Lagbanner
Veckans viktigaste: En tysk vattendelare

Veckans viktigaste: En tysk vattendelare

Franska storgräl, Aduriz farväl, Aurier igen, Gattuso, Hålands intervjuer.



Nu börjar det röra sig i divisionerna under Premier League. League Two har bestämt sig för att säsongen får vara färdigspelad. Det var ett relativt enkelt beslut att ta. Dels för att vd för EFL tidigare sagt att en förlängd säsong skapar ett massivt problem då 1400 spelare är utan kontrakt i juni. Men också för att tabellen inte förändras särskilt mycket av ett sådant beslut. Man tar helt enkelt poängtotalen och snittar den per match. Oaktat hur många hemma- respektive bortamatcher man spelat. Givetvis är det grymt mot Stevenage, som riskerar åka ur trots att man bara är tre poäng bakom nästjumbon med en match mindre spelad, samt Port Vale, som ligger bara en poäng från playoff. Men någonstans måste ju gränsen dras.

Nu diskuteras det om League One ska avslutas på samma sätt.Där får ett sådant beslut lite större konsekvenser där åttan Wycombe helt plötsligt skulle hoppa upp till playoff på bekostnad av Peterborough som just nu befinner sig på en playoff-plats. Och skulle detta oviktade poängsystem gälla i Premier League så skulle till exempel Arsenal gå om Tottenham i tabellen. Men allt talar ju för att både The Championship och Premier League kommer att färdigspelas.

En stark protest har dock kommit in från Hull City. Men det blir lite löjeväckande. De sålde sina två bästa spelare i januari, har elva matcher utan seger... klart som fan att de inte vill spela klart säsongen.

Ett gäng spelare har uttryckt skepsis mot att börja träna igen. Bland annat Troy Deeney som har en son som haft andningsproblem. Det har i veckan också visat sig att sex spelare har testats positivt bland Premier League-klubbarna, däribland tre stycken i just Deeneys klubb Watford. Danny Rose sa också i en intervju att det känns som att spelarna är försökskaniner. Rose uttalande har dock förlöjligats med tanke på hur många som ändå jobbar i frontlinjen varje dag. Fotbollsvärlden är en lyxbubbla i jämförelse där spelarna ska testas två gånger i veckan samt hälsoscreenas varje dag.

Geniet Serge Aurier bryter för tredje gången englands karantänregler för att få sin frisyr klippt. Klubben har meddelat att man kommer att utreda frågan och antagligen väntar en massiv böter till honom.

Guardianjournalisten Richard Jolly drev med honom: Detta var Auriers svar på kritiken. Ska man skratta eller gråta?



Denna vecka är det #MentalHealthAwarnessWeek och den gamle Villaspelaren Lee Hendrie har öppnat upp om sina problem den här veckan och mötts av massor med kärlek.


Utan publik upp till ett år?


- Henrik Örtenvik



Ena dagen inte den andra lik.
Så många beslut som sätts som också känns definitiva ändras redan dagen efter.
Efter att klubbarna beslutat att ge klartecken till start den 13 juni så sa regeringen nej och sa att inget seriespel kan upptas innan 14 juni.
Samtidigt kom det nya direktiv på hur de gemensamma träningarna ska startas upp - som klubbarna också kan följa utan att det blir parodi på det hela.
Sen kom FIGC president Gravina fram till att säsongen kommer vara ända fram till sista augusti för proffsserierna (A,B,C) - OM det blir spel. Allt för att sy ihop dådens år 2020.
Regeringen kommer att lägga fram beslutet den 28 maj hur de vill göra med serien. Att det kommer bli det slutgiltiga tror nog vare sig fotbollsförbund, fans eller regeringen själva.


Sätta foton på sig själva på sin stol känns inte direkt som Lazio... 
Ett klipp har florerat med en 13-årig kille som blivit mobbad i Neapel.
Napolis Dries Mertens tyckte självklart synd om killen och bjöd hem honom till sitt hem och gav honom en signerad tröja. Mertens , vars kontrakt går ut i sommar, har ryktats till Inter och engelska klubbar men verkar nu ändå stanna kvar och förlänger med Napoli.


Man säger att ingen spelare är större en laget.
Men en spelare kan vara större än klubben.

La Gazzetta dello Sport uppmärksammar att Zlatan Ibrahimovic inte är kung på sociala medier.
Han är "Gud"!
80 miljoner följare på Twitter, Insta och alla andra. Det är mer än vad Inter och Milan har - tillsammans.



Gennaro Gattuso tar sin tid i Neapel på fullaste allvar att han även predikar pizzans evangelie i Utah...
Bara att hålla med Svanemar.
Balotelli är försvunnen!
Han behöver inte mycket för att få rubriker vår vän Mario Balotelli.
Nu har han inte dykt upp på träningen hos Brescia som planerat och rykterna är igång att han och president Cellino inte drar jämt.
Inte konstigt kanske då presidenten sa att han hade väntat sig mer av Mario och var besviken på hans agernade på och utanför planen.
En gråtande Ciro Ferrara i famnen på Maradona efter att Napoli vunnit UEFA-cupen 1989 mot Stuttgart.
Inte Serie D i alla fall. FIGC har beslutat att Serie D inte kommer att återupptas. 
Det tar t.ex. Palermo som ett tecken på att det kommer bli uppflyttade till Serie C eftersom man leder serien. Men inget är officiellt klart än och hur FIGC ska hantera situationen vet vi nog inte förrän någon gång i juni.


Vi drar oss tillbaka när Lazio vann fina Cupvinnarcupen 1999 med ett klassmål av Bobo Vieri
Italiensidans mest hårdjobbande skribent Erik Widell har sammanställt en fin artikel om Romas tröjsponsorer genom tiderna.

- Johan Stistrup



För några år sedan var han en av de mest kontroversiella domarna i Spanien och dömde ofta bland annat El Clásico. Sedan en tid tillbaka ser vi emellertid inte Eduardo Iturralde González med pipan längre, istället tycker han allt som oftast till om diverse situationer. Det senaste är att den gamle stinsen påstår att omkring 90% av alla fotbollsdomare i Spanien hejar på Real Madrid. Resterande håller på FC Barcelona. Själv hejar han på Athletic Club Bilbao, säger han.

Detta har på vissa håll väckt en liten mindre debatt, med betoning på mindre. Ska domare heja på ett lag? Vi får la förutsätta att domarna inte tar med sina personliga preferenser in på fotbollsplanen men hur objektiv kan man vara som domare om man har ett särskilt lag nära sitt hjärta? I debatten skulle jag vilja väga in att alla som på något sätt verkar inom idrotten förmodligen har ett eller flera favoritlag. Det är oftast det som väcker intresset för fotbollen från början.

Det är med andra ord ganska logiskt att även fotbollsdomarna har sina favoritlag. Att det dessutom handlar om Real Madrid är ingen nyhet eftersom Real är det överlägset största laget i Spanien. När jag bodde i Málaga höll samtliga på två klubbar: Málaga CF och Real Madrid. Lite som att folk i Gävle hejar på ett Stockholmslag.


Lionel Messi och Pep Guardiola i Getafe. Det var nära att bli en realitet menar Getafes president Àngel Torres. Torres har i dagarna sagt att Messi, under sitt första eller andra år i Barcelonas a-lag, var detaljer ifrån att låna in argentinaren. Detta var dock något som Frank Rijkaard satte stopp för. Gällande Guardiola menar Torres att den nu legendariske managern var tänkt som Michael Laudrups ersättare i Getafe då Laudrup i sin tur skulle ta över Barcelona. Detta för att Joan Laporta inte, enligt Torres, litade på Guardiolas tränarförmåga. I slutändan valde dock Laporta att ge Guardiola chansen och tacka nej till Laudrup.


Skönt och se att La Liga-svensken både tar hand om sig själv och är i träning igen. Hoppas formkurvan håller i sig när säsongen återstartar.
Ingen nåd från farsgubben.
Dani Alves ångrar inget

La Liga-lagen får nu ha gruppträningar á tio spelare. Kliven mot en återstart fortsätter således och intensiteten på träningarna ökar. Inom kort hoppas La Liga att lagen kommer kunna träna fullt normalt igen, även om det inte bara ligger på ligans bord att avgöra. Än så länge får man nöja sig med fem-mot-fem-spel eller dylikt.


År 2000 var väntan äntligen över för Deportivo de la Coruña som i flera år varit och nosat på ligatiteln. Tidigare i veckan var det 20-årsjubileum för prestationen.
Under onsdagen kom det slutgiltiga beskedet från Aritz Aduriz: han avslutar karriären med omedelbar verkan. Den legendariske baskiske anfallaren kommer således inte att finnas på planen när säsongen återupptas och han kommer inte heller få chansen att skjuta hem Copa del Rey-titel, när finalen väl blir av, mot antagonisterna Real Sociedad. Tack för allt Aduriz!
Marca, som hänvisar till Cope, skriver att La Liga kommer att återstarta med derbyt mellan Sevilla och Real Betis – precis som tidigare rykten sagt. La Liga hoppas också att det blir just 12:e juni, som man tidigare föreslagit, som blir första speldatumet. Detta kräver följaktligen att både det spanska fotbollsförbundet och den spanska regeringen accepterar La Ligas förslag om återstart.
Rädda vad som räddas kan om den ekonomiska smällen av Covid-19


- Atlético Madrid har gjort Wanda Metropolitano till ett större fort än Vicente Calderón var. Vinstprocenten på den gamla arenan låg på 63,1% medan den nya inbringar 69,4% segrar. Diego Simeone vann dock mer på Calderón som manager med sina 74,5%.
- Både Fernando Torres och Andrés Iniesta lämnade den spanska fotbollen bakom sig den 20:e maj 2018, alltså för två år och två dagar sedan. Bägge flyttade då till Japan.
- Aritz Aduriz val att lägga skorna på hyllan i onsdags var nog ingen slump. Han själv bar tröjnummer 20 i Athletic och han offentliggjorde sitt beslut den 20:e år 2020. Intressant nog har Aduriz, som är en klassisk nia, aldrig haft tröjnummer 9.

- Daniel Jakobsson




En vattendelare som fortfarande är i ropet är det faktum att ligaspelet åter är igång trots att det inte tillåts någon publik på matcherna. En del menar på att det är helt rätt beslut då det är det enda tillvägagångssättet för att kunna avsluta säsongerna samtidigt som flertalet klubbar slipper riskera gå i konkurs.
 
På samma gång finns det de som anser att fotboll utan publik inte är någonting värt och att man i stället borde avsluta säsongen i förtid. Dock är det nog få som egentligen vill se det hela avgöras på skrivbordet och som alltid är det svårt att göra alla nöjda och glada.


Medan spelarna i Köln fokuserade på att hålla sina positioner passade Pierre Kunde på att kvittera för sitt Mainz med ett makalöst solomål där han sprintade förbi både mittfält och försvar. Hatten av till centralmittfältaren för att han vågade.
 

Jonas Hofmann med en av säsongens största blunder samtidigt som hela världen kollade på. Snacka om att skämma ut sig...
 


Pappfigurer i Mönchengladbach och tröjor i Köln. Så här såg det ut på den ena långsidan under Kölns match mot Mainz då man trätt matchtröjor över några hundratals stolar för att piffa upp läktaren.
Erling Håland må vara en stjärna på planen, men när det kommer till att göra intervjuer har han en del att jobba på. Det här var dock inte första gången han gav korta och oinitierade svar på frågorna han fick
 


Augsburgs nye tränare, Heiko Herrlich, stod inte vid sidlinjen när Wolfsburg kom på besök. Anledningen till det? Dagarna innan match hade han lämnat hotellet laget var incheckat på för att köpa tandkräm och handkräm och bröt därmed mot karantänsbestämmelserna – vilket innebar att han fick avstå från att leda laget. Extra bittert med tanke på att Augsburg sedan förlorade med uddamålet.


Jag reagerade själv när jag såg Hertha Berlin-spelarna fira sina mål och en bild som fick stor uppmärksamhet efter matchen var den på Dedryck Boyata och Marko Grujic, som är lite väl närgångna sett till de hårda anvisningarna kring hygien och närkontakt. Dock kommer lyckligtvis ingen straffas för förseelsen.




Tomma läktare och således ingen gul vägg när Dortmund körde över ärkerivalen Schalke i säsongens andra Ruhrderby. Trots det valde hemmaspelarna att jubla framför Südtribüne som en liten rolig grej samtidigt som man lyfte fram fansens betydelse.
Axel Witsel fanns inte med på planen när hans Dortmund körde över Schalke, men det hindrade inte belgaren från att njuta av segerns sötma genom att strö salt i såret på fansen till ärkerivalen.
Efter nästan tio månader som arbetslös är Bruno Labbadia tillbaka i hetluften igen då han sedan början av april tagit över som tränare i Hertha Berlin. Första matchen gjorde han under den gångna helgen och hade inte kunnat önskat sig en bättre start då huvudstadsklubben körde över Hoffenheim med 3–0. ”Schöne Bruno” är tillbaka, och det med besked.


Hertha Berlin – Union Berlin, fredag 22 maj
Finns en del godbitar att välja på den här omgången, men givetvis är huvudstadsderbyt nummer ett. Hertha Berlin ska försöka revanschera sig mot lillebror Union Berlin hemma på ett öde och kalt Olympiastadion. En perfekt match att inleda helgen med.


Bundesligapanelen har gjort comeback efter flera år i dvala


– Sedan Hans-Dieter Flick tog över Bayern München har laget producerat 50 mål på bara 16 matcher vilket är rekordsnabbt. 
– I och med Vedad Ibisevics mål mot Hoffenheim har han nu hittat nätet under samtliga säsonger från 2006 till 2020.
Florian Wirtz, knappt 17 år fyllda, fick i måndags debutera för Bayer Leverkusen och blev därmed deras yngsta spelare någonsin att spela i Bundesliga.

- Filip Wollin



Videokonferenser har sina fördelar.
Veckans möte mellan de franska elitklubbarna spårade ur fullständigt när tv-rättigheter kom på tal. En våldsam ordväxling mellan president Eyraud (Marseille) och Desplat (Guingamp) slutade med att den senare lovade att kan skulle slå sönder käften på den förste nästa gång de sågs i verkligheten.
Supporterstöd i parlamentet
Sverige var länge ett föredöme, det tyckte till och med Uefa. Frankrike var kanske sämst i klassen. Hårdare lagar och större svängrum för polisen kom redan 2006. 2015 års ”terrorlagar” efter attentaten gav ett ännu hårdare grepp. Flera av dessa lagar är i bruk än i dag.

Så när svensk supporterpolitik numera förknippas med den märkliga villkorstrappan och det franska parlamentet lägger fram en utredning som ser ut som supportergruppernas önskelista – då är det uppochnedvända världen.

Veckans franska utredning föreslår bland annat:
- Kortare straff vid arenaförbud.
- Avskaffande av kollektiva straff som tömda läktarsektioner eller helt tomma arenor.
- Att man aktivt ska arbeta för få till legal pyroteknik på arenorna.Kors i taket!
”Jag kommer att engagera mig personligen.”, lovar Bordeaux borgmästare Florin.

Efter förra veckans bisarrerier med Ultramarines – som släppt ljudinspelningar från klubbledningens möten där de tar heder av allt och alla + medger att man bryter mot lagen – så är det dags för Bordeaux borgmästare att kräva ett möte med Les Girondins ägare. Detta utan att hårt kritiserade president Longuépée ska få vara med.

Borgmästare Nicolas Florin menar att situationen ”förstör både klubbens och stadens varumärke”, och det är svårt att driva fotbollsklubb i Frankrike om man ligger i öppen konflikt med de regionala politikerna.

Dags att smida medan järnet är varmt. Snart är det kommunalval i Frankrike. Den första omgången hann man med före Corona-krisen. Den andra lär bli av i sommar.


Ligaföreningen (LFP) har just klubbat igenom att Ligue 2 ska spelas med 22 lag nästa säsong. Detta för att inte ”orättfärdigt” skicka ner lag som levde på hoppet när säsongen avbröts.

Problemet? Ligue 1 har inte hakat på. Amiens och Toulouse ska ner i tvåan och främst de förstnämnda går all-in för att tvinga sig kvar.

Genom att tvinga franska fotbollsförbundet, som har sista ordet, att ta ställning till upplägget i en lägre division tvingas de fatta beslut som i slutänden också måste gälla Ligue 1? Eller vad är poängen? För nu brinner det till i Fotbollsfrankrike.


"Luis Campos lämnar Lille"
Han agerar spindeln i nätet – han bygger från grunden. En av Europas mest eftertraktade sportchefer har gjort underverk med först Monaco och nu Lille. Canal+ menar att han har sagt upp sig och i princip redan är klar för Tottenham.

Om den franska tv-kanalen är säker, tror andra att det här är hans vanliga sätt att skaffa mer inflytande. Det har han öppet bett om tidigare, senast i november.

Är man ute efter total kontroll över det sportsliga känns inte Levys och Mourinhos Tottenham som det mest självklara valet?
RMC Sport vill ha tillbaka sina pengar
Här är problemet: jag har inte sett någon spela sedan mitten av mars. Vi betalar inte Uefa för saker som inte levereras, okej?

RMC Sport visar Champions League i Frankrike och har redan betalat 350 miljoner euro för hela säsongen. Deras ägare, Patrick Drahi, känner sig lurad av Uefa och räknar med att få tillbaka sina pengar ”mycket snabbt”.


- Under helgen skulle den 38:e och sista omgången av Ligue 1 ha spelats.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2020-05-22 09:30:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)