Lagbanner
Serie A check-up - del 2: ”Tvivlar inte på tränarens kvalité”

Serie A check-up - del 2: ”Tvivlar inte på tränarens kvalité”

Åtta omgångar in i spelet och vi kollar hur läget hos redaktionerna om hur läget är i klubbarna. Del 2



 Vad är målet för säsongen och tror du tränare har vad som krävs?


— Målet är självklart att nå europaspel, där Gasperini absolut har vad som krävs för att genomföra detta. Han har gjort det förut så det finns ingen anledning att tvivla. (Martin Widéen)


— Efter den förtroendeingivande starten bör målet rimligen vara att åtminstone återupprepa fjolårssäsongens poängskörd och Thiago Motta är förstås kapabel till att leda laget dit.(Mikael Mansjö)


— Att hänga kvar. Nu tror jag det, sedan Andreazzoli kom tillbaka. Han sprider lugn och glädje. (Oskar Örn)


— Jag önskar att jag kunde säga något annat än enbart överlevnad, men tyvärr håller varken spelidén, spelsystemet eller spelartruppen till något bättre än en nedflyttningsstrid. Baronis bästa bedrift som tränare var att hålla sig uppe med Lecce förra säsongen och det går att argumentera för att deras lag på pappret var bättre. Potentialen finns i spelartruppen och Baroni förtjänar ordentligt med tid innan vi dömer ut honom. Ta bara Arteta som exempel, eller för oss svenskar Jimmy Thelin. Båda var bespottade och många ville se deras huvuden rulla, men nu håller båda på att vinna sina respektive ligor, med samma klubb.  (Jacob Seiberlich)


— Målet är fortfarande Scudetton. Även om man nådde CL förra säsongen så har man inte byggt laget för att kunna vinna den. Dock så har vi italiens bästa lag och därför ska vi sätta den andra stjärnan på bröstet. Detta blir Inzaghis sista chans. (Pablo)


— Det uttalade målet är att nå topp fyra men som alla som känner Juventus vet så är det riktiga målet alltid att ta scudetton. Topp fyra tror jag laget når med Allegri vid spakarna, men jag är väldigt tveksam på att han ska lyckas att ta ytterligare en ligatitel med den gamla damen.  (Mikael Noaksson)


— Just nu borde målet fortfarande vara att tampas om Europaplaceringar, det är definitivt inte försent. Jag tror inte på en topp 4-placering men att kvala in till Conference League eller Europa League känns rimligt, förtroendet för Sarri finns absolut kvar hos min sida.  (Erik Hodin)


— Målen skrivs alltid fler än 1 mål med flera delmål. Sett till prioritering så är som vanligt inhemska cupen det målet som har lägst prioritering, frågan är bara när Milan kommer åka ut. Milan har inte vunnit denna på 20år och kommer inte göra det denna säsong heller. Stora målet som Maldini sade när han var delaktig var att Milan behöver spela CL iaf 5 år i rad för att det ska ske större förändringar, rätt eller fel kan diskuteras idag men Milan ska vara bland dom 4 första lagen när vi ser tabellen i sommar. Nu är det många nya spelare så att förvänta sig ett ligaseger är att spänna båge lite väl men givetvis måste det vara ett mål för Milan. CL är där pengarna ligger vilket innebär att det även prioriteras, det märktes väldigt mycket i fjol då Milan höll på att missa årets CL eftersom det roterades så mycket kring dessa matcher vilket innebar många poängtapp, något vi i podcast Rossoneri pratade väldigt mycket om och hade mycket kritik till Pioli för. Om sen Pioli är rätt man för att dagens Milan är tidigt att säga men han leder serien och har inte förlorat i CL så att vända på det dvs om han är fel för Milan blir märkligt och ganska okunnigt att tycka, vad skulle det baseras på?. Denna säsong har han fått vara mycket mer delaktig i spelarna in om vi ska tro rykten vilket innebär högre krav men hans poängsnitt i Serie A är bland dom bästa Milan haft historiskt vilket säger mycket. Sen kan givetvis många saker bli bättre men det är lätt att skylla allt på tränaren när det inte går bra, I presskonferenser efter matcherna har han kloka tankar om hur han velat förändra men spelarena har inte fått ut spelet enligt önskan och vem ska man då peka finger på? Vi jagar hela tiden en syndabock när det inte går perfekt. (Mikael Kristersson)


— Det ska bli en toppfyraplats. ADL tror nog på bättre, plus framgång i Europa. För min del tror jag topp fyra i Serie A är möjligt. Men tränaren ja, nja - just nu ser inte Garcia ha grejen som krävs. Tveksam taktik, osynk med de främsta offensiva spelarna, verkar ha svårt att säkra defensiv. Jag är tveksam. Dock vill jag inte ha in ryktade Conte, vilket drama det alltid är kring honom.  (Fredrik Kreüger)


— Romas uttalade mål inför säsongen är en Champions League-plats och då är det fjärde platsen som gäller bakom de tre randiga lagen från norr. Mourinho höll väl inte riktigt med om att den målsättningen var realistisk utifrån truppen men även om jag inte är den största Mourinho-förespråkaren så ser jag inte att det är på tränarbänken det brister för att nå en fjärdeplats.. (Niclas Edström)


— Målsättningen var att säkra nytt kontrakt och det har inte ändrats efter den här inledningen. Resultaten i säsongsinledningen sätter tränare Andrea Sottil i en helt ny situation och det blir spännande att se hur han tar sig an den utmaningen. (Jesper Klingnell)

* * *

Alla matcher är viktiga men om du skulle ta fram en nyckelmatch under höstsäsongen - vilken skulle det vara?


— Juventus hemma var självklart en nyckelmatch med tanke på den värdemätare som det var för Atalanta. Jag tycker att man i och med den matchen visar att man inte är ett lag som man bör räkna bort och att man befinner sig på en hög nivå i år igen. (Martin Widéen)


— Svårt, Bolognas grej just nu är ju att spela sitt spel oavsett motstånd och inte dra för stora växlar av vare sig vinster eller förluster i enskilda matcher. (Mikael Mansjö)


— Nästa match, derbyt mot Fiorentina. Vinst där och hösten faller i en annan dager.   (Oskar Örn)


— Det måste nog ändå vara returmötet med Empoli. Mellan de tre lagen under strecket ser Empoli starkast ut. Deras starka kollektiv och försvarsspel var en stor anledning till att de höll sig uppe förra säsongen. Spelartruppen är dock inget att hänga i granen och främst av allt förlitade de sig mycket på Vicario i målet förra säsongen, som nu snott åt sig första spaden i Tottenham, före den mycket erfarne Lloris. Returmötet kommer bli en klassisk sexpoängsmatch och jag hoppas att vi inte kommer vara tvungna att förlita oss på den trepoängaren.   (Jacob Seiberlich)


— Det blir nog matchen mot zebrorna från Turin. Man förlorade båda matcherna förra säsongen i ligan och därför är det viktigt att man sätter dem på plats. De är även 2 poäng bakom oss så de är med och fightas i toppen. (Pablo)


— Just nu känns nästa omgångs match mot Milan som en klar nyckelmatch. Antingen så drar dom rödsvara iväg i toppen eller så kan Juventus hänga kvar inom rimligt avstånd. Höstsäsongen handlar mest om att skapa en så bra grund för vårsäsongen som möjligt och om Juve skulle ligga runt sex poäng från toppen finns det fortfarande en chans att vinna ligan. Om det avståndet är runt 10 poäng så får vi nog rikta in oss på topp fyra.  (Mikael Noaksson)


— Vinsterna mot Napoli och Atalanta är givetvis höjdpunkterna hittils av höstsäsongen, kommande derbyt i november mot Roma blir otroligt viktigt för självförtroendet i truppen och för att skapa ro på Olimpico.  (Erik Hodin)


— Här är vi nog alla olika, ska vi prioritera matcherna i CL som ger massa mer pengar eller vinna toppmötet mot våra konkurrenter. Rent logiskt så handlar det mycket om psykologi och toppmatcher är spelarna taggade till tänderna så jag skulle säga bortamatcherna mot bottenlagen. Dom kommer kriga till sista droppen när storlagen kommer och så länge det är 0-0 kommer dom vara eld och lågor. Mot botten 5 lagen behöver nästan ha 6 poäng för att ta guldet, just dessa matcher är kanske inte motivationen på topp så dom blir någonstans nyckelmatcher. Dom måste vinnas. (Mikael Kristersson)


— Svårt att säga i skrivande stund. För Garcia lär de närmaste två i ligan vara ganska viktiga. Men för Napoli säger jag mötet/mötena med Union Berlin - fiasko där och en risk att missa andraplatsen i CL-gruppen vore verkligen uselt. (Fredrik Kreüger)


— Är jag tvungen att säga en nyckelmatch för hösten så väljer jag bortamatchen mot Inter i omgång tio. Med den knackiga starten Roma haft i ligan blir viktigt att åka upp till Milano och göra en bra match och förhoppningsvis få med sig någonting till huvudstaden. Annars är ju såklart bortaderbyt 12 november också en match som ger mycket självförtroende och entusiasm om Roma vinner..(Niclas Edström)


— Den 23 oktober startar Serie A om för Udinese. Man gör det med en hemmamatch mot Lecce. Att få med sig ett bra resultat från den matchen kan vara guld värt. För även om Lecce gjort en succéartad start på säsongen, är de likafullt en nykomling som inte borde vara omöjlig att forcera. Annars är såklart matcherna mot de tilltänkta bottenkonkurrenterna Hellas Verona och Sassuolo såklart viktiga. (Jesper Klingnell)

* * *

 Några ungdomar som fått chansen som kan vara värda att lägga ett extra öga på?.


— Scalvini har nog de flesta redan ögonen på numera trots sin unga ålder, men det finns även en viss målvakt som besitter stor potential. Han har inte tagit första spaden ännu och han kommer nog att vara tvåa säsongen ut bakom Musso, men Carnesecchi är en målvakt att hålla ögonen på. Han har fått starta två matcher så här långt och i och med europaspelet så kommer han garanterat att få fler chanser. (Martin Widéen)


— Calafiori, El Azzouzi och Ndoye. (Mikael Mansjö)


— Positionen där det för tillfälligt allra tydligast finns potential till en uppgradering är ute till höger, även om Hefti visat lovande tendenser under försäsongen. Schweizarens tid i klubben har hittills kantats av skador, som det nu sägs att han blivit kvitt ifrån. (John Johansson)


— Det tunna mittfältet inför säsongen har banat väg för en del ungdomar och den mest framstående hittills är den 21-årige slovaken Tomas Suslov, på lån från Groningen. En tekniskt begåvad innermittfältare som kan spela överallt på mittfältet, som trots den unga åldern redan har varit en startspelare i Eredivisie de två senaste säsongerna. Andra utmärkande talanger är den givna högerytterbacken född 2003 - Filippo Terracciano, som ser mer än redo ut att ta över fanan från kaptenen Faraoni. Sist men inte minst har vi den 21-årige mittbacken Bruno Amione, som varit given när han inte har varit skadad. Bra med fötterna, vänsterfotad och argentinare - mer kan man inte begära från en spelare!    (Jacob Seiberlich)


— Agoumé fick göra ett inhopp men annars så har ungdomarna fått sparsam med speltid. Bisseck är en annan mittback man skulle vilja se lite mer. Han såg lovande ut under försäsongen. (Pablo)


— Nu för tiden har Juventus en hel drös av spännande ungdomar. Något som aldrig har hänt under de snart 25 åren som jag har följt laget. Förutom Fagioli, Miretti, Iling Jr och Yildiz som redan har visat framfötterna så tycker jag att folk ska kolla in en viss Soulé i Frosinone. Argentinaren är utlånad från Juventus och har inlett säsongen riktigt bra. Han ligger i topp både vad gäller antal dribblingar och skapade chanser och har dessutom prickat virket ett antal gånger redan. Den här utlåningen verkar göra honom gott. (Mikael Noaksson)


— Vi har inte gett några av våra egna ungdomar chansen direkt, inlånade Rovella har sett okej ut, nyförvärvet Isaksen har haft det jobbigt i inledningen men bör ges tålamod. (Erik Hodin)


— Milan har redan ett ungt lag, dom har inte köpt in någon wonderkid som kommer bli vår nya Pato. Däremot har vi redan sett Musah spela mer än vad jag personligen trodde, han är ynka 20 år och kan bli hur bra som helst, verkar kunna spela på flera positioner och har alla förutsättningar att bli bättre än Kessie. Fortsätter han spela som han gör kommer det bli en viktig startspelare för Milan och ett extra plus att han verkligen vill gå till Milan och gjorde allt i sin makt att göra det möjligt. Vi har en egen spelare från vårt Primavera som kommit in och fått agera lite vice Theo som känns väldigt spännande. Hoppas Milan vågar ha honom som backup till Theo även framöver även om Miranda ryktas till Milan som just vice Theo men Davide Bartesaghi har mycket av vad som krävs för att bli en bra Serie A spelare. Det ger även ett stort mervärde för hela klubben och alla unga spelare i klubben att man fortfarande kan gå vägen från egna ledet upp till A-laget. Dessutom så är det avgörande viktigt när det ska registreras trupp i CL att ha egenfostrade spelare. (Mikael Kristersson)


— Nja, kan inte påstå att jag sett någon. (Fredrik Kreüger)


— Riccardo Pagano och Francesco D’Alessio är båda romare, mittfältare och födda 2004. De har båda luftats lite under säsongen och de kan förhoppningsvis föra vidare den fina traditionen med egenfostrade hemmasöner på mittfältet. Francesco D’Alessio gjorde sin debut mot Servette i Europa League. Efter matchen när Mourinho blev intervjuad valde han att plocka in D’Alessio i sändningen och hylla honom. Han berättade bland annat att han lät barn som stod utanför Trigoria komma in på en träning i somras eftersom Francesco berättade att han brukade stå utanför Trigoria när han hade sommarlov, men det var aldrig någon tränare som öppnade grinden. Den historien gjorde att Mourinho ville göra tvärtom, till barnens stora glädje. Francesco valde också att föreviga minnet av sin debut i favoritlaget Roma genom att tatuera in Europa League-loggan och datumet för debuten i romerska siffror. (Niclas Edström)


— Inför säsongen riktades många ögon mot Lazar Samardzic och han har blixtrat till ett par gånger under säsongen. Och för den neutrale tittaren är han absolut värd att hålla ögonen på. Hans vänsterfot blir en viktig parameter för att hålla Udinese kvar i högsta serien. En annan ung spelare som har fått chansen är den vindsnabbe högerspringaren Festy Ebosele. Sedan är det nog många som hoppas att supertalangen Simone Pafundi ska få mer speltid under de kommande månaderna. Den offensive kreatören har beskrivits som en av Italiens "Golden boys" och har fått ett par Serie A-inhopp de gångna säsongerna.  (Jesper Klingnell)

* * *

Brinner du för ditt lag och vill utveckla ditt skrivande? Vi söker skribenter på flera redaktioner. 
Läs mer här.
 

La Curva-redaktionen2023-10-18 18:30:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)