Lagbanner
Veckans viktigaste: Dubbla hattrick och Italien darrar

Veckans viktigaste: Dubbla hattrick och Italien darrar

Poya Asbaghi, fullsatt Berlinderby, Kingsley Coman, Salernitana, Alvaro Morata.


Kul med ännu mer Sverige i The Championship. Poya Asbaghi tar över Barnsley som nu alltså både har en vd och en tränare som är svensk.

Harry Kane gjorde två hattrick på fyra dagar när England avslutade sitt VM-kval. Hittar han tillbaka till målskyttet även i Tottenham?


Spider Man är Spurs! Det går fort i hockey, brukar man ju säga. Men också i fotboll. Dean Smith var inte utan jobb i särskilt många dagar. Och han blir förste manager att möta samma lag två matcher i rad. Han sista match för Villa var mot Southampton, hans första i Norwich blir just Southampton.


Lördag 18.30: Liverpool - Arsenal
Toppmatch väntar på lördagskvällen


Vad sysslar Uefa med?


- Alexandar Mitrovic, som sköt Serbien till VM, har gjort 20 mål på 17 ligamatcher för Fulham. Det är åtta fler än vad Barnsley gjort på hela säsongen.
- England vann med 10-0 mot San Marino. Detta är första gången sedan 1964, då mot USA, som de vinner med så många mål.

- Henrik Örtenvik



Visst, Gli Azzurri ska vinna mot Nordirland i Belfast elva gånger av tio men visst var det egentligen Jorginhos straffmiss i slutminuten mot Schweiz som var själva nyckeln till minifiaskot.
För egentligen kan man kanske inte säga att det är ett fiasko om man går igenom ett kval obesegrade men ändå bara lyckas gå till Playoff.
Nu är det nervöst värre i Italien i allmänhet och på RAI i synnerhet.
Ingen räknade med den här "plumpen" när EM spelades hem och kanalen har betalat runt €180 miljoner för rättigheterna och de befarar att det kan slå hårt om inte Italien tar sig till Qatar.
Missade reklamintäkter på 25% plus uteblivna tittare. 
Flaggskeppet för RAI kanske kommer dumpas till Sky eller Amazon i stället så folk måste se VM via betalkanal i Italien, vilket aldrig hänt tidigare.


Jorginho. Italien-Schweiz. 89:50



Så här lite under radarn så gick tidsfristen ut för Salernitana i måndags.
Som ni kanske vet så har en förvaltar hand om klubben då den tidigare ägaren, Claudio Lotito, inte får vara involverade i mer än en klubb i samma division.
Såklart hade det inte kommit ett bud till Lotito och hans släkt som var acceptabelt utan det italienska fotbollsförbundet förlängde chansen att inte slänga ut klubben till den 5 december.
Räck upp en hand den som tror att Lotito kommer få den såld till rätt pris och att FIGC skulle stoppa Salernitana för vidare spel säsongen ut.


Inte mycket att dra fram här, förutom Beppe Fellas mål för Palermo mot Potenza i Serie C.
Inte för målet i sig utan för hur han firade det.
Han rusade ut och hämtade en t.shirt han riktade till sin flickvän och frågade om hon ville gifta sig med honom.




"Ett perfekt lag ska bestå av en målvakt som tar allt, en lönnmördare i försvaret, ett geni på mittfältet, en idiot i anfallet och sju springande åsnor"
— Nereo Rocco

Den italienska herrfotbollen lyser inte direkt upp i Champions League och normalt sett gör inte damsidan det heller.
Men i torsdags bröts en megastor spärr när Juventus vann borta mot mäkta Wolfsburg med 2-0.
Det ÄR ett stort steg för den italienska damfotbollen.
Denna dystra  landslagsvecka måste man göra traditionen trogen genom att dra upp den senaste gången Italien missade VM..




Italien har sorg. Deras främsta sportreporter avled förra helgen.
Giampaolo "Bisteccone" Galeazzi var en legend, en ikon. En av de största i sitt slag.
Det gick inte och undvika honom om man följde Serie A på 80- och 90-talet. 
Han tog med tittarna och lyssnarna direkt efter slutsugnaler av stora matcher. 
Här är den när Roma och Liedholm spelat hem ligatiteln i Genua 1983.




Giuseppe Rossi lever!
Den skadebenägne italo-amerikanen har i dagarna skrivit på för Ferrara-klubben SPAL.
Laget - som åkte ur Serie A för bara två säsonger sen - harvar i botten på Serie B och behöver all hjälp det kan få.
Nog hoppas man att 34-åringen ska få glänsa en sista gång.
Gott om fina matcher i helgen men den mellan Inter och Napoli sticker ut lite mer.
Söndag 18.00 på Cmore får vi se om Inter kan ta ifatt de två ovanför dem.


Mats Lerneby gästade La Curva med en krönika. "Pandemin är början på något nytt"


- Johan Stistrup



I veckan blev Dani Alves klar för en återkomst till Barcelona under Xavis ledning. De två har en mycket god relation och Alves ville heller inget annat än att få spela för Barcelona igen. Sedan Dani Alves lämnade har Barcelona spenderat nästan 100 miljoner Euro för att fylla upp hans frånvaro.
Morata avgjorde sent gruppfinalen mellan Spanien och Sverige med matchens enda mål. Det tog Spanien direkt till VM i Qatar 2022 som typ ingen vill ha.
Är det Iniesta? Nej, det är Gavi. Europas hetaste 17-åring. Vilken spelare. Match efter match är han planens gigant. Mot Sverige styrde och ställde han som vanligt i den röda tröjan numer. Luis Enrique, låt Gavi starta varje match!
Det resulterade visserligen i gult kort men vad är det som får Zlatan att så ofta göra dessa fula tilltag? Azpilicueta är ok men det är inte vackert.
Vackert av Morata.
Copa del Rey drar igång med 116 lag redo för uppgiften. Här kommer de ifrån.
Are you not entertained?
Minns ni dessa mål?
Vi visste alla den här dagen skulle komma förr eller senare. Joaquin lägger skorna på hyllan efter säsongen.
Real Sociedad tar emot Valencia på söndag klockan 21:00. Intressant match där ligaledarna Real Sociedad väntas vinna.


LISTA: Tio stjärnor som ryktas till La Liga.

- Jens Kassnert



Glädjen i landslaget är tillbaka. Det Jogi Löw misslyckades med de sista åren har Flick lyckats med på kort tid: att göra ett riktigt lag av alla stjärnor. Spelarna har fått tydligare roller och verkar trivas tillsammans.
Alla jobbar för varandra, alla är motiverade och fokuserade. Gör Tyskland mål slutar man inte spela utan vill göra fler. Det är energi i truppen igen. Den energin såg vi oftast ingenting av under Löw de sista åren.
”Es ist wieder ein Miteinander” säger experterna om Tyskland med Hansi Flick. 
Även om Tyskland inte spelade i någon storfräsargrupp så kan vi väl inte begära så mycket mer än: 27 poäng på 10 matcher, 36 gjorda mål och 4 insläppta?
I Tyskland är allt annat än minst semifinal i VM ett misslyckande. Hansi Flick är på väg att forma ett lag som skulle kunna gå riktigt långt. 
I mars får vi nog veta mer om var detta tyska lag står. Då har DFB landskamper mot ett par toppnationer inplanerade.



Fem av säsongens så hår långt mäktigaste räddningar.  I tur och ordning: Lukas Hradecky, Peter Gulasci, Manuel Neuer, Yann Sommer och Kevin Trapp.
Ridle Bakus första mål i landslagströjan när Tyskland VM-kvalade mot Lichtenstein på Volkswagen Arena i Wolfsburg. En läckerbit!
Och var spelar Ridle Baku till vardags?
Genau, i VfL Wolfsburg. ”Tooor für Deutschland, durch unsere Nummer 6… Riedle… B A K U! Riedle… B A K U! Riedle… B A K U! Undrar hur det känns?
Är BVB:s Donyell Malen en felvärvning, ein Fehleinkauf, en flopp? Noll mål på elva Bundesligamtcher. Malen kom från PSV Eindhoven i somras där han stått för 55 mål och 24 målpass på 116 matcher. BVB betalde 300 miljoner kronor för att få honom.Malen var tänkt som en riktig Königstransfer, en målgarant.
”Han måste jobba på sitt mindset” säger tränare Marco Rose. Det sägs att man hos BVB är missnöjd med att Malen syns lite i matcherna, är dåligt med i spelet och hittills överhuvudtaget inte målfarlig.

Stadens färger rött och vitt. Klubbens gult och svart. BVB.
Stadens färger gult och svart. Klubbens rött och vitt. FC Bayern.



Får vi behålla fansen eller spelar vi snart inför tomma läktare igen? Med skenande smittotal sprider sig oron hos de tyska klubbarna. Diskussionerna pekar i riktning mot en så kallad 2G-regel. Det betyder att man måste vara antingen vaccinerad eller frisk efter att ha haft covid19. Att bara vara testad kommer alltså inte att räcka för att få gå på fotboll.
 
Maskenpflicht! Vi hade gärna sluppit se och höra det ordet på ett bra tag men nu är eländet tillbaka med full kraft. Antalet covidsmittade ökar med runt 50.000 per dag i Tyskland.
På 7 av 9 Bundesligaarenor i helgen måste alla åskådare bära mask. Så till exempel i Hoffenheim.

”Vi behöver inte göra oss mindre än vi är. Matcherna har visat att vi är tillbaka.”
Hansi Flick efter segern borta mot Armenien sammanfattar ett väldigt lyckat VM-kval.

Va?! Är det han?! Nä! Jo… det ÄR han! Japp, så här ser Rainer Calmund ut nu för tiden. För den som kan sin Bundesligahistoria är bilden ett mirakel.
Hela 90-talet och fram till 2004 var Reiner Calmund manager och sedan VD för Bayer Leverkusen. En väldigt framgångsrik manager.
Bland annat var Calmund med om att för alilla Leverkusen till final i Champions League 2001 med spelare som Robet Kovac, Michael Ballack, Bernd Schneider, Zé Roberto, Dimitar Berbatov, Ulf Kirsten och Oliver Neuville i laget.
Back in the days såg Reiner Calmund ut så här. Vägandes runt 200 kg. Här som jurymedlem i ett matlagningsprogram.


Fullsatt Berlinderby! Så här trångt och mysigt kommer det bli. Idag beslöt Berlins senat att Union mot Hertha får spelas med full publikkapacitet.
Över 22.000 på Stadion An der Alten Försterei på lördag kväll alltså.
Träning hos 1. FC Köln den 11/11, dagen då karnevalstiden börjar. Träningsdags. I rosa ledardressen tränare Steffen Baumgart.
Och här Steffen Baumgart i vackraste kostymen:
I matchen mellan Tyskland och Lichtenstein råkar Jens Hofer träffa Leon Goretzka med en spark på halsen. Goretzka blir liggande. Sedan hjälper Hofer Groetzka av planen.
Efersom Hofer var så knäckt över vad han ställt till med beslöt sig Goretzka för att ge sin matchtröja till Hofer.
Österrike till playoff – tack vare Nations League!
Österrike avslutar sitt kvalspel med ett säkert 4 – 1 hemma mot Moldavien. Trots att Österrike slutar 4:a i sin kvalgrupp får man spela playoff till VM.
Säsongen 2020/21 vann Österrike sin grupp i Nations League, kom tvåa i den så kallade liga B och kvalificerade sig den vägen till VM-playoff.
Efter fem års paus gör Dietmar Beiersdorfer (före detta HSV) comeback i proffsfotbollen och blir VD hos FC Ingolstadt 04 som ligger sist i 2. Liga.
Inför Tysklands kvalmatch mot Lichtenstein avtackades Jogi Löw för sin tid som Bundestrainer. Löws facit: 198 matcher, 124 segrar, 40 oavgjorda, 34 förluster. 467 gjorda mål, 200 insläppta.
Jogi Löw förde Tyskland till VM-titeln 2014. I Brasilien där Tyskland slog värdlandet med 7 – 1 i en historisk semifinal och sedan besegrade Argentina i finalen. Tack, Jogi Löw!


Schweiz till VM!
Schweiz är klart för VM efter 4-0 hemma mot Bulgarien i sista omgången.
Italien tvingas till playoff. Gli azzurri fick bara 0 - 0 borta mot Nordirland.
November 2001. Tyskland har gjort ett skakigt VM-kval dör man bland annat förnedrats av England på Olympiastadion i München.
Tyskarna tvingas till play-off mot Ukraina Första matchen i Kiev slutar 1 – 1. Ska Tyskland missa VM?! Undergångsstämning inför returen i Dortmund. Så här gick det sedan.
Tyskarna går bara in och gör det. 3 – 0 efter en kvart! 


fredag 18:30 BUNDESLIGA
FC AUGSBURG - BAYERN MÜNCHEN

Ett Bayernderby. Har Augsburg minsta chans här?

lördag 13:30 2. BUNDESLIGA
FC HANSA ROSTOCK – FC ERZGEBIRGE AUE

Östderby mellan Hansa som gått bra på sistone och Aue som ligger på en nedflyttningsplats.
Dock vann Aue sin senaste ligamatch. Rutinerade Pavel Dotchev har hoppat in som tillfällig tränare för klubben och ska senare fungera som sportchef hos de lilavita.

lördag 18:30 BUNDESLIGA
1. FC UNION - HERTHA BSC

Berlinderby. Union fyra poäng före Hertha i tabellen. Eller så här: Union har häng på Europaplatserna, Hertha är farligt nära bottenlagen.

lördag 20:30 2. BUNDESLIGA
WERDER BREMEN - SCHALKE 04

Mer Bundesliga i 2. Liga går väl inte att få?
Riktigt härligt prestigemöte!

söndag 17:30 BUNDESLIGA
1. FSV MAINZ 05 - 1. FC KÖLN

Spännande möte mellan karnevalsstäderna. FC Kölle tre poäng bakom Mainz.


Tio stjärnor som ryktas till Bundesliga


*Här är de 10 lagen med bästa publiksnittet i Regionalliga så här långt. (15 – 17 matcher spelade).
1. Rot-Weiss Essen 9.597
2. Preußen Münster 5.274

3. Kickers Offenbach 4.789
4. Alemannia Aachen 4.487
5. FC Energie Cottbus 3.829
6. Chemie Leipzig 3.328

7. VfB Lübeck 3.144
8. FC Carl Zeiss Jena 2.904
9. 1. FC Lok Leipzig 2.579
10. Chemnitzer 2.393

West Südwest Nordost Nord

*Mest publik i väst och i öst. Bara ett lag från Regionalliga Nord i Top 10. Regionalliga Bayern är klent besök. Där är SpVgg Unterhaching starkaste publiklag med ett hemmasnitt på 1.232 åskådare.
Observera att Leipzig har två klubbar med på topplistan.

*Bara 28 klubbar i Regionalliga har ett snitt på över 1.000 åskådare. Regionalliga Nordost har ändå hela nio klubbar med ett snitt på över 1000, Regionaliga West och Regionalliga Südwest har vardera sju klubbar med över 1.000 pers på hemmamatcherna. Regionalliga Nord har tre klubbar med ett snitt på över 1.000, Bayern bara två.

- Karl Fagrenius



Pratar vi för lite om en av världens bästa fotbollsspelare? Jag tror det. Kylian Mbappé har hållit PSG under armarna både i Ligue 1 och Champions League under hösten.

Han är även outstanding när det kommer till Les Bleus. Eller vad sägs om Frankrikes första kvadrupel sedan Just Fontaine i Sverige-VM 1958?
Eric Abidal?
Förra veckan varnade vi för nya turer i misshandelsaffären mellan Hamraoui och Diallo i PSG:s damlag. Så blev det, förstås. I veckan visade det sig att den misshandlade Hamraouis sim-kort i telefonen var registrerad på… Eric Abidal. Den förre franska landslagsbacken känner spelaren från tiden i Barcelona.

Nu ska Eric Abidal, med fru, antagligen också höras av polis. Här någonstans får än fler upp intresset. Själv känner jag att det här blir för konstigt och börjar zooma ut.

Detta tills ansedde journalisten Romain Molina det senaste dygnet börjat svinga mot… Abidal, PSG i stort, fransmän i Real Madrid, i Bayern München… helt enkelt för mycket för att reda ut den här veckan.
Fortsättning följer… 


Det vara bara tolfte gången i historien som L'Equipe delade ut högsta möjliga betyg, 10/10, till en fotbollsspelare.

Kylian Mbappé sig in i en exklusiv skara efter 8-0-segern mot Kazakstan.
Kvällen innan kvadrupeln och 10/10-betyget tränade Mbappé med lagkamraterna. Det gick att se redan då att något var på gång...
Deschamps har haft svårt att hitta rätt högerback i landslaget. När han nu gått över till trebackslinje och använder offensivare wing-backs istället har det blivit tydligare att varken Dubois eller Pavard passar. Den sistnämnde gjorde istället bra ifrån sig i andra halvlek mot Finland, som mittback.

Enter Kingsley Coman. Hans insats mot Kazakstan hade fått alla rubriker om inte Mbappé hade varit Mbappé. Nu vill vi se Deschamps våga använda Coman som offensivt vapen även 2022!
Juninho lämnar Lyon?
Gamle frisparkskungen och nuvarande sportchefen i Lyon, Juninho, känner ”en enorm trötthet” mitt i sin tredje säsong på posten. När säsongen är över tänker han ta en paus och vila upp sig, det berättade brassen i fransk radio.

Det är inte lätt att jobba i Aulas skugga och OL-presidenten lär redan ha börjat leta ersättare.
Lyon – Marseille, 20:45 söndag 21 november, Sportexpressen
Högoktanigt möte i vad som nuförtiden har fått namnet ”l’Olympico”. Marseille följer planen och skuggar andraplatsen, en poäng bakom Lens. Lyon börjar likna ett mittenlag man absolut inte vill, eller bör, vara. En hemmaseger kan ge luft under vingarna. OM-vinst och varningsklockorna börjar ringa.


Lekstuga när Frankrike tog sig till VM



- John Cederblad

SvenskaFans.com2021-11-19 10:15:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)