Lagbanner
Veckans viktigaste: Historisk vändning med Bergwijn

Veckans viktigaste: Historisk vändning med Bergwijn

Vlahovics kyla, spansk damfotboll, Cengiz Ünder, tyskt favoritfall, märkliga covid-regler.



Ofrånkomligen handlar det mycket om Covid även denna jäkla vecka och om matcher som blir inställda. Vilket regelverk har egentligen Premier League och borde de vara mer bestämda med alla klubbar?

Liverpool fick härom veckan cupsemifinalen mot Arsenal uppskjuten på grund av påstådd smitta inom laget. Just påstådd verkar ju vara ett nyckelord, för inget lag verkar heller behöva redovisa hur faktiskt saker ligger till.
Arsenalfansen gick i taket eftersom Londonklubben var i form och redo och sugen att gå till final. Inte fasen kan man väl ställa in en match bara för att det är Afrikanska mästerskapen, några skador och eventuella Covid-fall? Det är ju för dåligt!

Men sen vankades det derby för Arsenal mot Tottenham. Arteta skickade samma vecka ut två spelare på lån, han fick Granit Xhaka utvisad i cupsemifinalen mot Liverpool och några spelare fick skadekänningar. Dessutom rapporterade Arsenal att de hade ett (!) Covid-19 fall. Nu var det helt plötsligt Arsenal som ansökte om att ställa in matchen. Detta mot ett formsvagt Tottenham som också saknar ett gäng nyckelspelare.

Märkligt nog så blev alltså derbyt avblåst på grund av lite skador och ett Covid-19 fall. Så, många fans undrar: hur ska vi egentligen ha det i framtiden? Antonio Conte var oerhört frågande till hur det kan gå till såhär? De blev själva utkastade ur Europa Conference League med 10-talet Covid-19 fall. När de försökte flytta mötet mot Leicester för att kunna klämma in mötet med Rennes fick de blankt nej. När sedan Leicester ville flytta samma match så fick de ok. Vilka regler gäller? Hur ska Premier League ha det?

För övrigt så åkte Leeds till London och mötte West Ham. Leeds har en enormt skadeskjuten trupp. Men de satte ett gäng juniorer och en 15-åring på bänken och vann matchen.

Steven Bergwijn sades vara klar för Ajax vilken dag som helst. Sen gjorde han då ett mål som han kommer att bli ihågkommen för för alltid. Och som kan betyda oerhört mycket när tabellen räknas ihop.


Brentford sköljde över Manchester United i den första halvleken i onsdags. Men fick inte så mycket för det och tappade matchen i andra halvlek. Efter matchen var tränaren Thomas Frank allt annat än nöjd. Det spekulerades en hel del på sociala medier kring Burnleys ekonomi under veckan. Så pass att Burnleys vd kände att han ville förklara läget.




Brightons Adam Webster är en förbannat fin mittback. Härlig bild när han här firar kvitteringen mot Chelsea i veckan.


Anthony Elanga gjorde mål för Manchester United och firade såpassa att radiosportens Richard Henriksson tycker att han förtjänar en plats i landslaget. Det blev en otroligt läcker och kraftfull bild när Adama Traoré firade ett mål. Snygg tweet som också kontextualiserade hans gest.

Med tio sekunder kvar av matchen så leder Leicester hemma mot Tottenham. Tottenham kvitterar. Och imponerande nog: de rusar in i nät och hämtar bollen. För de vill ha mer. Och får mer.


Söndag 17.30 Chelsea - Tottenham
Söndagen ger oss ännu ett Londonderby mellan Chelsea och Tottenham. Alla derbyn hittills har spelmässigt varit helt i Chelseas favör och det finns inget som tyder på något annat än att det blir likadant igen.


- Liverpool kvalificerade sig för ligacupfinalen genom segern borta mot Arsenal. Det innebär att de spelar finalen för den 13:e gången i klubbens historia, med det är är Liverpool också det lag som spelat flest ligacupfinaler av alla.
- Manchester United tog sin 300:e bortaseger i Premier League när de slog Brentford borta. Därmed första lag att nå den milstolpen.

- Henrik Örtenvik



Milans bortblåsta mål mot Spezia har inte bara stannat hos Milanlägret.
Även om det aldrig gråtits så mycket som nu där så var det såklart en händelse som många belyste - även som kanske helt avgörande för ligan.
Ni som missat det har det här:


Mannen i svart blåser ivrigt för frispark för Milan när Rebic faller då laget har fördelen av bollen. Sekvenserna efteråt är verkligen grädden på moset.
Domare Serra var förtvivlad efter slutsignalen och gråtfärdig av misstaget blev han tröstad av bl.a. Zlatan Ibrahimovic.

Om det var avgörande i långa loppet? Mja, när våren är summerad kommer vi nog kunna plocka in fördelar Milan plockat in under säsongen. Brukar alltid jämna ut sig och även om Inter nu åker på en räkmacka nu och säkerligen få något emot dem så lär de stå som vinnare när Serie A stänger för säsongen.


Okej, matchen mellan Fiorentina och Genoa var avgjord sen Ballardini sparkades i höstas men Dusan Vlahovic kyla - efter att gjort sig själv till ett åtlöje med att missa en "panenka" - måste lyftas fram.
Fiorentina lär få behålla honom i januari men vem greppar honom i sommar?




Lazio Udinese var en cupmatch man knappt kommer minnas - om det inte var för den sköna sekvens.
Tränare Sarri tar en för laget.

 


Det finns statistik -  och viss statistik är viktigare än andra:
 



Vi nostalgitrippar nästan på dagen för 10 år sedan när Zlatan Ibrahimovic och hans Milan hade lekstuga med i Novara.
Jodå, han bjuder på ett konstmål tillslut...



Marco Giampaolo är tillbaka i Sampdoria. 
Efter två miserabla turer i Torino och Milan så återvänder han till huset där han kanske lyckats bäst.
Han var i Genuaklubben 2016-2019 och kom upp i 123 matcher som tränare för klubben.
Ska han lyckas även nu att få Ekdal och co. att lämna botten? 


Vi stannar kvar i Genua men hos grannklubben.
Andriy Shevechenko fick tacka för sig i Genoa efter att inte lyckats vinna en enda matchen på de nio han hann ha hand om laget.
Abdoulay Konko tog över som interimtränare i två matcher innan Genoa hittade tysken Alexander Blessin i Oostende.
Tysken kommer på RB Leipzig-skolan med mycket konditoon och press.spel. Ska bli otroligt intressant hur det kommer se ut i ett lag som Genoa.


Milan-Juventus
Söndag 20.45


Gazzetta dello Sport försökte häromdagen att jobba in störmötet mellan Milan och Juventus genom rubriken:
"Femtio skäl att att inte missa matchen mellan Milan och Juve"
Känns nästan som om den reportern legat sömnlös för att komma på något:

Venezia - Uppgång och fall och vägen tillbaka.

  • 20 - Inter har haft tjugo olika målskyttar den här säsongen. Flesta av alla i top-5 ligorna.
  • 5 - För första gången i trepoängs eran har Inter hållit nollan fem bortamatcher i rad.
  • 39 - Det blev antal matcher Inter klarade av att göra mål i. Stop efter 0-0 mot Atalanta.
  • 3 - Antonin Barak är den första mittfältaren i Hellas Veronas historia som gör hattrick.
  • 300 - Massimiliano Allegri nådde i helgen upp till 300 matcher för Juventus. Bara Trappatoni och Lippi har haft lika många matcher. Allegri har dock de bästa vinnarprocenten av de tre - 69%.

- Johan Stistrup



Damfotbollens framfart i Spanien. Denna publiksiffra är helt galen och såklart oerhört roligt.
Denna straffräddning av Courtois ändå. Får Ravellis straffräddning mot Rumänien att se ut som en juniorräddning.
Det är klass på detta mål. Ferran Torres första mål för Barcelona. Detta i cupmatchen mot Athletic Club. Helt fantastisk start för honom i den nya klubben. 
Men man undrar ju vad Piqué och Xavi säger till varandrar istället för att fira mål. Sjukt spännande avslutning där Barcelona lyckas kvittera i 93:e minuten för att ta matchen till förlängning. Där vann till slut Athletic Club

Cupmatchen mellan Real Betis och Sevilla fick avbrytas efter en läktarskandal. Heta känslor i dessa derbyn, det är vi vana vid nu. En Betissupporter kastade in en flagpinne som träffade Jordan i huvudet. 
Matchen fick avbrytas och återupptas dagen efter. Då utan publik. Real Betis lyckas vända och vinna för att sig vidare till kvartsfinal.


Real Sociedadfansen har inte mycket till övers för Atlético Madrid. Det hela grundar sig sedan en supporter, ??Aitor Zabaleta, blev knivmördad av medlemmar från Frente Atlético på en bortaresa i Madrid. Här skanderar Sociedadfansen hans namn samtidigt som de attackerar Atléticos spelarbuss.
Real Madrid tog sig vidare i cupen genom förlängning mot Elche. Och Elche gjorde första målet men sedan lyckades Anchelottis lag att vända.
I veckan gick en riktig legendar bort. Vila i frid Paco Gento! Dagen innan Gentos bortgång tangerade Marcelo hans rekord med att ta 23 titlar med Real Madrid när han vann den spanska supercupen.


Yeremy pratar om sin kärlek till Villarreal.
En ung Pep Guardiola roar sig med José Bakeros fru. Blir tillsagd och svarar med att köra klassisk hanske-i-ansiktet-på-hockeymaner.
Vi har nog sett det sista av Dembélé i Barcelona.
Atlético Madrid mot Valencia lördag klockan 21:00.


Real Madrids januarivärvningar vi minns - av olika anledningar

- Jens Kassnert



Ovanligt många favoriter har försvunnit ur DFB-Pokal innan vi nått kvartsfinalerna. Bayern utslaget, BVB likaså. Inte heller Leverkusen eller Hoffenheim finns med i kvartsfinalerna. Inget av de fyra översta lagen i Bundeligatabellen.
Däremot fyra lag från 2. Bundesliga med HSV, St. Pauli, Karlsruhe och Hannover 96. DFB-Pokal är öppnare än på mycket länge. 
Fixade tre poäng åt sitt RB Leipzig:
Peter Gulasci i mål. Bäst på plan och 1,0 i betyg av Kicker när Leipzig slår VfB Stuttgart borta.
Alla målen från 19:e omgången i Bundesliga.
Vilket slut! 1. FC Kölns Florian Kainz ska lägga sista straffen under ordinarie straffsparksläggningen och gör mål… men domaren underkänner målet eftersom Kainz träffat bollen två gånger när han halkar till.
Plötsligt är matchen över - HSV är vidare!
Lördag eftermiddag: Mainz slår Bochum i ligan. I Mainz. Tisdag kväll: Bochum slår Mainz i cupen. I Bochum.
När FC St. Pauli skräller och slår ut BVB ur DFB-Pokal lyckas 2.000 fans skapa en magisk stämning på Millerntor. Fantastiskt.
1. FC Magdeburg får böta så mycket som 27.550 € för att fans tänt bengaler under två hemmamatcher i höstas.
”Favoritensterben im DFB-Pokal”. Tyska för favoritfall i cupen. Favoritensterben… inget dumt uttryck alls.
Union är på väg mot spel i Europa medan Hertha får koncentrera sig på att inte åka ur. Union vann mötet i ligan, Union vann mötet i cupen nu i onsdags. 
Även vad gäller antalet medlemmar har Union sprungit förbi Hertha. 1. FC Union Berlin är boss i huvudstaden.
Sju raka hemmasegrar i ligan. Mainz är Bundesligas fjärde bästa hemmalag. 21 av 27 inspelade poäng har die Mainzer tagit på hemmaplan.
Säsongen 2021/2022 verkar kunna bli en av de mest fantastiska i FC St. Paulis historia. Med stora kliv på väg mot Bundesliga och i tisdags kväll slog man ut Borussia Dortmund ur DFB-Pokal. Hatten av för FC St. Pauli.
Ett ovanligt byte:
Manuel Neuer byter sin tröja mot Steffen Baumgarts kultförklarade keps efter matchen.
Manuel Neuer nöjd med sitt byte.
Uppåt för Werder!
Werder Bremen slår Fortuna Düsseldorf med 3 – 0 och tar sin fjärde raka ligaseger. Plötsligt är Werder fyra i tabellen. Med HSV och Schalke precis bakom sig… Uppåt för 1. FC Kaiserslautern!
1. FC Kaiserslautern vinner toppmötet i 3. Liga mot Meppen med 4 – 0 och är ny tabelltvåa! Die roten Teufel låg på en eländig 16:e plats efter åtta omgångar men har sedan klättrat sakta men säkert.
Ron-Robert Zieler, tredjemålvakt när Tyskland vann VM 2014, spelar nuförtiden i Hannover 96. Zieler har varit borta drygt två månader med en skada i vaden. Nu är han tillbaka och har gjort två matcher.
Först seger i ligan 1 - 0 mot Hansa Rostock och sedan 3 – 0 i cupen mot Mönchengladbach där Zieler fick högsta betyg (1,0) av Kicker för sin insats. Lyckad comeback.
Är detta början på slutet för Erling Haalands tid hos Borussia Dortmund? ”Det senaste halvåret har jag beslutat att inte säga något av respekt för Borussia Dortmund. Men nu har klubben börjat pressa mig att bestämma mig” säger Haaland.
Haaland har kontrakt med BVB fram till 2024 men med tanke på att Erling Haaland är den han är och gör mål som han gör så får man väl tro att flera klubbar är beredda att betala väldigt mycket för norrmannen. Väldigt mycket.
Fiasko!
Borussia Mönchengladbach åker ur cupen mot ett bottenlag i 2. Liga. Hannover 96 gör 3 – 0 på die Fohlen. I ligan har Borussia två raka förluster och en 12:e plats i tabellen.
1:a omgången i DFB-Pokal säsongen 2011/12.
Dynamo Dresden kommer tillbaka från underläge 0-3 till seger 4-3 efter förlängning mot Bayer Leverkusen. Här segermålet inskjutet av Alexander Schnetzler i 117:e minuten.


fredag 18:30 2. Bundesliga
Hamburger SV – FC St. Pauli

Hamburger Stadtderby! Just nu är lillebror St. Pauli storebror. Det vore en enorm prestigeseger och väldigt viktiga poäng i toppstriden för HSV om man lyckas vinna här.

lördag 15:30 Bundesliga
TSG 1899 Hoffenheim – Borussia Dortmund

Hoffenheim jagar en plats i Champions League, BVB jagar Bayern.

söndag 15:30 Bundesliga
RB Leipzig – VfL Wolfsburg

I Tyskland benämns den här duellen ibland som ”El Plastico”. Ett roligt namn som anspelar på det faktum att de här två lagen är långt ifrån vad tyskarna kallar Traditionsvereine.
RB är på väg uppåt medan Wolfsburg krisar ordentligt. Sex raka förluster och en ynka poäng på de senaste sju omgångarna.


HSV vidare till kvartsfinal i DFB-Pokal


***
Robert Lewandowski leder Bundesligas skytteliga med bred marginal. Han har gjort 23 mål så här långt. Efter honom kommer Patrick Schick med 18 mål, Erling Haaland 15 och Anthony Modeste med 12 fullträffar.

*** I 2. Bundesliga leder St. Paulis Guido Burgstaller och Paderborns Sven Michel skytteligan på vardera 14 mål. Trea är Simon Terodde (S04) med 13 mål före Luca Pfeiffer och Phillip Tietz (båda Darmstadt) med 12 strutar.

*** Tre spelare med vardera 11 mål delar på skytteligaledningen i 3. Liga: Michael Eberwein (Halle), Gustaf Nilsson (Wehen Wiesbaden) och Luka Tankulic (Meppen).

*** Leverkusen och Augsburg har mötts 21 gånger i Bundesliga. 14 gånger har Leverkusen vunnit, 7 matcher har slutat oavgjort.
     På lördag eftermiddag kan Augsburg ta sin första seger mot Leverkusen.

- Karl Fagrenius



Hatem Ben Arfas nio liv
Hur gör han? Gång på gång dyker Hatem Ben Arfa upp när man minst anar det.

Efter att återigen ha varit arbetsbefriad under ett halvår presenterades vår bolltrollande favoritveteran för sin sjunde Ligue 1-klubb. I mästarklubben Lille väntar ett försök att klättra i tabellen och Champions League mot Chelsea. Han är ett geni ändå?
????
Nyrika OGC Nice säger sig jobba långsamt och metodiskt mot toppen. Så har det också sett ut.
Går det för snabbt? Kan det gå för snabbt?

Det är ”Le Gym” som skuggar PSG i tabellen den här veckan. CL redan till hösten?
I helgen var det lillebror Khepren Thuram som fick avgöra:
”Två franska monument i fara”
I botten av Ligue 1 hittar vi just nu Saint-Etienne och Bordeaux. Det betyder att två av de tre klubbar som toppar Frankrikes maratontabell flörtar med Ligue 2.


Jag skulle ljuga om jag påstod att Cengiz Ünder haft det lätt i Marseille.

Efter att ha avgjort och gett Marseille sin första bortaseger i Bordeaux på 45 år så möttes turken av en (tom) kortsida med ett hyllningstifo. Han svarade med att göra mål för tredje matchen i rad. Nu har det vänt.
Kylian Mbappé håller PSG flytande och är lovad Kessie och Pogba till sommaren, om han stannar kvar. I alla fall om vi ska tro medieuppgifter.

Men PSG har annat för sig också. Man laddar inför Champions League – med en tweet för akademin, riktad mot Gareth Bale och Real Madrid.
PSG – pressmeddelande akademi Tweet:
"Inga ovaccinerade spelare till Lille"
Det har varit mycket fokus på tennis och vaccin-krav. Men Frankrikes införande av vaccin-pass kan ställa till det för Chelsea och deras bortamatch i Lille den 16 mars om restriktionerna gäller så länge. Under torsdagen gav Uefa varje nation rätt att hantera covid-situationen ”i princip” själva.


Lyon - Saint-Etienne, 21:00 fredag 21 januari, Sportexpressen
L'Equipe fyller hela sin etta med "Vem är det som är sämst?" vilket är lite vitsande kring Saint-Etienne-sången som naturligtvis sjungs tvärtom. Varken ASSE eller OL har någon fart just nu. Årets version av landets hetaste match blir därmed något av ett ångestderby.
 

”Allt annat kommer ses som en besvikelse” – fokus på Messis första tid i PSG


- Bonke Innocents nya klubb Lorient har inte vunnit någon av sina 26 senaste bortamatcher.
- 35 poäng efter 21 omgångar är Strasbourgs bästa resultat sedan 1970-talet.
- Olika spelstil: Marseille hade 77,5 procent bollinnehav mot Lille. Matchen slutade 1-1.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2022-01-21 09:30:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)