärkelsen, men förhoppngarna om ett genombrott finns där. (Jesper Klingnell)

* * *



* * *
 

La Curva-redaktionen2024-08-16 08:00:00

Fler artiklar om La Curva