Lagbanner
VV: Hälsa och ekonomi i coronans tid

VV: Hälsa och ekonomi i coronans tid

SC Bastia, solidaritet, SwissRamble, being Messi, Svennis väntan.



Eminenta SwissRamble har räknat lite på hur mycket klubbarna i Premier League skulle förlora på om säsongen ställs in. Det är inga småpengar det handlar om:



Han fortsätter med detta mörka citat: 
"The reality is that football did not look like a particularly healthy business even before coronavirus arrived, as the current Premier League clubs posted a combined £330m loss with 12 of them losing money, including two reporting deficits over £100m, namely #EFC and #CFC."


Men under dessa divisioner, i The Championship, League One och League Two finns det också mängder av lycksökande lag som lever över sin budget. Rochdales vd kommenterade situationen såhär:

"There are people in football that for years have too easily said yes to everything. No other industry pays its employees more than what they bring in."

Spelarna i League One och League Two har i alla fall gått med på att sänka lönen med 25 procent under april och maj och EFL håller möten för att få till en mer långsiktigt hållbar ekonomi inom den engelska fotbollen. Läs mer i denna intressanta artikel med ganska raljerande citat från flera klubbägare och vd:ar.

Drygt 17 år sedan denna magnifika räddning av David Seaman.


Wolverhamptons twitterkonto påminde om detta magiska mål:

Liverpool tog beslutet att använda sig av regeringens räddningspaket. Klubben mötte massivt motstånd och ändrade sedan sig. Tottenham har nu gjort exakt samma sak, även om de inte direkt bad om ursäkt som Liverpool gjorde.


Någon påminde på Twitter om hur Jamie Vardy brukade se ut back in the days. Vi har sett snyggare frisyrer, va?



Ett år sedan den dramatiska kvartsfinalen i Champions League mellan Manchster City och Tottenham. Toby Alderweireld intervjuas om vad som egentligen sades under och efter matchen.

Leeds meddelar att klubblegenden Norman "Bites Yer Legs" Hunter är i kritisk kondition på grund av coronaviruset.


Något att göra i dessa coronatider. Se på denna fina dokumentär om Sir Bobby Robson.




Sheffield United-redaktionen blir lite nostalgiska

- Henrik Örtenvik




Det känns som om små små steg tas till att få tillstånd en avsluting på ligasäsongen i sommar.
Regeringen har i alla fall gjort klart med att t.o.m 3 maj är det fortafarande karantän.
Fotbollsförbundet har me det börjat skissa upp olika alternativ och ett är kanske att starta redan i mitten på maj.

Scenarion om att Serie A ska vara försökskanin och starta för att sen låta Serie B och C följa efter lite senare.
Helt klart är i alla fall att det inte kommer vara någon publik med i början (om ens under hela avslutningen..) och att alla medicinska regler är satta.


OM ligan nu skulle starta så skulle det bli ett ganska komprimerat program - spel två gånger i veckan.
Sassuolos tränare De Zerbi tyckte att det var kanske läge att ändra regeln för avbytare - ta in fem i stället för tre - för resten av säsongen.
Förbundet verkade inte helt mjugga till förslaget och det lär komma upp till förhandling.
Spekulationer kommer ju direkt fram vilka som kommer gynnas mest av det. Juventus starka bredd eller Lazio mer drillade tunna.

Nu är det inte något nytt alls det här med att ändra antalet avbytare. FIGC lade fram ett förslag i vintras om att få börja med fyra om en eller ett par säsonger.


Så här ser det ut när man ser hur avbytarna påverkat när de kommit in och hur många minuter lagen använder avbytare.



Klart statistiken blir missvisande då de egentligen lyfter upp lagen som satsar på att göra mål - inte försvara en ledning.


Det var väl kanske veckans snyggaste. Dries Mertens med fin hockeyassist. #Napoli


Colombianen Faustio Asprilla - den förra Parmaspelaren - är inte jätteimponerad av lagets kelgris Dejan Kulusevski.
"Visst, han är bra men är han värd €44miljoner så skulle jag vara värd €300miljoner" klämde han i med i en intervju med La Gazzetta dello Sport i veckan.
Den nu femtioårige f.d. anfallaren kläckte också ur sig att hans landsman Duvan Zapata borde byta klubb.
"Om han vill vinna något stort så måste han byta klubb. Även om Atalanta är bra är det ingen klubb som slutar högre än trea-fyra..."


14 April var det alltså exakt tjugo år sedan Lazio tog sin senaste ligatitel - med Sven-Göran Eriksson vid rodret.


Fotbollskanalen Erik Hadzic var framme och gjorde en intervju med "Svennis" om händelsen i veckan där han berättar om hur han upplevde dramat där Lazio fick vänta 45 minuter på att Perugia-Juventus skulle spela klart.


Är ju på modet att plocka ihop spelare och köra videomöte och köra ut det på nätet för fotbollstörstiga nördar.
Konceptet börjar redan bli tröttsamt med spelare som bara ska sitta och småtjata om ingenting.
Nu vet jag inte hur den här gick (inga klipp att uppvisa) men samlingen är tusen inte kattskit...
Zlatan Ibrahimovic i Hammarby är en ständig följetong i La Gazzetta dello Sport.
Nu tog det upp en sekvens där Zlatan tydligen hade matat massa skott från hörnflaggan mot den stackars tafatte målvakten i Hammarby.
Självklart drogs Sveriges karantänregler upp (igen!) med lika mycket hänförelse som obegriplighet.
Tydligen får han också instruktioner av Stefano Pioli vad han ska fokusera sin träning på.


Jag undrar hur mycket det egentligen stör för Hammarby...

"24 stycken Audi-nycklar"
Nog får man sätta honom där - Stefan Schwarz.
Läs @ErikNiva intervju om hans tid i Fiorentina...


Då har den första permiteringen inom ligafotbollen pga Coronaviruset gjorts.
Det är Serie B-klubben Ascolis Roberto Stellone som blir tvungen att gå pga kostnaderna av att inte spela och att han vägrat gå med på en lönesänkning.
Han blev bara tränare i fem matcher för laget innan nu klubbens primavera-tränare Abascal tar över.
Han blev ju också "ledig" då fotbollsförbundet stoppade Primavera säsongen helt häromdagen.
 
?
"Självklart, jag vill se mig själv på Roma-bänken" 
Kan De Rossis dröm bli verklighet? 

- Johan Stistrup



Det snackas om att man vill att ligan ska avslutas som den står just just nu. Det skulle innebära att Sevilla fick en CL plats medan Atlético Madrid inte fick det. Dessutom ett gäng placeringar som egentligen inte är klara.

Ingen vet längre.


Puyol. Han räddade många klara målchanser ändå.
De 20 bästa målen i La Liga enligt fotbollskanalen. Och ja, det är sjukt snygga mål.
Kolla Messikopian!
Andres Palop, den gamla legendariska målvakten som storspelade i Sevilla och sedan Valencia har legat inne med coronasmitta. Efter 12 dagar så blev han dock utskriven. Tack för det.


Är detta den bästa hymnen?
Messi being Messi.
Vad ska man göra i coronatider? Även som gammal avdankad spelare... - Jens Kassnert




Vi tycker ju alla om att tala om den solidaritet som tycks dyka upp lite här och var. Oavsett om den raktav beror på att det finns ett kommersiellt värde i det eller ej, det kanske inte ens spelar roll, så finns det inom fotbollen en bortglömd del som i Tyskland består av ungefär 60% av de anst'llda när det vankas match- funktionärerna. Hur än covid-19 slår mot spelare och klubbar kan en anta att de flesta inom dessa sfärer på den högsta nivån har det relativt väl ställt ändå. Men de som jobbar på timkontrakt för DFL, de som får betalt för match. Dessa är den bortglömda marginalen sokm inte ens är en marginal. Det alltjämt briljanta Deutsche Welle, med den eminente Felix Tamsut i spetsen, undersökte detta relativt grundligt i följande artikel som blev ganska populär i Tyskland.


Det har länge sett ut som om Bayern München varit påväg något utför. Men denna säsong har någonting hänt, i grevens tid, och Hansi Flcik fick ordning på skeppet. Nu har han signat Miro Klose som andretränare inför nästa säsong (när den nu blir av) och detta kan  bli början på någonting långsiktigt vackert.


Detta börjar lite likna en avgjord slutspurt. Fast sämre och tråkigare. 


Dynamo Dresden skickade under veckan diverse varor ner till sin vänklubb i Bosnien - FK Sarajevo och deras ultrasgrupp Horde Zla. Varorna som skickades har hjälpt 14 lokala familjer i kris. Ännu en påminnelse vad människor i grupp kan åstadkomma om det finns någonting gott att sträva mot. 
Schalke har börjat med febertester varje morgon. En spelare som visar minsta symptom ska hålla sig i karantän. Är detta vad klubbarna och spelarna behöver betala för en krystad seriestart? Känns påskyndat och olustigt. 


Tysk public service om varför corona kan tvinga vissa klubbar ner på knäna 



Det är alltid ett nöje att se Neven Subotic namn bland rubrikerna. En ypperligt vis man som ofta talar väl och avvägt om det han kan, det han inte kan är han tyst om. Detta är en fin intervju, återigen av DW. 


Del II - Spelarna som lyckats efter de lämnat HSV

- Axel Falk



Att 45 supportgrupper i Frankrike går samman i ett gemensamt utspel är unikt. För om många av dem har stark ställning kring sina klubbar har sammanhållningen när det funnits gemensamma intressen varit direkt dålig – tidigare.

Under parollen ”Fotboll är inget tv-program” motsätter sig ultrasgrupperna en omstart av ligorna utan publik. Man har blivit både påhejade och utskrattade i media. Det här är en kamp man med största sannolikhet förlorar.

Det spelar antagligen mindre roll i längden. Efter en månad där ultras förknippats mer med barnpassning och hjälp till vården än bråk med polisen visar man också att det går att enas när det behövs.

Kanske ser vi en ny vår (eller höst) för en de senaste åren hårt pressad fransk supporterkultur.
Det gäller förstås hela fotbollsvärlden, även om dåvarande franske Uefa-presidenten Platini och dåvarande franske presidenten Sarkozy var två hårda påtryckare för VM i Qatar.

Och lite skäms jag över att jag blir uppjagad igen efter alla dessa år, men… hur i helvete kan Sepp Blatter sitta i en Bild-intervju och förespråka att Qatar nog borde fråntas VM 2022 och sedan föreslå USA som lämplig spelplats. Utan att skämmas.

Blatter var ju ytterst ansvarig för att Qatar fick VM och han sitter just nu djupt insyltad i en rättsprocess i USA som till en del går ut på att utreda hur mutor och korruption gjorde att USA inte fick slutspelet 2022.

Mest upprörd är han dock över att han inte får komma in i Fifas högkvarter för att hämta sina värdefulla klockor.
Det visar på en total brist på respekt”, menar herr Blatter.


PSG:s (snart Arsenals?) vänsterback Layvin Kurzawa saknar fotboll, eller har tappat det helt.
 

i miss you ????

Ett inlägg delat av Layvin Kurzawa 20 (@kurzawa_20)



Slut på amatörfotbollen
Under torsdagseftermiddagen fick vi kanske en försmak av vad som väntar elitfotbollen. Franska fotbollsförbundet avslutade all amatörfotboll för den här säsongen. Trots att det var en bit kvar ska den räknas som färdigspelad.

Det innebär upp- och nedflyttning för klubbarna, efter den poängställning som gällde före Coronakrisen. Protester är redan inskickade och ännu återstår vissa beslut, men pressmeddelandet är skickat och runt om i landet firades det på många ställen.

Vi skänker en extra tanke till SC Bastia som gick i konkurs och började om i femte divisionen för tre år sedan. Torsdagens beslut innebär att man nu redan är tillbaka i National 1 (division 3). Klättringen lär fortsätta?
Jag har länge haft lite svårt för Rennes. Det förvånar många fransmän jag pratar med. Det är inte en klubb man retar sig på, om man inte håller på Nantes. Men Stade Rennais gillade länge att utmåla sig som en småstadsklubb som kämpade på mot jättarna med en bra akademi. Samtidigt hade klubben en av Europas rikaste familjer i ryggen. Familjen Pinault har dock alltid fegat ur när chanserna, och de har varit många, att ta nästa steg har dykt upp.

En fin start, sälj talangerna i januari, dra in pengarna och fall som en sten i tabellen under våren – det har varit Rennes melodi.

Till nu? En yngre generation Pinault styr och klubben har Frankrikes bästa riktigt lovande unga tränare i Julien Stéphan. Man behöll talangerna i vintras – inte ens blivande omslagspojken Camavinga såldes för att fylla kassan – och nu håller man på att plocka över den i Lyon så lyckade Florian Maurice för att dra på sig sportchefs-kavajen.

”Dimension Championas League” basunerar regionaltidningen Ouest-France ut. Kanske får de som alltid säger ”nästa år” rätt den här gången när Stade Rennais dyker upp i diskussionen?


”För mig får han gärna lämna” – så är läget i Lyon



- John Cederblad

SvenskaFans.com2020-04-17 10:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)