Lagbanner
Inför Serie A 24/25 — #4: ”Ett tränarval av hög dignitet”

Inför Serie A 24/25 — #4: ”Ett tränarval av hög dignitet”

Serie A sätter i gång i helgen och vi tar pulsen på några av redaktionerna här på Svenska Fans. Här är den fjärde och sista delen.


Varsågoda!

Vilken, vilka klubbar känns det som har stäppat upp bäst - sätt till deras förutsättningar - på meracton?


— I och med att mercaton inte är slut ännu och att jag tror att det kommer att ske en hel del stora värvningar mot slutet är det svårt att avgöra vilken klubb som har stäppat upp bäst sett till förutsättningar. Jag tycker att Lazio gör en intressant mercato, där man gjort sig av med det gamla gardet och plockat in flera unga lovande spelare, däribland Noslin från Hellas och Tchaouna från Salernitana. Även Fiorentina med Palladino gör en lovande mercato som kan bli riktigt bra. Dock tycker jag nog att Napoli sett till vart de var när de avslutade säsongen har steppat upp bäst, där Conte och Boungiornio är avgörande faktorer till detta. Boungiornio är enligt mig en av seriens absolut bästa försvarare och passar dessutom som handen i handsken med Antionio Conte som verkligen var ett tränarval av hög dignitet. (Martin Widéen)


Roma och Fiorentina har väl laddat på rätt bra under sommaren?! Givna succéer är de kanske ändå inte, men det blir spännande att följa hur De Rossi respektive Palladino hanterar säsongen. (Mikael Mansjö)


— För att vara någorlunda objektiv kommer jag inte att säga Como, även om det inte hade varit ett orimligt svar. För mig är Antonio Conte fortfarande en enorm tränare och hans inträde i Napoli kommer att ge resultat. Att man dessutom har kvar både Osimhen och Kvaratskhelia (även om det inte är säkert att det blir så) ör givetvis en enorm framgång. Även Juventus och Fiorentina har gjort starka fönster. (Martin Solfors)


— AC Milan är klubben vars spelartrupp har det högsta marknadsvärdet. Jag tror att de är ruggigt sugna på att ta upp kampen med Inter i år. (Oskar Örn)


— Svårt att summera mercaton då den inte är klar, men hittills får man ju säga att Roma har imponerat mest. Dovbyk, Le Fee och Soule är tre riktigt spännande värvningar, men det ryktas om att Dybala kan lämna vilket skulle sänka deras betyg. Juventus har blandat och gett men löser Fiorentina sina mål på mercaton skulle de faktiskt kunna vara ett av lagen som toppar listorna för bäst mercato. (Torsten Armini)


— Nykomlingen Como gör det intressant med sitt "glamourfönster" (Belotti, Varane, Audero...). Gäller att få ihop trådarna och det är Fabregas första säsong i A och det är skillnad på A och B...
Egentligen kanske Inter gör det bäst. Putsar det de har med Zielinski på Free transfer från Napoli och... thats it! 
Både Roma och Atalanta känns det som om De Rossi och Gasperini kommer få många raseriutbrott med tanke på deras värvningar.
(Johan Stistrup)


— Juventus har gjort stora förändringar inför kommande säsong. Sportchefen Giuntoli som skapade ett vinnande Napoli för några säsonger sedan kom in förra säsongen till den gamla damen och har börjat göra förändringar i laget. Mister Anticalcio Allegri fick lämna för den unge- och tidigare Interspelaren Motta inför denna säsong. Motta som står för en välspelande- samt attraktiv fotboll ska försöka implementera sin filosofi i den gamla damen. Motta kommer från en lyckosam säsong förra året med Bologna där han lyckades ta dem till CL ska nu försöka kamma hem scudetton till Turin. Här tror jag att den främsta utmanaren till Inter blir den gamla damen men man ska även akta sig för Antonio Contes Napoli. Napoli behöver inte koncentrera sig på europa-spel denna gång och kan gå all-in för serie A. Det som talar emot Napoli är att man inte har gjort några större nyförvärv och det verkar som att den gamla Juventus- och Intertränaren är besviken över transfermarknaden så här långt. (Pablo Grondona Umaña)


— Jag kanske är cynisk nu men det känns som att ingen i Serie A har gjort en kanonmercato hittills? Inter har inte blivit sämre men jag vet inte om Zielinski gör laget så mycket bättre heller. Milan satsar billigt och några av spelarna som kommer in gör säkert bra ifrån sig, men det är långt ifrån någon garanti. Napoli ser ut att tappa Oshimen och ersätta sin målspruta med Lukaku vilket inte får mig att darra speciellt mycket om jag ska vara ärlig. Om Juventus lyckas lösa allt jag pratade om tidigare så skulle jag nog säga att det är den gama damen som tar det största klivet. Även om jag är något färgad när jag säger det.  (Mikael Noaksson)



— Mest intressant blir ju Como, ska bli spännande och se vad de kan åstadkomma. (Jonas Lundqvist)


— Spontant vill jag säga Juventus, men jag tror att den största anledningen till det är den nya tränaren, Thiago Motta. Jag tror inte att han är en ”one hit wonder”. På spelarsidan kan mycket fortfarande hända, men Di Gregorio är en väldigt bra målvakt men ingen jätteuppgradering jämfört med Szczesny. Mittfältet bör bli bättre med Douglas Luiz och lillebror Thuram, men tveksamt om det vänder upp och ner på prestationerna. Jag gillar Romas mercato med Soulé och Dovbyk in i anfallet, men mycket mer än så är det inte. Roma bör ändå bli bättre. Nykomlingen Como har satsat relativt friskt och fått in forne (han är bara 31) storbacken Varane och en gammal Serie A-veteran i Belotti. Lägg därtill Alberto Moreno, Pepe Reina, Dossena, Mazzitelli och unge irakiern Ali Jasim. En sak man kan vara säker på är att Serie A:s rikaste ägare kommer öppna upp plånboken på vid gavel i januari om det knackar resultatmässigt. Överlag har sommarens mercato varit väldigt blek och det finns inte jättemycket att hetsa upp sig över. Vilka som är titelfavoriter står nog klart för alla (favorit i repris).. (Tommi Uksila)


— Det är har inte varit någon riktig mercato-kung i år skulle jag vilja säga. Det är sällan på det viset i Serie A längre. Alla klubbar rör sig med begränsade resurser och har inte råd att ta allt för stora risker längre. Detta har lett till ett annat klimat där Serie A har förvandlats till en mer intellektuell övning och allt mer som en liga för tränarna där de smartaste och de mest finurliga av dessa kröner de största framgångarna. Men visst Roma med sin nya, fräscha sportchef Ghisolfi står ut lite grann ur mängden med de ekonomiska investeringarna de gjort under sommaren som folk inte förväntade sig. Beroende på hur Fiorentina avslutar sommarens aktiviteter kan de också komma att göra en otippat stark mercato sett till förhandsförväntningarna.. (Martin Eliasson)


— I nuläget är det nog vi, men i slutet av fönstret kan det mycket väl ändras.
Annars tycker jag Atalanta handlar smart som vanligt.  (Melker Gadd)


— Att Como klivit upp i högstadivisionen är onekligen spännande. Laget har finansiella muskler och kan säkerligen göra mycket.

I toppen blir det spännande att se vilka lag som kan utmana Inter. Är Thiago Motta mannen som får ordning på Juventus? Kommer Fonseca lyckas bättre i Milan än vad han gjorde i Roma? Och kommer de nya svenskarna, Samuel Dahl och Jesper Karlström, lyckas anpassa sig till den italienska fotbollen? Det finns många spännande aspekter att hålla ett öga på i den kommande upplagan av Serie A. (Jesper Klingnell)

* * *


Vilka tror ni vinner, tar de tre återstående CL-platserna och vilka åker ut? 


— Inter tillsammans med Juventus bör enligt mig ses som främsta favoriter till Scudetton. I dagsläget är Inter det rimliga valet som vinnare, medan Juventus, Milan och Napoli slutar på nästkommande placeringar. Lagen som åker ut blir Venezia, Empoli och Cagliari, där Hellas Verona klarar sig med nöd och näppe. (Martin Widéen)


— Vinner gör Inter och sedan tror jag Napoli, Roma och Atalanta placerar sig på plats 2-4. Ur åker Cagliari, Hellas och Venezia.  (Mikael Mansjö)


— 1 Inter
   2 Juventus
   3 Napoli
   4 Milan

   18 Empoli
   19 Udinese
   20 Parma. (Martin Solfors)


— Milan vinner, medan Roma, Inter och Juventus tar de återstående CL-platserna. Como, Monza och Venezia åker ur. (Oskar Örn)


— Vinnare av Serie A står mellan två lag för mig och det är lagen från Milano. Där tror jag att Milan går vinnande ur striden eftersom jag tror att Fonseca kan ta den otroligt fina truppen till nästa nivå. Jag tror också att Inter kommer fokusera mer på Champions League och därför kommer Milan ta hem Scudetton. Sedan tror jag Juventus tar tredjeplatsen. Jag tror på Motta men eftersom de byter ut stora delar av truppen kommer det ta lite tid att få ihop det. Fjärdeplatsen tar Atalanta som trots skadeproblemen har ett otroligt fint lag och jag tror extremt mycket på mervärdet som Gasperini ger laget. Ut åker Cagliari, Venezia och Empoli. (Torsten Armini)


— Inter vinner såklart igen får sällskap på de fyra första platserna av Milan, Juventus och Napoli.
Ut åker nog tyvärr Hellas Verona och får sällskap av Venezia och Empoli. (Johan Stistrup)


— Även om jag är objektiv så tror jag att Inter vinner ligan återigen. Dock kommer det inte att bli lika övertygande som föregående säsong då jag tror att både Juventus och Milan kommer att vara hack-i-häl på Nerazurri. Så här tror jag att tabellen slutar: 1. Inter 2. Juventus 3. Milan 4. Napoli eller Atalanta. De som åker ur blir nog Venezia, Verona och Cagliari. (Pablo Grondona Umaña)


— Inter vinner. Deras lag är samspelt och kommer att fortsätta prestera på topp. Sen blir det tight. Jag säger Juve tvåa för att jag tror på Motta. Trea får bli Napoli och fyra Milan. Como åker ut tillsammans med Udinese och Hellas.(Mikael Noaksson)


— Jag tror Inter vinner i år igen. Milan och Juve gör upp om andra- och tredjeplats. Fjärdeplats måste jag tro att Lazio tar. För Venezia, Empoli och Cagliari väntas Serie B.  (Jonas Lundqvist)


—  Vinnare: Inter. Inte tappat någon nämnvärd och så som Inter spelade ifjol var det absolut inget snack om vilket lag som är bäst i landet. Jag tror Inter fortsätter på samma spår i år igen. Tvåa: Milan. Om Milan får ordning på grejerna kommer det bli mer fight om scudetton i år. Tyvärr tror jag inte det räcker med ett klart förbättrat Milan 24/25 för att vinna, då Inter tyvärr är för bra. Lite tightare i år är min gissning, men i slutet kommer tyvärr rivalerna vara före oss. Trea: Roma. Jag har en känsla att Roma gjort bra värvningar i Soulé och Dovbyk. Daniele De Rossi gjorde det ju fantastiskt som interim ifjol, vilket genererade till ett full time job. Fortsätter De Rossi med framgångarna tror jag Roma slåss hela vägen in med Milan om andraplatsen. Fyra: Jag gissar att många tror Juventus landar högre än en fjärdeplats med tanke på truppen och tränaren laget har. Jag är så jävulskt oimponerad av hur denna klubb spelat fotboll under Allegri så det är verkligen på tiden att Motta nu tar över. Lagets överlägset bäst betalda spelare Dusan Vlahovic har jag alltid varit skeptisk till och han har inte direkt stärkt aktierna då senaste säsongen ändå måste klassas som mindre bra och lägg till ett uruselt EM med Serbien. Om en iskall Vlahovic inte gör målen, vem ska då göra dem? Chiesa ryktas bort och sen är det rätt tomt på poängspelare i laget. Det ryktas om Fiorentinas Nico Gonzales och där har vi en klass-spelare. Kommer han in kan det hända grejer, men tror inte på en bättre placering än fyra. Tror Motta får det svettigt från dag ett i Juventus. Bra värvningar i Douglas Luiz och Michele Di Gregorio dock.

Alltid lika svårt att tippa bottenträsket, men jag tippar på att Empoli får tacka för sig. De räddade sig kvar på tilläggstid i sista omgången ifjol och jag tror dessvärre inte det håller att förlita sig på att gamla räven Francesco Caputo ska måla så pass mycket att laget fortsatt håller sig kvar. Tillsammans med Empoli tror jag även Cagliari får lämna. Cagliari som länge låg på nedflyttningsplats ifjol tills Claudio Ranieri till slut kom och räddade laget kvar i Serie A. Ranieri gjorde jobbet och tackade sedan för sig. Utan honom blir det svårt att hålla sig kvar. Slutligen tror jag Genoa får svårt att ersätta sin guldklimp Albert Gudmundsson (om han nu säljs till Fiorentina som det ryktas om). Även Italien/argentinaren Mateo Retegui har sålts till Atalanta, vilket alltså förmodligen är två offensiva supertapp. Även om de köper sunt ska det också betalas tillbaka i form av bra prestationer som genererar poäng. Tror dessvärre inte de lyckas med den bedriften.(Calle Svensson)


— Inter är den givna favoriten igen med sin breda trupp och harmoniska miljö med gentlemannen Inzaghi vid tränarrodret. Som en öppen beundrare av Antonio Conte och dennes galenskaper har jag förhoppningen och tron att han kommer reda ut problemen i Napoli från förra säsongen. Conte har framstått som hungrig och en smula förbannad under sommaren. Han är ute efter att bevisa sig igen efter att hans status och ego fick sig en käftsmäll under tiden i London. Att Napoli också slipper Europaspel är en stor fördel för Conte och jag tror de kommer slåss om topp tre säsongen ut och kanske även ta upp kampen om scudetton direkt med Inter om Fru Fortuna erbjuder sin välsignelse. Efter detta blir det svårt att sia om resten. Milan & Juventus är definitivt favoriter att beslagta de resterande CL-platserna men i Juventus fall så har deras strama ekonomi satt käppar i hjulen för Giuntolis mercatoplaner och Thiago Motta kommer behöva gör en mer intelligent och kreativ övning för att möta folkets kravbild än många trodde på förhand i mitt tycke. Jag gissar att kampen om CL kommer fortsätta vara ett rejält drama som involverar många klubbar där Atalanta, Fiorentina, Roma och kanske även Lazio & Bologna alla kommer delta enda in på sluttampen. Bottenträsket känns ännu jobbigare på förhand nästintill. Serie A är en liga med topplag och bottenlag där stabila mittenlag börjar lysa med sin frånvaro där min förhoppning är att Parma lägger beslag på just en av de fåtal platserna. Hellas Verona, Lecce, Cagliari, Udinese, Empoli & Venezia lever farligt på förhand men inte övertygad om Comos satsning i sommar om jag ska vara ärlig. Torinos skifte från Ivan Juric till Paolo Vanoli gör dem mer sårbara med. Gilardinos Genoa riskerar att anlända en smula sönderplundrade innan sommaren är över. Nedflyttningsstriden kan komma att involvera många lag under säsongen. Jag tror Hellas Verona fortsätter med sin etablerade kultur att ducka för det oundvikliga på det märkliga sätt de gjort de senaste åren och jag tror att D’Aversa återfinner sig själv i Empoli och skapar liknande disciplin där som han mäktade med i Parma tidigare. Udinese med sin tysk, Lecce och Venezia blir lagen som ryker och jag baserar det främst på tränarna där Luca Gotti känns allt tröttare med åren och DJ di Francesco har befunnit sig i någon slags olycksspiral senaste åren och ser inga tecken på förändring på den fronten.. (Martin Eliasson)


— Inter vinner
Juve, Milan, Roma toppfyra
Empoli, Cagliari, Venezia åker ut (Melker Gadd)


— Inter är ju laget att slå. Det blåsvarta Milanolaget vann ligan i överlägsen stil förra året och det mesta tyder på att de lyckas försvara ligatiteln. De utmanas väl främst av Milan och Juventus.

I botten finns det också en hel del kandidater. Verona, Cagliari, Lecce och Udinese var de lagen som var närmast att åka ut i fjol och ingen av dem har väl värvat alltför skräckingivande. Sedan är det frågan om Genoa kan upprepa fjolårets säsong eller om de drabbas av ett klassisk "andra året är svårast"-syndrom. Sedan kommer säkerligen nykomlingarna Venezia, Parma och kanske Como få det tufft. Bottenstriden kan således bli ett rejält sjöslag. (Jesper Klingnell)

* * *

Sådär, då kan vi sparka igång säsongen!
 

La Curva-redaktionen2024-08-16 12:00:00

Fler artiklar om La Curva