Lagbanner
”Var fullständigt fruktansvärd” – fokus på Fiorentinas säsong och övergångar

”Var fullständigt fruktansvärd” – fokus på Fiorentinas säsong och övergångar

Alexander Johansson besvarar frågor om Fiorentinas säsong och vad som kan tänkas hända i klubben under sommarens övergångsfönster.

En allt annat än stabil säsong ligger nu bakom Fiorentina – som efter många om och men till slut lyckades säkra kontraktet för fortsatt spel i Serie A.

Av förklarliga skäl är Alexander Johansson, skribent på Fiorentina-redaktionen, kritisk till vad hans lag presterat och ser inte superljust på framtiden.

Bör tilläggas är att intervjun genomfördes innan det stod klart att Gennaro Gattuso kliver in som ny tränare till nästa säsong.

Hur skulle du vilja sammanfatta er säsong?
- Den var fullständigt fruktansvärd. Fiorentina faller som en sten kvalitetsmässigt, från tidigare återkommande spel i Europa till att knappt klara oss kvar i Serie A. Jag höll på att ge upp all fotboll i november, så illa var det. Jag gjorde faktiskt slut med laget (ett tag) och jag har en son som heter Batistuta… En hemsk säsong. Jag vill glömma den fort.

Vilka spelare har utmärkt sig i positiv bemärkelse?
- Vlahovic är ju en av världens bästa unga spelare och han har räddat Fiorentina kvar i Serie A. Dragowski har varit viktig i vissa matcher och gjort en del makalösa räddningar, samtidigt har han inte fått till försvaret, det ansvaret får han dela med Pezzella, lagkaptenen som gör ytterligare en svag säsong. 

Om vi vänder på det, vilka har varit de största besvikelserna?
- Helheten förstås, men också hur svårt vi har att utmana topp sju. Även om vi tog fyra poäng mot Juventus och besegrade Lazio hemma, så förlorade vi stort mot Napoli (0–6) och hade föga att sätta emot Inter, Atlanta och Roma.

- Svårigheterna att göra mål och att vi trots en på pappret fin försvarslinje nästan aldrig lyckades hålla nollan. Det var också trist att se hur vi gått från att ha varit ett spelförande lag med fint passningsspel till ett lag som ger upp bollinnehavet och främst satsar på kontringar. Vi såg också veka ut rent fysiskt i många matcher, det var också jobbigt att se. Jag minns Prandellis första sejour då vi sprang sönder Lazio med 2x1-0, något sådant var vi aldrig i närheten av i år. Biraghi var sedvanligt usel, jag gillar honom inte alls, fruktansvärt överskattad. Jag hoppas vi säljer honom.

Vad kan tänkas hända under sommarens övergångsfönster?
- Vi säljer väl allt som är bra som vanligt och drar in en miljard som vi raskt spenderar på kreti-och-pleti-spelare, de flesta bosman, som vanligt. Skämt åsido, vi behöver ju en riktigt bra tränare (och en bättre ägare och de där två hänger väl egentligen ihop), samt en rejäl investering i en högklassig centrallinje: försvar, mittfält och anfall. Man har klagat på Fiorentinas ytterbackar i flera år och den kritiken har ju varit rimlig men som centrallinjen havererat i år så är det där det behövs förstärkning. En stabil mittback, en riktigt tvåvägsspelande mittfältare och en stabil striker som levererar vecka in och vecka ut, tack. 
 
Vilka spelare är aktuella för att lämna klubben?
- Milencovic och Vlahovic förstås, eftersom de är unga och mycket duktiga. Samt spelare som varit utlånade, som Saponara, Benassi, Duncan, Lirola med flera (man kanske skulle kasta in Chiesa här i den gruppen också eftersom Juventus inte riktigt köpt honom än till fullo). De spelarna vi har som sitter på utgående kontrakt tror jag kommer försvinna allihop: Ribery, Malcuit, Oliveira och Eysseric med flera. Tror egentligen bara att vi skulle kunna ha nytta av Caceres (och kanske, kanske Barreca, även om han knappt fick spela någonting i år). Men jag tror att även Pezzella och övriga anfallare hänger lite löst. Får vi mycket för Dragowski kanske vi släpper honom också. 

Finns det några specifika spelare du gärna ser ansluta?
- Jag gillar ju alltjämt Fiorentina-bekantingarna Cuadrado och Bernardeschi, trots att de lirar i Juventus, så de är ju välkomna tillbaka. Chiellini också förstås. Scamacca och Zappacosta från Genua tror jag skulle kunna fungera bra hos oss. Vignato från Bologna skulle kanske också fungera med rätt spelare runt omkring sig. Det var i alla fall några spelare som dessvärre var bra mot oss under säsongen. Sedan kan man ju få drömma om Berardi från Sassuolo, Malinovskyi från Atlanta och De Paul från Udinese, men det kommer ju inte att hända om inte Comisso öppnar den stora plånboken eller säljer och vi får in en ny och härligt spenderglad ägare. Jag vet att många vill ha Belotti men jag är själv inte övertygad. 

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2021-05-28 15:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)