Lagbanner
Serie B så här långt — 2: ”Sluga rävar dominerar serien”

Serie B så här långt — 2: ”Sluga rävar dominerar serien”

Vi tar pulsen på Serie B:s två redaktioner som har lag med samma mål men med helt olika upplevelser - så här långt.

Per Erik Wessléns Brescia och Martin Eliassons Parma är båda kandidater för att ta sig till Serie A. 
Vi var nyfikna på deras syn på de tolv första omgångarna och är deras ord om det. Här är den andra och sista delen om ligan i stort:

Serien som helhet - hur skulle du definiera den så här långt?


— En klyscha som alltid är sann om Serie B är att det är en jämn, tuff serie.


— Serie B är Serie B men det känns som att den här säsongen är extra mycket Serie B. Storfavoriterna Parma, Monza och Crotone återfinns på nedre halvan. De sluga Serie B mästarna Pippo Inzaghi och Marco Baroni toppar serien med en annan Serie B räv i Aglietti strax bakom. De fräcka ideologerna ligger farligt till i de nedre delarna. Ovissheten är stor för den oinvigda men för de härdade så är det ungefär så som man hade förväntat sig eller som i mitt fall förfärat. Det som ändå gör den här upplagan unik är dess kvalité. Det är inte bara namnkunniga trupper på flera håll utan det är väldigt bra tränare i flera klubbar över hela serien. Det är lite ångestkänslor när man går upp emot mittenklubbar då de är väldigt välcoachade.

* * *

Vilka lag eller spelare har varit har varit största positiva respektive negativa överraskningen så här långt i serien?


— Lilla nykomlingen Como har överraskat och kan nog hålla sig kvar i toppen, åtminstone på Play Off-plats. Dock ryktas det att de funderar på att förstärka med Balotelli i januari. Jag tror inte att det kommer att bli en förstärkning i så fall, kanske snarare ett misstag som gör att de dribblar bort sig själva. Jag säger som Agatha Christies belgiske detektiv Hercule Poirot: Jag har haft fel två gånger. I mitt fall var det dels när jag för ungefär tio år sen skrev att Zlatan var slut (för det var han ju inte då). Mitt andra fel var när jag blev förälskad i Balotelli och trodde så starkt på honom, i och med hans ankomst till Brescia (hemstaden) 2019. Men så som han misskötte sig, framför allt utanför planen, det bidrog till vår degradering, och det innebar nog också dödsstöten för hans egen karriär. Serie B:s negativa utropstecken är förstås Parma, vilket Martin Eliasson analyserat insiktsfullt i flera artiklar här på sajten.


— Pisa får ju ta hem titeln som höstens överraskning. Serie B veteranen Aglietti har gått på vatten med Reggina men samtidigt förväntade man sig att han skulle lyckas höja dem. Pisa å andra sidan har ett ganska anonymt gäng styrda av ett gäng doldisar. Tränaren Luca D’Angelo kom från Serie D och sportchefen Chiellini plockades från Juventus u-23 där han var team manager som var en väldigt irrelevant merit på CV:et. Att de ligger 3:a är väldigt otippat men inte oförtjänt. När Parma mötte dem tidigare så var det Parma som fick rätta sig rejält för motståndet för att inte åka på en mina snarare än det omvända. Väldigt stabilt och bra coachat fotbollslag som förmodligen om inga oturliga skador inträffar kommer vara med säsongen ut i playoffracet. Framförallt mittfältet med förra Bolognaspelaren Nagy och rumänen Marius Marin ser kompatibelt och välfungerande ut. Och framförallt har de förmågan att acklimatisera sig efter olika matchbilder. De är väldigt flexibla. Parma, Monza och Crotone slåss om titeln som den mest negativa överraskningen. Men Parma vinner den för man har trots allt den dyraste truppen och det faktum att Parma så sällan sett ut som ett riktigt fotbollslag under säsongen är ofattbart. Det har varit dysfunktionellt på alla fronter.

* * *

Vilka tror du kommer stå som serieledare efter 19 omgångar?


— Som jag nämnde inledningsvis tror jag att den tabelltopp vi ser exakt nu - och som vi också såg efter sista omgången år 2019 - kommer att upprepa sig i maj 2022, det vill säga Brescia och Lecce i topp. Vilka som står som "vintermästare" på annandag jul är inte lika avgörande, men rimligtvis handlar det om Brescia, Lecce, Pisa, eller kanske Benevento.


— Det blir Super-Pippo igen. Han kan den här serien utan och innan. Sätter han på sig en keps skulle han förvandlas till Beppe Iachini. Brescia och Lecce har den nödvändiga kvalitén för att ta topplaceringarna och de mest väl lämpade coacherna i serien. Inzaghi och Baroni är som gjorda för Serie B vilket förmodligen är en anledning till att de inte fått det att lyfta riktigt i Serie A som är en vitt skild värld från Serie B. Och det är Serie B som är anledningen till detta, det är och förblir en väldigt unik serie med helt unika karaktärsdrag.

***
 

Johan Stistrupjuws@live.se@wintherbird2021-11-18 20:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)