Lagbanner
Veckans viktigaste: Århundradets mål och sanndrömmar

Veckans viktigaste: Århundradets mål och sanndrömmar

Fransk Bermudatriangel, Lookman, karneval, Lotito, Fifas marionettdockor.



Mycket fokus i media denna vecka på Arsenals dåliga säsongsinledning och skrala målskytte. Men det som verkligen orsakar rubriker är Liverpools defensiva problem. Först blir van Dijk överfallen och borta resten av säsongen. Sedan åker ligans bästa högerback, Trent Alexander-Arnold, på en skada. Och nu också Joe Gomez. Kan Klopp trolla eller kommer storplånboken fram i januari?


Leicester tog blytunga tre poäng mot Wolverhampton. Och de kan tacka sin danske keeper för det.
Din klubb är nykomling. Varje poäng är viktig för överlevnad. I 97:e minuten får du chansen att kvittera på straff. Och så händer det här: Å ena sidan vill man ha en anfallare i laget som har modet att kliva fram så sent i en match och göra en vågad straff som en Panenka. Å andra sidan... det där var sämsta straffen man sett.
Harry Redknapp återger en komisk historia från när ryssen Roman Pavlyochenko skrev på för Tottenham. Marcus Rashford har fått en fantastisk hyllning i form av en väggmålning.

Arsenals supertalang Bukayo Saka har berättat om hur Harry Kane tog hand om honom när han kom till landslaget. Sociala medier kryllar av motståndarfans som hånar honom för hans tal och hur han är som spelare. Men både på och utanför planen så visar Harry Kane vilken ledare och förebild han är.

Fina Southampton gick upp i tillfällig serieledning i fredags. Och som de njöt av det.


  Garry Monk, som i Swansea en gång i tiden ändå kändes som en lovande tränare, är återigen utan klubb. Sheffield Wednesday var Monks femte klubb på lika många år. Vem vågar ge honom chansen igen?


Söndag 15 november 20.45: Belgien-England
Belgien toppar gruppen, England ligger trea.Två poäng skiljer lagen emellan. Blir intressant match!


Liverpoolredaktionen kommenterar Joe Gomez skada


- Arsenal har hittills försökt sig på 33 skott i den andra halvleken. Den låga siffran är den sämsta i hela det engelska ligasystemet.
- Arsenals nio mål på åtta ligamatcher är den sämsta målskörden sedan säsongen 1998-99 då de inledde på exakt samma sätt.
- Mo Salah har redan åtta ligamål för Liverpool. Det är delat rekord med Fernado Torres (2009-10) och Robbie Fowler (1995-96) 

- Henrik Örtenvik



Ni som hängde med förra veckan vet att Lazio har lite problem med sina covid-tester. Vissa visar positivt - andra negativt och UEFA och det italienska fotbollsförbundet (FIGC) har olika normer.
Testerna hade då visat att vissa spelare hade corona - men inte den smittsamma covid-19.
Claudio Lotito visade att han inte hoppat över biologilektionerna med att säga att alla bakterier inte är patogena - dvs smittspridande - och tog upp, bara på uppstuds, det kvinnliga könsorganet som exempel:
Marco Sportiellos dubbelräddning räddade Atalantas poäng mot Inter.




Bara sekunder kvar av matchen mellan Lazio och Juventus och nog borde Simone Inzaghi tecknas för en assist här.
Genoaspelaren - den nu 37-årige Goran Pandev - gjorde sitt livs viktigaste mål i torsdags när hans Norra Makedonien för första gången kvalificerade sig för EM.
Gennaro Gattuso tar inga fångar. Eller, han gjorde ändå det.
Går inte att softa på träningarna nere i Kampanien.

En gammal goding...
Interspelaren Alexis Sanchez är uttagen i  Chiles strupp i den viktiga matchen mot Peru i VM-kvalet.
Han har varit skadad ett tag och Inters ledning var inte direkt pigga på att släppa iväg honom. Väl där blev han skadad igen och Inter klagade 
Chiles coach Reinaldo Rueda tog det inte lätt:
"Med all respekt för mina europeiska kollegor, vill jag att de respektera oss på samma sätt. Vi är inte kvar på kolonialismens tid"

Inter häpnade och tyckte coachen överreagerade men poängterar ändå att "Sanchez alltid kommer hem skadad efter att spelat landskamper" i sin replik.


Hernan Crespos nickteknik...

...och vi kan ju inte undanhålla er Miraklet på San Siro den 13 November 2017:

***

Dåså. då var det dags. Föga förvånande belv Beppe Iachini blir först ut att lämna Serie A den här säsongen.
Åtta poäng efter sju matcher med en trupp som aspirerar på en plats i Europa är inte godkänt såklart.
Lämplig ersättare tyckte president Commisso att Cesare Prandelli är. 
Han fegar inte för att gå den romantiska vägen. Prandelli är mer eller mindre en ikon i klubben efter sina fem säsonger där - för tio år sedan.
Senast tränade han Genoa och räddade dem kvar i Serie A säs 2018/19.


Italien - Polen söndag 15/11
Stenhårt om gruppsegern i Nation League och vinst mot Polen och man leder gruppen och har allt i sina händer.


Atalantaredaktionens nye skribent kollade upp unga svenska löftet i Bergamoklubben.

  • Zlatan - Den första som gjort åtta mål i de första inledande omgångarna i Serie A för Milan  sen Gunnar Nordahl säsongen 1955/56.
  • Zlatan - Han är den första som gjord mål i Milan i sju raka matcher han spelat sen trepoängssystemet infördes
  • Zlatan - Har missat tre straffar. Med den statistiken är han den enda som gjort det i Top-5 ligorna i Europa.
  • Zlatan - Filmen - baserad på hans bok "Jag är Zlatan" har satts igång. Den beräknas ha premiär ungefär dagens datum nästa år.


- Johan Stistrup



Granada hamnade i en prekär situation då två spelare ur 23-mannatruppen drabbats av Covid-19. Troligen smittade under klubbens Europa Leaguematch på Cypern. De fick helt enkel spela matchen med endast fyra a-lagsspelare tillgängliga, då ingen av de 23 spelarna som varit på Cypern fick spela i helgens ligamatch. 
Real Madrid har också två positiva spelare men fick spela vem som helst som inte var sjuk.

Förbundet säger att de inte borde ha rest enligt protokollet. Men Grandas general manager, Antonio Fernández Monterrubio, slår tillbaka:
“No authority, whether it be provincial, regional, national or from the interstellar galaxy recommended us not to travel to Cyprus.” 

Granada förlorade mot serieledande Real Sociedad med 2-0.


Man inte annat än att förundras över Messis spelsinne. Ta detta fina steg över bollen som drar med sig både målvakt och försvarare i manövern och sedan helt friställer Griezmann. Geni!

Som vanligt bjuder mötet mellan Barcelona och Real Betis på rolig fotboll. Sju mål och många anfall, sådan gillar man.
En tvåårig liten grabb gör succé på TikTok.

För en miljon följare gör han frisparksmål, nickmål och bicacletas. Hans största idol är enligt pappan Messi. Och vem vet, fortsätter han så här kanske det blir en ny Messi av honom.


”Om det hade funnits ett fackförbund för oss spelare hade vi inte spelat turneringar som Nations League eller supercupen i Saudiarabien. Vi är helt enkelt FIFA och UEFA’s marionettdockor.”

Real Madrid’s Toni Kroos riktar stark kritik mot fotbollsförbunden.


Celta Vigo anlitar Eduardo Coudet som ny tränare. Argentinaren har senast varit tränare för Rosario Central, Club Tijuana, Racing Club och Internacional. Spännande.
Carlos Soler blev hattrickhjälte när Valencia slog Real Madrid med 4-1. Visst, samtliga av Solers mål var på straff men ett hattrick är ett hattrick. Real Madrid gav bort segern till Valencia.
Sergio Canales måldebuterade i det spanska landslaget när han slog in 1-0 mot Nederländerna i veckans träningsmatch.
Matchen slutade 1-1.




Ramos blir meste landslagsspelaren.

Sergio Ramos står på 176 landskamper med Spanien. Lika många som Buffon i Italien. De lederflest landskamper för europeiska lag. Spelar Ramos på lördag mot Schweiz eller på tisdag mot Tyskland blir han den som spelat flest.


Hur bra ska Joao Felix bli? När Atletico Madrid slog ett av årets succélag, Cadiz, med 4-0 stod den unge portugisen för två fina mål. Han utsågs också till veckans lag i Marca och var den enda som fick betyget 10,0. 

Marcaläsarna har även röstat vilka som vinner ligan denna säsong och över 40 procent av rösterna hamnade på det rödvita laget i huvudstaden. Atlético har bara släppt in två mål och är hittills obesegrade.


Underbarnet missar resten av säsongen. Ansu Fati drog på sig en otäck skada och blir nu borta i 25 matcher, minst. Riskerar alltså att bli borta resten av säsongen.


Spanien mot Tyskland i Nations League på tisdag klockan 20:45. Vilket lag vinner gruppen?


Bekräftat: Barcelona - Real Betis var egentliga målet för jihadisternas terrorattack.

- Jens Kassnert



Jaha, den alltid så vältalige Toni Kroos har varit ute igen med några underliga och högst irrelevanta uttalanden. Han ska bland annat ha kritiserat Pierre-Emericks Aubameyangs firanden med mask, några av dessa har varit högst politiska dessutom. För detta har han blivit rejält ifrågasatt och det hela har brustit ut i en öppen fejd på Twitter mellan Kroos och Aubameyang. Kross hamnade under 2018 i blåsväder efter att ha hävdat att den rapporterade rasismen mot Mesut Özil ska ha varit bullshit. Bra sagt av en vit man med blont hår och blåa ögon. Nåväl, här följer de tweets som under de senaste dygnen skapat en öppen fejd på sociala medier mellan två larviga vuxna människor.  Och här är svaret:
Jag tror på att detta är århundradets mål i Bundesliga hittills. Valentino Lazaro gör någonting som inte ska gå att göra. Jag vet inte om det är en skorpionspark eller en cykelspark. Kanske en förvirrad skorpion i cykelhjälm. Förbannat snyggt är det i alla fall. 
Karnevaldags. Tröjan ser ut som om en get fått spela schack. Vad betyder det? Ingen aning, fan. 
De lyckas aldrig få det rätt
Ja, Kroos. Visst. Jag håller väl med, men vi vet vid det här laget att Kroos kommer bli nästa Effenberg. En avdankad föredetting som bara borde hålla käften, för det finns inte enorma mängder vett bakom fotbollspannbenet.
Peter Bosz var nöjd efter den galna matchen mot Mönchengladbach (4-3)
Mål. Mål. Mål. 
Tack för allt. Tack för mål, snabbhet, kassa språkkunskaper och Chistian Streich. 
David Abraham kom till Basel 2008. Sedan dess har han spenderat elva säsonger i Schweiz eller Tyskland. Nu, den 16 januari, är det hans sista match för Eintracht Frankfurt efter fem år i klubben. David Abraham kan fortfarande knappt ett ord tyska. 


Finns inte en värld där jag stöttar LANDSLAGSUPPEHÅLL mitt i ett brinnande pandemieuropa. 

Bochum utspelat på hemmaplan

- Axel Falk



18 lag – here we go again
Som ett brev på posten i kristider. Ligaföreningen öppnade i helgen debatten om att minska Ligue 1 från 20 till 18 lag. Rimligare spelschema och en större del av kakan för de som blir kvar verkar vara huvudargumenten, än så länge.

Frankrike bytte till 18 lag 1997 för att sedan byta tillbaka till 20 fem år senare. Vi får se var det landar nu – och vilka som drabbas om förslaget går igenom.

Med 18 lag hade Saint-Etienne åkt ur 2020, Monaco 2019 och Lille 2018.


Söndagens galnaste hittade vi i Lens när gästerna Reims bara fick ett kryss, 4-4, efter att ha haft 2-4 i 90:e minuten. Matchen hade det mesta: snygga mål, knepiga mål, enkla mål och ett bisarrt självmål.

Det enda vi saknade var Lens-publiken.
“Paris har aldrig varit en riktig fotbollsstad. Det har alltid varit Marseille” 
Om du är sportchef i PSG och heter Leonardo, då brakar det loss ordentligt om du säger så här.

Fråga tidigare tränare, spelare och Ultrasgrupperna.
“Nzonzi – Pogba – Sissoko återuppfann Bermudatriangeln” 
So Foot-artikel efter Frankrike-Finland, med rubriken ”Vad var det här för katastrofmatch från våra mittfältare?”

“Det är galet men jag drömde att jag skulle göra två mål i derbyt. Jag vet inte, men jag hoppas det slår in.”
Tino Kadewere berättade om sin dröm ett par dagar före avspark mot Saint-Etienne. Han var bänkad, hoppade in vid underläge 0-1 och avgjorde med… två mål.
 


Ruben Aguilar med Les Bleus – inte Guatemala
27-årige ytterbacken Ruben Aguilar (Monaco) kallades lite överraskande in till franska landslaget och fick debutera mot Finland.

Detta efter en långdragen historia där han till slut tvingades skriva en kommuniké om att hans familj ”inte har rötterna i Guatemala”. Det sydamerikanska landet hade nämligen upprepade gånger tagit kontakt för att få honom att spela landslagsfotboll där.

Anledningen? Ett misstag i Football Manager som felaktigt angav att han hade dubbelt medborgarskap: Frankrike/Guatemala.
Portugal - Frankrike, 20:45 lördag 13 november, Sportkanalen
Repris på EM-finalen 2016. På Stade de France tidigare i höstas blev det mållöst. Vem har testats negativt, vem är inte skadad och tar Les Bleus matchen på större allvar än mot Finland under onsdagen? Frågor får svar under lördagskvällen.


En fransk väckarklocka


- Frankrike hade 24 skottförsök utan att hitta målet mot Finland.
- Utjämnat – efter Lyon 2-1-segern mot Saint-Etienne är nu ställningen: 39-31-39 sett till segrar, kryss och förluster i Frankrikes hetaste derby.
- Tino Kadewere är första spelaren någonsin att hoppa in och göra två mål i derbyt.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2020-11-13 09:30:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)