Lagbanner
Veckans viktigaste: Bayern – allt är som vanligt igen

Veckans viktigaste: Bayern – allt är som vanligt igen

Maguire åker med, El Gran Derbi, Schalke lever, Frankrikes mittfält, Franck Ribéry.


Den här veckan har landslagen börjat presentera sina trupper till VM som står runt hörnet. Så även Three Lions. Notabelt att Harry Maguire får fortsatt förtroende och att Fikayo Tomori blev lämnad hemma. Någon ni saknar?

Nathan Jones lämnade Luton Town för Stoke City. Där blev det fiasko och så småningom kom han tillbaka till Luton igen. Nu får han chansen i Southampton när Ralph Hasenhuttl fått sparken.

Fint klipp!

Ingen stolt kväll för Londonlagen när det spelades ligacup på onsdagskvällen.

Ralph Hasenhüttl fick fyra år i Southampton.


Lördag 18.30: Newcastle - Chelsea
Chelsea har tre förluster på de fyra senaste och åker nu till ett Newcastle som mår väldigt bra för tillfället.


Bror Hemming sågar Tottenham hårt.


- Henrik Örtenvik


Lewandowski målskytt - i Serie C!
Messina, som var uppe i Serie A för 15-16 år sedan, sliter i SErie C nu efter massa klubbomvandlingar.
I veckan satte laget sig på kartan igen efter ett spektakulärt mål av Lewandowski.
Ni som har sett honom i Barcelona vet om hans kvalitet men frågan är om han har det här:



Jorå, det är Messinas målvakt Michal Lewnadowski som får till en riktig fullträff osm ställer bortalagets målvakt. En helt otroligt studs.
Förresten... är det bara mitt hjärta som notsalgistudsar när man ser "gräsmattan"?


Jaha, då var vi där igen. Juventus är tillbaka.
Ett hårt kämpande Hellas Verona kunde inte, som vanligt, få med sig någon poäng på Bentegodi.
Domare Marco Di Belli hade den tuff match. Två straffsituationer som kanske kunde gått åt hemmalagets håll.
Största snackisen var väl den här: Nä, det blev inte straff. Enligt en paragraf så var Danilo redan i rörelse innan skottet vilket gör att handsen inte räknas. Han kan inte gärna upphäva tyngdlagen.
Fast, hur man än vrider och vänder så är det ju hands och styrningen hade med all säkerhet gått i mål.
Obegripligt då att den regeln bara gäller defensivt, inte om det skulle bli mål via armen.
Sen tycker jag att officiella konton från klubbar ska hålla sig borta från sånt här:
Vi kan väl inte låta bli att plocka upp den här tweetklassikern dagen till ära:

Atalantas argentinske back Jose Luis Palomino få göra comeback. 
Efter en kontroll av den italienska antidoping byrån Nado i somras hos Atalanta åkte den 32-årige backen fast för doping.
Han blev direkt avstängd och bedyrade såklart sin oskuld. I veckan kom domen också där han skulle kunna dömas till avstängning i två år.
Så blev inte fallet utan domstolen friade helt och argentinaren kunde äntligen sätta igång säsongen. 1
Riccardo Orsolinis Bologna hade en bra dag i hemmamatchen mot Torino så han grämer sig inte alltför mycket av den här missen:



2
Värre då för Romas Roger Ibanez i derbyt mot Lazio.



Blev också helt avgörande då det var Lazio enda farliga chans och matchens enda mål.
Ouch!

Ja ni vet redan att den franske legenden Franck Ribery lagt av men visste ni att han ändå fortsätter i Salernitana?
Han tar upp rollen som assisterande åt Davide Nicola och börjar så småning om med tränarutbildning.
"Det är en helt ny roll för mig och jag är verkligen glad att klubben gjorde allt för att få mig att stanna kvar i Salerno och Salernitana.
Jag har vunnit många titlar men den här salvezzan med Salernitana förra säsongen var verkligen speciell.
När du abslutar säsongen så här i sista matchen och du ser hur lyckliga alla blir, det är verkligen speciellt."

Lunch match på Söndag 12.30 mellan Atalanta och Inter.
Känns som vi får ett avgörande om Simone Inzaghi kommer tillbaka till Appiano Gentile nästa år...


Roma: Reaktionerna efter derbyt. 

- Johan Stistrup



Förra veckan var Piqué mannen på allas läppar. Hans sorti från Barcelona gick ingen förbi. Tårar och tal såklart. Bara det att hans sista match för klubben var i helgen, borta mot Osasuna. Piqué drog på sig ett rött kort när han fortfarande satt på bänken och fick lämna karriären bakom sig med att bli utvisad efter att ha skrikit nedvärderande ord till domaren. Tror ni han bryr sig? Det tror inte jag!
Avskedsmatchen på Camp Nou var det som skulle avsluta hans tid som Barcelonaspelare.

Domaren (i Osasunamatchen): Så får du inte säga!
Piqué: Jag säger vad jag vill, jag ska ändå sluta.
Domaren: Ok, låt mig bli den första som säger adjö! *Rött kort* :)
 


Elches keeper Edgar Badgia stod för denna dunderräddning borta mot Valladolid. Tyvärr räckte det inte för gästerna då de lila-vita vann med 2-1 och Elche står som ett av två lag i de fem största ligorna som fortfarande inte har vunnit en enda match denna säsong. Det andra laget är italienska Cremonese. Luktar degradering för Valenciaklubben. Klicka på Youtubelänken i spelare för att se.




Rayo Vallecano tog en stor skalp då de vann Madridderbyt mot Real Madrid med 3-2. Detta efter straffar åt bägge håll men kvitteringsmålet från Álvaro Garcia var något extraordinärt. Oscar Trejo slog sedan in segermålet. Förutom att lillebrorsan från Vallecas sällan vinner derbyn – de claimar inte heller att ha en sådan position, men när de vinner mot giganterna i huvudstaden det betyder det oerhört mycket för supportrarna.
 


Fede Valverde missade inte bara mål med sin kanon. Han siktade nog inte ens på buren. Han ville nog göra några supportrar på balkongen bakom kortsidan glada genom att skänka matchbollen. Allt för fansen eller hur?
Det tryck som ”El gran Derbi” mellan Real Betis och Sevilla bjöd på är svårslaget. Inledning av läktarsången leddes av en violinspelare och en saxofonspelare som skapade någon sorts disco inne på Benito Villamarín. Udda och konstigt men det gav ändå en fin inramning.


Sedan tog fansen över. Och som de gjorde det. 100% passion och sång från bägge klackarna och självklart hördes de grönvita hemmalagets supportrar mest. Matchen var precis så intensiv som bara Sevilladerbyna kan vara med ett par röda kort, mål och kontroverser. Matchen slutade 1-1 efter att lagen dominerade varsin halvlek. Galen match och undertecknad kan nog redan nu utse denna till en av säsongens tre bästa matcher för den neutrala supportern.

Kvitteringsmålet av Gudelj är typ säsongens mål. Vilken kanon. Klicka på Youtubelänken i spelare för att se.
 



Det här är inte bra. Inte i alla fall sett till de spanska domarnas del. Något som många har klagat på i flera säsonger. Sämst och hårdast.


Kanske inte ett citat men när Lewandowski antyder att domaren går på droger hamnar denna ändå här. Läsvärt!
Sevillas säsong har varit ett misslyckande. Inte heller konstigt då de gjorde sig av med de viktiga ankarpositionerna. Mittbacken Jules Koundé till exempel som förra säsongen var en av ligans bästa försvarare. Den populära tränaren, Julen Lopetegui, fick bära hundhuvudet och gå.

Ersättare blev den tidigare tränaren Jorge Sampaoli som tog Sevilla till en fjärdeplats säsongen 2016-17. Har det blivit bättre? Nej, det tycker inte jag. Men jag är inte den som ska bedömma detta. Röster från Nervionområdet är inte heller supernöjda med resultaten även om Sevilla klarade vidare spel i Europa League och inte förlorade derbyt mot Real Betis på bortaplan i helgen. I veckan förlorade Sevilla hemma mot Real Sociedad och ligger på plats 18 i ligan, 3:a från slutet.


Ett fint klipp om VM:s prispallar genom åren. (Även om jag inte tänkte skriva om något som handlar om VM just nu.) Ändå spektakulär grafik på 1942 och 1946 under krigsåren.
Är det någon som tänker kolla på VM? Nä, tänkte väl. Och eftersom ingen ska se det så kan jag (eller EA sports såklart) berätta hur det går.

Spanien åker ut mot Kroatien i åttondelsfinalen. Argentina vinner guld. Detta enligt EA sports, som faktiskt har simulerat VM 2010, 2014 och 2018 och prickat rätt vinnare varje gång. Så jag drar till spelbutiken och lägger min slant på Maradonas, eh, jag menar Messis Argentina som segrare med en gång.
Ovan skrev jag att Argentina vinner VM (enligt EA sports). Vad passar då bättre än att lägga in argentinaren och den gamla Valenciaikonen, Mario Kempes här? Fler mål utan mustasch än med. Men visst minns vi honom mest för hans karismatiska snorbroms? Prove me wrong.
Ingen. Och det suger. Ett j*vla VM mitt under brinnande säsong för att FIFA tyckte var ok att ta emot X antal miljoner (eller miljarder?) för detta.

Allt med Qatar-VM är värdelöst och inget kommer att få varken undertecknad eller (vad jag tror) vem som helst som tycker om fotboll på riktigt att ändra åsikt. Spyr på korruptionen och FIFA. Först Ryssland, nu Qatar. Vad är nästa? – Nord Korea? 


Det händer saker även i de lägre divisionerna, eller som i detta fall andraligan. Real Zaragoza siktar högt men ligger för närvarande på en 16:e plats vilket inte är bra nog. Klubben sparkade tränaren, Juan Carlos Carcedo, och ersatte honom med Fran Escriba.

Får vi se någon effekt av detta tro?

- Jens Kassnert



Det var inte länge sedan Union Berlin ledde Bundesliga omgång efter omgång och vi började ana något som skulle kunna bli en riktig fotbollssaga.
Sedan åkte Union på 0 – 5 mot Leverkusen och fick bara oavgjort mot Augsburg.
Samtidigt vann Bayern borta mot Hertha för att sedan tvåla till stackars Werder med 6 – 1 på Allianz Arena.
Mäktiga FC Bayern München har hittat spelet och vräker in mål – 15 stycken på senaste tre Bundesligamatcherna.
Plötsligt leder Bayern Bundesliga fyra poäng före Union.
Nu är det stor risk att allt kommer bli som vanligt igen –  att Bayern är för bra för Bundesliga och springer hem ligatiteln före påsk.

Schalke lever! Efter å t t a raka förluster tog tabelljumbon Schalke äntligen tre poäng igen. Seger med 1 – 0 hemma mot Mainz och Schalke har plötslig bara två poäng upp till Hertha på kvalplatsen.
 
Alla målen från den 13:e omgången i Bundesliga.
Timo Werner drabbades av en fotledsskada i RB Leipzigs gruppspelsmatch mot Shakhtar Donetsk. Werner blir borta från spel resten av året och missar därmed VM.
Bittert för Werner som efter en jobbig tid i Chelsea återvänt till RB Leipzig och gjort 9 mål på 16 matcher i höst.
Tre Eintrachtspelare i Kickers Elf des Tages efter Frankfurts imponerande 4 – 2 hemma mot Hoffenheim: Jesper Lindstrøm, Mario Götze och Randal Kolo Muani.
Publiksiffror från Regionalliga. Alemannia Aachen jagar en topplacering i Regionalliga West och fansen, de är med.
Hansi Flick har tagit ut VM-truppen. Mario Götze gör comeback, Niclas Füllkrug får en välförtjänt plats efter alla sina mål i höst och BVB:s 18-åring Yuossoufa Moukoko får också resa med till Qatar.
Spelare som Robin Gosens och Mats Hummels lämnas däremot utanför truppen.
”It is a damage in the mind” säger Qatars VM-ambassadör Khalid Salman om homosexualitet i en intervju med ZDF:s reporter Jochen Breyer.


VfB Stuttgarts Konstantinos Mavropanos skickar in 2 – 1 mot Hertha i den 98:e minuten!


Eintracht Frankfurt är den 11:e tyska klubben som tar sig vidare från gruppspelet i Chamions League (sedan CL-reformen 1992).
Inget land har så många olika klubbar representerade som Tyskland.
Nils Fröling skickar in Hansa Rostocks kvittering på övertid mot Nürnberg!
Lukas Podolski, allas vår Poldi, har hunnit bli 37 år och spelar numera för Gornik Zabrze i polska Ekstraklasa. Här låter Podolski sin vänster tala när han skickar in 4 - 1 för Gornik mot Pogon Szczecin.
Lottat i Champions League
Har Leipzig nån chans att överraska Manchester City?
Har Eintracht skuggan av en chans mot segermaskinen Napoli?
Dortmund borde kunna ge Chelsea en rejäl match och krångla sig vidare till kvartsfinal.
Bayern får väldigt gärna slå PSG.
Han är tillbaka! Mario Götze åker med till VM. Efter två säsonger hos PSV Eindhoven har Götze återvänt till Bundesliga och har varit lysande hos Eintracht Frankfurt.
I bättre form än på flera år är Mario Götze tillbaka i landslaget.
Senast Mario Götze spelade för die DFB-Elf var i november 2017.
Ingen god Bundesliga, 2. Bundesliga eller 3. Liga på en evighet på grund av det JÄVLA skurk-VM! Det känns redan tomt i höstmörkret.
Lottat i Europa League
Play off och Union får mäta sig med klassiska Ajax. Två publikfester.
Leverkusen får starkt motstånd men inga publikfester när man möter AS Monaco.
Hur många såg den här stjärnsmällen komma? 1. FC Union Berlin reser som stolt tabelletta för att möta Bayer Leverkusen som haft en motig höst. Vad händer? Leverkusen spelar kalasfotboll och tvålar till Union med 5 – 0.


fredag 20:30 Bundesliga
BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH – BORUSSIA DORTMUND

lördag 20:30 2. Bundesliga
EINTRACHT BRAUNSCHWEIG - FC HANSA ROSTOCK

söndag 17:30 Bundesliga
SC FREIBURG - 1. FC UNION BERLIN


Nils Fröling frälser Hansa på övertid


*** Schalke 04 har inte vunnit någon av sina senaste 35 bortamatcher i Bundesliga.

*** Freiburgs målvakt Mark Flekken har i höst hållit nollan i 8 av 14 Bundesligamatcher.

*** I 3. Liga har Dynamo Dresden bäst publiksnitt med 21.325 åskådare. Tvåa är Rot-Weiss Essen med 16.115, trea 1860 München med 15.000. Tilläggas bör att alla 1860:s hemmamatcher varit utsålda med 15.000 åskådare.

*** I Bundesliga har FC Bayern +34 i målskillnad. Lika många plusmål som de fem lagen närmast bakom Bayern har tillsammans.
- Karl Fagrenius



Välkommen tillbaka, Didier Deschamps
Frankrike har presenterat sin VM-trupp och sett till spelarna och hur de fördelas mellan lagdelarna talar det mesta för att det är slutlekt med nya spelsystem. Back to basic.

3-4-3 gav Les Bleus en fin Nations League-seger förra hösten. Efter det har det gått grus i maskineriet. Landskamperna i juni var hemska, hösten bjöd på bättring men inte tillräckligt.

Truppen ser ut att vara balanserad för en fyrbackslinje. Både på grund av vilka som är med, men också sett till vilka som saknas (Clauss, Digne...).

I så fall ser vi fram emot ett jobbigt Frankrike, i stället för ett spelsmässigt charmigt Les Bleus. Kort sagt ett lag som liknar sin förbundskapten mer än förväntningarna som skapats kring varje individuell spelare.

Defensiven är tillräckligt bra. Offensiven ger möjligheter som få (eller ingen) annan förbundskapten har. Knäckfrågan blir förstås mittfältet utan Pogba och Kanté. Deschamps måste lösa det pusslet utan någon egentlig chans till förberedelser.
Mike Maignan hann inte bli klar till VM. Deschamps valde bort Lafont.

Valet att ta med Steve Mandanda igen har mött protester. Men varför? Frankrike vann VM 2018 med samma målvaktstrio (Lloris, Mandanda, Areola) och det här är smakprov av Mandandas prestation i helgen.
En lös kanon på däck. Lika van vid röda kort som perfekta glidtacklingar.

Få spelare känns ändå så ”Marseille”  som Samuel Gigot i år.

I helgen avgjorde han det olympiska mötet mot Lyon på Stade Vélodrome och var… nöjd.
Aurélien Tchouaméni är en tänkt boss i alla fall.

Till VM har Frankrike en på pappret bra defensiv och en nästan oslagbar kvalitet på topp.

På mittfältet har återbuden haglat in. Med spelare som Pogba och Kanté borta ser Tchouaméni ut att bli spindeln i nätet. Kvaliteten finns där, men har han mognaden och jämnheten att styra Les Bleus centralt?

Där ligger nyckeln till franska framgångar i VM.
Det är något med Paris och Champions League som inte riktigt vill sig.

På övertid i sista gruppspelsomgången gjorde Benfica 6-1 mot Maccabi Haifa. Det målet innebar att portugiserna vann gruppen på fler gjorda mål, på bortaplan. Förstaplatsen hade annars varit PSG:s.

Benfica lottades sedan mot Club Brügge. För PSG väntar Bayern München i åttondelsfinal.

Thomas Müller var dock mer ödmjuk nu, än den förra gången lagen möttes.
"Domaren skadad, ersättaren hittades på läktaren"
Den franska klubblagsfotbollen för damer håller hög internationell klass, med flera klubbar som storsatsar.
Förbund och liga har en bit kvar kring hur klubbarna behandlas.

I helgen skadade sig huvuddomaren när Paris FC tog emot Bordeaux i högstadivisionen. Ingen hade tänkt att det behövdes en fjärdedomare. Matchdelegaten scannade av läktaren och kände igen en domare från herrarnas tredjedivision (National). Han hoppade ner och agerade assisterande och domaren vars plats han tog klev in på planen. Matchen slutade 1-1.

Bättre kan vi?


Läget i Lyon: ”VM-uppehåll, tack och lov”


Monaco - Marseille, 20:45 söndag 13 november, Sportexpressen
ASM mot OM blir sista Ligue 1-matchen innan VM. Båda lagen har spelare som ska med till Qatar. Den som vågar gå för fullt vinner?


- Med 12 gjorda mål leder Christopher Nkunku skytteligan i Bundesliga. Hur mycket speltid får den formstarke anfallaren i VM?
- Marseilles Jonathan Clauss är inblandad i 22 mål sedan början av förra säsongen. Fler än någon annan försvarare/wing-back i de fem stora europeiska ligorna. Han är ändå inte med i Deschamps VM-trupp.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2022-11-11 10:55:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)