Lagbanner
Veckans viktigaste: Jojolaget Fulham tillbaka

Veckans viktigaste: Jojolaget Fulham tillbaka

Red Star FC, wild Wilder, salvezza, Drottning Elisabeth, David mot Goliat och Rhenderby.


Under Premier League är det ju otrolig spänning kring vilka lag som avancerar uppåt i ligasystemet. Fulham är i alla fall redan nu klara för Premier League nästa säsong. Londonlaget spelar vartannat år i Premier League och oddsen är väldigt låga på att vi om ett år välkomnar Norwich igen och konstaterar att Fulham åker ur.


Hyfsad balja!


Crystal Palace förlorade förvisso semifinalen mot Chelsea, men fansen visade hög klass på Wembley.


Chris Wilder är i obalans efter ett gäng förluster med sitt Middlesbrough. Det som såg så bra ut efter att man slagit ut Tottenham ur cupen.

Eddie Howe har fått ordning på sitt Newcastle United. Svensken Emil Krafth har sett riktigt fin ut sista tiden och kommenterade känslan i klubben såhär:
 
Mo Salah behövde förtydliga att han inte snackade skit om Manchester United i det här klippet.

Klart med ten Hag i Manchester United.


Lördag 13.30 Arsenal - Manchester United
På lördag har Arsenal chansen att haka av Manchester United från topp fyra.sv


Unitedredaktionen om ten Hag



- Henrik Örtenvik
 





I den andra övertidsminuten så smällde Verdi till och gav Salernitana segern borta i hängmatchen mot Udinese och helt plötsligt har de bara sex poäng till strecket - med en match mindre spelad och fem omgångar kvar. Bottenstriden kanske inte är vidöppen men nog känns det som om Sampdoria kan får rejäla problem här?
Det är ju faktiskt så att alla lag utom Genoa har allt i egna händer.




Ni minns kanske förra veckan när vi pratade om att ledare i Juventus och Napoli kunde få avstängningar pga fixande och trixande med värde av spelare?
Domen kom och alla friades.
Det gick såklart inte att styrka speciella värden på spelare så allt jobb åklagaren tagit fram var förgäves.


Våren har anlänt till Italien och hungern efter fotboll verkar slå till ordentligt hos de pandemi-isolerade italienarna.
Cupsemin mellan Inter och Milan var slutsåld och Romas cupmatch mot Leicester en Europaturnering ingen vill delta i är utsåld till sista plats.
Tror det kommer bli ringar på vattnet och, vem vet, kanske även Sassuolo får besök någon gång...

Drottning Elisabeth fyllde alltså 96 år häromdagen.
Bara för att sätta det i perspektiv:

Veckans mål plockar , som vanligt , upp i Serie B.
Gianluca Gaetano små vickning kanske även håller i Serie A. 
Får se om han kommer tillbaka till Napoli efter utlåningen till Cremonese eller om han får fast boende där.
 

"Arthur är död, vi behöver inte mer än två mittfältare"
Det råa meddelande tog Max Allegri fram i sin inför Juventus-Fiorentina cup semi 
Självklart var det travesterat till Thomas Mallory Le Morte d´Arthur - medeltidsboken om King Arthur och ingenting annat.


Men ändå... kanske det sista vi kommer se med honom med den nya Juventuströjan.
Då kanske det är skitsamma att han glömde ta av sig midjeväskan...
 


Roberto Baggio får man väl aldrig nog av...
Semifinal i UEFA-cupen mot Borussia Dortmund. 
Laget gick till final tack vare Baggios mål men där föll de mot Parma efter förlust med 1-0 på Tardini och sen bara fick 1-1 "hemma" på San Siro.
 

Inter-Roma  Lördag 23 April 20.45
Ja, matcherna duggar tätt nu för Inter. Cupmatchen i onsdags, Roma i helgen och hängmatchen mot Bologna på onsdag.
Roma som tajtat till sig har en liten chans att hänga på Juventus om den sista CL-platsen.
Det kommer bli en fin lördagkväll. 


Isac Strömblad tittar runt hos ungdomsproffen i Italien. Senast ut är Emmanuel Tannor i Parma.


- Johan Stistrup




Gerard Pique och spanska fotbollsförbundets president, Luis Rubiales, gick in i en korrumperad pakt som generade miljontals kronor för var och en genom att sälja den spanska cupfinalen till Saudiarabien.
 
Lyssna på de läckta ljudfilerna här:
 

Karim Benzema gjorde det avgörande 3-2 målet på tilläggstid borta mot Sevilla. Förutom att det var Sevillas första förlust på hemmaborgen Ramon Sanchez Pizjuan denna säsong så har Benzema för första gången gjort 25 mål i La Liga under sin karriär. Det är såklart inte bara i La Liga han gör mål, hittills denna säsong har han gjort 42 mål och 13 assist för Real Madrid i samtliga turneringar. 

Det finns inget som stoppar honom från Ballon d’Or i år.


Atlético Madrids ultrasgrupp, Frente Altético med sina högerextremistiska medlemmar, som tidigare varit portade från matcher fanns på plats igen på läktaren. Något som inte var populärt hos anti-vålds-kommittéen. Klubben väntar nu böter.
 

Ni minns säkert de stora klubbarna i Spaniens medverkan i Super League? Eller medverkan, jag borde skriva påverkan. När allt sprack kändes det som att det var bra med det. Trots alla känslor, konflikter och motsättningar det fick runt om i fotbollseuropa. Men ingen skulle behöva betala priset eller krypa till korset? Tills nu. Kanske.
 

Sevillas tränare Julen Lopetegui börjar ifrågasättas. Från att haft ligaledning till att tappa poäng mot sämre motstånd. Oftast har det vägts upp med bra resultat mot de stora lagen. I helgen spelade Sevilla sin bästa halvlek på hela säsongen när de körde över Real Madrid hemma och hade en 2-0 ledning i paus. Bara för att tappa det helt i andra och förlora med 3-2 på övertid. Många supportrar pekar på Lopeteguis för stora respekt för Real Madrid och Barcelona. De senaste 14 matchernas facit pekar också mot det.



Denna bild är så cool. Hur Courtois samtalar med Sevillafansen under VAR-uppehållet om det var hands eller inte. Detta ser man inte ofta och i alla fall inte lika respektfullt.
 

Villarreal är laget på allas läppar. Först slog de gula ubåtarna ut självaste Bayern München i Champions League och i helgen slog de Valencia i derbyt som var gång ska bevisa vilken klubb som är storebror i regionen.
 

Hur viktiga är supportrar för en klubb? Frågar ni mig svarar jag det allra viktigaste. Detta verkar Villarreal också ha förstått och subventionerar fansens resa och biljetter till bortamötet i Champions League mot hemmastarka Liverpool. All credd till klubben för det!
 


David mot Goliat?

Lilla Cadiz besegrade Barcelona i helgens ligaomgång på Camp Nou. Jag repeterar, på Camp Nou. Det är faktiskt första gången som Cadiz vinner på Camp Nou. Dessutom mot ett formstarkt Barcelona. Det, om något, är värt veckan rubrik!
 


Sergio Busquets gick i veckan om “guds gåva till fotbollen” Iniestas antal matcher i Barcelona och seglade upp på tredjeplats i Barcelonas historia över flest spelade matcher. Han står nu på 675 matcher.
 


Barcelona vann borta mot Real Sociedad under torsdagskvällen och är därmed obesegrade i 13 raka matcher på bortaplan i La Liga.


Vi lär inte få se mer av Joao Felix eller Thomas Lemar denna säsong. Bägge ser ut att missa resten av säsongen på grund av skador.
 

Champions League på tisdag och onsdag. Bägge Spanienlagen börjar borta i semifinalerna. 
Real Madrid borta mot Manchester City på tisdagen och Villarreal möter Liverpool borta på onsdagen.


Analys av Sevillas förlust mot Real Madrid.

- Jens Kassnert



Semifinalerna i DFB-Pokal är spelade och vi får en final mellan SC Freiburg och RB Leipzig. Det känns på något sätt riktigt att det blir de två som gör upp om cuptiteln.
RB är ett helt nytt lag under Domenico Tedesco, Freiburg gör en säsong som kan bära hela vägen till Champions League.
Alla målen från den 30:e omgången i Bundesliga!

Här är Union så nära att göra 2-0 på RB Leipzig. Sheraldo Becker har fått med sig bollen och hittar Taiwon Awoniyi vid bortre stolpen. Hade Awoniyi bara träffat bollen hade den gått i mål. Nu missade han och några minuter senare kvitterar Leipzig.

Erling Haaland öser in mål i Bundesliga och det kan man inte göra nuförtiden utan att så småningom hamna i en klubb som har till synes obegränsat med pengar. Haaland går till Manchester City. Så klart gör han det. Kan PSG ha funnits med i diskussionen också kanske? Fy fan vad toppfotbollen blivit förutsägbar och själlös.

Borussia Mönchengladbachs fans var inte glada efter derbyförlusten mot 1. FC Köln.

Straff eller inte straff? Först tyckte jag det såg ut som om Nkunku faller utan att Paul Jaeckel rör honom. Men när scenen har vevats några gånger ser det faktiskt ut som om Jaeckel träffar Nkunkus fot.
Domare Felix Brych tar VAR till hjälp och bestämmer sig till sist för att blåsa straff. ARD:s expert Bastian Schweinsteiger tycker att det är straff. Inga jätteprotester från Unionspelarna.
Men för RB-hatarna är det så klart filmning och aldrig i livet straff.

”Jag har räknat efter, vinner vi från och med nu fem matcher är vi cupsegrare och klara för Champions League. Det är målet. Jag tror att vi fixar det”.
Nico Schlotterbeck i intervju hos Sky efter semifinalen mot HSV.

93:e minuten: Emil Forsberg skickar Leipzig till final i DFB-Pokal. Ett av karriärens största ögonblick.
 

Seger med 4 - 0 i toppmatchen mot FC Bayern München II inför 10.000 hemma på Hans-Walter-Wild-Stadion.
SpVgg Bayreuth är så gott som klart för 3. Liga. För första gången i klubbens historia.
De gulsvarta har dock gjort 12 säsonger i 2. Bundesliga, senast 1989/90.

47.000 på Betzenberg firar 1. FC Kaiserslauterns seger i derbyt mot Saarbrücken. ”Oh, wie ist das schön, oh, wie ist das schön! So was hat man lange nicht gesehen, so schön, schön!"

”Union ist halt nicht Barca”. Union är inte Barcelona. Den förlusten låg väl ändå i luften efter Eintrachts MEGAPARTY på Nou Camp?

Final!
För första gången någonsin är Sport-Club Freiburg i final i DFB-Pokal. Vi är väldigt många som gläds med fina SC Freiburg och den fantastiske Christian Streich.
 

Kevin Prince Boateng gör sin första match från start sedan den 7:e omgången - och leder Hertha till en trepoängare borta mot Augsburg.

En av östfotbollens största stjärnor har lämnat oss. Den legendariske målskytten Joachim Streich avled natten till lördag efter en lång tids sjukdom.
Meriter:
141 mål på 193 matcher i DDR Oberliga.
59 mål på 105 landskamper för DDR.
158 mål på 235 matcher för Magdeburg. För 1. FCM gjorde Streich också 8 mål på 22 matcher i UEFA-cupen och 8 mål på 14 matcher i Cupvinnarcupen.
Spelade för 1. FC Magdeburg 1975-85.
4 gånger vinnare av skytteligan i DDR Oberliga.
2 gånger ”Fußballer des Jahres” i DDR.
Oberliga Rekordtorschütze med 229 mål.
Spelade för Hansa Rostock 1969-75. 
Debuterade för Hansa Rostock i DDR Oberliga som 17-åring.
58 mål på 141 matcher för Hansa.
Bronsmedaljör DDR i OS 1972.
VM med DDR 1974.
Här gör Streich mål mot Australien i VM 1974.

Publikrekord
Samtidigt som RB Leipzig tog sig vidare till final i DFB-Pokal satte man ett nytt publikrekord för Red Bull Arena. Med 4.000 nya ståplatser kommer kapaciteten upp i drygt 47.000 åskådare.

Vi befinner oss i den 30:e omgången av Bundesligasäsongen 2006/07. Werder Bremen hemma på Weserstadion mot Alemannia Aachen som pressar på för en kvittering. Werders Diego får bollen…



LÖRDAG 13:30 2. BUNDESLIGA
SCHALKE 04 - WERDER BREMEN

Tabellettan S04 (56 poäng) tar emot tvåan Werder (54 poäng). Mehr Topspiel geht nicht.

LÖRDAG 18:30 BUNDESLIGA
BAYERN MÜNCHEN - BORUSSIA DORTMUND

Som sagt: Mehr Topspiel geht nicht.

LÖRDAG 20:30 2. BUNDESLIGA
FC ST. PAULI - SV DARMSTADT 98

Tabelltrean Pauli (53 poäng) mot fyran Darmstadt (51 poäng).

SÖNDAG 17:30 BUNDESLIGA
HERTHA BSC - VFB STUTTGART

Hertha är en poäng före Stuttgart som just nu ligger på kvalplatsen.


Inför Hertha – VfB Stuttgart ..............
Stuttgart har bara förlorat 1 av sina senaste 6 matcher och fått ihop 9 poäng på dessa matcher. Inget annat lag på tabellen nedre tredjedel har fått ihop mer sedan början på mars.
Hertha har tagit 6 poäng på 4 matcher med Felix Magath som tränare. Det är mer än man fick ihop på de 11 senaste matcherna (bara 5 poäng) innan Magath tog över.

Inför VfL Bochum – FC Augsburg ...............
Bochum har tagit 25 av sina 36 poäng på hemmaplan. Augsburg har bara vunnit 2 av 15 bortamatcher.

Inför Bayern München – Borussia Dortmund ...............
Erling Haaland har gjort mål i 3 matcher i rad mot Bayern. Ulf Kirsten (Bayer Leverkusen) lyckades göra mål i 4 matcher i rad mot Bayern.

Inför 1. FC Köln – Arminia Bielefeld ...............
Anthony Modeste har gjort 36% av Kölns mål den här säsongen. 16 av 44 mål har Modeste svarat för.

Inför SC Freiburg – Borussia Mönchengladbach ................
Freiburg har bara förlorat 1 av sina senaste 9 Bundesligamatcher. SCF har nu 51 poäng på kontot. Därmed är man redan uppe i lika många poäng som säsongen 2012/2013, den hittills bästa med tränare Christian Streich.

- Karl Fagrenius



Red Stars supportrar vill verkligen inte bli uppköpta. Tapie försökte tidigare ta över för att göra klubben till en utmanare till PSG i Paris. Då var både klubb och fans överens om att be honom dra åt…

Den här gången förhandlar verkligen nuvarande ägarna med amerikanska investmentfonden 777 Partners om ett övertagande. Collectif RS Bauer protesterar hårt mot en allt kommersiellare fotbollsvärld.

Helgens National 1-match blev avbruten för gott efter  aktioner från läktarna.

Nästa Paris-lag i Ligue 1 lär heta Paris FC och inte Red Star FC. Precis som supportrarna vill?!

Sergio Ramos målskytt och uttagen i veckans lag
Som alla andra har PSG spelat två matcher i veckan. Mot Angers hade man inga problem och då växlade Sergio Ramos upp. Bättre sent än aldrig.

Den härom veckan utbuade spanske stjärnbacken gjorde sitt första mål för PSG OCH tog plats i veckans lag hos samma L’Equipe.

VAR i Le Classique
L’Equipe körde förstasidan ”verkligen ingen klassiker” efter helgens PSG-Marseille. De var inte ensamma om att slumra till inför en tråkig tillställning där Paris-fansen hade bestämt sig för att strejka.

Inte blev det bättre av allt VAR:ande. Förutom att OM fick ett och PSG två mål bortdömda för offside så blåstes det en omdiskuterad straff när bollen träffade lår och sedan armbåge på en Marseille-spelare. Korrekt straff enligt domaren Tony Chapron nedan.

Det har inte hindrat debatten efteråt.

”Om det fortsätter som under det här året, då blir det svårt”
Keylor Navas har en bra relation med Donnarumma, hans familj trivs i Paris, men det här att dela på jobbet som förstemålvakt i PSG är inget han vill fortsätta med. Det berättade målvakten efter matchen mot Angers.


Jag har skrivit förut om Strasbourgs konkurs, omstart som amatörlag och snabba klättring i systemet. Klubben ser verkligen ut att göra allt rätt. I helgen besegrade man seriösa CL-kandidaten Rennes inför en extatisk hemmapublik. Strasbourg är därmed fyra, på samma poäng som trean Rennes.

RCSA till Champions League i höst? Konstigare saker har hänt.

Ligans formstarkaste lag heter helt plötsligt AS Monaco. Man slarvade bort hösten, men går som tåget nu. Fem raka segrar gör att monegaskerna, precis som Rennes på tredjeplatsen och Strasbourg, har 56 poäng.

Alla mål räknas, särskilt i ett Riviera-derby.

Stéphanie Frappart var första kvinnliga domare att döma i Ligue 1, i herrarnas CL och deras supercuf-final.

Nu är det bestämt att hon även blir första kvinna att döma finalen i franska cupen. 7 maj är det avspark på Stade de France. För första gången på länge blir det en mach utan PSG, när Nice tar sig an Nantes.

PSG-Lens, lördag 23 april 21:00, Sportexpressen
Om Paris undviker förlust är man klara ligavinnare 2022. Man kan till och med förlora om Marseille inte gör sitt i helgen. Men OM är formstarka och Lens är boostade efter tre raka segrar. Ingen walk in the parc!


- Strasbourg har elva raka matcher utan förlust i ligaspelet.
- Brest besegrade Lyon (2-1) för första gången sedan 1991.
- Sedan 1 mars har Montpellier gjort tre mål. Sämst i ligan under perioden.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2022-04-22 11:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)