Super League-klubbarna kommer att backa och skrota sina planer
I sin arrogans hade de inte räknat med att protesterna skulle bli så här massiva. De har missbedömt och underskattat styrkan i motståndet.
Paradoxalt nog har hotet som initialt kändes som det värsta som drabbat världsfotbollen potential att bli det kanske bästa som hänt en fotbollsvärld som under flera år stått vid ett krisartat vägskäl - pengarna eller hedern.
Äntligen står vänner och fiender enade i en fråga som berör alla oss som lever för fotbollen. Den här frågan har - på rekordkort tid - samlat en motståndsrörelse minst lika stark som kampen mot rasismen inom sporten. Precis som världen gått samman för att bekämpa coronaviruset och klimathotet krävdes det en kris av värsta sort för att alla fotbollsälskare skulle vakna upp.
Först när man förlorat - eller är på väg att förlora - det man har, inser man värdet i det. Tidigare var den kapitalistiska fotbollsindustrin visserligen något som många supportrar tog avstånd från, mer eller mindre. Men den 18 april 2021, när The Super League skapades, blev det på riktigt för de allra flesta.
Vi har omedelbart sett ett kraftigt fördömande från såväl premiärministrar (Boris Johnson, Emmanuel Macron) som från det brittiska kungahuset. Därtill snabba konkreta hot om bestraffningar (avstängningar från inhemska ligor, EM och VM), utfärdade av FIFA, UEFA, Premier League, La Liga och Lega Serie A. Men det är de inblandade Super League-klubbarnas inre oenighet och splittring som sannolikt kommer att krossa hela projektet innan kick-off.
Att både Pep Guardiola och Jürgen Klopp så omgående offentligt uttalat skarp kritik och ovilja gentemot sina egna arbetsgivares storhetsvansinne är oerhört viktigt. Det är deras - och sannolikt fler liknande - uttalanden och ställningstaganden som kommer att fälla avgörandet.
All heder och respekt åt Guardiola och Klopp, som har mod att säga det Pirlo och Pioli inte vågar yttra. (I övriga Italien är dock Serie A:s tränarkår till synes enig i sin avsky inför Super League.)
Guardiola i synnherhet är tydlig med att ta ställning för det han anser är viktigt i livet. Liksom LeBron James tycks han se det som en skyldighet: Att stå upp för någonting som är större än dig själv. "Jag kommer aldrig sluta prata om saker som är fel", sa James efter att Zlatan kritiserat dennes engagemang mot rasism. Vilken sida Zlatan väljer den här gången spelar mindre roll. Jag tror att det är en tidsfråga innan Super League-klubbarna backar.