Lagbanner
UEFA: "Spela helst klart ligan - annars har vi en plan B"

UEFA: "Spela helst klart ligan - annars har vi en plan B"

UEFA hade möte i dagen för att bestämma hur det vill fortsätta säsongen.


De kom då fram till att Serie A (och andra ligor) har från den 27 maj t.o.m den 3 augusti på sig att fullfölja serien och att kvalificeringen till cuperna i Europa ska ske på sportsliga grunder. Med andra ord kan vi utesluta att UEFA själva väljer vilka lag som ska vara med via deras coefficient-system som diskuteras tidigare i veckan om.

UEFA har uppmanat alla fotbollsförbnd och ligor att överväga alla möjliga alternativ för att genomföra de viktigaste nationella tävlingarna som ger tillgång till europaspel. UEFA betonar dock att hälsan hos spelare, åskådare och alla funktionärer är prioritering.
Om den europeiska hälsosituationen tillåter är det huvudsakliga syftet "att slutföra de nationella tävlingarna som för närvarande är avstängda, så att klubbar kan kvalificera sig till UEFA-tävlingar baserade på idrottsförtjänster i det ursprungliga formatet".

Om det inte är möjligt att avsluta mästerskapen med den ursprungliga formeln skulle det vara att föredra - fortsätter meddelandet - att de  tävlingarna skulle börja igen med ett annat format för att underlätta lagen att kvalificera sig baserat på placering." Det öppnar alltås upp för att serien kan avslutas med en playoff.

För UEFA finns det bara två saker som kan ligan att inte fortsätta som den ska och de är:

  • Att det existera en officiell order i landet som förbjuder idrottsevenemang på ett sådant sätt att tävlingarna inte kan genomföras före satt datum som gör det möjligt att slutföra den aktuella säsongen i rätt tid innan nästa säsong börjar.
  • Oöverstigliga ekonomiska problem som skulle göra slutet av säsongen omöjligt eftersom de skulle äventyra den långsiktiga finansiella stabiliteten i ligan eller/och hos klubbarna.
OM ligorna nu inte skulle avslutas, likt Belgien - som bara stoppade den utan att höra med UEFA - kan det bli att lagen inte får med något till turneringarna hållna av UEFA.

Som ni märker parata vi bara om UEFA:s direktiv till kvalificeringen till Europas ligor. Inte vilka som ska vinna ligan eller åka ur.
Det är helt upp till ländernas egna fotbollsförbund. Med andra ord kan det vara läga att bara köra kvalificering för Europa för att sen helt strunta i scudetton eller nedflyttning om ligan så vill.

Skulle inte Serie A ha möjlighet att färdigspelas så skulle alltså Juventus, Inter, Lazio och Atalanta gå till Champions League och Napoli och Roma till Europa League. Frågan är om hur de skulle göra med Coppa Italia-platsen...

Men, som sagt, det italienska fotbollsförbundet har - om det inte kommit igång inna 27 maj - i alla fall de datumet att komma fram till hur de vill avsluta ligan.

 

Johan Stistrupjuws@live.se@wintherbird2020-04-23 17:44:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)