Lagbanner
Veckans viktigaste: Kulusevski en perfekt spelare?

Veckans viktigaste: Kulusevski en perfekt spelare?

Neil Warnock, arg Ben Arfa, dramatik i Serie B, Isaks måltorka över, RB Leipzig.



Neil Warnock lägger av som tränare. Warnock är en av de största profilerna England har haft och också den som har coachat flest matcher i ligasystemet.  Här delar han med sig av hur det var att jobba med Adel Taarabt, supertalangen som numera huserar i Benfica.





– Jag tycker att han visar att han är en fantastisk spelare för nuet som också, om han fortsätter på inslagen väg, kan bli en väldigt viktig spelare. Han är stark fysiskt, har bra teknik och känner ingen rädsla för motståndet eller för att bli tacklad.  Jag var väldigt tydlig när jag värvade  Bentancur och Kulusevski. Två perfekta spelare för Tottenham, unga talanger som kan utvecklas. Kulusevski är bara 21 år och hade kunnat göra mål i varje match han har spelat hittills

Antonio Conte hyllar svenske Dejan Kulusevski som imponerad oerhört under sin korta tid i Tottenham.





James Maddisson har hittat tilllbaka till sig själv. Han gjorde återigen mål när Leicester slog ut PSV ur Europa League och det var engelsmannens 14:e mål totalt den här säsongen. Bara två engelsmän, Harry Kane och Tammy Abraham, har gjort fler mål, den här säsongen.

Jesse March inte nådig i sin analys av Leeds under Marcelo Bielsa.

West Ham slog ut ett svagt Lyon från Europa League. Men det bryr sig såklart inte laget om, segern är historisk och på torsdagskvällen firas det ordentligt med massor av inlägg på sociala medier. West Ham har inte varit i en semifinal i Europa sedan 1976.

Chelsea gjorde allt och lite till när de åkte till Bernabeu och gav Real Madrid en ordentlig kamp om avancemanget. Tyvärr räckte Reece James och hans kompisar hela vägen. Vilket innebär att denna fakta står sig även framöver:
Lördag 16.30: Manchester City - Liverpool
Precis som förra helgen är det dags för dessa lag att stångas. Nu gäller det FA-cupen.


Arsenals tunna trupp öppnar upp möjligheter


- Detta är fjärde gången Jurgen Klopp tar sig Champions League-semifinal. Samtliga tre tidigare gånger har hans lag tagit sig till final.
- Förra helgen mötte Manchester City Liverpool. Och för första gången på 22 matcher så gjorde Manchester City första målet men vann sedan inte matchen.

- Henrik Örtenvik



Hoppsan! Oegentligheter i fotbollsövergångar "chockar" Italien.
Bl.a. storklubbar som Juventus och Napoli är under rättgång med att ha gjort "svarta affärer" med köp av spelare.
De har bytt spelare med mindre klubbar där deras egna, mindre attraktiva spelare, gått till den andra klubben medan den andra klubbens stjärna gått till storklubben, för att sen betalat mellanskillnaden "svart", allt för att dölja siffrorna i bokföringen.
Fotbollsförbundet har yrkat på att presidenterna Andrea Agnelli i Juventus och Aurelio de Laurentiis i Napoli ska få ett års avstängning för tilltaget.
Klubbarna kommer överklaga och menar att det är omöjligt att sätta ett reellt spelarvärde på dem.
Men det är såklart inte riskfritt att överklaga. Tänk om åklagaren hittar ännu mer eller åberopar strängare straff. Kanske t.o.m kan bli poängavdrag...


Vi har en stenhård strid om scudetton  - för en gång skull. Men vi kanske har en ännu svettigare sådan om att ta sig till topserien.
Fyra omgångar kvar av Serie B och vi har sex lag som är inom radien att ta de två direktplatserna till Serie A.
Lecce får väl ändå ses som favoriter här då de har två poäng upp plus att - på pappret - det lättaste motståndet.
Överraskningen Pisa har börjat tappa efter att ha lett större delen av säsongen medan Berlusconis Monza smygit upp sakta men säkert och är väl mest formtppat av alla just nu.




Dusan Vlahovic stack till Juventus men vad gör det för Fiorentina när de har Arthur Cabral:




Becao blev stor hjälte när Udinese på tilläggstid säkrade matematiskt nytt kontrakt för Udinese med sitt segermål.
Måste ha irriterat Veneziaspelarna och Henry något enormt efter den här "incidenten".
Tiden på året då nästa säsongs tröjor smygs in i matcherna. Milans fågelskitströja har vi sett, nu är det Juventus tur.
En hyllning till deras tränare Max Allegri och hans medverkan i Ballando con le stelle - dvs Italiens motsvarighet till "Dansa med stjärnorna":
"Det var ingen match, från första minuten var det ingen match"
En kaxig José Mourinho efter att Roma slagit Bodö/Glimt i kvartsfinalen i Conference League.
Jodå, samma Bodö/Glimt som de hade såna stora besvär med i gruppspelet. (2-2, 1-6) och förlorade första matchen mot (1-2)
Känns som portugisens fiskeresor är avbokade... 
"El Coloso" Freddy Rincon har avlidit. Den förre Napolispelaren och Colombias förre kapten var med i en karftig bilolycka i södra Colombia när en bus kolliderade med en van - där Freddy befann sig i. Akut till sjukhuset men de kunde inte rädda hans liv utan han avled två dagar efter olyckan.
Han var med i Colombias gyllene generation som var med i tre VM (1990, 1994 och 1998).
För sjutton år sedan togs den här ikoniska bilden på Materazzi och Rui Costa.
Ni vet väl att bilden inte är från Serie A eller Coppa Italia utan från Champions League-kvartsfinalen mellan lagen.
Det året Milan tappade 3-0 mot Liverpool i Istanbul.
Napoli-Roma Måndag 18/4 19.00
Kan Napoli haka på Milanolagen i scudettostriden? Kan Roma ta kontakt med Juventus om en CL-plats?
Inte bara äran står på spel i Derby del Sole.


Voce dei Rossoneri. "Han är årets värvning i Serie A"

- Johan Stistrup




Vila-real, en liten mysig stad med runt 50 000 invånare på den spanska ostkusten, beläget i Valencia-regionen. Om två veckor ska man lira Champions League-semifinal mot Liverpool, vilket på så många olika sätt och vis är helt ologiskt.
Veckans snackis i Spanien har såklart varit att lilla Villarreal, den gula ubåten, fortsätter att skrälla sig vidare ute i Europa. Det räckte inte att man slog ut Juventus i åttondelsfinalen efter att ha vunnit med 3-0 nere i Turin – nej i veckan följde man upp sin 1-0 seger på hemmaplan med att få med sig 1-1 från Bayern och Allianz Arena vilket betydde att tyska mästarna och storlaget Bayern München sensationellt är utslagna. Och glädjen efteråt hos Villarreal var under att se – även för den neutrale fotbollsälskaren.

Ett Villarreal som knappast har en spelartrupp på pappret, definitivt inte ekonomin eller musklerna och inte heller haft nån direkt med vind i lottningen på vägen mot semifinal. Ett Villarreal som inte ens kvalificerade sig för Champions League från början efter att ha slutat på en ganska så anonym sjundeplats i La Liga ifjol och vart utslaget redan i kvartsfinalen i Copa del Rey samma år. Men så var det ju det här med Europa League och tränaren Unai Emery – den okrönte kungen av Europa League tog Villarreal hela vägen fram till finalen ifjol där man ställdes mot ett titeltörstigt Manchester United och efter 1-1 vid fulltid gick den gula ubåten vidare med både segern och bucklan efter straffsparksläggning. Så på ett bananskal hamnade man i CL – och nu ska man alltså för andra gången i klubbens historia spela semifinal mot Liverpool. Vi har kvar i Champions League just nu – mesta mästarna Real Madrid, världens två bästa lag någonsin, åtminstone enligt tipsextraexpertisen på Twitter, Liverpool och Manchester City och sen har vi lilla Villarreal med ett hopkok av spelare där ingen skulle ha skuggan av en chans att slå sig in hos någon av övriga tre lags startelvor.

Och vi måste ju stanna kort vid Unai Emery. Den här mannen som är ganska så lätt att göra sig lustig över och svårare att älska helt ohämmat, men som man ändå inte kan låta bli att charmas och imponeras utav. Ingen kan väl mäta sig med hans framgångar i Europa League, med tre raka titlar nere i Sevilla mellan 2013 och 2016, finalförlust med Arsenal 2019 och en ny titel med Villarreal alltså ifjol. Hans framgångar har inte varit lika stora i varken ligaspel eller Champions League – men nu ska han alltså lotsa Villarreal i en semifinal där man har allt att vinna. Kan man få revansch för den snöpliga semifinalförlusten mot Arsenal 2006 med den stora härföraren Riquelmes straffmiss i slutskedet av matchen som allra tydligast minne?


Thibault Courtois räddning vid ställningen 0-3 ill Chelsea på Kai Havertz möjlighet t i Real Madrids kvartsfinal – var inte bara helt fenomenal utan också helt avgörande. 0-4 där och det hade säkerligen varit ridån ner fullständigt för Real Madrid i Champions League – nu fick man istället lite energi av räddningen och resten är ju, som man säger, historia.


Luuk de Jong. Hans tid i Barcelona har synnerligen inte varit enkelt, men många gånger har han blivit frälsaren. I helgen var det dags igen – i den 96:e minuten nickade han in 3-2 för Barcelona och deras vändning var fullbordad. Ett tungt och viktigt mål för Barcelona i kampen om att jaga ikapp Real Madrid i toppen. De Jong har nu 6 La Liga mål på 8 avslut och mål var 96:e minut för FC Barcelona denna säsongen. Lägg till 4 mål de senaste 20 minuterna han spelat så förstår man att han är viktig pusselbit i Xavis lag.


Camp Nou togs över och Barcelonas som stad närmaste invaderas utav Eintrach Frankfurt supportrar som åkte ner till Spanien för att njuta av lite sol, nån kall cerveza på La Rambla och fotboll i Europa League. Efter 1-1 i första mötet i Tyskland var det helt öppet inför returen – där Frankfurt chockade Camp Nou och FC Barcelona och gick fram till 0-2 i första halvlek till de tillresta fansen stora lycka – och i andra halvlek mitt i Barcelonas försök till forcering kom även 0-3 och Europa-äventyr slutade brutalt och tidigt för Barcelona – även i Europa League denna våren – trots att man på övertid kunde reducera fram till 2-3.
Det är också intressant att följa utvecklingen omkring de stora klubbarna och problemen som man kanske har skapat med sina hemmafans – jag tänker främst då på det faktum att man har alltmer gått åt hållet att sälja ”sin produkt” snarare än att bygga upp något och gynna sina mest trogna fans. Skyhöga biljett- och årskortspriser lockar varken och det är inte heller då den vanliga spanjoren kan gå och stötta sitt lag. Jag tror vi kan ha ett växande problem här i vissa delar av Spanien. Det går bara att jämföra med att Barcelonas damlag lockade närapå 100 000 åskådare för nån vecka sen – men att herrlaget inte lyckas locka mer fans till en helt avgörande match i Europa igår.

Samtidigt så fullbordade Barcelona det spanska fiaskot i året Europa League – man hade Barcelona, Sevilla, Betis och Real Sociedad i slutspelet – men samtliga är nu utslagna. Nu är det Real Madrid och Villarreal som får representera Spanien ute i Europa den här våren.


Alexander Isak fick äntligen i förra omgången bryta sin långa måltorka i La Liga med ett sent straffmål som även räddade tre tunga poäng åt Isaks La Real. I helgens bortamötet mot Elche fick Isak pånyo chansen från 11 meterspunkten att kvittera Elches tidiga ledningsmål – Isak gjorde en patenterad ”Jorginho” – det vill säga försöka sig på att stanna av innan man slår till bollen. Dessvärre bedömdes det (nog helt korrekt) att Isak stannade upp helt i en sekund eller två – så trots att bollen gick säkert i mål, blev det bortdömt mål och istället gult kort för Alexander Isak. Snopet minst sagt. Dock fixade Real Sociedad tre poäng till sist här ändå – men det var ett synnerligen ovanligt domslut vi fick se, tydligen första gången på 10 år i La Liga som en straff slutar med indirekt frispark för motståndarlaget och gult kort för skytten.


”Jag lämnar upprörd och grymt besviken, för det enda som gör mig lycklig är att vinna. Men jag lämnar med vetskapen om att idag från himlen fick min pappa, Luis Aragones och alla andra som gått bort under pandemin – se ett lag som gör en tävlar och gör väldigt bra saker mot ett fantastiskt lag.”

Diego Simeones känslosamma ord på presskonferensen efter uttåget mot Manchester City.


Jag bara lämnar nedan klipp här, det behövs inte några ord för att beskriva lille Modric storhet.


Det var inga fina scener i slutskedet av Atletico Madrid och Manchester City i kvartsfinalen utav Champions League. Först urartade nere på planen efter en tuff och ful satsning från Felipe på Phil Foden – som snurrade några extra varv i gräset och fick igång Atleti-spelarna och ett, tu, tre var det fullt kaos under en kort tid nere i ena hörnan.

Och fajten fortsatte sen i spelargången efter matchen när lagen var på väg till omklädningsrummen – Stefan Savic i Atleti och Grealish i Man City sägs ha varit bland de hetsigare spelarna. Trista och sorgliga scener oavsett.


”Abramovich köper Valencia”

Ja denna rubriken och rykten har cirkulerat vilt den senaste veckan. Uppgifter gör gällande att så fort den ryske oligarken fått genom försäljningen av Chelsea så skulle hans nästa fotbollsinvestering alltså vara Valencia CF. Ja ett sådant rykte slår såklart ner som en bomb – nog för att i stort sett samtliga Valencianistas ville se en ny ägare och president och bli av med singaporianen Peter Lim och hans Meriton som år för år monterat ner föreningen och gjort det mesta fel som är möjligt. Men om en sanktionerad ryss med starka kopplingar till världens just nu mest avskydde man Vladimir Putin, är lösningen på problemen, det är kanske mer tveksamt. Låt vara att hans sportsliga gärning i Chelsea varit minst sagt lyckad – så tror och hoppas jag att även andra värden tas med i beräkningen här. Kanske lika bäst att ryktet verkar vara falskt.


Freddy Rincon – den colombianske eleganten som förtrollade fotbollsvärlden och inte minst sitt Colombia, som även hade en period i Real Madrid - gick tragiskt nog bort i veckan. Descanza en paz Freddy.


Det är något med denna bilden. Den säger så mycket Spanien och La Liga på något märkligt vis. Cigarreten mellan fingrarna (det råder väl fortsatt rökförbud på arenorna dessutom?), den stressade smått frustrerande blicken, det klassiska pekandet mot klockan på armen för att uppmärksamma domaren om att lägga på tid, och där bakom den äldre kvinnan som förmodligen känner samma sak men håller sig betydligt mer samlad i det hela.



Vad kommer hända med Marcos Asensio i sommar? Inledningsvis fick han stort förtroende hos Carlos Ancelotti att fullborda trion längst fram i Real Madrid med Vinicius och Benzema, men nu får Asensio allt mindre speltid och framförallt har han inte synts i startelvan sedan februari månad.

Vem hugger Asensio i sommar?


Det var en helg där utmanarna fick bekänna färg. Omgången inleddes med att Sevilla hamnade i tidigt trubbel mot Granada, vände detta och såg ut att gå mot en 2-1 seger men en sen kvittering av Granada satte press på Lopeteguis manskap. Men så först i den 93:e minuten frälste Rafa Mir hemmapubliken på Ramon Sanchez Pizjuan innan Papu Gomez stängde butiken helt i den 99:e minuten med sitt 4-2 mål.

Men det här var ändå inte omgångens match – trots sex mål, svängiga vändningar och sent avgörande. Nej omgångens match hämtar jag från Ciudat de Valencia där ligans formstarkaste lag med 14:e raka utan förlust och 7 raka segrar FC Barcelona – tog sig an kanske ligans formsvagaste lag och ett Levante som slåss för sin överlevnad. Målfyrverkeriet här inleddes med att FC Barcelona fick en straff emot sig för första gången denna säsongen – El Comandante Jose Luis Morales var iskall från straffpunkten och satte 1-0 för hemmalaget. 9 minuter in i den andra halvlek fick Levante straff återigen – denna gången tog Roger Marti hand om bollen, men slog inte straffen bättre än att Ter Stegen kunde knipa den. Istället fick bortalaget kanske en nödvändig väckarklocka – för pang bom 10 minuter senare hade Barcelona vänt på steken med två mål inom loppet av 5 minuter genom Aubameyang och Pedri. Men dramat och straffarna var inte över för den här gången. FC Barcelona hade alltså gått 36 ligaomgångar utan att få en straff emot sig – i den 83:e minuten fick man den här söndagskvällen sin tredje (!) straff emot sig – samma match! Tredje straffen och en tredje straffskytt i form av Melero som var lika kall som Morales och 2-2 var ett faktum och tunga poäng som var på väg att förloras för Barcelona. Men då kastade man ju in Luuk de Jong – och Air De Jong fixade biffen återigen med sitt nickmål i den 92:a minuten. Kanske var det målet även spiken i kistan för Levante – så nära att få med sig åtminstone en poäng vilket varit guld värt såväl i bottenskiktet av tabellen som för moralen inom gruppen. Nu blir det istället en iskall käftsmäll och 7 poäng upp till strecket.


En av Svenskafans allra finest och en högst personlig favorit-skribent. När Nina Månsson sätter sig vid tangentbord och skriver – då vet man att det alltid är läsvärt och högsta kvalitet. En synnerligen underskattad och med alldeles för liten scen för sin skrivkonst.

Nu blir Zaragoza lite mer som alla andra



Hay liga?
Nja det är väl tveksamt – trots FC Barcelonas hysteriska form senaste månaden så är man fortsatt 12 poäng efter Real Madrid i titelracet så det krävs ett närmast episkt ras och härdsmälta hos Los Blancos för att tappa det här. Men kampen där bakom är hyperintressant där Sevilla hankar sig kvar, Barcelona har vaknat till liv och Atletico och Betis i första hand gör upp den åtråvärda fjärdeplatsen. Kan vi få ett litet trendbrott med Betis som bryter sig in i topp fyra denna säsong?
- Niklas Hermansson



30.000 Eintrachtfans i Barcelona och en magisk kväll när Eintracht Frankfurt tar sig vidare till semifinal i Europa League. Med RB Leipzig också vidare blev det här en stor kväll för tysk fotboll.

BVB:s målvakt Gregor Kobel höll nollan när Dortmund slog Stuttgart borta. Kobel fick bäst betyg av samtliga BVB-spelare.
 
Alla målen från 29:e omngågen i Bundesliga!
Lika säkert som påsken infaller, lika säkert är det att HSV varje vår spelar bort sina chanser till en återkomst i Bundesliga. Det är ju faktiskt likadant varje säsong sedan man åkte ner i 2. Liga: på våren skiter sig allting.
Mot mardrömsmotståndaren Holstein Kiel har HSV spelat 8 matcher i 2. Liga och aldrig vunnit. Nu blev det förlust igen. Hamburger Sport-Verein kan börja planera för en ny säsong i 2. Bundesliga.

Waldstadion eller Deutsche Bank Park som Eintrachts hemmaarena heter nuförtiden ska byggas ut.  I höst börjar man arbetet med att skapa 11.000 nya ståplatser.
I och med utbyggnaden av ståplatserna får Eintracht en arena med plats för över 60.000 åskådare. Med det går man storleksmässigt om Volksparkstadion i Hamburg som har 57.000 platser och arenorna i Düsseldorf och Mönchengladbach med vardera drygt 54.000 platser.

Vilket antiklimax… Würzburg mot Kaiserslautern ser ut att inte kunna spelas. Snön vräker ner.
Men jodå, med en halvtimmes försening blåser domaren igång matchen. Snön är glömd och 4.000 Kaiserslauternfans firar segern!

RB Leipzig är vidare till semifinal i Europa League efter seger med 2 – 0 borta mot Atalanta. Leipzig var nära att få en straff emot sig efter att Dani Olmo blockerat ett skott. Efter lång VAR-granskning bestämmer sig domaren för att inte blåsa straff. Christopher Nkunku var som vanligt lysande och gjorde båda Leipzigs mål. Det sista på straff i 87:e minuten efter att Nkunku själv blivit fälld av Atalantas målvakt Juan Musso.

”Hertha spelar som ett nedflyttningslag”
Lothar Matthäus som är expert när Sky sänder Bundesliga ger inte mycket för Herthas spel i derbyt mot Union.
 
1. FC Union Berlin är bäst i Berlin. Kanske ska vi till och med säga överlägset bäst? I derbyt mot Hertha var det verkligen klasskillnad. Tabellen ljuger inte. Union spelar för en plats i Europa medan Hertha får försöka undvika att trilla ner i 2. Liga.

En glad kille i FC Köln-tröja, dessutom ordentligt packad kille i FC Köln-tröja lyckas klättra ner på Allianz Arenas gräs. Landningen, skrålet, flabben. Tröjan. Hur han går ner på knä. Leker fotbollsstjärna. Fyllekämpar. Underbart.

Schalke 04 – ja Schalke 04 leder 2. Liga! Kanske blir allting bra igen i fotbollsreligiösa Gelsenkirchen? För allra första gången den här säsongen är Königsblau tabelletta.
I mars låg Schalke på 6:e plats med 6 poäng upp till kvalplatsen. Eländes elände som efter 4 raka segrar ser  S04 ta täten in på spurtvarvet.

2. Bundesliga ska avgöras och det med 14 direkta toppdueller! Särskilt Schalkes restprogram får det att vattnas i munnen. Darmstadt, Bremen, St. Pauli och till sist Nürnberg hemma i sista omgången.
 
Terodde mot klabbet
Schalkes anfallare är överlägset bäst. Långt bakom Terodde verkar det bli hård strid om andraplatsen…
 
Borta i ett år och sedan gör han mål i comebacken: Marcel Halstenberg är tillbaka.

Bayern München åker ur Champions League redan i kvartsfinalen. Precis som förra året. Då flög man mot Paris St. Germain, i år mot i sammanhanget lilla Villarreal. Det är så klart ett väldigt bittert uttåg för Bayern som var storfavorit inför matcherna mot Villarreal. FC Bayern var åtminstone ett outsidertips att sopa hem hela Champions League.
FC Bayern går alltid långt i Champions League, det är snudd på en naturlag. Bara en enda gång har Bayern inte klarat sig vidare från gruppspelet.
För att slå ut Bayern har det alltid krävts en jätteklubb ivägen: Barcelona, Liverpool, Real, Milan, Chelsea, Inter. Den typen av kolosser. Mot en så ”liten” klubb som Villarreal har Bayern aldrig förr stått på näsan.
Därför får det här betecknas som ett rejält fiasko. Bayern såg sig själva nå hela vägen i Champions League men föll mot ett anonymt Villarreal.

Thomas Müller om förlusten:
”Det är extremt bittert att vi åker på ett baklängesmål trots vår prestation. Vi tryckte på och tryckte på och tryckte på. Ett baklängesmål låg verkligen inte i luften.” Pressröster:
Överallt hyllas Villarreal efter sin seger mot Bayern.
Daily Mirror skriver: ”Villarreal överraskar Europa igen”.
Corriere dello sport: ”Villarreals hjältedåd! Bayern är utslaget! Villarreal skriver historia och är i semifinal i Champions League igen efter 16 år”
El Paìs: ” Villarreals lås var starkare än FC Bayern. Det spanska laget når semifinalen efter att ha blottat misären hos Champions Leagues mest konstanta lag de senaste åren, ett lag som är utmattat av interna kriser…”
Marca: ”Vilken kväll, vilken glädje! Madrid och Villarreal är i semifinal. Villarreal skrivs med gyllene bokstäver” Julian Nagelsmann efter matchen:
”Första matchen var nyckeln, vi var inte bra nog. Idag gör vi en av våra bästa matcher de senaste veckorna. Vi spelade med stor intensitet redan från början. Det är svårt att skapa chanser mot ett lag som backar hem så djupt…”
Bayern malde på och malde på mot ett Villarreal som försvarade sig med allt man hade. Men riktigt farliga målchanser var det ont om. 31 inlägg men sedan hände inte så mycket mer framför mål…
När Bayern drogs mot Villarreal i kvartsfinalen ansågs Villarreal vara något av en drömlottning. Bayerns sportchef Hasan Salihamidzic lät ganska segersäker.
”Vi kommer analysera motståndaren grundligt, men vi känner till alla spelarna. Det kommer inte att bli så svårt att skapa en matchplan mot de här killarna”.


Kontinuitet hos RB Leipzig
Man får lov att tycka vad man vill om RB Leipzig och klubbar utan själ och allt det där. Men att RB Leipzig skulle köpa ihop sitt lag hur man vill är en myt. Mer sant är att man jobbat framgångsrikt och byggt ett allt starkare lag från år till år.
Mot Hoffenheim spelade Marcel Halstenberg, Emil Forsberg, Willi Orban, Peter Gulasci. I klubben sedan 2015. Yussuf Poulsen. I klubben sedan 2013. Lukas Klostermann. I klubben sedan 2014.
Nordi Mukiele. I klubben sedan 2018. Tyler Adams, Dani Olmo. I klubben sedan 2019.

Vi skriver den 6 april 2002. 30:e omgången i Bundesliga Energie Cottbus leder 3 – 2 hemma mot Borussia Mönchengladbach hemma på Stadion der Freundschaft. Vi befinner oss i den 85:e minuten. Vinner Cottbus den här matchen så har man säkrat nytt kontrakt. Men Cottbus målvakt Tomislav Piplica fixar oavgjort med ett av historiens konstigaste självmål… en sann Bundesligaklassiker! NU får ni se den!
På 557 matcher i Bundesliga lyckades Oliver Kahn aldrig göra något mål. Inte heller på straff. I mål här - vår vän Tomislav Piplica!


LÖRDAG 15:30 BUNDESLIGA
FC AUGSBURG - HERTHA BSC

Lyckas Hertha kravla sig tillbaka över nedflyttningsstrecket? FC Augsburg är ju något av Herthas önskemotståndare.
Om Augsburg tar tre poäng är man klar för ytterligare en Bundesligasäsong.

LÖRDAG 18:30 BUNDESLIGA
BOR. MÖNCHENGLADBACH - 1. FC KÖLN

Utsålt Rheinderby med lite oväntade förtecken. Köln jagar en Europaplats, Gladbach återfinns i tabellens ingenmansland.
Senast Borussia Park var utsålt (drygt 54.000) var mot FC Bayern den 7 december 2019.

SÖNDAG 13:30 2. BUNDESLIGA
WERDER BREMEN - 1. FC NÜRNBERG
SV DARMSTADT 98 - FC SCHALKE 04

Doppelpack i toppmatch. Läckert!
Tabelltvåan Werder mot tabellfemman Nürnberg och tabellfyran Darmstadt mot Spitzenreiter Schalke.

SÖNDAG 14:00 3. LIGA
1. FC KAISERSLAUTERN - SAARBRÜCKEN

Der Betze bebt! 47.000 på Fritz-Walter-Stadion ser 1. FCK ta ett nytt kliv mot 2. Liga? Det hoppas jag åtminstone jag!

SÖNDAG 15:30 BUNDESLIGA
ARMINIA BIELEFELD - FC BAYERN MÜNCHEN

Motivation slår klass? Ja, kanske. Arminia spelar för nytt kontrakt. Bayernspelarna borde släpa på en rejäl mental baksmälla efter misslyckandet mot Villarreal.

SÖNDAG 19:30
BAYER LEVERKUSEN - RB LEIPZIG

Två Champions League-kandidater. Det känns som att man måste spela väldigt bra fotboll för att rå på RB Leipzig just nu.


Bayern Münchens fiasko i Champions League är ett faktum - Åkte ut mot Villarreal efter galen dramatik


*** Inför SC Freiburg – VfL Bochum
Freiburg har bara förlorat 1 av sina senaste 8 Bundesligamatcher och har redan 48 poäng. Förra säsongen stannade SCF på 45 poäng.

*** Inför 1. FSV Mainz 05 – VfB Stuttgart
Mainz är starka på hemmaplan. Die 05er har vunnit 6 av sina senaste 7 hemmamatcher.

*** Inför FC Augsburg – Hertha BSC
Mot inget annat Bundesligalag har Hertha ett så starkt facit som mot Augsburg. På 19 matcher mot FCA har Hertha bara förlorat 3 gånger. I de 4 senaste Bundesligamatcherna mot Augsburg har Hertha tagit 10 poäng.

*** Helgens omgångar i Bundesliga, 2. Liga. 3. Liga och Regionalliga börjar först på lördag (påskafton). I Tyskland har man aldrig spelat fotboll på långfredagen.


- Karl Fagrenius



Dålig stämning i Lille
Efter att förra veckan ha skällt ut sin tränare Gourvennec för att sedan bli avstängd/få sparken från Lille drog historien om Hatem Ben Arfa vidare i media och på sociala medier.

Gourvennec berättade att han på sina 34 år inom fotbollen ”aldrig varit med om något liknande”.

Hade Ben Arfa åkt hem och lugnat ner sig? Nej då! Svaret kom direkt på hans Instagram-konto:
Du snackar om att vara skev. Det är du och din president som är det. Ditt problem är din inkompetens.
Att pressen (L’Equipe) målade upp helgen som ”make or break” för Neymar kändes som… nyhetstorka. Det var ändå PSG mot nykomlingen Clermont. Men ändå, nu har det äntligen lossnat för alla i Paris stjärntrio.

Detta när vi är i april och PSG inte har något att spela för. Hattrick för Mbappé, hattrick för Neymar och tre assist från Messi i 6-1-segern.

MNM - bäst när det inte gäller.
PSG – Marseille, i helgen ser vi Le Classique. Tidigare PSG-spelaren och Paris-supportern Jérôme Rothen är orolig inför en fajt mot ett starkt och motiverat OM.

”Neymar, Messi, Paredes, Herrera, Danilo, Hakimi… Tror ni att de har rivaliteten förankrad i sina skallar? Ingen pratar om det med dem. De bryr sig inte.”
Rennes fortsätter att pressa Marseille i kampen om andraplatsen. I helgen var Benjamin Bourigeuad på spelhumör och nätade två gånger mot  Reims. Fyra segrar och ett kryss på de fem senaste ligamatcherna. Bruno Genesios lag är formstarkast i Ligue 1.

Med sitt 3-0-mål blev även Martin Terrier nästa bäste målskytt under 2022 i de fem största ligorna. Bara Lewandowki har gjort fler i år.
Han värvades med buller och bång, men Jens Cajuste har haft skadeproblem under sin tid i Frankrike. Nu är han tillbaka. I helgen blev det ett inhopp på en dryg halvtimme.

Reims tror fortfarande på sin svensk. Ett bevis på det är att Cajuste fick slå straffen till reduceringen (2-3) när man föll mot Rennes.
Skadedrabbade och fullständigt oberäkneliga Lyon slarvade bort det fina bortakrysset och slogs ut (0-3) hemma mot West Ham. Det var inte mycket att säga om det.

I Grekland stod däremot ett hypereffektivt Marseille emot PAOK:s spridda anstormningar och en fientlig publik. 1-0 under torsdagen innaber 3-1 totalt och seminfinal i Conference League.
Gastkramande bottenstrid
Vi har en riktig nagelbitare till nedflyttningsstrid. Just nu med fyra lag i botten. Minst två lag får vi säga hej då till – ett får kvala – ett klarar sig av Metz, Bordeaux, Saint-Etienne och Clermont.

Mitt Bordeaux gjorde mål för första gången på nästan 500 spelade minuter, vann med mer än ett mål för första gången den här säsongen och man lämnade jumboplatsen till motståndaren Metz i helgen. Det var inte bara jag och Hwang på arenan som fick en tår i ögonvrån vid 3-1. Glad efter 90 minuter fotboll i Bordeaux var en nyhet det här året för oss Girondins-supportrar.

Hoppet och lidandet lever vidare.
PSG – Marseille, 21:00 söndag 17 april, Sportexpressen
Har ni tid, kolla även in stekheta derbyt Lille-Lens.
Vi tittar ändå mot huvudstaden. Paris sovande stjärnor Messi och Neymar har börjat växla upp så här i elfte timmen. Mbappé är inte längre ensam. Men ”Le Classique” kan ibland leva sitt eget liv – särskilt den här gången när Sampaolis Marseille är i fin form och parkerar som tvåa i tabellen bakom PSG. Det kommer att smälla. Är hemmalaget redo för det?


Bordeaux tog det sista halmstrået


- Glöm målsnåla Ligue 1. I helgens omgång gjordes 38 mål. Flest sedan säsongen 2007/08.
- Nice mittbacksveteran Dante har det tungt. De tre senaste frisparkarna han dragit på sig har alla resulterat i ett rött kort.
- Toulouse är snart tillbaka i Ligue 1. Efter 32 omgångar i Ligue 2 har laget gjort hela 75 mål.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2022-04-15 10:30:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)