Lagbanner
Serie A check-up - del 3: ”Vi kommer vara höstmästare”

Serie A check-up - del 3: ”Vi kommer vara höstmästare”

Åtta omgångar in i spelet och vi kollar hur läget hos redaktionerna om hur läget är i klubbarna. Del 3


 Ligan som helhet - hur skulle du definiera den så här långt?


— Det har varit en väldigt händelserik säsongstart med många intressanta resultat. Jag tycker att det är tydligt att det är klubbarna från Milano som är starkast och tabellen illustrerar detta. Kul med Fiorentina som äntligen verkar ha prickat rätt; återstår dock att se. Det är en jämn tabell där det på förhand känns som att bottenstriden kan komma att bli en rysare. Det är många matcher kvar att spela, men Milan och Inter känns oerhört starka och jag tror säsongen kommer att präglas därefter. (Martin Widéen)


— Rätt många uppfriskande prestationer så här långt (Frosinone, Lecce och Fiorentina i första hand) som vi får lägga på den positiva sidan. Vi får samtidigt se var historien med det utbredda (?) spelandet tar vägen, finns väl risk för visst stök där. (Mikael Mansjö)


— Något glanslös. Saknar de riktigt stora profilerna, typ Ibra. (Oskar Örn)


— Inkonsekvent, termen det går fort i hockey skulle passa bra för att beskriva säsongens upplaga av Serie A. Ett lag som på pappret är i bra form kan kliva ut och spela den sämsta fotboll som skådats på länge, för att veckan därpå hålla hög klass igen. Detta blir också väldigt uppenbart när man tittar på tabellen och ser att avståndet mellan Hellas på sextonde plats och Napoli på en femteplacering, bara är 6 poäng. Förvisso är detta ett vanligt fenomen i början av säsongen, men jag tycker att man redan börjar se vilka lag som kommer att räkna med denna säsong och vilka som har en lång säsong framför sig.  (Jacob Seiberlich)


— Positivt, vi är i linje med målen. Man är top 2 i CL-gruppen. Man är med i toppen i serie A och Lautaro/Thuram har levererat. (Pablo)


— Lite överraskande ändå. Fiorentina ligger fyra (före Napoli) och både Monza och Frosinone nosar på en europaplats före Romlagen. Det hade nog inte många gissat på när bollen rullades igång i augusti. (Mikael Noaksson)


— Att det ser rätt klart ut vilka lag som kommer slås om scudetton. Milan, Inter och Juventus, en del underpresterande lag i Napoli, Roma och Lazio. Det börjar även blir rätt tydligt vilka som kommer få spela i Serie B kommande säsong, Salernitana och Cagliari kommer får en jobbig säsong om inget mirakel sker i januarimercaton. (Erik Hodin)


— Ganska väntad dvs Milan, Inter och Juve i toppen, att det skulle vara så stor skillnad mellan just Milan och Inter i derbyt känns så klart fortfarande men börjar tyvärr bli en ful vana. Det har bara gått 8 omgångar och sk experter brukar säga att tabellen börjar sätta sig efter 10 omgångar men positivt är att Fiorentina är uppe och nosar, tycker dom har ett spännande lag och kan dom få fart på Arthur kan dom bli farliga för övriga lag som krigar om 4e platsen. Romlagen är av förklarliga skäl den stora besvikelsen och Roma har dessutom sett väldigt svaga ut det lilla jag sett av dom, Mourinho känns mer omodern än någonsin.Överlag skulle jag säga att ligan känns jämnare, det finns alltid olikt skikt i en tabellen men det känns om gränserna inte är lika tydliga längre och idag får topplagen kriga mycket hårdare för att ta sina poäng mot bottenlagen. Sett till fjolårets Europaspel så har Serie A en helt annan status idag. (Mikael Kristersson)


— Att det än så länge inte är så stor skillnad från i fjol. Vissa hack hos topplagen, Napoli svagare än i fjol.   (Fredrik Kreüger)


— Att den förväntade ordningen från toppen till botten börjar falla på sin plats, Uppstickarna Frosinone och Lecce har svalnat av något sedan förra uppehållet, de randiga pumpar på som förväntat i toppen och bottenstriden är helt enligt förväntan.  
Men fortfarande så finns det flera intressanta delar i lag som Fiorentina med tränare Italiano, Gilardinos Genoa, Di Francescos svårslagna Frosinone och främst Piolis otroligt stabila Milan.  (Melker Gadd)


— Att Napoli vann Serie A i fjol innebar ju att staden hade tidernas party när Scudetton firades. En baksmälla var därför högst väntad, för vem kan återhämta sig efter något sådant? Men att de ljusblåa från Kampanien ändå har fått med sig en hel del poäng är starkt och lyckas de bara reda ut sin Osimhen-situation borde de kunna komma starkare ut på andra sidan landslagsuppehållet. Annars tycks ju ligan bli något av ett Milano-race, där Milan kopplat greppet men där Inter å andra sidan stod för en rejäl maktdemonstration när de två lagen möttes. (Jesper Klingnell)

* * *
Vilka lag eller spelare har varit har varit största positiva respektive negativa överraskningen så här långt i serien?


— Fiorentina är definitivt den största positiva överraskningen så här långt där de visat att de blir att räkna med. Även nykomlingen Frosinone och Lecce är såklart positiva överraskningar med tanke på poängskörden. Största negativa överraskningen får dessvärre blir Roma som inte alls kommit upp i nivå. (Martin Widéen)


— Den största positiva överraskningen är Frosinone som i skrivande stund placerar sig framför sina betydligt namnkunnigare regionsrivaler Roma och Lazio. (Mikael Mansjö)


— Att inte Napoli leder är en skräll, med tanke på att de i stort sett fått behålla sin trupp. (Oskar Örn)


— Det finns många bra överraskningar redan nu, efter blott åtta omgångar. Att Udinese, som utmanade för Conference League kvalplatsen, nu befinner sig precis ovanför strecket är minst sagt överraskande. En mer positiv överraskning är att Fiorentina befinner sig på en Champions League-placering. Men ingen av dem kommer i närheten av överraskningen att nedflyttningstippade Lecce, som förlorade sin bästa spelare, kapten och tränare inför säsongen, just nu sitter på en nionde plats med 12 poäng på 8 matcher.  (Jacob Seiberlich)


— Största överraskningen skulle nog vara Bologna. Man kunde se att Motta skulle göra något fint av laget i våras. De spelar en fin fotboll där de räds inte några motståndare. Största besvikelsen står mellan Lazio och Napoli. Man förväntade sig mer av Lazio då taktiken ska sitta men istället gnäller man över spelschema. Napoli lider i försvaret då man inte har lyckats ersätta Koreanen på ett bra sätt. Man saknar en general där i bak och Osihmen-situationen ger inte heller någon arbetsro till klubben. (Pablo)


—  Med en risk för att låta som en broken record så måste jag nog ändå välja Frosinone och Soulé som Serie A:s största positiva överraskningar. Att som nykomling (Frosinone) och debutant-ish (Soulé) prestera det dom har gjort är lika imponerande som överraskande om du frågar mig. Även La Viola ska nämnas då deras 17 inspelade poäng är värt att höja på ögonbrynen för. Som negativ överraskning är det svårt att inte välja Napoli som gått från totaldominant till ytterst mänskliga på några månader. Men om vi blickar längre ner i tabellen ser vi Lazio på en trettondeplats och det måste väl ändå vara en ännu större besvikelse? (Mikael Noaksson)


— Nicolas Gonzalez har imponerat oerhört mycket på mig, han har såklart varit en av Fiorentinas nyckelspelare även tidigare säsonger men han har verkligen överraskat såhär långt och har nästan tangerat sin poängskörd från förra säsongen redan efter 8 omgångar. Även Berardi och Lautaro Martinez verkar ha nått nya höjder. Negativt överraskande får jag komma tillbaka till Immobile som man såklart förväntar sig mer om. (Erik Hodin)


— Ska jag vara helt ärlig har jag inte jättekoll på övriga spelare än dom mest uppenbara toppspelarna i ligan. Kvadrona har äntligen gjort mål, han har varit rätt kass sen Calabria helt åt upp honom i CL matcherna förra säsongen och det är ett måste om Napoli ska flyga även om jag inte tror dom kommer försvara sitt guld. Milan har några spännande spelare på sitt mittfält som nog överraskat flera som följer Serie A, synnerhet Reijnders som nog är ny för dom flesta som kom i somras från AZ. Även denna spelare gjorde allt i sin makt för att komma till just Milan. Ska vi ta bort den uppenbara stora stjärnan i Serie A som är Lautaro så har Frosinone Matias Soule överraskat mest på alla skulle jag tro tillsammans med Fiorentinas Lucas Martinez. Frågan är om dom är kvar i resp efter vinterfönstret. Lagen har jag nämnt ovan som kanske är överraskande för många dvs Romlagen ligger så långt ner, svårt att säga efter 8 omgångar men jag är inte så överraskad över det och tror dom kommer få svårt att nå Europaspel om inget händer. Lazio började svagt i fjol också och repade sig mer än väl men nu har dom CL spel vilket har stor skillnad. Känns om många lag kommer vaska den inhemska cupen så den lär Inter vinna som verkar kunna mala på med en ganska tunn trupp med stort sett samma start11a varje match. Deras fysioteam måste vara världsklass för dom kan ruska liv i gubbar på 35+ och göra dom till världsstjärnor varje säsong. (Mikael Kristersson)


— Frosinone och Lecce har inlett överraskande bra, medans Napoli och båda Romlagen har stått för negativa starter. (Fredrik Kreüger)


— Positiv-överraskning är Milans resistenta pannben. Jag trodde att de skulle hamna i en svacka efter 5-1 förlusten i derbyt mot Inter, men deras "mästare-seger" mot Genoa senaste visade något helt annat. Det laget har redan vunnit ligan i närtid och den erfarenheten de visat under senaste tiden visar att de menar allvar.  
 
På spelar-fronten tycker jag Albert Gudmundsson i Genoa levererat på en otroligt högre-nivå än vad man trodde han var kapabel till. Självfallet faller man inte av stolen efter tre mål på åtta matcher, men tillsammans med de prestationer han visat mot topplagen och om man ser vilka tre mål han gjort (tre klassavslut), är betyget än så länge väldigt högt på en spelare som sticker ut i nykomlingen Genoa. 

I de större lagen kan man inte undgå Lautaro Martinez som just nu är bäst Serie A, men även Lukaku i Roma med 7/7, vilket är så här tidigt i Roma-sejouren klart över förväntan. En signal skickad till Milano från belgaren som kommer sättas på prov 29 oktober när båda lagen och anfallarna möts.(Melker Gadd)


— Först och främst går det inte att sluta imponeras av Domenico Berardi. År ut och år in levererar han och bär Sassuolo på sina axlar. Sedan är det såklart mäktigt att se hur dominant Lautaro Martinez har varit i Inter. Just Inter, och lokalrivalen Milan har ju även flugit fram i säsongsinledningen men den lagmässigt största positiva överraskningen är ju Fiorentina som sett riktigt fina ut, både spelmässigt och resultatmässigt. På den negativa fronten hittar vi de två Romlagen som haltar tabellmässigt och verkligen kan förbättra sig ute på planen.  (Jesper Klingnell)

* * *

 Vilka tror du kommer stå som vintermästare efter 19 omgångar?


— Jag kan nästan garantera att Inter står som vintermästare efter 19 omgångar (Martin Widéen)


— Inter  (Mikael Mansjö)


— Milan  (Oskar Örn)


— Jag både tycker, tror och hoppas på Milan. I mitt tycke går Milano-rivalerna i nuläget att jämföra lite med gamla Öst-och-Västtyskland, på ett väldigt ytligt sett då! Milan huserar ett ungt sevärt och fräscht lag med många spännande spelare som spelar en offensiv frejdig fotboll. Inter å andra sidan spelar en hänsynslös defensivt lagd fotboll och spelarna följer Inzaghis planer till punkt och pricka, som ett gäng lojala östtyska medborgare villiga att dö för sitt land. De personifierar verkligen den “tyska maskinen.” De påvisade dock lite mänsklighet när deras ökända “Sassuolo-spöke” än en gång blev verklighet när Berardi och Co hälsade på. I slutändan tror jag dock att misslyckandet av att ordentligt ersätta Brozovic med en defensiv mittfältare kommer att fälla avgörandet. Men oavsett vad man än tycker så tror jag att majoriteten av alla Serie-A tittare är överens om att trofén kommer till en arena i Milano i år, frågan är bara om det är till San Siro eller Giuseppe Meazza. (Jacob Seiberlich)


— Jag tror att Inter kommer att stå som vintermästare. (Pablo)


— Jag tror Inter kommer bli vintermästare den här säsongen. Det känns som att dom vinner även när dom spelar dåligt vilket är en stark egenskap att ha om poäng ska läggas på hög. (Mikael Noaksson)


— Inter. (Erik Hodin)


— Om Lautaro är skadefri kommer Inter förmodligen vara vintermästare. Kan Milan hålla sig skadefria och få ihop sitt ganska nya lag kommer dom nosa där också men frågan är vilket lag som ens vill bli vintermästare idag, har väl gått lite troll i det dvs ligamästare är inte laget som blev vintermästare. Dessutom en märklig diskussion, vet inte om det är ett ämne att diskutera i någon annan liga dvs vem är ”mästare” när halva säsongen är spelad. Har aldrig förstått det. (Mikael Kristersson)


— Inter eller Milan (Fredrik Kreüger)


— Milan har pannbenet, men Inter har den högsta höjden. CL-slutspelet lär vara säkrat i god tid för de svartblå vilket dessutom ger mer arbetsro. Jag tror Inter.   (Melker Gadd)


— Där tror jag nog att Inter har den bästa truppen och de bästa förutsättningarna. Lautaro Martinez formligen vräker in mål och Marcus Thuram har vuxit fram som ett riktigt bra nyförvärv. (Jesper Klingnell)

* * *

Brinner du för ditt lag och vill utveckla ditt skrivande? Vi söker skribenter på flera redaktioner. 
Läs mer här.
 

La Curva-redaktionen2023-10-19 12:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)