Lagbanner
Veckans viktigaste: ”Vilket sjukt fönster det har varit”

Veckans viktigaste: ”Vilket sjukt fönster det har varit”

Camavingas fart, Seko Fofana, tyska VM-tröjor, Alexander Isak, Berlusconis val.



Enkelt svar den här veckan då vi vid midnatt stängde sommarens transferfönster. Och vilket sjukt fönster det har varit, Premier League har spenderat många miljarder kronor medan andra ligor bara tittar på. Värst har Nottingham Forest varit, till antal spelare i alla fall. När detta skrivs jobbar de på nyförvärv 23. Helt galet, helt smaklöst.

Pengamässigt värst är Chelsea som av någon anledning kan spendera nästan 3 miljarder netto på ett fönster. Medan La Ligas totala nettospendering under torsdagen var cirka 500 miljoner kronor.

Dean Henderson kan det här med straffläggning. I helgen tog han Harry Kanes strafförsök.


Alla har nog sett Alexander Isaks mål mot Liverpool. Ett fantastiskt sådant. Distinkt på ett sätt han inte varit på över ett år, varken i landslaget eller i Real Sociedad Men hur många såg det som blev bortdömt? Någon offside var inte synbar och enligt Eddie Howe chansade domarna utifrån positionen på spelarnas skugga. Hade Isak fått det här målet och Newcastle 2-0, så hade säkert skatorna kunnat få en poäng i alla fall. Förste man att ryka blev Scott Parker. "The Cherries" inledde med oväntad seger mot Aston Villa, men sedan följde tre klara förluster. 0-9 mot Manchester City blev för mycket, kombinerat med Parkers sågning av lagets nivå och antagligen ett grovt missnöje med att klubben bara köpt två mediokra spelare när detta skrivs.

Haaland ser ut att äta upp Premier League och oddsen är låga på att han krossar målrekordet. Hur många gör norrmannen? 40?


Lördag 13.30 Everton - Liverpool
Sett till hela helgen så är det en fantastisk fotbollshelg vi har framför oss. Klassikermöten som Fiorentina-Juve, Manchester United-Arsenal, Sevilla-Barcelona, Milan-Inter, Chelsea-West Ham. Och så Merseysidederbyt. Ett kasst Everton ska ta emot ett ringrostigt Liverpool.


Falkens Funderingar

- Henrik Örtenvik



Transferfönstret stängt och ja, nog känns det som om ligan stagnerat rejält. Serie A är låångt ifrån pengarna som Premier League har t.ex.
Inga stora köp utan det mesta rullade runt i den egna pölen via lån.
Helt omöjligt för lag nu att plocka spelare som har framstående positioner i någon av de andra topp-5 ligorna. 
Om man ser det krasst så var det fyra  köp den här sommaren som kvalificerade sig på Transfermarkts 50-lista.
Bremer till Inte... förlåt, Juventus för €40miljoner. Chiesa till samma klubb och samma pengar (utköpt i år). 
De Ketelaere från Club Brügge till Milan för €32miljoner och Correa från Lazio till Inter för dryga €23miljoner (utköpt i år).

Okej, Premier Legaue är i en egen liga men i övrigt? Hur står sig Serie A mot Spanien, Tyskland och Frankrike t.ex?
Faktiskt inte så dåligt. Tyskland hade ett köp mer på Top-50. Både Spanien och Frankrike hade samma som Italien.
Med Nederländerna på två köp på listan vinner Premier League mot överiga Europa med 31-19...


Emil Audero hade en hektisk match när hans Sampdoria tog emot Lazio på Marassi.
Han storspel bäddade för att Gabbiadini sent kunde rädda en poäng och tränare Giampaolos huvud.



Fortsätt gärna titta på klippet och se Milinkovic-Savic underbara framspelning till Immobiles mål.


Ja, Luis Albertos mörsare från i helgen går inte att undvika. En av kandidaterna till Årets mål:




Duvan Zapata skadad - igen! 
Hur länge han blir borta är svårt att säga men när mittfältaren Teun Koopmeiners spelar så här så har Atalanta inget att frukta:




Likt Sverige så har Italien val i September. Italien har det dock inte förrän den 22 i månaden.
Som vanligt så är zio Silvio Berlusconi med i leken och hans koaliton på högerkanten är favoriter att vinna valet.
Men nej, den snart 86-åriger Monzapresidenten är inte nära att premiärminister igen.
Trots valtider så har han tid och ta hand om sin klubb Monza. Laget är nykomlingar i Serie A och har värvat friskt för att klara målet att vara topp 10.
Det går sådär... Fyra raka förluster och en delad sistaplats med nykomlingskollegan Cremonese.
Som vanligt dock kan han inte låta bli att ha åsikter om hur laget ska spela och i matchen mot Udinese gick han helt sonika ner till omklädningsrummet och talade om hur de skule spela berättade han efter förlusten med 2-1:
"Vi måste få tillbaka de som inte är i form. När motståndet är på vår planhalva måste de två anfallarna stanna där redo att springa på en långboll från vår målvakt. Jag såg inte mitt lag göra det en gång idag, våra anfallare låg djupt men målvakten spelade ut bollen till ytterbackarna och mittfältarna först. Det står det skrivet i våra interna regler att vi borde ha spelat långt.
I omklädningsrummet innan matchen och sa jag till spelarna att vi måste vinna, vi får inte förlora. Jag sa till försvararna hur de skulle man-mot-man markera, hålla sig nära, men de gjorde inte det. Jag sa till målvakten att slå långt och anfallarna att ta så många skott på mål som möjligt, det var taktiska förslag som laget inte följde."



Now you see him... 
Det finns olika skäl att göra en tröja. Spezia spretiga tredjetröja som får Jorge Campos att rodna är inget undantag: Trodde faktiskt att vi innan dagens datum skulle kunna skriva in det första tränarbytet när Monza inkasserade sin fjärde raka förlust men så blev inte fallet utan vi tackar av Josip Ilicic från Atalanta i stället. Klubben och han går skilad vägar och det är ännu oklart var den slovenske trollkarlen hamnar - OM han ens fortsätter spela på hög nivå.
Han fick i alla fall, till skillnad från Belotti, ett värdigt avslut på sin vackra sejour i Atalanta och vi hedrar väl honom med ett litet potpurri:




För tjugofem år sedan var det en gång en Batigol....

Då var det dags!  Årets första stora derby - Derby della Madonnina
Milan tar emot Inter på ett fullsatt San Siro lördag 3 september 18.00


Greven av Valdermarsvik fyller hundra år. En hyllning av Oskar Örn.


- Johan Stistrup



Sommarens stora snackis förutom Silly season har varit uppbrottet mellan Gerard Pique och Shakira. Massa rykten har florerat i media och paparazzis har följt hans väg överallt. 
Det har gått så långt att han nu, via hans advokater, skrivit ett öppet brev till media om att lämna honom i fred eller dras inför rätta.


Hur summerar man tre omgångar med massor av mål? Här kommer de snyggaste målen i La Liga under augusti i ett och samma svep.




Usain Bolt? Nä, Camavinga! Bara att lägga i en växel till.
Sevillatränaren Lopetegui sitter löst. Sevilla har bara tagit en poäng på de inledande tre omgångarna vilket är klubbens sämsta start på 41 år. Och det är mot lag som Osasuna, Valladolid och Almería.


Pierre-Emerick Aubameyang i London för hälsotest. Han var nyttig för Barcelona men mer än så här blev det inte. Under natten blev han officiellt klar för Chelsea.
 
Allas vår Niklas Hermansson och hans kärlek till Valencia:
”La Ligaspelare offer för organiserad brottslighet”
Flera spelare i La Liga har utsatts för hot och rån under den senaste tiden. Polisen säger att de är lätta måltavlor och drar till sig mycket uppmärksamhet med smycken, bilar och ett liv i lyx.
Senast i raden är Barcelonas Pierre-Emerick Aubameyang som blev rånad i sitt hem. Ett par kvällar innan utsattes Valencias Samu Castillejo, han var däremot inte hemma när rånarna slog till mot hans hus.


Så här i Silly seasontider, vad passar bättre än att lista La Ligas fem dyraste försäljningar genom tiderna.

Neymar: 222 miljoner Euro, Barcelona-PSG.
Antoine Griezmann: 120 miljoner Euro, Atletico-Barcelona.
Cristiano Ronaldo: 117 miljoner Euro, Real Madrid-Juventus.
Lucas Hernandez: 80 miljoner Euro, Atletico-Bayern München.
Kepa: 80 miljoner Euro, Athletic-Chelsea


Ander Herrera återvänder Athletic Club genom ett lån från PSG med köpoption. Han spelade i Athletic CLub mellan 2011-2014 och var en stor publikfavorit.


Ni missade väl inte SvenskaFans oerhört täckande Deadline day-blogg? Här har ni alla övergångar under transferfönstrets sista dag.


Ettan mot tvåan. De två enda lag som har gått fullt i de tre inledande omgångarna av La Liga. Real Madrid tar emot Real Betis, lördag klockan 16:15.


Real Madridredaktionen söker skribenter precis som de flesta redaktioner för Spanska lag. Kontakta oss om du är intresserad av att skriva om spansk klubblagsfotboll.

- Jens Kassnert



Union Berlin gick upp i Bundesliga, etablerade sig i ligan, blev bäst i huvudstaden, kvalificerade sig för Europa. 1. FC Union blir bara starkare och starkare, får bara mer och mer lyskraft.
Utmanar Union självaste FC Bayern den här säsongen? Eller nästa säsong?
Framtiden tillhör 1. FC Union Berlin. Missa inte toppmötet mot just FC Bayern på lördag!


”Det är alltid samma sak. Yann Sommer gör alltid årets match just mot oss”.
Mönchengladbachs Yann Sommer brukar vara magiskt bra när Borussia möter FC Bayern. Nu också. Utan Sommer hade Gladbach inte fått med sig en poäng här.
Alla målen från den 4:e omgången i Bundesliga.
Mäktigt BVB-Fanblock på Berlins Olympiastadion!
”Mr. Lewangoalski, see you soon in Munich”
Vem är starkast i Sachsen? RB Leipzig förvisso, men sedan?
Förra säsongen åkte både Erzgebirge Aue och Dynamo Dresden ur 2. Bundesliga.
Säsongens första Sachsenderby - i 3. Liga alltså - vann Dynamo Dresden med matchens enda mål.
Efter sex omgångar återfinns Dresden i mitten på tabellen. För Aue ser det riktigt dystert ut. Ingen enda seger ännu och näst sist i tabellen.
Underhållning? Aber hallo! 36.000 på Betzenberg fick se 1. FCK spela 4 - 4 mot 1. FCM.
I kvalet till Europa Conference League borta mot ungerska Fehervar blev Steffen Baumgart utvisad och uppskickad på läktaren. Vilket inte direkt knäckte honom.
Köln vann matchen med 3 - 0 och är klara för gruppspelet.
Effzeh inleder med match borta mot Nice.
Julian Nagelsmann var inte direkt nöjd med domare Daniel Schlager efter FC Bayerns 1 - 1 mot Mönchengladbach.
Där är han ju! VM-hjälten Mario Götze är tillbaka i Bundesliga. Götze inledde målskyttet när hans Eintracht Frankfurt vann med 4 - 3 på Weserstadion.
Tysklands VM-tröjor
Tysklands nya hemmatröja och bortatröja är presenterade!
Arjen Robben debuterar för Bayern... det skulle komma att bli en rätt lyckad tid hos FC Bayern... 8 gånger Bundesligamästare. 5 gånger vinnare av DFB-Pokal. 1 gång mästare i Champions League. 1 gång klubb-VM och 1 gång "Fussballer des Jahres".
Bundesliga lördag 15:30
1. FC Union Berlin - FC Bayern München

Tidigt toppmöte mellan tabellettan och högtflygande 1. FC Union. Hur långt ska det bära för fantastiska Union? Bäst i Berlin är man sedan ett bra tag. När blir man bäst i Tyskland?
Mot Bayern får Union bekänna färg - hur bra är die Eisernen egentligen?

- Karl Fagrenius



Som en snaskig reality-såpa
Det familjen Pogba hållit på med den senaste veckan känns lika overkligt och som knepigt att hänga med i.

Lillebror Paul ska alltså ha polisanmält ett försök till utpressning som kommer från en grupp personer från hans uppväxttid. 100 000 euro ska ha betalats innan han bromsade och gick till polisen. 13 miljoner euro är vad som begärts.

Flera källor uppger att brodern Mathias Pogba finns med i utpressargruppen. Mathias svarar med hot om att avslöja att Paul gått till häxdoktor för att kasta en förbannelse över Mbappé. Sedan har det rullat på. Mbappé-historien verkar inte stämma, men Mathias fortsätter att kontra med (förvirrade) inlägg på Instagram där han läser innantill. Många har skrattat åt eländet.

Var det slutar vet vi inte, men bakom det bisarra grälet på sociala medier döljer sig en allvarligare historia. Den om hur vanligt det verkar vara med den här typen av utpressning. Enligt RMC Sport är många franska stjärnor drabbade och en av anledningarna till att N'Golo Kanté "aldrig kommer att spela i PSG" är hot från hans uppväxtmiljö kring Paris.


Det är lite för enkelt, men visst känns det extra bra när klubbar som fortfarande har ståplats på långsidan hänger med i toppen? Lens tappade några tongivande namn i sommar. Det stör inte nämnvärt.

Jag och fler med mig har suttit under några transferfönstet och undrat varför Premier Legue plockar talang efter talang, men låter Seko Fofana vara. Just nu har han ju precis allt. Det känns som att han bär klubben på sina axlar, mer om det nedan.
Augusti månads Ligue 1-profil blir alltså kvar i Ligue 1. Det tackar vi för.

Lens vet hur man gör slag i saken. När Seko Fofana förlängde i stället för att lämna, då spelade man match och väntade sedan till efter klockan 23 innan man släckte ner en fortsatt fylld arena för att låta mittfältaren kliva in på planen och signera inför publik.

Gåshud någon?
Vi har tre lag i topp tillsammans på 13 poäng efter fem omgångar – PSG, Marseille och Lens. De kan bli fyra om Lyon vinner sin uppskjutna match mot Lorient.

Visst slutar det väl med PSG-titel till våren ändå. Men trots den rafflande starten har vissa redan hittat vägar att störa mästarna. Vi gissar att flera CL-motståndare tittade extra noga på Monacos sätt att störa Paris två centrala mittfältare – och vad som händer när man sätter press på dem i helgens 1-1-match.
Samtidigt i Ligue 2: aj!


Och det här är fuskt. Det är från förra helgen. Men Valère Germain (Montpellier) är liksom född i fel årtionde. Han är inte snabb. Han är ingen dribblingskung. Kort sagt han har inte de egenskaper som premieras i dag.

Men han står rätt. Han gör eleganta mål. Som den måltjuv han är.
Nice - Monaco, 20:45 söndag 4 september, Sportexpressen
Två klubbar med högtflygande planer. Två klubbar som inte fått till under sommaren, trots att Monaco stod upp mot PSG. Fansen kräver mer av båda. Vi kan kräva mer. Rivieraderbyt kan bli en nystart. Men för vem?


Tre mål på födelsedagen för Marseille


- Jean-Philippe Krasso stod för fyra mål när Saint-Etienne äntligen vann i Ligue 2.
- 7-0 mot Brest var Montpelliers största Ligue 1-seger någonsin.
- Neymar har gjort mål i alla sina tio senaste matcher (tre med Brasilien – 11 med PSG)

- John Cederblad  

SvenskaFans.com2022-09-02 10:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)