Serie A-säsongen 2019/20 #2 - ”Guardiola har förstört calcion”
Straffkaos, VAR, fem byten, publik, antiklimax, trendig - små sammanfattningar av tid som var och den som komma skall.
En av de mest spektakulära Serie A-säsongerna har haft bokslut nu den första helgen i augusti.
Vi ska försöka sammanfatta det hela med hjälp av de olika redaktionerna på SvenskaFans.
Det kommer göras i tre delar där den första berör deras syn på deras lag, den andra generellt av serien och den tredje med att plocka ut årets elva.
Varsågoda, här är den andra delen:
* * *
Säsongen som helhet, hur skulle du beskriva Serie A 2019/20?
— Ganska kul och jämn. Spänningen dog väl lite efter uppehållet (både i botten och i toppen), men långt in på säsongen var det ju tight kring samtliga ”streck” i tabellen. (Mikael Mansjö)
— Ett antiklimax, dels på grund av Corona, dels på grund av att Brescia åker ur direkt, och dels på grund av att Juventus tog hem titeln igen (trots att det äntligen såg ut som att något annat skulle kunna ske på den fronten - Lazio, exempelvis). (Per-Erik Wesslén)
— Fan det är en stor sörja tack vare Corona-uppehållet, jag kommer titta tillbaka på denna säsongen som en säsong med mycket förväntningar (nytt ägarskap) men med desto fler besvikelser. Med det sagt har vi många fina råtalanger och Fiorentina hade med rätt ledning och tränare kunnat bli extremt intressanta på sikt.
Serie A i helhet kommer jag minnas som säsongen där mindre lag chockade de flesta med fina skalper och enorma prestationer, även om vissa klingade av efter corona. Jag tänker fräst på Parma, Hellas Verona och Cagliari som alla gjorde det riktigt bra denna säsongen. Sen får man inte glömma bort Atalanta som är helt extrema, visst har man bubblat lite tidigare men det är denna säsongen som man verkligen visar alla tvivlare. (Johan Horn)
— Vi såg en säsong där publik började komma tillbaka, mycket tack vare att klassiska lag som Hellas Verona, Brescia och Lecce tog steget upp och TROTS att Atalanta i början spelade sina hemmamatcher i Parma. Vi såg också en otroligt fin utmanare till Juventus om scudetton i Lazio, ett lag med bra mycket smalare bredd än den gamla damen. Det kändes som om calcion var på stark framväxt igen - tills pandemin dök upp. (Johan Stistrup).
— Mycket högre kvalitet än vad man är van vid. Topp sju är riktigt bra och mittenlagen håller verkligen mot storklubbarna och topp fyra slogs om scudetton länge vilket är unikt för Serie A. Det har mer underhållande och en högre puls generellt kring matcherna. (Konrad Grönlund)
— Spelmässigt har säsongen sett ojämn och stundtals oroväckande ut. Under hösten var det alarmerande när man konstant vann uddamålet utan att prestera något vidare. Efter uppeha°llet ser vi bra ut och spelar bra fotboll, syr ihop säcken och vinner för nionde. Gången. I. Rad. (Alexander Ågren)
— Serie A har bjudit på en hel del godis men årets upplaga har också lämnat en del att önska.
Och sedan är det inte heller någon större skräll att Juventus stod som vinnare när säsongen avslutades.
Atalanta tröttnar man sällan på. (Gabriel Melke)
— Som den konstigaste säsongen någonsin. (Fredrik Kreuger)
— Trendig, väldigt trendig och jag är inte så väldans förtjust i den utvecklingen om jag ska vara ärlig. Chiellinis ord tidigare där han menade att Pep Guardiola influenser hade förstört den italienska fotbollen klingar starkt i min minnescentral. Han har väldigt rätt där. Serie A är en väldigt offensiv liga nu där defensiven i princip blir bortprioriterat ofta. Det är väldigt få lag som försvarar sig bra nuförtiden och det är många öppna och galna matcher som är ytligt underhållande men som inte direkt innehåller mycket av substantiellt värde. De mest italienskskolade lagen som fungerar som fanbärare för den italienska fotbollsläran lirar inte ens i Serie A just nu. Och som en beundrare av den traditionella italienska fotbollen så gnager det här på min själ. Det är inte längre en lika stor kulturell skillnad mellan Spanien och Italien exempelvis som det en gång var och jag gillar verkligen att alla länder har sin egen fotbollskultur. Jag gillar att man på en gång kan identifiera om det är en match i Serie A eller La liga man kollar på utan att veta vilka som spelar. Men så är inte längre fallet på samma sätt. Ännu svårare blir det ju när Zinedine Zidane sitter och leker Marcello Lippi i Real Madrid och Diego Simeone ser ut som en uppgraderad Gigi Simoni i samma stad. Det är nästan som att Spanien och Italien håller på att byta kulturer och metoder med varandra. Men så är inte längre fallet på samma sätt. Ännu svårare blir det ju när Zinedine Zidane sitter och leker Marcello Lippi i Real Madrid och Diego Simeone ser ut som en uppgraderad Gigi Simoni i samma stad. Det är nästan som att Spanien och Italien håller på att byta kulturer och metoder med varandra. Men så är inte längre fallet på samma sätt. Ännu svårare blir det ju när Zinedine Zidane sitter och leker Marcello Lippi i Real Madrid och Diego Simeone ser ut som en uppgraderad Gigi Simoni i samma stad. Det är nästan som att Spanien och Italien håller på att byta kulturer och metoder med varandra. (Martin Eliasson)
— Alla kan skriva under på att detta har varit en väldigt obskyr säsong där fotbollen såklart har känts sekundär post cvid-19. Avsaknaden av fans har varit läskigt påtaglig. Rent sportsligt noterar jag ytterligare en Scudetto till ”den gamla damen” och en makalöst stark säsong av Gasperinis blåsvarta maskin. (Filip Brodd)
— Ja det har ju som alla vet varit en väldigt märklig säsong. Jag har personligen fortfarande inte ens bestämt mig för huruvida jag tycker att det var rätt att återuppta serien. Eller jag kan snarae fortfarande se båda sidor av det myntet. Men oavsett vilket går det ju inte att göra annat än att imponeras av Juventus som fortsätter att vinna. Att Atalanta fortsätter att ta topplaceringar är givetvis också häftigt.
Man får inte heller glömma att hylla Hellas Verona, nykomlingen som tog sig ända upp till den övre halvan.
På det negative planet har väl Turin gjort en oväntat svag säsong. SPAL tippades viveerligen hamna långt ned och att de åker ur är ingen större skräll. Men de lär ändå vara besvikna över att ha varit så långt ifrån att hänga kvar.
(Jesper Klingnell)
* * *
Många lag har presterat olika innan och efter lockdown, tycker du att man kan läsa av de båda delarna lika eller är det någon som belyser mer än det andra hur verkligheten är?
— Nej, egentligen inte. Vet inte riktigt vad vi ska dra för slutsatser av säsongens avslutande del, så mycket där som inte har varit som vanligt. (Mikael Mansjö)
— Många lag har presterat olika innan och efter lockdown, tycker du att man kan läsa av de båda delarna lika eller är det någon som belyser mer än det andra hur verkligheten är?
Svar: Vissa lag är kanske mer beroende av sina supportrar än andra. Här hemma i Sverige har ju Hammarby erkänt (eller skyllt på) just said; att deras snöpligt dåliga resultat så här långt beror på att de saknar sina fans. Vi får ju aldrig veta hur den här Serie A-säsongen hade slutat om corona aldrig inträffat, men det är möjligt att tänka sig att lag med mindre individuell spetskompetens och sämre teknisk kvalité hade dragit nytta av att ha sin passioner somnkade hemmapö extra man hemmapöär mött storstjärnorna - kanske hade då dessa underdogs kunnat spela hem några ytterligare poäng, som nu gick om intet.
(Per-Erik Wesslén)
— Tycker väl att delen innan säsongen är mer verklighetstrogen då delen efter mer är en märklig slutstump av en annan säsong. Svårt att säga hur lag för lag påverkades av uppehållet och alla effekter corona har haft på resterande matcher men det är klart att det har påverkat och av den anledningen så ser jag tillbaka som den första delen som mer ”verklighetstrogen” än den andra. (Johan Horn)
— Energin blev såklart en helt annan efter locksown och allt som byggts upp i scudettostriden rasade redan vid första matchen för Lazio. Sommarserien bjöd sen på blandad kompott då vädret var tropiskt varmt många gånger och fem byten bromsade lite flow i spelet och framförallt hjälpte lag med bredare trupper. Lazio var en av få som presterade sämre under sommaren. Milan, Juve, Sassuolo drog väl egentligen mest fördel av sommaren och om det var beroende på att höjt sig ett snäpp eller att fotbollen blev en mix av försäsongsmatcher med ett spel som var bra mindre fysiskt än innan pandemin. (Johan Stistrup)
— Man kan läsa in rätt så mycket av skillnaderna, men vi tycker att det är viktigare att ta med sig hur det såg under normala omständigheter. Sampdoria drabbades väldigt hårt av Coronaviruset, men kom tillbaka taggade och klarade sig ganska säkert i Serie A. Det är nog den mest imponerande upphämtningen efter Coronauppehållet. Milan kan man argumentera för men man har inte haft samma kniv mot strupen. . (Konrad Grönlund)
— Man kan säga att säsongen innan uppehållet var den viktigaste tiden för Juventus på de nio senaste säsongerna. Kom igen, det såg ju inte bra ut. Sarri ryktades ut, Dybala gate, Ronaldo gick hackigt och Pjanic såg blek ut vecka efter vecka. Chiellini borta, Demiral borta. De Ligt spelade handboll. Ramsey? Bernardeschi? Che fai? Under uppehållet har Sarri kraftsamlat, slipat och utvecklat. Trots poängtapp i slutet av serien var man aldrig orolig. Den poängmässiga spurten och spelmässiga rycket gjorde vilken juventino hur nöjd som helst. (Alexander Ågren)
— Det är väldigt svårt att säga. Vissa tränare har kommit in mitt under en hätsk tid och inte fått någon försäsong. Just för dem har nog pandemipausen fungerat som en sorts försäsong, där spelarna och tränarna har kunnat ta ett steg tillbaka och sätta grunderna (läs Stefano Pioli och Milan). Sedan har vi ett annat exempel i Lazio, som var phenomenala innan pausen men urusla efter återstarten. Där kan man kanske peka på att de fann en peak och behöll momentum ett tag och att verkligheten hann ifatt senare. Det är omöjligt att svara på, med tanke på att det är så många faktorer som spelar in. Just denna fråga kommer bli tydligare när vi går in i kommande säsong. (Gabriel Melke)
— Nja, tror nog serien hade slutat på i stort sett samma sätt ändå. Tror lag som tex har presterat bättre nu i sommar (tex. Milan, Naples) var igång att göra bättre i från sig redan före uppehållet. Dock är det skickligt att kunna konservera called the three månader, det är lätt att komma ur kurs när ens momentum blir avbrutet. (Fredrik Kreuger)
— Vissa lag led ju mer av att det blev ett sådant långt uppehåll än andra och det är interesting att spekulera i hur det hade sett ut om Covid-19 aldrig inträffade och så vidare. För vissa lag är mer beroende av matchrytm och momentum. Två av lagen som drabbats hårdast är ju Inter och Lazio, Juventus främsta utmanare. Framförallt Lazio har ju varit ett helt annat lag sedan återstarten. Det är inte svårt att förstå varför. Lazios presspel var så oerhört vältajmat tidigare men sedan allt kickades igång igen så hade Laziospelarna svårt att ens sätta en fot rätt och de hade tappat all känsla och rytm. Både Inter och Lazio har haft försäsongsvibbar kring sig, de behövde bägge två en slags långsam återstart för att finna sig själva igen och den här återstarten har ju inneburit ytterligare en titel för Juventus, dessvärre. (Martin Eliasson)
— Så här i efterhand är det väl lätt att konstatera att uppehållet kom rätt olägligt för ett par lag, framförallt kanske för Lazio som befann sig i den så kallade zonen innan pandemin gjorde entré. Känslan är även att de ”sämre” lagen fått lida utan något hemmastöd på läktarna. Varken SPAL eller Brescia var trots allt ens nära på att lösa ett nytt kontrakt. (Filip Brodd)
— Att olika lag skulle has olika lätt eller svårt att hitta tillbaka till tidigare form var något som var givet och något som nog alla hade räknat med när ligan startade igen.
Lazio har ju exempelvis all anledning att vara besvikna över att serien startade om. De ljusblåa var inne i ett riktigt stim innan serien stängde men hade sedan svårt att komma upp i samma fantastiska nivå.
På det hela taget är det till och med svårt att se said som en enda sammanhängande säsong. matcherna i september 2019 känns oerhört avlägsna nu när serien just har avslutats. (Jesper Klingnell)
* * *
Knappt någon sommarvila för spelarna då ligan kanske drar igång i slutet på september redan, vad vill du ditt lag ska tackla kommande säsong?
— Mihajlovic behöver se till att laget släpper in färre mål, den sportsliga ledningen bör ordna så att två försvarare, en central anfallare samt eventuellt en ny förstemålvakt angör klubben och klubbningen får gärna hålotslla arenapro roulette event Serie A som helhet får gärna se över handsregeln (igen ...) samt avvinkningarna för millimeteroffside (VAR-relaterat alltså).. (Mikael Mansjö)
— Brescia - ägare Cellino - har lyckligtvis börjat agera kraftfullt redan innan nuvarande fiaskosäsong avslutats. Man har plockat in en riktig sportchef, Perinetti, som är ett respekterat namn inom italiensk klubbfotboll. 69-åringen började redan på 1970-talet arbeta i denna roll, och läser man hans meritlista blir man onekligen imponerad. Han har varit i både stora klubbar (t.ex. Juventus och Rome) och i mindre (t.ex. Bari och Genoa) - och ofta med goda resultat. Så det känns betryggande. Dessutom var tydligen hans mom från Brescia, det sentimentala värdet ska inte underskattas. Så president Cellino visar alltså att han är högst angelägen om att föra Brescia tillbaka till Serie A så fort som möjligt, lära sig av misstagen och på det sättet göra en återkomst mer lyckosam. Man kommer inte att sälja alla kvalitetsspelare nu,
(Per-Erik Wesslén)
— Nu har Iachini precis fått förlängt så nu kan jag inte svara ”ny tränare” men skulle Purple starta nästa säsong med samma ineffektivitet och bakåt-tunga lag skulle jag vara en av de första att ropa på en ersättare till Iachini. I övrigt vill jag se värvningar som höjer kvaliteten, i framförallt mittfält och anfall. Visst vi får in Amrabat ihop med Castrovilli (svajjig på senaste) som sannolikt stannar finns där kvalitet men det skadar inte att ha en tredje gubbe med genomgående kvalitet. I anfallet har vi haft Ribery som fixstjärna och han förblir något i den stilen men ett lag som Viola med ett uttalat ”projekt” ska inte förlita sig helt på en 36-årings briljans.
Angående hur Serie A ska tackla det så tycker jag att man kan ha ett luftigare spelschema de inledande 10 matcherna men sedan köra på med tätare spelschema som vi har fått se under sommaren. Tycker att veckomatcherna har fungerat fint och egentligen coffin blivit ett medel för att rotera mer i spelartrupperna. (Johan Horn)
— Nu är det vila ett par veckor sen jobba in en ny trupp, för många av spelarna som gjorde succé den gångna säsongen har köpts upp och lånespelarna på väg till sina respektive hem. Framförallt är det en som ska ersättas, vilket nästan torde vara omöjligt för en klubb som Hellas, och det är marockanen Sofyan Amrabat. Hans betydelse för Juric spel har varit fundamental och att sportchefen D´Amico ska få blixten att slå ner två gånger på Benetgodi finns såklart inte. Ska bli intressant och se hur D´Amico kommer följa upp för han har satt ribban själv.
Angående serien i sin helhet så måste det göras något åt den här straffröran. 187 straffar - varav minst tvåhundra av dem känns som de var för hands. Kanske testa indirekt frispark på handssituationer där armen är längs kroppen? (Johan Stistrup)
— Det är vitalt att Giuseppe Marotta och Antonio Conte får göra lite som de vill i sommar och värva de spelare som ger Inter den största möjliga chansen till stora titlar. Därför ska man sitta lugnt i båten och lita på ledningen minst ett par år till. För ligaförbundet och fotbollsförbundet gäller det att ge ett humant spelschema och ta hänsyn till klubbarnas önskemål. Och ta in hur andra ligor gör. (Konrad Grönlund)
— Vi har pekat på vad som har varit fel, truppen har varit för svag. Kanske den inte var perfekt anpassad för Sarris spelsystem? Till nästa säsong tror jag att vi kommer se stora förändringar i truppen. Sportchef Paratici gjorde en magisk affär genom att släppa en ålderstigen Miralem Pjanic för att få vantarna på Arthur Melo. Jag önskar att vi kan ersätta med Jorginho. Hörni, Bentancur-Jorginho-Arthur. MUMMA! Jag tror även att Juventus kommer jobba å°rt med marknadsföring och i vanlig ordning, gå med vinst. Man har fått en säsong med Sarri och laget har gått från klarhet till klarhet. Nästa säsong väntar jag mig ännu fler framgångar. (Alexander Ågren)
— Fortsätta på samma bana som man kom in på efter återstarten. För den är ny, färsk och bevisligen rätt väg att gå. Det var ett Milan med en helt ny identitet och ett lag som osade självförtroende och stark mentalitet. Det får man inte ge upp. Det ska dock sägas att Pegs sällan roterade och att det inte kommer att act över en hel säsong. Spelarna var märkbart trötta i slutet och det kommer minst sagt att ta på dem om man fortsätter på samma sätt. Först och främst behöver Milan addera med lite spets och det är i synnerhet på three positioners. Högerytter, högerback och mittback. Sedan behöver man göra sig av med en del dödkött och bredda truppen så att Pegs kan få större utrymme att rotera mer frekvent. Tycker att det är bra av ligaförbundet att man behåller fem byten. Nu återstår bara att publiken kommer tillbaka (Gabriel Melke)
— Nästa säsong kan bli lika konstig som denna har varit. Eller åtminstone är jag säker på att nästa säsong kommer att påverkas mycket och på något sätt hänga ihop med säsongen 19-20. Det blir en kort vila, en kort försäsong, för de som deltar i Europaspelet nu blir det ännu kortare. Det är inte mycket tid för de klubbar som vill byta tränare, spelsystem osv. Många peel och lag kan nog vara slitna i höst. I mina ögon kan nog tex. Atalanta få svårt att prestera lika bra nästa säsong. Kanske borde ligan starta så sent som det går, köra tight med sex matcher på kort tid för att sedan plana ut i normal takt. Sedan vet vi inte hur det blir med publik, reglerna kring lagen och smittan osv. Jag kan ändå tycka att man ska köra på och starta igång för att det förhoppningsvis kan bli så normalt som möjligt längre fram i höst / vinter.
För Naples är det svårt att just nu sia om nästa säsong. Dels för att laget först ska avsluta årets säsong med CL, dels för att såklart vi inte vet hur laget och truppen ser ut i september. Går Koulibaly? Milik? Allan? Målsättningen bör vara att återta en plats i CL, kan inte tänka mig att ADL sätter en lägre nivå i sin kravbild. Covidläget i Europe i kombination med missad CL-plats - kan ADL locka (större) stripping till Naples? Går det att göra en normal market? Det är inte det bästa läget. Intressant att ADL pungar ut rejält för en spelare som glänst en säsong i Frankrike som inledning på fönstret. (Fredrik Kreüger)
— Parma har nu lyckats med sitt initiala mål att återetablera sig i Serie A och nu vill man ju se skeppet segla vidare. Det som delvis håller Parma borta från att återerövra en plats på övre halvan är ju ens något enkelspåriga offensive idé där man kör ett direkt omställningsspel för det mesta. Det hade varit gynnsamt för Parma i många matcher om man var förmögen till ett mer varierat spel. Parma har också visat på svårigheter att hantera organizerat presspel och eftersom många lag i Serie A har ett sådant vapen på plats måste det adresseras. Att hitta mer bollskickliga peel blir en nyckel under den kommande mercaton. Man ska också komma ihåg dock att Parma och D'Aversa emellanåt är tvingade att spela väldigt lågt med backlinjen som resultat av mittbackstyperna man har att tillgå. De gånger då Parma provat ett annat tillvägagångssätt så har man blivit ordentligt straffade. En defensiv spelare kan ibland var den främsta offensive värvningen som Johan Cruyff bland annat en gång ska ha sagt. Nästa säsong vill jag alltså ska handla om en omställningsfas för Parma där man mer och mer frångår sina metoder som lett till nytt kontrakt. D'Aversa är en sann kalkylerande pragmatiker som har tagit fram sin modell med syfte att plocka 40 poäng och nytt kontrakt. Said har han lyckats fenomenalt med men nu ska man försöka ta ytterligare steg framåt. Jag tror inte det är möjligt att över tid hota klubbarna högre upp med nuvarande modell och spelidé. Skynda långsamt bör ändå vara nyckelorden, man ska ju komma ihåg att Parma alldeles nyligen startade om i Serie D och man befinner sig mitt i flera projekt som en ambitiös renovering av Ennio Tardini stadion samt så försöker man återuppbygga sin ungdomsakademi därch Luca Piazzi utter står hör sinom tid kunna has en stomme av egna produkter i A-truppen. Dessutom har den nya majoritetsägaren, Al-Mana gruppen från Qatar gått ut och sagt att de vill att Parma ska bli Italiens Ajax. Och om Ajax-modellen är planen så kräver det långsiktigt och tålmodigt arbete. Al-Mana gruppen från Qatar gått ut och sagt att de vill att Parma ska bli Italiens Ajax. Och om Ajax-modellen är planen så kräver det långsiktigt och tålmodigt arbete. Al-Mana gruppen från Qatar gått ut och sagt att de vill att Parma ska bli Italiens Ajax. Och om Ajax-modellen är planen så kräver det långsiktigt och tålmodigt arbete. (Martin Eliasson)
— Oj, var ska jag börja... Skämtåsido. Pallottas tid har bevisligen nått via Appias ände & det är här den största förändringen måste till. Pallotta kan inte få styra klubben längre utan här behövs en ägare som kan förstå Roma mer & våga investera mer i det som behövs. Sen saknas också en sportchef i och med kicken av Petrachi. Är Totti sugen? Spelarmässigt tycker jag detta lag har en hel del potential i sig. Bygg det runt Zaniolo, behåll den centrallinje (inkl Smalldini!) som vässats på sistone & plocka in spelare som kan toppa detta & som ryms i en ny budget. Rent generellt med Serie A tycker jag det är viktigt att man ändå vågar ge klubbar tid. Stressa inte igång säsongsstarten i onödan utan starta igång när baksidor, trötta hälsenor osv är redo. Ser också att ett nytt tv-avtal ligger i pipelinen för ligan. Viktigt för att klubbarna ska lyckas nafsa i hälarna på PL-giganterna. Går det att inspireras och ta efter än mer från Atalantas succé? (Erik Winell)
— Gällande Udinese blir nyckelfrågan hur man ska ersätta Rodrigo De Paul. Argentinaren var lagets överlägset viktigaste peel redan i fjol och att han blev kvar var väldigt förvånande. Med tanke på vilken säsong han har gjort vore det konstigt om han blev kvar. Därför blir nyckelfrågan hur man ersätter honom.
För serien gäller det att hitta en hållbar lösning på hur spelschemat ska kunna pressas in. Spelarna kommer att sakna försäsong och det väntar (förhoppningsvis) ett EM till sommaren, så det kommer att bli tajt. (Jesper Klingnell)
* * *