Lagbanner
VV: Coronatider och balkonggräl

VV: Coronatider och balkonggräl

Ultras-barnvakter, välgörenhet, toarullar, Sean Dyche och karantän.



Mycket Coronasnack, givetvis. Den senaste veckan har alla idrotter jag följt bara lagt ner. Här hemma i Luleå fick Luleå Basket SM-guldet, trots att något slutspel inte spelats. SHL beslutade sig för att bara stryka hela säsongen. NHL och NBA avvaktar, men med tanke på att viruset sprider sig som en löpeld i USA så lär inte ligorna sparka igång där igen. Fotbolls-EM är flyttat. 

Premier League då? Igår hade man möte och sköt upp Premier League ytterligare några veckor fram till den 30 april. Men det finns väl inte en själ som tror att ligan sparkar igång då?
Ett annat viktigt beslut som tagits är att Liverpool INTE får titeln om ligan bara stryks.

Vilket oerhört trauma för klubben i sådana fall! Liverpool var ju dock starka och lyckades ladda om inför förra säsongen och vann sedan Champions League. Den här säsongen var de givna vinnare av Premier League efter att ha varit med i kampen länge säsongen innan. Kan de ladda om igen och vinna dubbeln nästa år?

Välförtjänt. Sean Dyche verkar ha tio liv.

I dessa Coronatider så är många Premier League-konton på Twitter oerhört kreativa.

Som sagt... Peter Whittingham har gått bort efter något så overkligt som ett fall nedför en trappa på en pub. Fallet gav honom så svåra huvudskador så efter 11 dagar på sjukhuset så förklarades han död. Han lämnar efter sig ett barn och en fru som väntar deras andra barn.

Helt underbart initiativ av Viasat!


Chelsea öppnar upp spelarhotell för vården


- Dean Henderson, Manchester Unitedprodukten som står mellan stolparna i Sheffield United, är den som räddat fjärde flest förväntade mål i hela fotbolls-Europa med siffran 7,2.
- Bruno Fernandes vann player of the month för februari. Den förste portugisen att göra så sedan Deco 2008 och Manchester Uniteds 20:e spelare som vinner den utmärkelsen. 
 
- Henrik Örtenvik



Corona....
...och vi fortsätter. 
Då var det klart att EM skjuts upp ett år.
Det gör att italienska fotbollsförbundets president Gravina har förhoppningar om att spela klart de inhemska serierna och cupen.
"Förhoppningsvis kommer vi igång i början på maj" svarade han i en pressträff i veckan och lade till:
"Vårt mål är avsluta den 30 juni men kan också begära uppskov till någon eller några veckor in i Juli.



Det är bara att hosta i armvecket och hoppas på det bästa...



"Italien har givit mig så mycket, nu är det min tur att ge tillbaka"
Zlatan Ibrahimovic skänker €100.000 till sjukhus och vård för att underklätta för coronavirusbekämpningen i Lombardiet.
Han startade också insamlingen "Kick the virus away" som fått ihop dryga 100.000 sek

Frank Ribéry drar också sitt strå och skänke €50.000 till detsamma fast i Florens.


Inte många den här omgången...
... så vi går tillbaka och tittar på Best of Atalanta den här säsongen.





Emmanuel Badu i Hellas Verona har inte den bästa säsongen...
Åkte på en allvarlig blodpropp i lungan precis innan säsongen startade och kom inte tillbaka förrän i Januari. Han spela en match innan Coronaviruset tog över ligan.
Det är ändå ingenting jämfört med tragiken han drabbats av nu. 
Enligt ghanesisk media har hans syster har blivit mördad nere i hans hemstad i Ghana...



San Lorenzo-supporter från Argentina trotsar utegångsinstruktionerna för 70+ och går till kyrkan...
Vem tror han att han är...? #Papafrancesco

Ouch! Zinedine Zidane...

Mycket tjongande med toarullar bland spelare på sociala medier.
Förre Interspelaren Felipe Melo vet sina styrkor och svagheter...
Den napoletanska sångaren och låtskrivaren Pino Daniele skulle fyllt 65 i veckan om han inte gått bort 2015.
Så här såg det ut i Napolis första hemmamatch efter hans bortgång... #NapoliJuventus Han är stor i hela italien men få så stora artister är så förknippat med en stad som han är.


Nu i väntas tider är det väl dags att ladda gamla krönikor..
Ni vet vid det här lagret att SVT Play har fyllt på lagren från 1978 och framåt och ni kan där självklart får njuta av två italienska guld-VM och ett hemmamästerskap.

Men för er som saknar calcion och villl botanisera i historien så är Campionato Io Ti Amo ett måste.
Se bl.a. Tottis enda guld, det senaste provinsguldet, Maradona och Napolis första och "Svennis" enda.
Självklart finns det många fler att grotta ner i. Allt är på italienska och kan du inte det är det bara sjunka in i det och njuta det som bakgrundsmusik...


Lodipodden - Parmaspecial

- Johan Stistrup



Att EM skjuts upp till 2021. Såklart en stor snackis i Spanien men egentligen är ingen förvånad över beslutet.
Annars går diskussionerna hur ligan ska spelas färdigt.
Daniel Jakobsson rapporterar.


Ingen har väl missad den nya challengen bland fotbollsspelare, att kicka med en toarulle.
Felipe Melo gör det han är bäst på.
Det blev inget Sevilladerby i helgen. Istället spelade Borja Iglesias (Real Betis) och Sergi Reguilon (Sevilla) en onlinematch i FIFA20.
Matchen följdes av drygt 60 000 fanns på nätet. Iglesias vann derbyt och gjorde hattrick med sig själv.
Nu till helgen utökas detta med en hel turnering där lagen i La Liga skickar varsin spelare för att göra upp digitalt.




Atlético Madrids Gimenez försöker starta en ny trend i coronatider. Både för hygienen och för sakens skull. Att raka av sig håret. 
Han har redan startat men frågan är hur många spelare som hänger på.

”Quien tienes huevos”


Balkongerna har blivit de nya samlingsplatserna i Spanien. VI har sett allt från applåder för stadens vårdpersonal till rena discon med DJ:s. Förutom vanligt balkonghäng då.
Nu uppmanar Elche alla fans att fylla balkongerna med flaggor. Från början sitt eget lags men detta är en ny trend som kommer fylla majoriteten av de spanska balkongerna.




De spanska kommentatorerna är ofta mycket roande att lyssna till. Nu börjar karantänen gå på folks nerver. 
Kanske alla andras nerver än sig själv.
Nu när ligan är på on hold blickar vi tillbaka till säsongens första mål. Aduriz magiska 1-0 mot Barcelona på San Mamés.
En av Spanienredaktionens saknade skribenter, Nina Ljung är tillbaka. Hon öppnar upp med en fin krönika om sitt Zaragoza. Och sig själv.

- Jens Kassnert




Mönchengladbachs spelartrupp ger upp en del av sin lön till sina medarbetare, så att de ska kunna behålla sina jobb inom klubben. Miljonärer som delar med sig är alltid vackert att se och Gladbach gör vad alla andra bör göra, istället för att stå och kicka med en toalettrulle. Modeller i denna svåra tid. 

Det snackas visserligen på olika håll om att detta skulle bli en moralisk norm i Tyskland. Vilket vore ännu ett exempel på den tyska fotbollens egentliga moraliska fantastiskhet.

Det ter sig även som om det finns en del transferrykten såhär i virustider. Thomas Meunier ska vara klar för Borussia Dortmund enligt sidor på båda sidorna Elsass. En högerback som ska ersätta Piszczek som har utgående kontrakt, sägs det. Även Naby Keita ryktas tillbaka till Bundesliga och RBL, men det sägs vara längre ifrån än Meunier. 

Hela Hertha Berlins trupp är i karantän då en onämnd spelare, det spekuleras att det lär vara Maximilian Mittelstädt har fått coronaviruset. Det ser även ut som en del andra klubbar kan gå exakt samma väg då det börjar bli alltmer vanligt att spelare får influensan. I Eintracht Frankfurt har en onämnd spelare också fått influensan och hela truppen är satt i karantän, samma hände tidigare i Holstein Kiel. 

"Måste tänka över det!" -
?Manuel Neuer om huruvida det är en bra idé att stå över en del av lönen. Bra att även spelarna i Bayern München vågar tänka utanför boxen ibland. Filantropiskt, om något. 

Man kan säga mycket om Hopp, men han håller sig relevant. Nu med en kritisk kommentar, eller diss, angående Donald Trumps hantering av Corona. 

Watzke i Dortmund finner det vara fundamentalt att ligan gör sin comeback snarast. Han menar att det kommer bli extraordinärt dramatiskt vad gäller klubbars ekonomier annars och han har onekligen en poäng. Kanske skulle man vänta lite till innan man drar igång, men det ter sig vara en oundviklighet att det kommer handla om viruset eller klubbarnas fortlevnad om någon månad. 

Trappatoni presskonferens för er att beskåda. Alltid ett nöje att bese den store Trap. Han fyllde ju nämligen år!

PS: Översättningen är fantastiskt dålig. 



- Axel Falk



Ligan är stängd, flera klubbar permitterar spelare och ekonomisk kris väntar. Kända och okända drabbas av viruset. På radion låter det som om vi lever i en dystopisk science-fictionrulle. Man varnar folk för att gå ut. Men därute skiner solen, våren är här och temperaturen stiger.

Vi som bor i södra Frankrike försöker få till någon slags normalitet, bara en liten stund. På joggingturen (som du får ta om du printar ut ett papper, signerar, bockar i anledningen ”individuell fysisk aktivet” och stoppar den i telefonfickan) byter vi sida av vägen när andra joggare eller hundägare dyker upp. De är inte många, men helt ensam är man inte. Vi vinkar på behörigt avstånd och skriker ”bonjour”.

Det är svårt att ta in. Allt är som vanligt och fullständigt vansinnigt på samma gång. Karantänen har bara funnits sedan i tisdags eftermiddag. Det känns redan som flera veckor.


De franska ultrasgrupperna står på rad för att hjälpa till i coronakrisen. Saint-Etiennes supporterkollektiv bjuder t.ex. alla medlemmar som arbetar inom vården på biljetterna till cupfinalen mot PSG. Det finns många fler.

Mest uppmärksamhet fick klassiska Sochaux (nu Ligue 2) ultras när man gick ut med erbjudandet att hjälpa till att handla åt äldre eller åt sjukhuspersonal, eller kanske är det någon som behöver barnvakt? Bengalkonflikterna känns helt plötsligt långt borta.
"Vi ska avsluta säsongen den 15 eller 20 juli.",
Franska fotbollsförbundets ordförande Noël Le Graët är säker på sin sak och tror även att man kommer att kunna lösa problemet med spelarna vars kontrakt går ut sista juni.


Nätet fylls av trevlig klipp med folk som umgås på distans, fint så. Cesc Fabregas upplevelse här är på engelska och platsen är Monaco. Ändå, det känns som det Frankrike jag bor i och ju gillar. Det här kan jag relatera till och gärna leva med, mer än eurodisco på balkonger.
Konflikten mellan Lyon och Marseille, eller kanske snarare mellan presidenterna Aulas och Eyraud, är gammal och når nya episka höjder varje dag.

I helgen föreslog Lyons Aulas att om ligan inte spelades klart skulle förra säsongen gälla för Europaplatserna. Då tog sig OL till CL, nu är man långt efter. Marseille, nu ligatvåa, gick i taket och kallade förslaget "oanständigt", men även värre saker. Aulas kontrade med att han skulle stämma Eyraud. Så håller det på och jag vet inte vem som är värst.

Senast är i alla fall Jean-Michel som igår gladeligen retweetade att Uefa skulle vara snällare än vanligt i sin Financial Fair Play-bedömning, fårutom med Marseille. Sandlåda.
Den här är aldrig fel. Efter en sådan här vecka blir ett sammandrag av Frankrike-Argentina (4-3) från VM 2018 ett måste.
Jämställd fördelning av nya tv-pengar

En relativt jämn fördelning av det nya, gigantiska tv-avtalet, är i hamn menar L'Equipe. Alla som rösta vara överens - utom trätobröderna Marseille och Lyon. De första påstås ha röstat emot, de andra ska ha lagt ner sin röst.

- EM spelas 2021. Det är första gången turneringen spelar ett ojämnt år... Statistikleverantören Opta har lite svårt att hitta intressant fakta när alla fotboll står still.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2020-03-20 10:10:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)