Lagbanner
Veckans viktigaste: Den förbannade handsregeln

Veckans viktigaste: Den förbannade handsregeln

Spansk heat-map, shit man MVP, Maradona, Monaco, Neuers ansikte.



Veckans snackis rör VAR och den förbannade handsregeln. Ett ämne som avhandlades i en krönika häromdagen.Vi har sett ett gäng bisarra straffar den här säsongen och några fler denna torsdagskväll när det här skrivs. Tar bollen på handen, så blir det straff. Det spelar tydligen ingen roll att en spelare blir knuffad innan, eller om handen är intill magen: det blir straff ändå.

Roy Hodgson, som själv drabbades när Crystal Palace fick en straff emot sig mot Everton, har gått ut och ifrågasatt hur den här regeln kunde slinka igenom. För klubbarna är ju faktiskt med och bestämmer om det här. Nu har flera journalister och tränare manat till en förändring. Återstår att se vad som händer i denna infekterade fråga. Fortsätter det såhär så kommer det bli otroligt många straffar den här säsongen. På torsdagskvällen fick Tottenham säsongens tredje straff emot sig på grund av den nya handsregeln. Tätt följt av en straff i sin favör där motståndaren höll armen hårt intill sin mage och bollen träffade rakt i magen. Helt bisarrt! Fulhams trupp är ordentligt svag och inte byggd för den här nivån. Efter förlusten mot Aston Villa (en klubb som antagligen satsat sig ur bottenstriden) så går alltså ägaren ut och ber om ursäkt till supportrarna och sågar sina egna försvarare. Tränaren Scott Parker konstaterade att han var besviken över ägarens tweets. Och några dagar senare förlorar Fulham återigen, nu mot Brentford i ligacupen med klara 3-0 återigen.



Mitt under de brinnande Londonderbyt brann det till... i Eric Diers rumpa. Mittbacken smet in på toa, José Mourinho sprang upprört efter.

Lagkamraten Serge Aurier var road efter matchen:




En domare som visar vars klubbhjärtat sitter?
Det här var ju lite FÖR kul!





Söndag 17.30: Manchester United - Tottenham
Tottenhams säsong har tagit en ordentlig vändning sista tiden. Seger mot Chelsea i ligacupen, övertygande seger mot Maccabi Haifa och samtidigt är det många spännande rykten runt klubben. Manchester United, å andra sidan, har en frustrerad fanskara som undrar hur ledningen egentligen tänker?


Ett par skandaler kommer säkert inträffa


- Dominic Calvert-Lewin har fått en flygande start på säsongen. Med sina åtta mål på fem matcher är han den hetaste anfallaren bland Europas toppligor.
I cupen mot West Ham gjorde han säsongens andra hattrick. Och i dagarna belönades han med en plats i Gareth Southgates senaste trupp.

- Everton har vunnit säsongens sex första matcher. Senast det hände? 1938/39, säsongen innan världskriget bröt ut.

- Raheem Sterling satte sitt 33:e mål sedan starten av förra säsongen i cupen i veckan. Med det är han den spelare i England som gjort flest mål det senaste året.

- Henrik Örtenvik



Riktig knockout åkte Genoa på. Då menar jag inte smällen i Napoli där de förlorade med 6-0 utan beskedet dagen efter.
Elva spelare och tre ledare testade positivt för Covid-19. Lägg då därtill Perin och Schöne som inte följde med ner till Neapel pga att de var sjuka.

Klart lampan lös i fotbolls-Italien me de beskedet. Inte minst i Napoli. Hur många skulle vara smittade där?
Test gjordes omgående och första svaren i veckan var positiva - sett till att ingen var smittad. Självklart följs det upp av en ny test under onsdagen där besked fortfarande väntas.

Genoa då? Ja, fotbollsförbundet hade inga regler på hur många som måste vara sjuka för att ställa in en match men UEFA har riktlinjer på att måste vara minst tretton spelare för att fullfölja.
De rådet tog president Gravina och fotbollsförbundet och matchen mot Torino i helgen bli uppskjuten till obestämd framtid.
Däremot verkar det inte bli något straff för Genoa för att orsakat det hela.


Francesco Totti fyllde 44 år i dagarna och still going strong på fotbollsplanen - fast femmanna.
Det var dock inte det som var den stora händelsen i veckan utan hans support för en lite flicka som varit med om en svår bilolycka.
Ribery och San Siro.... 
Hans läckra framspelning och och Chiesas klassmål med den döende fisken som avslut.




Ärligt snott...
Möte i MIlano på Casa MIlan mellan de tre "randiga" angående TV-avtal.
Det klart lille Alessandro har skolväska med papper, penna och suddgummi med sig...
#Agnelli

Rio Aves avsked från Europa League var verkligen grymt efter strafförlusten mot Milan i ,om inte 2000-talets främsta straffsparks-shootout så i alla fall 20-talets...
Någon som orkar räkna straffarna?
 
'

Säsongens bästa presentation? #Sampdoria
...följdes möjligen upp av säsongens antiklimax till den.
Nåja, ska säga att Candreva var en av de bättre när nykomlingarna Benevento vände 2-0 underläge till vinst med 3-2 mot Sampdoria.




Ibrahimovic spelade inte men får rubriker ändå. Hans Hateboer sprutar inte direkt in mål från sin position för Atalanta men redan efter två omgångar har han stått för 20% av sin totala skörd i Atalanta - vilket sammanfattar 136 matcher. 
Mer Fiorentina och San Siro... #Batigol
Juventus - Napoli Söndag 4/4 20.45.
Vi har en tydlig markeringsmatch för säsongen framför oss.
Är Napoli en kandidat för scudetton? Har Pirlo hittat rätt formel för Juve?
Många frågor och svar som förmedlas innan det blir landslagsuppehåll.


Missa inte, varesig du är Romafan eller inte, Erik Winells Romasvep. Alltid läsvärt.

- Johan Stistrup
 


Luis Suarez stod för en drömdebut för sin nya klubb Atlético Madrid. Han byttes in och stod för två mål och en assist när Atléti vann med 6-1 över Granada.


Ter Stegen kan använda sina händer till att rädda bollar, det vet vi. Nu vet vi också att han kan arbeta som barista efter sin fotbollskarriär.
Ansu Fati stod för två mål när Barcelona vann sin första match för säsongen.




Barcelona har signat Sergiño Dest från Ajax. Vissa har humor. Författaren Euan McTear kommenterar övergången och att det inte är publik på matcherna.
Granada hotade med att stämma sin sponsor, Winamax Deportes, som delade en heatmap över Joao Felix efter matchen mot Atlético Madrid.
Hur tänkte de här? Artikel om detta i Sporf.


“We parked the bus”
Joachim Björklund kommenterar Valencias taktik mot Barcelona.
Pamplona drabbades av en jordbävning härom dagen. Den ska tydligen inte varit så stark då Osasunas tränare, Jagoba Arrasate, inte ens märkte av den. 
- Jag stod och borstade tänderna och min fru kom inspringande och sa att allt skakade. Jag märkte ingenting, säger han till Partidazo Cope.
Diego Costa med lite humor om Luis Suarez i laget.
Neymar skyldig Spanien 35 miljoner Euro
Neymar står överst på listan över personer med skatteskulder till den spanska staten. Han är skyldig nästan 35 miljoner Euro. Det spanska skatteverket har påbörjat en utredning mot den brasilianska storstjärnan.


Efter att samtliga lag nu har klivit in i ligaspelet börjar tabellen sakteligen ordna upp sig. De fyra väntade topplagen, Barcelona, Real Madrid, Sevilla och Atlético Madrid vann samtliga sina första matcher för säsongen. De tre förstnämnda följde upp med ytterligare en seger medan Atlético Madrid bara fick 0-0 mot Huesca.


Barcelona - Sevilla på söndag kväll klockan 21:00. Viktig match för bägge lagen.


Real Betis skyller förlusten mot Real Madrid på domaren.

- Jens Kassnert



Det är svårt att komma bort från Bayerns turbulenta vecka. Först årets första förlust i och med 4-1 borta mot Hoffenheim, en match jag tror kommer gå till historien som en slags vändning för tysk fotboll. Andra lag såg att det i alla fall går att slå Bayern om man spelar sina kort rätt. Viktig lärdom för världen i kölvattnet av alla massakrar denna demon åsamkat fotbollsvärlden. 

Men sen kom Borussia Dortmund till Allianz Arena för att spela Supercup. Man kom dit med en skyhög backlinje och Bayern kunde göra två mål på 20 minuter, innan Julian Brandt reducerade och Erling Haaland kvitterade. Den senare hade sedan en enorm möjlighet att göra 3-2, men misslyckades tack vare en fantastisk räddning av Manuel Neuer. Istället avgjorde Joshua Kimmich på det mest anmärkningsvärda av sätt. 
Manuel Neuer mot Haaland. Räddade ansikte. 
Lite mycket Bayern, men Joshua Kimmich mål mot Hoffenheim var en sensationell pärla
Borussia Dortmund i år ser ut som de gjorde förra året. Slår topplagen, men har evinnerligt svårt att slå botten- och mittenlagen på bortaplan. Nu en ny förlust mot FC Augsburg, med Daniel Caligiuri i spetsen för förlusten. 
Minimal ökning på läktarna från vissa håll. I Bayern ännu inga fans, men på Olympiastadion fanns det nästan 10.000 som såg hemmalaget få pisk mot Eintracht Frankfurt. 

David Wagner fick alltså sparken efter två matcher, efter 36 matcher sammanlagt i Schalke. Hans poängsnitt är 1,08 per match. Nu kommer Manuel Baum in, som ses som ett tråkigt, men okej val. Baum kommer senast från Tysklands ungdomslag, men har innan styrt FC Augsburg bort från nedflyttning. Kan vara bra nu. Naldo kliver in som andrecoach. 
Jag är lycklig över att se Vladimir Darida tillbaka som en av ligans bästa mittfältare. Skrev även på kontraktsförlängning i veckan. Fantastisk spelare med en högerfot av stål och lungor av gudvetvad. 

Bibiana Steinhaus lägger pipan på hyllan för att koncentrera sog på familjen. Danke, Groundbreaker.
1. FC Köln - Borussia Mönchengladbach

Hett derby i Rheinland. Lördag 15:30.  Hemmalaget behöbver poäng, bortalaget behöver en vinst. 


Krönika: Rena rama vilda västern

- Axel Falk



I efterspelet till PSG-Marseille tyckte franska fotbollsförbundets ordförande Noël Le Graët det var en bra idé att tala ut och berätta att ”rasism inom sportens värld, eller inom fotbollen mer specifikt, det existerar inte”.

”När man hör förbundets president är det svårt att bli överraskad när inga sanktioner införs.”, sa en upprörd Patrick Vieira under torsdagen.

Förre landslagskaptenen Patrice Evra gjorde som han brukar och publicerade en video där han ber Le Graët att avgå och följde upp med egenupplevda historier.
 


Hur ser det ut i landslaget bakom veteranerna Lloris och Mandanda? Maignan finns där, men fler måste kliva fram snart för att säkra återväxten i Les Bleus. Kanske blir det Paul Bernardoni, Angers?
Mycket väsen för ingenting
Alvaro i Marseille anklagades för rasism av Neymar i PSG. Marseille anklade Neymar för rasistiska skrik mot sin ytterback Sakai. Nästan tre veckor senare kom domen: inga straff utdelades.

Alvaro var uppenbarligen inte fångad på film. Neymar hörde vi, inklusive hans dåliga känsla för geografi – det räckte tydligen inte...


Glöm inte Monaco
Rennes hyllas, med all rätt. Men nu ska man in i Champions League för första gången någonsin. Det kan vara läge att återigen hålla ett öga på Monaco under Ligue 1-vintern. För första gången på länge har man ett fungerande försvarsspel – och nya radarparet Ben Yedder Volland på topp har redan hittat varandra.
Svårt att kritisera den här listan? Jag är nöjd i alla fall.
Lyon – Marseille, söndag 4 oktober 21:00, Viaplay
Förlust-kryss-kryss. Där har vi de tre senaste resultaten för båda Olympique-klubbarna, Lyon och Marseille. Båda måste vända trenden om de högt uppställda målen ska uppfyllas. En eller ingen av dem lyckas i helgen.


La Semaine #5: Rennes spänner musklerna – Tuchel förbannad trots seger


- 13 poäng på fem matcher är Rennes bästa ligastart någonsin.
- Monaco snittar på åtta fransmän i startelvan hittills under säsongen. Högsta siffran för klubben sedan Bosman-domen 1996/97
- Bordeaux är första laget någonsin som inlett med tre raka 0-0-matcher på hemmaplan.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2020-10-02 10:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)