Lagbanner
Transfersammanfattning: ”De har nog fått mest valuta för sina pengar”

Transfersammanfattning: ”De har nog fått mest valuta för sina pengar”

La Curva-redaktionen kollade med chefsredaktören Johan Stistrup, som följt både säsongens Serie A-matcher och övergångarna under lupp, om vad han har att säga om årtiondets första övergångsfönster.

Första transferfönstret för det är årtiondet stängde i fredagskväll, så här några dagar efteråt, hur skulle du beskriva det med ett ord?
— Desperation.

Varför?
— Ja, om du ser vilka lag som varit mest aktiva så begriper man tydligt varför.
Inget lag använder januari för att bygga en trupp från grunden utan det blir den tiden man lappar och lagar, täcker där det läcker.
Inte för inte att bottenlagen Genoa, Lecce, SPAL har varit det mest aktiva.

Men även småkrisande lag som Napoli och Fiorentina har kastat sig in i januaris snöbollskrig. Två lag som de senaste åren i stort aldrig gjort några truppförändringar den här tiden på året, vilket jag tyckt var sunt, för om man ser på hur det sett ut så har spelare som kommit den här tiden oftast inte tillhört klubbens större värvningar på längre sikt – då pratar vi om dem som kommer till klubben under den här tiden och inte under sommaren – hur stora ambitionerna än är på det. Vi har ju färskt exempel i Piatek...
Men vi ser även Contes Inter som lagt stora resurser på spelare som har legat på utgående kontrakt men de sett ett värde att bygga laget kring, även för nästa säsong.
Vi får se hur Eriksen, Demme, Lobotka, Igor och alla de andra ser ut om ett år...

Vilket lag tycker du gjort den starkaste fönstret?
— Om man är krass och ser det pengamässigt kontra truppen hur truppen ser ut så är det helt klart Atalanta. Kulusevski platsade helt enkelt inte i laget men kom iväg för hela €35miljoner - plus eventuella bonusar som är på €9 miljoner...
Därtill plockade de ”hem” Mattia Caldara på lån med utköspklausul – inget tvång alltså om han skulle skada sig eller helt enkelt inte lyfta.

Och om man bara ser lagmässigt för den kommande våren?
— Ja, då är det ju Inter. De har nog fått mest valuta för sina pengar. Erfarna spelare som kan stora matcher och vet vad som krävs.
Hela Inters trupp har får en helt ny approach...
Visserligen några steg närmare Juventus men ändå kanske inte tillräckligt många för att kunna hota om titelstriden de återstående sexton matcherna.

Några andra lag du vill lyfta fram som fyndat för vårgarderoben?
— Vi måste väl ändå säga att Milans lowcost (nåja...) övertagande av Zlatan gett bättre effekt än väntat så här långt. Visserligen en ganska mjuk start på året för Milan med ”enkla” matcher. Rädslan är väl att det bara vid hans närvaro det funkar...
Annars är det väldigt svårt att lyfta fram vissa lag då det är lite roulette när lagen kastar runt spelare med varandra.

Några spelare då du tror kan må bra av en flytt?
— Ja, de flesta egentligen men om vi bara tar ut fem stycken som är kvar i eller spelat i Serie A men bara bytt klubb tror jag dessa kan få snurr på både laget och sin karriär – sen kan det ju räcka olika långt...

Lucas Castro (Cagliari till SPAL på lån) – Cagliaris tidigare offensiva mittfältare som hade varit gjuten i Cagliaris förstaelva om inte en viss Nainggolan stängt syretillförseln. Lämnade Argentina för att spela i Catania 12/13 med ett gäng andra sydamerikaner bl.a. Atalantas Papu Gomez... Gick sen Chievo när Catania ramlade ut Serie A och var lagets kreativitet framåt – så länge han var hel.
För det är så med Lucas. Långttidsskador har satt stopp för hans utveckling och utan det hade större lag fått ta del av hans känsliga högerfot.

Riccardo Saponara (Genoa till Lecce på lån) – Vi minns en gråtande Saponara och hans hyllningsbrev till Astori när han gick bort för snart två år sedan. Efter det såg det ut som all hans kraft och fotbollsglädje bara försvann. Ingen fortsättning och Viola och utanför ett krisande Sampdorias startelva. Nog kan han bli den offensiva motorn som Lecce lidit sån brist på. Vi som minns Sarris Empoli vet att kvaliteten finns här. Liverani känns som rätt man att få fram känslan.
.
Iago Falque (Torino till Genoa på lån)– Den potentiellt lovande spanjoren har hunnit bli trettio år. Stora klubbar har passerat revyn sen pojkåren (Real, Barcelona, Spurs, Juventus, Roma...) men mycket lite ha slagit igenom. Nu är det tunt med plats i Mazzarris krisande Torino då de bara kör med Belotti på topp och utan yttrar. Det är lite Giovinco över honom. Man vet inte riktigt hur man ska använda honom för att få ut max. Kan ett kontrande Genoa vara den bästa lösningen?Jag tror det.

Andrea Masiello (Atalanta till Genoa på lån) – Atalantas ”ålderman” i försvaret har den här säsongen tappat sin startplats. Rutin finns det över så det räcker och Iago Falque,Criscito och Perin får ursäkta, det här kanske är Genoas absolut starkaste kort att klara kontraktet den här säsongen.

Fabio Borini (Milan till Hellas Verona gratis) – Även denne man har, likt Iago, stånkat runt i större klubbar.
Zenit var väl tiden i Roma för 6-7 år sedan.
Efter en sejour i Premier League kom han hem till Italien och Milan under Leonardos tid för att agera backup. Den otroligt professionella och pragmatiske bolgnesesen blev tillslut överflödig på San Siro och nappade på Juric Verona. Hans raka agerande och spel kan passa utmärkt i Juric press-spel och lär explodera genom många försvar under våren.

Några har lämnat också – någon du kommer sakna?
— Ja, Piatek... Jag skulle så gärna vilja se honom med Zlatan. Tror de skulle vara mycket mer kompatibla med varandra än Leao och Zlatan t.ex.
Lite sorgligt är det att det inte lossnade under hösten.

Peter Johansson2020-02-03 22:30:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)