Lagbanner
Veckans viktigaste: Fight i Inter – Demolition Milan

Veckans viktigaste: Fight i Inter – Demolition Milan

Joaquín, Lizarazu, nionde raka titeln, Aguero, Lautaro vs. Conte.




Manchester City har blivit bekräftade mästare och det borde ju vara veckans snackis, men det har ju snarare varit väntat under så lång tid. Snacket under veckan har snarare varit det som bekräftade Manchester City som mästare, nämligen att lokalrivalerna Manchester United spelade sitt B-lag mot Leicester City och förlorade. Så, varför är det så relevant då? Jo, genom att förlora mot Leicester City så påverkar det också ganska så skarpt vilka lag som kommer topp fyra och påverkar alltså Liverpool och West Hams ambitioner att komma ifatt Leicester eller Chelsea. Det finns regler som säger att lag ska spela sitt bästa lag och detta kommer antagligen att bestraffas. Men Jurgen Klopp tog det faktiskt med ro, och det ska han ha heder för:

"Not exactly what I expected but I knew he had to make these changes. I said it 500 times that with all the things that happened, and the protests at Manchester, to play Sunday-Tuesday-Thursday is a crime. It is. But it is not the fault of Ole Gunnar Solskjaer and the players. My question to myself was: 'Would I have done the same?' Yes. You have to. You have to."

Sergio Aguero fick slå straff hemma mot Chelsea på stopptid av första halvlek. Han försökte en “Panenka” och missade. En seger för City hade säkrat ligatiteln. I andra halvlek vände Chelsea matchen och vann.


Jag kan känna mig supertrött på European Super League, VAR, dåliga domare i Premier League… men det som fortfarande har massor av charm är ju kvalen i divisionerna under. Nu börjar play-off och matcherna kommer att ha fans. Hur härligt blir inte det?

Otroligt märkligt citat av Gareth Bales agent. Han kanske kan påminnas om att wingers nuförtiden också förväntas hjälpa sina försvarare? I flera matcher har hans passivitet i försvaret kostat Tottenham baklängesmål.




Chelsea har släppt in 26 mål på 19 matcher utan Antonio Rudiger. När tysken har startat så är facit: sju insläppta på 17. Imponerande!



Axel Tuanzebe trodde det var en bra idé att spela med en Apple Watch...

Glenn Murray har spelat sin sista fotbollsmatch. Målmaskinen avslutade karriären i Nottingham Forest och när matchen var över ville han inte lämna planen.


Manchester United har förlorat två raka på hemmaplan inom 48 timmar. Man har också släppt in 27 mål den här säsongen på hemmaplan, fler än alla förutom Newcastle och West Bromwich.

Aston Villa är inte samma lag utan Jack Grealish, men nu är han äntligen tillbaka och det alldeles lagom till det kommande EM-slutspelet.




Lördag 18.15: FA-cupfinal Chelsea - Leicester City
Leicester
har återigen en fin säsong och nu har de chansen att kröna den säsongen med både en seger i FA-cupen och en plats i nästa säsongs Champions League. För Chelsea så har det återigen visat sig att det inte är någon dum idé att byta tränare mitt i säsongen. De har varit otroligt starka under 2021 och ska avsluta säsongen med denna cupfinal, samt Champions League-finalen om några veckor.




Krönika: Gerard Houillers tid på Merseyside



- Arsenal tog en tung seger borta mot Chelsea. Det var första gången de vann dubbeln mot Londonrivalen på 17 säsonger och första gången sedan 2013 som laget vinner tre raka bortamatcher utan att släppa in ett mål.
- Danny Ings fina säsong fortsätter och han gjorde i senaste omgången sitt 100:e mål i karriären.





Inter defilerar nu och Roma var inga större problem hemma.
Frid och fröjd?
Mja, även solen har sin fläckar. 
Lautaro Martinez hade inte en av sina bättre dagar. 
Han kom in tio minuter kvar av första - men fick se sig snopet tas av knappa tjugo minuter kvar av matchen.
Varken han eller Conte är de som håller sig coola:


Översättning får ni stå för själva men som ni förstår så klagade Conte på hans sätt att ta petningar på det här viset.

Snack om att argentinaren inte kommer vara kvar i klubben länga till florerade såklart direkt det kaplades ut.
Men både Conte och Lautaro bad om ursäkt dagen efter matchen och bjöd in pressen till en internmatch på Appiano - i boxning!: Men, vem vann då? Ett mönsterexempel hur man tar död på rykten och löser interna problem i en klubb. 
Frågan är om de hade klarat av det om de varit i Juventus nuvarande position...


Det börjar närma sig slutet nu för Buffons tid i Juventus.
Var det här sista straffen han räddade?




Man skulle kunna tro att de redan nedflyttningsklara Parma borde vara en enkel sak för Lazio, som jagar CL-plats.
Tji på den. En klappkass insats rakt igenom - utom vid matchens sista spark av Ciro Immobile.




Roma har lämnat säsongen och Fonseca har väl i stort sett slutat coacha sen det blev klart att en annan portugis kommer ta över.
Ja, för det är där fokuset ligger nu hos romanisti.
Husväggar målas, ölburkar penslas och glassar döps. Det är ingen hejd på höjden som romafansen kommer att ramla ifrån...
  *
Glassens smak? Mango/Jordgubb, dvs giallorosso


Ja, även om Juventus herrar missade ligatiteln kanske sumpar Champions League så gör då rakt inte damerna det.
Fjärde raka titeln för den gamla damen...

I Milano har historieböckerna uppdaterats. 
Glöm Jerikos fall på sju dagar eller slaget vid Stalingrad.
Nu är det Demolition Man Milan som intog Turin.
10-0 på fyra dagar bilstadens fotbollsadel. 



* * *





Vi är verkligen inne i den tiden på året då scudettos avgörs så problemet är mest att välja vilket att lyfta.
Varför inte trösta Roma-fansen med 1983 års vinst där fokuset låg på Nils Liedholm:
 

Kampanien kan få hela tre lag i Serie A nästa säsong för i veckan gjorde Salernitana sällskap med Empoli till Serie A.
Heta derbyn mot Napoli att förmoda:
23 år borta från den stora scenen så får Lazios farmarklubb åter möta de stora.
Frågan är dock vem som blir ägare. Nu är det Lotito-klanen som står i papprerna men man får inte äga två klubbar i samma serie så han måste göra sig av med antingen Lazio eller Salernitana.


Spezia-Torino lördag 15 maj 15.00
Vi dissar derby della Italia och Roms derby för denna pärla.
Torino ska visa varför de förlorade med 7-0 sist borta mot Spezia... 
Vinnaren i matchen klarar sig kvar i Serie A - förloraren är bereonde av hur Benevento gör mot jumbolaget Crotone dagen efter.


Pep Clotet Italiens (näst) bästa träanre?


- Johan Stistrup




Ligaavslutningen. Rigtigt tight i både toppen, om Europa Leagueplatserna och i bottenstriden. Sällan har alla dessa varit helt levande in på de sista två omgångarna. Oftast har ett lag redan åkt ut vid det här laget. Så är det inte nu. Häng med.


Cadiz fick anledning att fira ordentlig i veckan då det stod klart att de räddat kontraktet för La Liga.
Real Madrid, Barcelona och Juventus klamrar sig fast i det kritiserade Super League. Alla andra klubbar har lämnat skeppet. I veckan gick de ut med en skrivelse om att det inte är över än. De skriver:

“We’re fully aware of the diversity of reactions, in very different areas, that the Super League initiative has produced and, consequently, of the need to reflect on the reasons that have generated these reactions and reconsider the approach proposed in whatever is necessary. However, we would incur serious irresponsibility if, being aware of the needs and systemic crisis of football, a circumstance that led us to announce the Super League, we abandoned our mission to provide effective and sustainable solutions and answers to the issues that threaten the world of football.


Förra helgen spelades de bägge toppmötena och slutade oavgjort. Sedan dess har ytterligare en omgång spelats där Real Madrid, Sevilla och Atlético Madrid vann sina matcher medan Barcelona kryssade mot Levande. De kostade troligen ligasegern.

Straffsituationerna i matchen Real Madrid-Sevilla var svårtolkade för domarna. Var det straff för Sevilla här eller inte? Två domslut i matchen som blev avgörande.
”I own a football club and see what happens next. It’s nothing more” – Valencias ägare Peter Lim.
Protesterna mot Lim har länge varit uppe på tapeten. Nu kanske mer än någonsin.
En fantastisk bild på två vänner och rivaler.
I veckan fyllde en av världens bästa spelare genom tiderna år. Jag kallar Iniesta för guds gåva till fotbollen. Titta här.
Grattis till Barcelonas damer som gick obesegrade genom ligan och vann den helt outstanding. 
Facit: 26-0-0 128-5 +123 93p
Espanyol tillbaka i La Liga.
Barcelonaklubben är tillbaka i den spanska fotbollens finrum.


Joaquín har spelat flest matcher för Real Betis. Det är mäktigt med tanke på att han spelat i andra lag i nio år och har över 900 matcher på högsta nivå. Men 461 av dessa för den grönvita klubben i Sevilla.
Söndag klockan 18:30 kan det vara klart vem som vinner. Om resultaten går åt det hållet. Alla matcher spelas samtidigt.


”Inför säsongen var så klart Deportivo favoriter, av alla 102 Segunda B-lag, att ta sig upp till Segundan. Man hade spenderat mest pengar av alla klubbar i seriesystemet och var den första klubben som spelat Champions League-semifinal, och vunnit ligan, som sedan sjunkit ned till den här nivån. Givetvis skulle Deportivo upp igen – annat fanns inte.”

Så skriver Daniel Jakobsson angående att Deportivo blir kvar i Segunda B. Smått otroligt ändå.


- Jens Kassnert



Emil Forsberg blir kvar i Leipzig. Forsberg värvades till RB från Malmö FF januari 2015. Då låg RB Leipzig fortfarande i 2. Bundesliga. Våren 2016 gick klubben upp i Bundesliga.
Trots återkommande rykten om andra klubbar genom åren har Forsberg ändå blivit kvar. Kul att RB och nye tränaren Jesse March verkar tro stenhårt på Forsberg.


Oliver Kahn vs. Manuel Neuer. Intressant!
De 5 mest oväntade målen från förra helgens Bundesligamatcher.
En perfekt gräsmatta. Solen skiner. Två lag som inte har något att spela för. Då kan det gå så här. Erzgebirge Aue ledde matchen mot Paderborn med
2 – 0 efter fyra minuter. Sedan?
2. Ligas målrikaste match detta årtusende. Jadon Sancho avgör matchen mellan Borussia Dortmund och RB Leipzig.
1. FC Köln ligger under med 1 – 2 hemma mot SC Freiburg. Köln har reducerat genom Sebastian Andersson och är på gång. Med en halvtimme kvar får Köln straff. Ondrej Duda går fram för att lägga den.
Halkar, kommer ur balans och skyfflar bollen över mål. Sedan gick Freiburg ifrån och vann med 4 – 1. Köln kvar som nästjumbo med två omgångar kvar.
RB Leipzig har just presenterat sin nya tröja. En efterrätt.


1. FC Kölns fans tar emot laget inför matchen mot SC Freiburg. 1. FC Kaiserslautern på väg upp till mytomspunna Betzenberg för viktig match mot Uerdingen i bottenstriden. 
Kaiserslautern vann med 4 - 1 och kan trots allt elände den här säsongen ändå säkra nytt kontrakt till helgen. HSV-fans vid träningen måndag förmiddag.
Allt gick emot Köln i matchen mot Freiburg: Har vi kvitterat nu då?! Nej, VAR inget mål det här heller.
”Det blev lite högljutt i paus.”
Sebastian Hoeness var ordentligt sur på sina spelare som låg under med 0 - 2 mot Schalke i paus.
Sedan gick Hoffenheim ut och vände till seger 4 - 2. Nytt kontrakt därmed definitivt säkrat.
FC Bayern München. Tar sin 30:e ligatitel. 9:e ligatiteln i rad. Det är fantastiskt imponerande att lyckas dominera så i en av världens bästa ligor. Dessutom är FC Bayern nästan alltid Bundesligas flaggskepp i Europa. 
Horst Hrubesch och hans HSV slog Nürnberg med 5 – 2 och kan fortfarande hoppas på att i alla fall få kvala till Bundesliga.
En trygg och avslappnad Hrubesch. Ingen laptop-tränare i kashmir här inte.
Sittande skickar Ajdin Hrustic bollen i mål. Känsla i foten! En blandning mellan skitmål och delikatess...
Målet betydde 1 - 1 för Eintracht Frankfurt mot Mainz.
Bayern är mästare och Robert Lewandowski är uppe i 39 mål med två omgångar kvar. Mycket talar för att han hinner ikapp och förbi Gerd Müller.
Steffen Baumgart ny tränare för 1. FC Köln
I sommar tar Steffen Baumgart över som cheftränare hos 1. FC Köln. Kontrakt fram till 2023. Gäller för både Bundesliga och 2. Liga.
Grönt och svart är tillbaka på Borussia Mönchengladbach tröja. Och loggan på grön brakgrund som under klubbens storhetstid på 70-talet.
Christian Beck får inget nytt kontrakt hos 1. FC Magdeburg. Sedan 2013 har Beck gjort 148 mål på 318 matcher för sitt 1. FCM och blivit en riktig kultspelare.
Herthas 7:e raka utan förlust
Hertha vänder mot jumbon Schalke och tar till slut tre poäng. Nu är Hertha väldigt nära fortsatt spel i Bundesliga.
Lördag 21 maj 2005. FC Bayern har blivit mästare igen. Uli Hoeness bönar och ber att Hasan Salihamidzic och Mehmet Scholl inte ska hälla öl på honom.



lördag 14:00
3. Liga, 37:e omgången
SpVgg Unterhaching – FC Hansa Rostock

MSV Duisburg – FC Ingolstadt 04
Doppelpack i bottenlag utan press möter nervösa topplag.

lördag 15:30
Bundesliga, 33:e omgången
Hertha BSC – 1. FC Köln

FC Augsburg – Werder Bremen
Doppelpack i ångestladdad nedflyttningsstrid.

söndag 15:30
2. Bundesliga 33:e omgången
1. FC Nürnberg – VfL Bochum
Karlsruher SC – Holstein Kiel

Doppelpack i lag till Bundesliga?

söndag 18:00 och 20:30
Bundesliga, 33:e omgången
1. FSV Mainz 05 – Borussia Dortmund
RB Leipzig – VfL Wolfsburg

Doppelpack i kampen om plats i Champions League

Hertha vände och vann mot Schalke

FAKTA
*FC Bayern München har lyckats göra mål i senaste bortamatcher i 33 Bundesligamatcher. Gör man mål mot Freiburg i helgen slår man sitt eget rekord från 2012 till 2014.
Ingen klubb har tidigare lyckats göra mål i 34 bortamatcher i rad.

*Erling Haaland har gjort 16 av sina 25 mål den här säsongen på bortaplan. Rekordet i Bundesliga ligger på 17 bortamål under en säsong. Ett rekord som just nu Jupp Heynckes och Timo Werner delar på.

*1. FSV Mainz har inte förlorat på nio omgångar. På söndag kväll tar Mainz emot Borussia Dortmund. BVB har vunnit sina fem senaste matcher.

*Arminia Bielefeld har vunnit sina två senaste hemmamatcher med 1 – 0. Lördag eftermiddag kommer Hoffenheim med fem raka matcher utan förlust på besök.

*Så här ser den nya matchbollen ut för Bundesliga och 2. Bundesliga.
- Karl Fagrenius



Burak Yilmaz – boss igen
Förra veckan skrev vi om Gaël Kakuta (Lens) som gärna ville besegra ärkerivalen Lille så att PSG blev mästare i stället.

Lilles Burak Yilmaz svarade med två mål när Lens krossades i derbyt och Lille kopplade ett järngrepp om förstaplatsen inför de två sista omgångarna.

Hans andra mål var lika vackert som stenhårt! En kandidat till årets mål.
Guirassy avgör toppstriden? –  Camavinga tar mikrofonen
Rennes gjorde Lille en stor tjänst förra helgen när anfallaren Guirassy hoppade högst och kvitterade till 1-1 mot PSG. Superlöftet Camavinga blev så till sig på avbytarbänken att han tog över speaker-mikrofonen på läktaren och skrek ut målskyttens namn.
Lille supportrar
Det är nära nu. Två omgångar kvar och tre poäng försprång till PSG.

LOSC-supportrarna eldar på de sina.
Frankrikes coolaste vänsterback någonsin, Bixente Lizarazu, håller sig i trim på surfbrädan.

Han är även ständig expertkommentator på tv när Les Bleus spelar. Och tacklingarna sitter fortfarande. Det visade han inte minst på veckans fotografering inför EM.
Clermont Foot 63 – nääästan i Ligue 1 för första gången någonsin. Detta efter att Toulouse otippat kryssat mot Pau.

En omgång återstår och endast extrema målkalas åt fel håll kan hålla Clermont borta från Ligue 1 till hösten.

”Jag grät som ett barn, i tio minuter.”, Clermont Foots president Ahmet Schaeffer.
??
Alla matcher, 21:00 söndag 16 maj, Viaplay
I Ligue 1 är det tradition att alla matcher spelas samtidigt de två sista omgångarna. PSG och Lille gör upp om titeln på distans. Lyon och Monaco vill ha den sista CL-platsen.

Marseille, Lens och Rennes har siktet inställt på EL.

Nîmes, Nantes, Lorient, Strasbourg och Bordeaux kämpar för att hänga kvar.

Välj själv eller leta upp den franska multisändningen!


Lens blev förudmjukade i Derby du Nord


- Mike Maignan (Lille) har hållit nollan 20 gånger i ligan. Flest av alla i de fem stora ligorna.
- Nerviga PSG har dragit på sig sju röda kort efter den 80 minuten i Ligue 1.
- Troyes är tillbaka i Ligue 1, som man lämnade 2017/18.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2021-05-14 10:05:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)