Lagbanner
Sommartempen: ”Som vanligt - letar efter guldkorn”

Sommartempen: ”Som vanligt - letar efter guldkorn”

Säsongen är över och vi blickar framåt. Ny säsong - nya budgetar och nu är det Udineses tur att analyseras.

Jesper Klingnell hjälper oss att se in i Udineses framtid.

Alla har vi olika budgetar inför säsongen, hur ser det ut för din klubb? 
 — Det må låta som ett tråkigt svar, men budgeten är oftast rätt liten när det kommer till "zebrorna" från Friulien. I vanlig ordning lär ledningen främst leta efter guldkorn och oslipade diamanter som kan utvecklas till något större och sedan säljas vidare. Visst kan det smällas in en Samardzic eller Mandragora då och då, men det lär inte krylla av sådana "stjärnvärvningar". Så räkna med att Udinese mestadels kommer att leta fynd och unga spelare.

Tränarmässigt - förlängt för nuvarande tränare eller kommer en ny in – och vad skulle det i så fall innebära taktiskt för klubben? 
 — Udinese bytte tränare i december, då den tidigare assisterande Gabriele Cioffi fick ta över huvudansvaret. Med tanke på hur spelet och tabelläget såg ut efteråt var det nog många som trodde och hoppades på en förlängning. Men parterna kom inte överens och nu har Cioffi tackats av och det enda säkra är att han inte kommer att bli kvar i Udine nästa år. 

Ersättaren är i skrivande stund inte helt klar men det mesta tyder på att det blir Andrea Sottil. Den 48-årige italienaren kommer närmast från en bra sejour i Ascoli där han tog laget till play off. Dessförinnan har han huserat i diverse lag i de lägre divisionerna. Men även om hans tränar-CV kanske inte låter alltför skrämmande är Sottil ett välbekant namn för Calcioälskare i allmänhet och Udinesefantaster i synnerhet. Under drygt tio år från mitten av 1990-talet och framåt gjorde han flera säsonger i lag som Fiorentina, Atalanta och Catania. Men kanske framförallt gjorde han några fina år i Udinese mellan 1999 och 2003. Så blir det Sottil är det i alla fall en herre som kan klubben!   


Spelarmässigt, hur ser kontrakten ut för er del – vilkas kontrakt går t.ex. ut nu om en månad, vilka verkar klubben vilja satsa på? 
 — Hade du frågat mig kring jul hade jag svarat att det fanns en del utvecklingsbara spelare men där ingen riktigt hade imponerat tillräckligt för att de stora lagen verkligen skulle våga satsa på dem. Nu däremot är läget ett helt annat. Efter den här succéartade våren... 

De stora klubbarna har radat upp sig som intressenter för flera spelare. De båda kantspringarna Udogie och Molina har mer eller mindre varenda klubb i Italien efter sig och i fallet Molina ryktas det även ihärdigt om Atletico de Madrid. Det finns även gott om intresse för höstens succéman Beto och dessutom finns en del rykten som placerar mittfältsankaret Walace i större klubbar. Då har jag inte ens börjat prata om Gerard Deulofeu, kreatören som kanske är hetast av dem alla. Risken är alltså överhängande att flera viktiga och spännande spelare försvinner. Förhoppningsvis kan de dock även generera klirr i kassan.
En annan spelare som kan försvinna är Pablo Mari. Han lånades in i januarifönstret och risken är att han är för dyr för att kunna lösas från sitt nuvarande kontrakt.




Vilka positioner behöver främst förstärkas? 
 — Med svaret på den föregående frågan färskt i minne kan man ju konstatera att det kan behövas ersättare lite varstans, men beroende på vem eller vilka som försvinner är behovet olika stort. Silvestri verkar dock bli kvar, så någon målvakt ska inte behövas!

Några spelar som är klara, ryktas in eller tänkbara? 
— Inga spelare är klara och bland de rykten som finns verkar det ännu så länge mest handla om unga talanger. Vi får helt enkelt vänta och se. Det är spännande och ovissa tider vi har framför oss.


Visst, svårt att se redan nu men är det någon ung spelare - kanske inte fick mycket tid eller var utlånad – som du tror kan ta steget in i laget kommande säsong? 
— Udogie är det självklara svaret på den här frågan! Den italienske U21-landslagsmannen gjorde på det hela taget en riktigt bra fjolårssäsong. Men det som imponerade mest var att han blev bättre och bättre för varje månad som gick och om utvecklingskurvan kan fortsätta att peka spikrakt uppåt blir han en fartfylld attraktion i nästa års Serie A. En annan spelare som kan bli värd att följa är den tyske ungdomslandslagsmannen Lazar Samardzic. Alla spelare som får debutera i Bundesliga som 18-åringar och som dessutom får spela i ett tyskt ungdomslandslag har tvivelsutan potential. Udineses sportchef Marino och scoutchef Carnevale pratar ofta om att unga spelare ska få tid att växa in i sina roller och kanske har den gångna säsongen varit ett tillfälle för Samardzic att komma in i den italienska fotbollen så att han kan accelerera ut ur startblocken nästa år?

Avslutningsvis ska jag såklart även lyfta fram Simone Pafundi. Den 16-årige trequartistan omnämns ofta som en av italiens hetaste talanger och fick göra Serie A-debut i säsongsavslutningen borta mot Salernitana. Sedan dess har han hunnit teckna ett nytt avtal med Udinese men frågan är ändå om det inte är för tidigt för honom att blomstra redan nu.


 

La Curva-redaktionen2022-06-09 14:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)