Lagbanner
Veckans viktigaste: Utvisslade stjärnor och protester

Veckans viktigaste: Utvisslade stjärnor och protester

Att strunta i VAR, Clauss tårar, Wirtz skada, Camp Nous namn, Southgates trupp.



Det går inte att komma ifrån ett Chelseafokus även denna vecka. Nu ryktas megasuperrrika Saudi Media Group ta över klubben. Mer om det längre ner.

Men veckans märkligaste utspel kom från Londonklubben då den ville att matchen att mot Middlesbrough skulle spelas inför tomma läktare och menade att det har att göra med sportslig integritet, då Chelseafansen inte får åka till matchen. Middlesbroughs vd gick omedelbart i taket.

"I can’t believe it. Sporting integrity and Chelsea do not belong in the same sentence. For 19 years corrupt money has fuelled Chelsea’s success. This is pathetic by Chelsea."

Tillslut tog Chelsea tillbaka sin begäran. För man kan ju undra hur de hade tänkt. Vill de spela resterande matcher även på Stamford Bridge även helt utan publik? För rättvisans skull?

Oj, oj, oj vilket blytungt mål av Everton. En man mindre och otroligt kass form och stor rädsla för nedflyttning bland fansen. Så kommer då det förlösande målet i minut 99 av Alex Iwobi. Som kanske räddar hela säsongen?

Gareth Southgate har tagit ut sin trupp till kommande två landskamper. Och det känns som en otroligt spännande trupp ändå. Synd bara att England inte har någon riktigt bra målvakt. Chelseatalangen Conor Gallagher gör en kanonsäsong i Crystal Palace och kommenterar hans och lagkamraten Marc Guehis uttagning nedan. Otroligt klipp från en manager vars lag spelat tio färre matcher än Liverpool (som de förlorade mot i onsdags) och som dessutom inte har haft något spel ute i Europa på hela säsongen. De har dessutom lånat ut flera spelare för att sedan några dagar senare hävda spelarbrist inför North London Derby.

Sedan Roman Abramovich tog över klubben har Chelsea gått med 900 miljoner pund i förlust. Eller drygt 12 miljoner i veckan.



Det blev 14 minuters stopptid efter att denne unge man klivit in på Goodison Park, kedjat fast sig vid stolpen och med en t-shirt på sig som tydligt markerar mot användandet av olja. Gästerna för dagen var Newcastle, vars rikedomar numera baseras på olja.


Lördag 18.15: FA-cupen: Middlesbrough - Chelsea
Kan Middlesbrough störa Chelsea?


- Enligt Optajoe är detta första gången sedan början av säsongen 2017/18 som Tottenham inte nämns i Veckans Viktigaste... eller, nevermind.
- Inte sedan Dimitri Payet säsongen 2015/16 har en spelare gjort mer än 10+10 i West Ham. Nu är Michael Antonio där med sina, hittils, 10+10 säsongen 2021/22.

- Henrik Örtenvik
 




"Juve landade på näsan"


Ja, eller snarare "Platt fall för Juventus" på ett mer svenskt uttryck.
Efter att hemmafansen bara suttit och väntat på första målet i 70 minuter kom såklart kalldushen. 
0-3 var såklart en brutta figura för Allegri, för Juventus och för den italienska fotbollen.
Inget lag med i kvartsfinalerna för andra året i rad och för tredjer året i rad ryker Juve i åttondelen - trots kanske de lättaste motståndarna - OL, Porto och Villarreal. 
Italiensk fotboll krisar
Arrigo Sachhi fick frågan om de italienska lagen inte håller internationellt?
"Verkar inte bättre enligt resultaten men man måste fråga sig varför?
Nu talar jag generellt och jag tänker på all italiensk fotboll: Är det normalt att det  finns 70 procent utländska spelare och 30 procent italienare? Italien har inte haft en Champions League-titel sen 2010"

Möjligt att det kanske är ett skäl men laget med Inter som vann 2010 bestod väl i stort sett bara av två italienare - Marco Materazzi och reservmålvakten Fransesco Toldo.


Eurogoal goes Serie B och Cremonese!
...också Serie B mellan Reggina och Perugia...




...och som avslutning på matchen:
Zlatan Ibrahimovic småskadad? Inget fel på de stegen i alla fall... 




Torino i ledning med 1-0 och Ranocchia hittade Belotti - och han fot.
Marco Guida uppfattade inte det så i alla fall och struntade i VAR. Jodå, Inter hinner kvittera på övertid...


Att utnyttja sitt namn för att nå framgång faller ut på olika sätt:
Cassano!
Roma-Lazio
Derby della Capitale
Söndag 18.00



Hur kan VAR blivit sämre med åren - Podcast Rossoneri

- Johan Stistrup



Europavecka ger ofta saker att snacka om. Men inget samtalsämne slår Villarreals insats när de körde över Juventus och tog sig vidare till kvartsfinalerna.
Denna räddning av De Gea!
Ingenting stoppar Benzema. Nu är han den äldsta hattrick målgöraren i Champions League.
Atlético Madrid slog ut Manchester United och tog sig vidare till kvartsfinalen i Champions League. Bra bortastöd på Old Trafford.
Vad tycker ni om det här? Ska Jordi Alba reagera eller inte? Är det verkligen varning?
Diego Simeone springer ut från Old Trafford och massor med saker slängs mot honom på väg ut från Unitedfansen. Nu riskerar flera fans att bli avstängda.
Inför West Ham - Sevilla. Kul med lag som gör bra content på sociala medier. Synd att Sevilla förlorade bara. (Syntolkning för er som är födda 1990 eller senare – en anspegling på The Clash låt London Calling. ;) )


Vad händer här egentligen? Fint och stökigt på samma gång.
Hela världen är engagerade i kriget i Ukraina. Det har inte undgått fotbollen. Bra gjort av Real Madrid – en miljard kronor typ!
Namnbytet på arenan är klart. 
Som jag skrev för ett par veckor sedan kommer Camp Nou att byta namn till Spotify Camp Nou. Nu har namnbytet gått igenom. Money talks.

Den här bilden har något. Det har den ju.

El Clásico. Real Madrid tar emot Barcelona på söndag klockan 21:00. Barcelona kommer till matchen med 11 raka utan förlust och Real Madrid är i bra slag. Högintressant match för utgången av säsongens tabell.


Spanien höll på att få ännu ett fall där en spelare går bort i hjärtproblem. Som tur var gick det “bra” denna gång.

- Jens Kassnert



Veckans stora snackis är naturligtvis det faktum att Felix Magath är tillbaka på tränarbänken i Bundesliga. Den beryktade demontränaren har nämligen fått i uppdrag att försöka rädda krisande Hertha Berlin undan en ödesdiger nedflyttning. Huvudstadsklubbens ledning hymlar inte om varför valet föll på 68-åringen – som egentligen pensionerat sig från tränaryrket – då man anser att det saknas disciplin och kampvilja hos spelarna. Något som man hoppas det kommer bli ändring på under de kommande veckorna.


I och med Borussia Mönchengladbachs seger mot Hertha Berlin kan Adolf Hütter pusta ut en aning. Österrikarens jobb har av förklarliga skäl länge hängt löst och tillställningen mot Hertha sades vara hans sista chans att rädda kvar sitt ämbete. Dock var han tvungen att följa matchen hemma från tv-soffan eftersom han åkt på en sväng av coronaviruset, men vi får anta att det var glada scener som utspelade sig hemma hos familjen Hütter efter att slutsignalen ljudit.  


Med tre minuter kvar av ordinarie tid slog mittbacken Nico Schlotterbeck till med den här kanonen och såg till att hans Freiburg knep samtliga poäng i mötet med Wolfsburg.
Matcherna som Florian Wirtz kommer missa framöver väntas bli många. Bayer Leverkusens supertalang slet nämligen av korsbandet under den gångna helgen och det kommer dröja innan vi får se honom tillbaka på fotbollsplanen igen. Risken finns att han inte komma kunna delta i årets VM – vilket vore ett oerhört tungt bakslag för ”Die Mannschaft”...


Äntligen börjar Tyskland sakteligen öppna upp samhället igen och lätta på de löjligt strikta pandemirestriktionerna. Detta innebär bland annat att publikbegränsningarna på arenorna snart kommer vara ett minne blott, och redan nu till helgen kommer det på vissa håll tillåtas fulla läktare igen. Så förutsatt att inget överraskande sker under den närmaste framtiden väntas det åter råda elektrisk stämning på tribunerna under resten av vårsäsongen. Som vi längtat!


”Han och Guardiola kommer dra nytta av varandra”
Om vi ska tro de senaste ryktena som cirkulerar har Erling Håland beslutat sig för att gå till Manchester City i sommar, och nobbar därmed Real Madrid som tidigare var favoriter att lägga vantarna på norrmannen.

Matthias Sammer, som agerar rådgivare åt Dortmund, antyder i en intervju om att flytten till City kommer bli av då han bland annat pratar om vilken relation Håland väntas få till Guardiola. Därefter har spekulationerna växt sig större och nu påstås det vara klart att anfallaren kommer få en årslön på 30 miljoner euro på de brittiska öarna.

Nog för att Manchester City säkerligen är med i leken och gärna ser Håland ansluta i sommar, men känslan är att det sista ordet ännu inte är sagt.


Darmstadts tränare Torsten Lieberknecht har tidigare visat sig vara en människa med ett hjärta av guld. Det har han nu återigen bevisat då det kommit fram att 48-åringen valt att låta en ukrainsk kvinna och hennes son bo hemma hos honom och hans familj.


Kontraktsituationen i Bayern München fortsätter vara ett hett samtalsämne. Avtalen för Manuel Neuer, Thomas Müller, Serge Gnabry och Robert Lewandowski löper alla ut nästa år och klubben ska enligt uppgifter inte ens ha inlett förhandlingar med den sistnämnde – som nu sägs fundera på att tacka för sig redan i sommar.

Vad som är sant och inte är givetvis svårt att veta, men det verkar som att saker och ting inte längre fungerar lika smärtfritt som det tidigare gjort hos rekordmästarna.


VfB Stuttgart – Augsburg, 15:30 lördag, Viaplay
Båda klubbarna slåss för fortsatt spel i Bundesliga och det är således tre extremt värdefulla poäng som ligger i potten när Stuttgart och Augsburg drabbar samman.


150 matcher med jordnära och principfasta tränarduon


Dortmund är med sina fyra nollor den klubb i Bundesliga som hållit tätt flest gånger under 2022.
– Freiburgs Vincenzo Grifo är den spelaren som gjort flest frisparksmål (15) under det senaste decenniet.
Thomas Tuchel är nu den tränaren i världen som vunnit flest Champions League-matcher (32) under sina 50 första framträdanden i turneringen.

- Filip Wollin



Det råder ingen tvivel om vilka som fått skulden för kollapsen i Champions League. Alla utom Mbappé möttes av burop när PSG:s startelva mot Bordeaux ropades upp.

Värst var ropen mot Neymar och Messi. Inför, men främst under matchen. Båda möttes av intensiva protester varenda (!) någon av dem rörde bollen. Neymar blev till och med utvisslad istället för hyllad när han gjorde mål.

Det kommer att ta lång tid att läka såren i det Paris som i praktiken inte har någonting alls att spela för resten av säsongen.
Det blev en hel del ”släkten är värst” när Rennes manglade Lyon – i Lyon – helgen.

Lyon-sonen och förre OL-tränaren Bruno Génésio har en minst sagt komplicerad relation till sin tidigare klubb. Lite revansch kände han allt när det stod 4-0 efter bara 49 minuter (slutresultat 4-2 till Rennes).

Martin Terrier, även han tidigare i Lyon, fick drömträff för gästernas sista mål
(Lyon fick revansch när man tog sig till kvartsfinal i Europa League efter att ha slagit ut Porto i torsdags.)
Returmatchen mot Chelsea följde manus från start till mål. Lille öppnade målskyttet, gästerna kvitterade precis när det behövdes och så slog man in en till när LOSC skulle trycka på i andra halvlek. Inte så mycket att säga om det, förutom att franska mästarna nu måste ta med sig energi in i den hittills så misslyckade ligasäsongen.

Sverige hade i veckan två svenskar från start i CL-spelet. Anthony Elanga (Manchester United) blev uttagen i Janne Anderssons landslagstrupp. Gabriel Gudmundsson saknades. Finns det verkligen inte plats för en spelare som ofta, så även mot Chelsea, spelar både back och ytter på vänsterkanten?
”Folk har tröttnat. Jag uppmuntrar fansen att inte lugna sig. Jag finns här för att hjälpa dem. Det handlar inte om våld, det handlar om banderoller och burop.”

Många har varit upprörda över att Parc des Princes buade ut alla utom Mbappé efter fiaskot i Champions League. Att Messi och Neymar fick hårdast behandling av PSG-publiken har varit svårt att smälta.

Men inte för förre PSG-spelaren Jérôme Rothen, nu skjutjärnsjournalist/expert hos RMC Sport.


Se där! Nu har Sampaoli äntligen börjat starta med Milik på topp igen och det fungerar, förstås. Inför kommande helgs kraftmätning mot Nice avfärdade OM enkelt Brest på bortaplan, 1-4.

Roligast för bortafansen var kanske att man klarade det utan skadade Payet och att ersättaren Amine Harit antagligen var bäst på plan.
Frankrike har två träningsmatcher framför sig och Didier Deschamps bjöd på två nykomlingar som vi har väntat på – i alla fall jag. Christopher Nkunku (Leipzig) är värd chansen.

Men 29-årige Jonathan Clauss (Lens) är förstås den vi väntat längst på när Didier Deschamps ska få ordning på den krånglande högerbacksplatsen. Om du tror att fotbollsvärlden bara består av egoistiska snorunger som tänker på pengar kan det här klippet från Lens träningsanläggning vara nyttigt. Klubben samlas för att se trupputtagningen. I mitten sitter Jonathan...  

Marseille - Nice, 20:45 söndag 20 mars, Sportexpressen
Sydkustderby och tvåan mot trean. OM mot "Le Gym" har alla förutsättningar att bli en riktigt spektakulär, och viktig, tillställning i kampen om andraplatsen bakom PSG. Slå på sändningen!


Visselblåsaren Romain Molina med nya avslöjanden


- En tiondeplats efter 28 omgångar är Lyons sämsta placering sedan 1997.
- Marseille-målvakten Pau Lopez är första OM-keeper att stå för en assist i ligan sedan Opta startade mäta 2006.
- Bordeaux har släppt in 68 mål på 28 ligamatcher.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2022-03-18 10:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)