Lagbanner
Serie A check-up - del 1: ”Starten har varit över förväntan”

Serie A check-up - del 1: ”Starten har varit över förväntan”

Åtta omgångar in i spelet och vi kollar hur läget hos redaktionerna om hur läget är i klubbarna. Del 1


 Åtta matcher spelade - hur skulle du säga starten varit för ditt lag?


— Ungefär vad man kunde förvänta sig. Ganska ojämna prestationer i ligan, men en pangstart ute i Europa där man är obesegrade och slår Sporting på bortaplan. De ojämna prestationerna i ligan kan till viss del vara en konsekvens av ligaspelet och skadan på Scamacca, men det är också en del nyförvärv som måste spelas in ordentligt. En sjätteplats är inte fy skam, men någon mer poäng hade man självklart på förhand hoppats på. (Martin Widéen)


— Stabil! Efter premiärtorsken mot Milan har Bologna radat upp sju raka matcher utan förlust.(Mikael Mansjö)


— Den har varit svag, och Paolo Zanetti fick också gå. Nygamle ersättaren Andreazzoli har plockat en vinst och tagit en poäng mot Udinese, vilket gör att Empoli ändå har kontakt med lagen ovanför strecket. Laget läcker inte längre som ett såll bakåt, och det presteras lite bättre anfallsspel, men målen måste börja komma om Azurri ska klättra.  (Oskar Örn)



— Lite oklar start. 8 poäng på 8 matcher känns rent objektivt godkänt för Hellas, i relation till motståndarna hittills. Men när man tittar mer noggrant har de faktiskt inte vunnit sedan i augusti. En tydlig nedåtgående trend som Baroni måste sätta stopp på, för just nu är det 4 poäng ned till botten, ett avstånd vi gärna ökar på så snabbt som möjligt. Rent spelmässigt har det varit rörigt, anfallsspelet känns tafatt och fantasilös. Det Hellas ska ha är faktumet att defensiven har varit mycket solid och backlinjen ser bättre ut än någonsin. 
Jag vill inte dra för stora växlar för tidigt, men Baroni hade även detta offensiva problem i Lecce och även de levde på sin defensiv. Men vi har inte en Umtiti i försvaret, eller en bollvinnare i Hjulmand. Vi har en stark defensiv och offensivt har vi ett vapen i Ngonge, men för att ett vapen ska fungera behöver det ammunition. Ge honom en ordentlig lekkamrat så kan jag garantera att vi kommer få se en ny version av Zaccagni - Simeone dynamiken från två säsonger tillbaka.   (Jacob Seiberlich)


— Positivt. Den enda nackdelen är att Milan visar sig vara väldigt konsekventa och starka. Man har gjort många mål, Lautaro leder skytteligan och man har asfalterat Milan.(Pablo)


— Över förväntan ändå. Men det kan i och för sig bero på att jag har väldigt låga förväntningar efter två år med Allegri vid rodret. Men spelet har stundtals sett bättre ut än på länge och poängen har trillat in på regelbunden basis. En tredjeplats fyra poäng bakom ledarna och tre poäng upp på förra säsongens suveräner Napoli hade jag absolut tagit på förhand. Allegris Juventus har ju haft en tendens att starta lite hackigt för att sen få upp ångan där strax innan jul någon gång. Så om det kan fortsätta på det här sättet (och sen bli ännu bättre) så finns det ju faktiskt en chans att slåss om scudetton i vår. Och det hade jag inte räknat med. Men fotboll ska spelas, inte spekuleras, så vi får väl se hur det ser ut i maj helt enkelt (Mikael Noaksson)


— Säsongsinledningningen har varit tuff, 10 poäng på 8 matcher och en trettondeplats i Serie A är givetvis inte godkänt. (Erik Hodin)


— Resultatmässigt har starten varit bra i ligan bortsett från förlusten mot Inter. Jag hade däremot kunnat acceptera förlusten men med tanke på att den är så stor som 5-1 så är det svårt. I Champions League har bägge matcherna slutat 0-0. Spelmässigt är jag nöjd av vad jag sett även om det finns saker som man kunnat göra bättre. Främst är det avsluten som brustit. Efter totalt 10 matcher så har Milan med skador, nya spelare i truppen lyckats vinna sju, spelat oavgjort två och förlorat en match. 4/5 ger jag säsongen i betyg. (Milad Kazeroni)


— Inledningen har varit sådär men i mitt tycke hyfsat förväntad. Ny tränare, stora förväntningar, trötthet och baksmälla från i fjol. Hade laget tagit tre-fyra poäng till skulle läget ha varit godkänt.  (Fredrik Kreüger)


— Starten har varit svängig. Man kastas mellan tro och tvivel flera gånger. Med ett spännande transferfönster kändes det bra. Belotti har tre bollar i nät i premiären och Lukaku var på ingång. Sedan två raka förluster mot Hellas och Milan som sedan följs av 7-0 kross mot Empoli. Det svänger om Roma, alldeles för mycket. (Robin Jenelius)


— Hittills har det väl varit allt annat än en succé. Spelet har hackat och det är en nolla i vinstkolumnen. Ska man säga någonting positivt är det ju att Udinese ändå har varit hyfsat svårslagna, åtminstone när man har mött de på pappret sämre lagen. Det är såklart viktigt att inte förlora mot de lagen som också kamperar i botten. (Jesper Klingnell)

* * *

Om du skulle ta fram en match eller moment så här långt för att belysa situationen - vad skulle det vara?


— Det får nog bli vinsten borta mot Sporting i Europa League, då det från mitt perspektiv verkligen belyser vikten av europaspelet för Atalantas del. Även om ligan självklart är viktig och inte på något sätt kommer att prioriteras bort så är det fortfarande europaspelet som är av störst vikt, vilket också kan förklara den ojämna starten i Serie A. (Martin Widéen)


— Kanske bortamatchen mot Inter där laget hamnade i ett tidigt 2-0-underläge, men sedan fortsatte att gnugga på och till slut bärgade ännu en meriterande pinne mot en av titelkandidaterna (i resultatraden finns ju även kryssen mot Juventus och Napoli). (Mikael Mansjö)


— Vinsten hemma mot Salernitana. Den gör att det trots allt finns hopp om framtiden. (Oskar Örn)


— Tyvärr måste nog ändå den senaste matchen mot Frosinone vara den tydligaste representationen av var klubben befinner sig i nuläget. Vi är inte som Inter där det finns en stark spelidé och ett ännu starkare kollektiv. I Hellas förlitar vi oss istället alldeles för mycket på individuella briljans, både offensivt och defensivt. 
I denna match är Hellas sämre på alla sätt, men nyckelspelarna gör sitt bästa och jag är rätt övertygad att om vår bästa mittback Dawidowicz hade spelat, så hade matchen slutat oavgjort. Det bör dock understrykas att det inte alls är ovanligt att förlita sig på individuell briljans, inte minst hos de sämre lagen i serien, med begränsade resurser. Vårt problem är att vi, ända sedan Juric lämnade, inte har hittat ett spelsystem med tillräckligt tydliga roller att vem som helst kan hoppa in utan att laget försämras. Om Baroni är mannen som kommer kunna bringa denna stabilitet vet jag inte, men innerst inne hoppas jag verkligen det. Vi Hellas fans har blivit bortskämda nu med 5 raka säsonger i högsta serien och den trenden upprätthåller vi gärna ett par år till.  (Jacob Seiberlich)


— Svårt att svara på frågan. Matchen mot Milan visade man att laget har utvecklats taktiskt och kan styra matchen utan att ha kontroll över bollen. Man körde över serieledarna utan att ens köra på 5:ans växel.  (Pablo)


— Det är fortfarande svårt att veta var dagens Jventus står, så jag väljer matchen mot Lazio och matchen mot Sassuolo en vecka senare för att belysa just detta. Mot toppkonkurrenten Lazio spelade Juventus fin fotboll med en vass offensiv och en stabil defensiv. Även om det var 2-1 i några minuter kändes Lazio aldrig riktigt nära att kvittera. Det var smooth sailing typ från start till mål. Och det mot ett Lazio som kom tvåa förra säsongen. Ytterst imponerande! Men så bara en vecka senare ser laget ut som en Korpenversion av sig själva. Offensiven hackar, defensiven läcker som Titanic och nästan varje spelare gör enkla misstag om och om igen. Om jag ska vara helt ärlig så var 4-2 till Sassuolo ett resultat i underkant. Hur det kan vara så stor skillnad från en vecka till en annan är nästan omöjligt för mig att förstå. (Mikael Noaksson)


— Matchen mot Genoa i den andra omgången visar Lazios säsongsinledning lite i ett nötskal, ett slappt Lazio som endast får fram 2 skott på mål med 71% bollinnehav mot ett bottentippat Genoa, dessutom efter att man förlorat mot Lecce i premiären. Man trodde att Lazio skulle studsa tillbaka med revanschlusta men icke. (Erik Hodin)


— Jag skulle välja senaste matchen i ligan mot Genoa. Den belyser säsongen ganska tydligt bortsett från att vi har varit mer effektiva på att skapa lägen. Matchen bjöd likt säsongen hittills på skador följt av orimliga individuella prestationer (Giroud) och tre poäng trots att vi kanske inte övertygat helt och hållet. (Milad Kazeroni)


— Tre hemmaförluster redan (inklusive en mot Madrid) är inte ok. Att släppa in fem mål hemma mot Lazio och Fiorentina i Serie A visar på defensiva problem. Mål bakåt är främsta problemet. (Fredrik Kreüger)


— Premiären mot Salernitana känns som hela serieöppningen inproppad i en match. Offensiven såg spännande ut och Belotti ser glödhet ut. Kreativiteten flödar och det är kul att se på. Sedan lyckas Romas bedrövliga försvarspel få Candreva att se ut som en 25:åring igen. Det är ett väldigt obalanserat lag där vi har för individuellt dåliga försvarsspelare för att kunna klara av det. Nu har vi 3 raka vinster och 10-1 i målskillnad i Oktober, spännande att se ifall någon pusselbit har fallit på plats efter den usla starten.(Robin Jenelius)


— Med endast fyra mål gjorda skulle det vara enkelt att peka på anfallsspelet som den bristande punkten. Men det vore nog att förenkla det hela lite för mycket. Det som verkligen gått snett i säsongsinledningen är passningsspelet. Udinese har stundtals haft det förtvivlat svårt att kontrollera bollen och vid flertalet tillfällen har man slagit bort passningar tämligen oprovocerat. Att det även har slarvats i uppspelsfasen har gett motståndarna ett par gratischanser per match, vilket kort sagt har straffat sig vid mer än ett tillfälle.  (Jesper Klingnell)

* * *

 Vilka spelare har utmärkt sig (positivt och negativt?


— Jag tycker att det är många spelare som har visat framfötterna och framförallt backlinjen. Därmed vill jag lyfta fram Djimsiti som har startat den här säsongen otroligt bra och enligt mig har varit bäst tillsammans med Koopmeiners. Vad gäller Koopmeiners så märks det väldigt tydligt att det är han som är navet i det här laget; det är inte samma Atalanta när han inte befinner sig på planen. Den spelare som har utmärkt sig negativt är tyvärr Pasalic, vilket gör ont i mig då det är en älskvärd spelare. Tyvärr har inte kommit upp i nivå och han ska förmodligen inte heller starta i detta Atalanta när alla är friska, men han är en spelare som enligt mig alltid har gjort det bra. Den här säsongstarten bådar dessvärre inte särskilt gott för kroaten. (Martin Widéen)


— Joshua Zirkzee har under säsongsinledningen visat han är redo att fylla Marko Arnautovics skor (förstås inte samma spelare, men likafullt väldigt bra) och i backlinjen ser redan Sam Beukema (nyförvärv från AZ) rätt självklar ut. (Mikael Mansjö)


— Baldanzi är den som driver Empolis anfallsspel och är lagets motor. Luperto måste börja producera mål.  (Oskar Örn)


— Offensiven har varit ett stort problem för oss även denna säsong och där måste jag säga att Bonazzoli, på lån från Salernitana, har varit en stor besvikelse och redan 8 matcher in bortprioriteras både han och Djuric bakom Ngonge ur position - som nia. Detta har inte heller varit en bra lösning för Ngonge som, förutom att göra två mål, har sett väldigt ensam och begränsad ut där uppe. Han är snabb och kreativ, men utan något stöd blir det svårt. En ny nia i januari känns nästan som ett måste för fortsatt överlevnad, med tanke på faktumet att Udineses tämligen högkvalitativa spelartrupp kommer att komma igång och att Empoli ändå ser starka nog ut att utmana Hellas rejält. Ett stort plus ska dock lyftas till backlinjen. Där vill jag lyfta fram Dawidowicz och målvakten Montipo som har varit enorma pjäser där bak. De två är en stor anledning till att Hellas har hållit tre nollor på åtta matcher. Utöver det har både Duda och Lazovic nyligen kommit tillbaka från lite längre skador och den förstnämnda har sett väldigt bra ut och är essentiell i att diktera lagets tempo i passningsspelet. Lazovic däremot har sett svag ut i inledningen, men han besitter mycket talang och jobbar alltid hårt, så det får vara ett sparkapital i nuläget.  (Jacob Seiberlich)


— Positivt skulle jag säga Mikhitarian. Många var överens om att Frattesi skulle ta mezzala-rollen bredvid Calhanoglu. Mikhitarian är överallt på plan. Med sin erfarenhet, finess, bollskicklighet och spelsinne visar han att han är bland de bästa i ligan just nu. Negativt skulle jag säga Asllani. Man har väntat nu på att han ska ta det sista steget. Tyvärr visar han sig vara lika valpig som förra säsongen. Killen positionerar sig fel på plan, vet inte när han ska stöta/falla och när han ska slå passningen. Titta på matchen mot Real Sociedad så förstår ni hur man tänker.(Pablo)


— Även om det inte är någon skräll att Chiesa är väldigt duktig på fotboll så var det nog många med mig som var en smula oroliga efter att ha sett honom förra säsongen. Han var inte alls samma spelare som innan knäskadan. Och frågan var om han någonsin skulle bli det. Men nu när han har lagt dom psykologiska spärrarna bakom sig är Fedex tillbaka på allvar och det borde glädja alla som gillar sporten fotboll. Han är utan tvekan den mest underhållande spelaren i Juventus och den som bär offensiven (och mycket av Juventus öde) på sina axlar. (Mikael Noaksson)


— Ciro Immobile har man alltid höga förväntningar på men det har inte varit någon positiv inledning på säsongen från hans sida, 2 mål på 7 matcher går inte att bedöma på något annat sätt än underkänt. På den positiva sidan får man benämna Felipe Anderson som stått för 4 assist och sett relativt pigg ut, även Luis Alberto förtjänar beröm. (Erik Hodin)


— Reijnders och Pulisic är två spelare som utmärkt sig positivt. Förstnämnde kliver in i en större liga och levererar direkt. Tror det endast är Intermatchen som han inte presterat på topp, för övrigt en match där samtliga i laget hade en sämre dag. Sedan så har Pulisic haft en direkt effekt med sin närvaro i Milan vilket jag är mycket glad över. En spelare som inte riktigt levt upp till förväntningarna är väl Chukwueze. Visst, han har inte spelat hela matcher ännu men utifrån att döma av vad vi fått se så är jag inte imponerad. Tänker dock inte döma ut honom så här tidigt. Jag hoppas det är en fråga om acklimatisering och att han landar rätt med tiden. (Milad Kazeroni)


— Det har varit negativa bilder och rubriker kring de två största stjärnorna, dock har Osimhen gjort en del mål. På mitten har Anguissa inte varit helt i form, hans pondus och hans förmåga att täcka ytor på mittplan har inte synts på samma sätt som i fjol. Backlinjen har haft en del omsättning vilket givit mål bakåt, men där ska ingen individ hängas ut. Di Lorenzo och Zielinski tycker jag har sett ok ut.  (Fredrik Kreüger)


— Lukaku har överträffat alla förväntningar. Jag var skeptisk inför hans inställning och motivation men där har han motbevisat mig å det grövsta. Han verkar även ha hittat ett bra samarbete med Dybala och Paredes. Att omringa han av argentinare verkar vara ett framgångsrecept. Det är svårt att måla ut en specifik spelare som syndabock denna hösten. Jag tycker alla försvarare och målvakt har sett väldigt dåliga ut individuellt. Men jag vet samtidigt att fotboll är mycket mer komplicerat än så. Att spela med denna 3-backslinje och endast Cristante som defensivt inriktad mittfältare är inget framgångsrecept. Måste jag säga namn så säger jag att Patricio, Cristante, Ndicka och Mancini hittills ligger ganska rejält på minuskontot. (Robin Jenelius)


— Dessvärre är det knappast någon som har utmärkt sig positivt. Det skulle möjligen vara Florian Thauvins inställning. Fransmannen har åtminstone i vissa perioder försökt driva på lagets anfall men att han som offensiv pjäs inte har gjort ett enda mål tyder också på att han inte har varit odelat bra. Även Lazar Samardzic har blixtrat till då och då. I övrigt behöver nog de flesta spelarna ta sig i kragen och steppa upp. (Jesper Klingnell)

* * *

Brinner du för ditt lag och vill utveckla ditt skrivande? Vi söker skribenter på flera redaktioner. 
Läs mer här.
 

La Curva-redaktionen2023-10-17 20:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)