Lagbanner
Veckans viktigaste: Klopp tappar humöret

Veckans viktigaste: Klopp tappar humöret

Byta tröja, Zlatan, Newport County, osannolika Zeneli, målgörande målvakter.




Dessa veckor är den stora utmaningen att välja en sak att snacka om. Det händer så sjukt mycket saker just nu, särskilt när det är transferfönster och Arsenal skeppar iväg spelare, West Ham släpper ännu en misslyckad anfallare etc. Men på torsdagskvällen slog det ner en riktig smällkaramell i England. För första gången på 68 matcher så förlorar Liverpool en hemmamatch. Och de gör det mot Burnley. Den som inte följer ligan så noga kanske tänker att enstaka minor kommer lag alltid att gå på, särskilt eftersom Covid-19 har gjort så att lagen som slåss på tre fronter kommer att få ett helvete framöver. Men denna förlust är nog en del av ett större huvudbry för Jurgen Klopp och Liverpool. Faktum är att det nu har gått 360 minuter utan ett mål för Liverpool som mött Newcastle, Southampton, Manchester United och nu Burnley utan att göra mål. Matchen innan det var det West Bromwich som de bara spelade 1-1 mot.

Härnäst väntar återigen Manchester United i FA-cupen och därefter: Tottenham, West Ham, Brighton, Manchester City, Leicester, Leipzig, Everton. Ingen av dessa matcher är särskilt angenäma, de flesta riktiga utmaningar.Och dessa matcher ska alltså Liverpool ta sig an med ett lag som verkar tröttkört.

Jurgen Klopp är en trevlig och charmant karl när allt går ått rätt håll, som det gjort med Liverpool de senaste tre åren. Men när saker börjar krackelera så kommer en annan sida fram. Detta klipp är från i halvtid:

Hyfsat tryck i den här utsparken va? Bekräftat världsrekord dessutom i avstånd från mål.

Manchester Citys 1-0 mot Aston Villa blev en ordentlig snackis. Rodri är offside bakom Tyrone Mings. Men när Mings tar ner bollen skapas en ny situation och då Rodri bollen, passar Bernardo Silva och så avgör hemmalaget matchen. Den vanligtvis så lugne Dean Smith blev fly förbannad och utvisad. Pep Guardiola sa att han inte har någon aning om vad reglerna egentligen säger. Oavsett vad man tycker om situationen är det en svaget i hur en regel är formulerad när det blir så mycket tyck och tänk om så många offside- och handsbeslut.

Helgen smöte mellan Manchester United och Liverpool blev en snackis, då lagens dräkter inte var anpassade för de som är färgblinda som den simulerade bilden ovan visar. Av fem miljoner tittare uppskattas det att cirka 300 000 hade väldigt svårt att skilja lagen åt, på grund av denna miss av klubbarna.


York City ska ta farväl av sin gamla arena Bootham Crescent. Nu är denna fina hyllningsvideo släppt. Mesut Özil lämnar Arsenal för Turkiet och Fenerbache. När Sokratis Papastathopoulos lämnade Arsenal några dagar senare så fick denne massa tweets som tack för åren. Özil? Not so much.


Söndag 18.00: Manchester United - Liverpool
Dags för en ny rond i detta stormöte. Nu är det FA-cupen som gäller och Liverpool söker desperat efter formen efter fyra mållösa matcher. Manchester United, å andra sidan, är i en fantastisk form och har seglat upp som favorit att vinna ligan.


Hur kan man hålla på Brentford?


- Senast Liverpool förlorade mot Burnley stod det 1974 i kalendern. Det blev då också samma resultat.
- Manchester United har tagit hem 21 poäng den här säsongen från en förlorande position i en match. Överlägset bäst i ligan på att vända matcher.

- Henrik Örtenvik




Roma Roma Roma...
Vilken cirkus i klubben. 
Ni minns kanske att det inte registrerade en spelare ordentligt i första matchen för säsongen och gick från 0-0 till 0-3.
De tyckte att det var dags att glömma bort den händelsen genom att testa sex byten (?!)i cupmatchen mot Spezia.
Då hade laget redan förberett farsen med två utvisningar på trettio sekunder ( se nedan) innan vid ställningen 2-2.
Det sjätte bytet hjälpte inte utan Spezia kunde göra två mål till.

Om det blev sparkningar efter incidenten i med den icke-registrerade spelaren förstår ni kanske att huvuden skulle rulla även här.
Team manager Gombar blev syndabock och fick kicken.
Nu gick dock inte det här hem hos spelarna utan med lagkapten Dzeko i spetsen gick de till tränare Fonseca och krävde att få tillbaka Gombar...

Som en sa på twitter " Det här är sånt man ser Sunday League inte i Serie A"


Slutets början tlll slutet... #RomaSpezia
Nico Barellas mål men framförallt Alessandro Bastonis passning etsar sig fast i minnet efter Inters vinst i Derby d´Italia




Vi fortsätter med Inter.
Ny logga är visst tänkt hos klubben. De går i samma spår som Juventus och Hellas Verona och förenklar.
De klipper i stort sett ut I:et och M:et och slänger bort resten.
Unge Alexis Saelemaekers sken inte upp på Sardinien direkt när Milan gästade Cagliari.
In i den 66´
Gult 68´
Rött 74´

Fabian Ruiz  i Napoli missade Supecoppa-finalen på grund av Covid-positiv. 
Tröja på så funker det här lika bra (nästan... då de förlorade finalen.)
Lite så här vi hade tänkt oss det va? #Milan
Zlatan Ibrahimovic första start i Serie A i år blev såklart en succé. Två mål och en åtta i La Gazzetta dello Sport.
Kontraktförlängning och scudetto är nära nu.




Nä, nu gick det inte längre för Marco Giampaolo.
0-0 hemma mot Spezia med tio man och bara kunna prestera en enda farlig chans får t.o.m en luttrad Cairo att inse att det inte kommer hålla.
Det blev tack och adjö på en nedflyttningsplats och Davide Nicola tar över. Många fans har gått bananas och hyllar det nya.
Klang och jubel även i Maj?


Den fetaste matchen är väl den redan på lördag.
Milan tar emot Atalanta på San Siro och två rätt formstarka lag ska pressa musklerna mot varandra.
MIlan-Atalanta 23 jan 18.00


Vi har plockat up Fans i Fokus igen. Ta kolla in vilka som håller i trådarna nu men även legendarerna.

- Johan Stistrup



Athletic Clubs framgång. Klubben tog en stor skalp genom att vinna den spanska supercupen i veckan efter att ha slagit ut både Real Madrid och Barcelona på vägen. Värdiga vinnare med den nye tränaren Marcelino vid rodret.




Sevillas målvakt Bono räddade straff i 90:e minuten när Sevilla slog Alavés med 2-1 i veckan. Mycket viktig räddning av målvakten som för tankarna tillbaka till klubbens supermålvakt Andrés Palop. Alla tre poäng till svajiga Sevilla.


Eibars målvakt Marko Dmitrovic slog in 1-0 mot Atlético Madrid och blev således den sjunde målvakten som gjort mål i La Liga någonsin. Senast en målvakt nätade i ligan var 10 år sedan, 20 feb 2011. Då var det Daniel Aranzubía i matchen mellan Almería-Deportivo.

Här är samtliga målvakter som gjort mål i La Liga genom tiderna:

6 - Carlos Fenoy, Celta/Valladolid (fem straffar)
6 - Nacho González, Las Palmas
2 - Toni Prats, Betis (två frisparksmål)
1 - Juan José Santamaría, Racing
1 - José Luis Chilavert, Zaragoza
1 - Daniel Aranzubía, Deportivo
1 - Marko Dmitrovic, Eibar (straff)

Målet räckte dock inte för Eibar – inte ens för poäng.
Atléti vann med 2-1 efter en Panenkastraff av Suarez i slutminuten vilket blev uruguayanens 500:e mål i karriären.





Lionel Messi blev fick syna det röda kortet när Barcelona föll mot Atheltic club i den spanska supercupen. Anmärkningsvärt är att det var argentinarens första röda kort för klubben efter sina 753 matcher för klubben. Avd. Fair play.
Vi har på Spaniensidan skrivit mycket om presidentvalet i Barcelona. Nu skjuts det, mot mångas viljor, upp på grund av Covid-19 och avgörs inte förrän tidigast i slutet av februari.


”He’s not really good at dealing with people” – Filipe Luis om Diego Simeone.

I en intervju i Marca lyfter ex-Atletispelaren fram saker om succétränare som inte sagts innan. Men i det stora hela även många ord om Simeone också.


Marcelino tog över Athletic club för bara tre veckor sedan och gör redan succé. Han och hans lag vann den spanska supercupen som har nämnts ovan.

Men denna bild får visa på hur respekterad han är som person. I hela Spanien. Ramos och Marcelino efter att Athletic slog ut Real Madrid i semin. Så vackert.
Det här är en klubb som förstår sig på sociala medier. Inför Girona-Cadiz drar den sistnämnda ut denna tweet med stor retrokänsla som uppladdning. Gåshud överallt.
Man hade kunnat tänka sig att det borde varit Villarreal som skulle gjort denna Beatleshyllning. Yellow submarine.


Jag nämner väldigt sällan damfotbollen här. För mig ligger det ingen värdering i det och betyder bara att jag kan bli bättre att lyfta den om det är det ni vill läsa om här.

I alla fall riktar jag ett stort grattis till Atlético Madrids damer som tog hem den spanska supercupen. För svenskintresse kan det nämnas att landslagsmålvakten Hedvig Lindahl spelar för Los Colchoneros.
Athletic Clubs Asier Villalibre blev nerslagen av Messi men gjorde stor succé med sin trumpet efter segern mot Barcelona i den spanska supercupen. Det här är underbart! Här är ett klipp till lite senare under firandet:
Välkommen till 100-klubben!

I morgon, den 23 januari fyller Alavés 100 år. Vi säger “Cumpleaños feliz” till klubben som sällan vinner titlar men som ändå varit med på den stora scenen trots sin storlek till klubb. Ni minns väl UEFA cupfinalen 2001 när Alavés förlorade mot Liverpool med 5-4. Det och den spanska cupfinalen 2017 (förlust mot Barcelona) är de främsta framgångarna för den baskiska klubben.


Martin Odegaard är ryktenas man för tillfället. Hans framfart under förra säsongen i Real Sociedad undgick väl ingen? Den unga normannen tillhör Real Madrid men kontraktsförhandlingarna där verkar ha strandat. Martin själv vill gärna gå till klubben han var utlånad till under förra säsongen men enligt spansk media ska han också vara nära ett kontrakt med Sevilla.

Allt kan hända under silly season. Personligen tror jag att det blir San Sebastianklubben igen, antingen som köp eller nytt låneavtal.


Kieran Trippier stängs av i tio veckor för att ha brutit mot det engelska fotbollsförbundets regler för spel på fotboll.

Atlético Madrid överklagade FIFA:s dom som kom i december men förbundet har avslagit överklagan. Han fälls för fyra av sju brott mot bettingreglerna och missar därmed hälften av den kvarvarande säsongen samt får böta närmare 800 000 kronor.


Atlético Madrid tar emot ett Valencia som har fått lite vind i seglen (med eller mot är alltid frågan när det kommer till Los Ché).

Söndag klockan 21:00 är i alla fall tiden ni ska bänka er för en riktig La Ligaklassiker.

- Jens Kassnert



Givetvis är det Klaas-Jan Huntelaars återkomst till Schalke 04 som är veckans stora snackis. Den rutinerade holländaren är tillbaka i skitstaden Gelsenkirchen med uppdraget att rädda kvar klubben i Bundesliga och det ska bli ett stort nöje att följa honom och hans lagkamraters kamp under våren. Ett omöjligt uppdrag vill många hävda, men nog är det fler som börjat tro på att det ska gå efter Huntelaars återvändande.


Varför välja ett mål när man kan välja tio? Här är de hittills tio snyggaste målen som gjorts i Bundesliga den här säsongen enligt ligans officiella mediekanal.
Inte för att vi inte redan visste det, men vi kan nu en gång för alla slå fast att Max Meyers val att lämna Bundesliga för spel med Crystal Palace inte var ett klockrent beslut. Två och ett halvt år senare står han klubblös och befinner sig på botten av sin karriär. Dock är han blott 25 år gammal och har fortfarande tid att reparera den. Frågan är bara om motivationen finns där?


”Hoppet är det sista som överger en”
Hans-Dieter Flick har inte helt gett upp hoppet om att få behålla David Alaba, även om han medger att allt talar för att österrikaren kommer lämna Bayern München efter över tolv år i föreningen. Real Madrid ser ut att bli nästa klubbadress även om det spekuleras om ett flertal andra tänkbara destinationer.


Speciellt oväntat var det inte, men likväl oerhört mäktigt. Luka Jovic behövde inte många minuter på sig innan han hittat nätet i sin återkomst till Eintracht Frankfurt då han i söndags på egen hand sänkte Schalke med två fullträffar. Lika många mål som han mäktat med under hela sin sejour i Real Madrid.
Mitt under brinnande säsong valde lagkapten David Abraham att lämna Eintracht Frankfurt – vilket dock var bestämt på förhand. Det sista 34-åringen gjorde innan han återvände hem till Argentina var att byta bort sin sista matchtröja – med domaren (!).


I måndags var det exakt ett år sedan en viss Erling Håland debuterade för Borussia Dortmund – vilket han gjorde på det här viset:
Schalke 04 – Bayern München, söndag 15:30
Det finns några godbitar att se fram emot till helgen. Däribland toppmötet mellan Borussia Mönchengladbach och Borussia Dortmund. Dock väljer jag i stället bataljen mellan Schalke 04 och Bayern München. Får vi se Huntelaar sänka serieledarna hemma på Veltins-Arena?


De vinner och de åker ur – så slutar Bundesliga


Robert Lewandowski har så här långt noterats för 22 mål vilket ingen annan spelare tidigare gjort efter halva serien spelad.
Manuel Neuer har nu hållit nollan hela 196 gånger i Bundesliga och har därmed överträffat Oliver Kahns rekord.
VfB Stuttgart blev i lördags det femte laget att noteras för 3000 mål i Bundesliga.
– Lyckas Huntelaar hitta nätet för Schalke blir han med sina 37 år per automatik klubbens äldsta målskytt genom tiderna.

- Filip Wollin



Amazon Ligue 1
Vi har ett allt fånigare chicken-race som aldrig tar slut och ingen har ännu köpt upp Ligue 1-rättigheterna efter Mediapros kollaps. Canal+ fortsätter sitt ordkrig. Ligaföreningen startar en ny omgång med budgivning, men inte den som tv-kanalerna vill ha.

Det senaste? LFP vill diskutera med de amerikanska nätjättarna. Kanske blir det Ligue 1 på Amazon Prime efter sportlovet.


Som för att bevisa att det här är svängig säsong föll då serieledande Lyon mot nykomlingen Metz när lagets sista utpost Anthony Lopes var ute och sprang i fel läge.
Marseille-supportrar vs. Eyraud 
Covid, tomma läktare och utegångsförbud kvällstid hindrar inte OM-fansen från att kräva president Eyrauds avgång med bengaler och ansiktsmask. Detta under banderollen: "Marseille avskyr dig. Stick Eyraud"
Ja, det är polisens tårgas som dyker upp i högerkant.
”Neymar-Mbappé? Vi kommer inte att be dem: snälla, stanna! De som verkligen vill vara här, de stannar.” PSG:s sportchef Leonardo i France Football.


Eliasson matchhjälte på Stade Vélodrome
Inte sedan 1962 hade Marseille förlorat en hemmamatch mot ligajumbon. Nu är det gjort. Stor segerorganisatör var svenske Niclas Eliasson som gjorde båda målen (hans första i Nîmes) när OM föll med 1-2.
 


Arber Zenelis osannolika mål
Förre Elfsborg-spelaren Arber Zeneli har gjort två mål för sitt Reims under säsongen – det ena mer osannolikt än det andra
Hans första var en hörna direkt i mål (expected goal: 0.012). I helgen blev det ett halvlöst inlägg som ingen rörde förrän bollen låg bakom Lille-keepern Maignan (expected goal: 0.016)
Saint-Etienne - Lyon, söndag 24 januari 21:00, Viaplay
Få saker slår en fullsatt arena i Saint-Etienne när Frankrikes hetaste derby ska spelas. I år får vi nöja oss med tomma läktare, men räknar med att det smäller ordentligt på planen. Om det blir någon match vill säga. Covid kan ställa till det...


La Semaine: Niclas Eliasson sänkte Marseille – Volland och Ben Yedder lyfter Monaco 


- Marseille hade fyra skottförsök mot Metz under onsdagen. Lägsta siffran i en hemmamatch sedan Opta började sina mätningar.
- Kevin Volland är inblandad i 16 mål hittills under ligasäsongen (mål+assist). Endast Kylian Mbappé är bättre.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2021-01-22 10:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)