Lagbanner
Veckans viktigaste: Zlatan regerar i Milano

Veckans viktigaste: Zlatan regerar i Milano

Virgil van Dijk, mariachi, PSG och Östersund, Covid-19, Revierderby.



Jag lämnar snacket om en Europeisk superliga därhän. Detta dyker upp då och då och har snackats om att vissa SHL-lag också skulle gå med i någon sorts superliga. Det ska mycket till innan det händer och att man skrotar över 130 år av fotbollshistoria.

Istället fokuserar vi på det som ryms under "Snackis", "Miss" och "Domslut".

?I helgens Merseysidederby så gör Evertons målvakt Jordan Pickford en fullkomlig grotesk tackling på Virgil van Dijk. Det gjorde ont i hela kroppen att se den. Holländaren är nu borta (sannolikt) resten av säsongen. Domarna var så fokuserad på att avgöra om van Dijk var offside, så man missade den horribla tacklingen som borde gett rött kort och en lång avstängning.

Domaren har i efterhand bett om ursäkt. Jordan Pickford? Inte ett jävla ord i sociala medier. Helt otroligt märkligt! Vad har han och klubben för PR-team egentligen? Förresten: såhär gjorde Pickford mot Dele Alli för två år sedan.
West Ham stod för en magisk vändning borta mot Tottenham. Med åtta minuter kvar stod det 3-0. I minut 94 gör Manuel Lanzini såhär: Mesut Özil bröt tystnaden i veckan sedan det stod klart att han inte skulle registeras för matcher i Premier League. Tysken, som tjänar 4 miljoner i veckan, är helt utfryst från laget och spekulationerna går vilda. Beror det på att han har höjt rösten för uigurerna och därmed skadat Arsenals intressen i Kina? Arteta kände i alla fall att han behövde kommentera saken. Intressant är hur han säger att det är han som har misslyckats med Özil. Jämför det med hur José Mourinho brukar se på saken: portugisen brukar snarare säga att det inte är hans jobb att få spelarna redo, det jobbet ska de göra själva. Vad ska man tro om Mikel Artetas utspel?

För tio år sedan slog Gareth Bale igenom ordentligt. Och jag var på plats.


Fredag 20.45: East Midlands Derby
På fredagskvällen är det en riktigt klassiker i Englands andradivision. Nottingham har just sparkat tränaren. Får nu Nottingham chansen att sparka ut Philippe Cocu från Derby? Holländaren har en seger, en oavgjord och sex förluster i alla tävlingar den här säsongen.


Han är anledningen att jag blev West Ham-supporter
Arne Söderlund berättar om John Charles.


- Pierre-Emerick Aubameyang räddade som vanligt Arsenal i en cupmatch. Torsdagens mål var det 12:e på 19 matcher i Europa League.
- Phil Foden har 3+3 i sina sju senaste Champions League-matcher. Detta trots att han varit avbytare i fyra av dessa.

- Henrik Örtenvik



Ja, fallen duggar tätt nu i klubbarna och flängandet mellan klubblagsfotbollen och landslagsfotbollen har inte gjiort saken bättre.
Så här långt har det varit 72 fall av Covid-19 i klubbarna och värst drabbat är Genoa.
Nu har det kommer till den gränsen att FIGC inte kommer göra någon lockdown av ligan pga att spelare drabbas utan de kommer att köra på och klubbarna får ta smällarna och matcher kanske kan komma att skjutas upp pga för många spelare borta - bl.a. Kommer matchen mellan Regiana och Cittadella i Serie B skjutas upp pga covid-19 sjuka spelare.
Värre är det annars i sammhället just nu. Utegångsförbud i Milano t.ex. där ingen får vara ute mellan 23-06 utan tillstånd. 
Sena matcher då? Ja, då är det bara att visa upp fotbollsbiljetten - det räcker som bevis. Men sena häng i baren efter matchen är stoppad.


Jens-Petter Hauge punkterar matchen mot Celtic för sitt Milan och Norge goes bananas...
Zlatan i derbyt...
Fyra raka segrar i säsongsinledningen nu för Milan. Alla fyra gånger det hänt tidigare har de vunnit ligan.




Trapani gick häromveckan i konkurs. Livorno ryktas vara närmaste klubb att gå samma öde.
De gjorde samma bana att de åkte ur Serie B och ska ta sats i Serie C. 
Det går sådär. Trea från slutet och noll segrar efter fem matcher. 
Klubbens tidigare ägare Spinelli har länge velat sälja klubben och har nu en okänd köpare som inte gjort klart affären. Det luktar Palermo lång väg...

Juventus och Pharrell Williams i samarbete. Vem såg det komma?

Tufft att hålla reda på alla detaljer. Reggiana kvitterade sent mot Ascoli men domare Meraviglia blåste bort målet  pga offside men tillkallade VAR.
Låter väl logiskt - om det nu fanns VAR i Serie B. Lyckligtvis för honom var det ett korrekt domslut.
Förbundskapten Roberto Mancini hamnade i blåsväder när han drog upp ett skämteckning  på sitt instagramkonto där en sjuksköterska frågar patienten var han fått sin sjukdom i från
"Från nyheterna på TV" var hans svar.
Ett raljerande över covid-19 att det är mer mentalt än en riktig sjukdom. Inlägget är borttatget men lär inte gå ljudlöst förbi.
Minns ni historien om Martin Bengtsson? Han som blev ungdomsproffs i Inter men som inte klara det hårda klimatet det innebar. Nu kommer det på film och presenterades häromdagen på en filmfestival i Rom. Inget datum än när den kommer visas i Sverige.


Vi får vänta ända till måndag för se helgens match.- Milan mot Roma på San Siro.
Kan Ibrahimovic fortsätta sin 40 års turné på samma sätt som tidigare eller kommer unge Kumbulla sätta stopp?
Måndag 20.45 


Varför inte fördjupa sig i Serie B och C. Ta del av Lodipodden

- Johan Stistrup



Tung start på Champions Leaguespelet för de spanska lagen. Om vi börjar i Madrid står Real för en riktigt dålig halvlek och låg under mot Shaktar med 3-0 i paus. I andra lyckades de vända men det räckte inte. Förlust med 3-2.

Sevilla spelade mållöst mot Chelsea men gick inte riktigt att känna igen. Lite för försiktigt spel av Lopeteguis mannar. Atlético Madrid förlorade mot Bayern Munchen men det är inget att skämmas för.

Barcelona däremot körde över Ferencvaros med 5-1. Fem olika målskyttar för katalanerna dessutom.


Förra helgens resultat i La Liga innehöll ett par skrällar. Real Madrid förlorade mot Cadiz samtidigt som Barcelona förlorade mot Getafe. Sevilla förlorade också mot Granada.


Deportivo la Coruna spelade inför 3 000 supportrar. Dessa tillsammans lät mer än på många andra fullsatta arenor trots avstånd till varandra.
Real Betis åkte på pumpen mot Real Sociedad som i och med segern intar serieledning. Matchen slutade 3-0 efter att Real Betis blev blåsta på ett mål efter offside. Eller ja, VAR-teamet tyckte det trots att bilderna visar tydligt att så inte var fallet.



Och som om det inte var nog med det så borde Betis haft en straff efter en tröjdragning som slutade med att hela tröjan revs sönder.


“Messis form kunde vara bättre” - Koeman kritiserade Messis och stora rubriker blåstes upp om en spricka mellan stjärnan och tränaren.

Dagar senare dementerar huvudpersonen det själv genom att hålla med i kritiken. Messi säger att han inte spelat på topp den senaste tiden.




Det här är roligt. Missnöjda Valenciafans hyrde ett Mariachiband som följde efter styrelsemedlemmar de vill ha bort. Inte en lugn stund för några av topparna.
Valenciaderbyt slutade än en gång med att Villarreal visade vem som numer är storebror i regionen. Och inte helt oväntat att släkten är värst. Den före detta Valenciaikonen Dani Parejo avgjorde mötet med sitt 2-1 mål. Även det första målet gjordes av en ex-Valenciaspelare, Paco Alcacér. Det är förståeligt att Valenciasupportrar är i upprorsstämning.


El Clásico på lördag klockan 16:00. Barcelona tar emot Real Madrid och frågan är öppen. Vem är i bäst slag att vinna säsongens första gigantmöte?
Helgen bjuder även på fler godbitar eller vad sägs om toppmötena mellan Atlético Madrid och Real Betis samt säsongens skrällgäng Cadiz som möter ligatvåan Villarreal.


En fantastisk artikel om Valencias magiska vår 2004.

- Jens Kassnert



Sådana otroliga tveksamheter som råder kring Lucien Favre. Det känns som en följetong som pågått en evighet, ja nästan sedan han kom till klubben. Jag vet de sokm direkt tvekade och sade att han aldrig skulle lyckas, jag vet också de som trodde stenhårt på honom. Dden slutgiltiga slutsatsen är att han helt enkelt inte är bra nog för att bärga en titel. 

En annan tveksamhet vad gäller Borussia Dortmund är Sebastian Kehls attityd till klubbens strategi. Jag fattar att dte är en lukrativ strategi att sälja unga spelare dyrt och med enorm vinst. Det är deras MO, att köpa billigt och sälja dyrt och under tiden få framgång på köpet. Men riktigt så fungerar det ej. Om man utgår från den nuvarande strategin är det mer rimligt att man hoppas på att allt ska fungera en säsong och då ska man, med tur, vinna ligan eller någonting. Det är inte det Borussia jag känner till. 
Han hade inte jättemycket att göra stundtals mot ett meningslöst motstånd i Atletico. Men här är en kul räddning ändå.
Poulsen i Leipzig är en underskattad anfallare, men måletg han gjorde mot Augsburg var mer än så. Van Basten!



Julian Nagelsmanns Leipzig seglade förbi Erdogans lag Istanbul Basaheksir i Champions Leagues öppningsmatch. En stabil insats om kröntes med två mål av vänsterbacken Angelino, det ena av dessa oerhört vackert. 

Men titta på sättet man överbelastar och flyttar upp honom på kanten. Spelar mer eller mindre vänsterback. Att utnyttja hans offensiva styrkor är inget annatg än ett planerat mästerdrag från Julian Nagelsmann. 
Bundesligas engelska konton har Borussia Dortmunds rektala öppning virad runt sin tunga. 



Marco Reus tydliga comeback i Bundesliga är, enligt mig, det som kan ge Borussia Dortmund lite hopp i ligan denna säsong. Man har varken rätt balans eller rätt bredd i truppen, men bara Reus i form själv kan göra en enorm skillnad. 



Schalke 04, ny tränare, nytt poängtapp hemma mot nedflyttningskandidat. En pinne på fyra matcher, jag tror dessvärre på en nedflyttning i år. Otroligt nog. Manuel Baum har ett svårt jobb framför sig. Han måste hitta ett sätt att faktisktg få ut allt han kan ur en sargat dålig trupp. Kanske kanske. 
'
På tal om Schalke är det Revierderby i helgen. Borussia Dortmund tar emot Schalke 04. Såklart inte samma sak utan mängden fans, men kan bli kul att bese ändå. Ett bra lag mot ett katastrofalt dåligt. Varje match är en måstematch för både Favre och Schalke. Despreation möter desperation?


Intervju med Joakim Glaser

- Axel Falk



”Vi saknade intensitet, aggressivitet, tog inte tillbaka bollen och hade ingen press på bollhållaren. Jag vet inte varför.”
En besviken Thomas Tuchel såg mest förvånad ut efter icke-matchen och förlusten mot Manchester United i Champions League. Hur kunde så många klasspelare prestera så illa?

Paris hänger med i Ligue 1 (tvåa i tabellen) men så många fler motgångar klarar nog inte den tyske tränaren när han även ser ut att vara på kollisionskurs med sportchefen Leonardo. Byte till juluppehållet?


”Ja, nu är det kris!”
Fortfarande obesegrad den här säsongen. Ja, Rennes-tränaren Julien Stéphan var ironisk när han svarade på en journalists ”krisfråga” efter tre raka kryss.


Lille derbyvinnare och bäst i Ligue 1
I över fem år hade Lens väntat på derbyt mot grannen. Det blev pannkaka av allt. Lille mosade nykomlingen fullständigt och kunde avsluta med elva mot nio när Lens tappade humöret. Lille har fått ihop pusselbitarna tidigare än vanligt, är ny serieledare och räddade Frankrikes ära i veckans Europaspel.
 


Marseille vs. Valbuena
Marseille och Champions League har blivit en jobbig historia de senaste försöken. Inte blev det bättre när man förlorade premiären mot Olympiakos på övertid – och när planens bäste spelare och assistläggaren till målet var förre OM-profilen Mathieu Valbuena.
Neymar får, föga överraskande, ta mest stryk i de fem stora ligorna. Det är även en fransman, Fabien Lemoine (Lorient) som drar på sig mest frisparkar i samma grupp.
Hårdast åtgången av alla om tittar på hela Europa? Jerrell Sellars i Östersunds FK!
Ett genombrott i Auxerre, landslagsmålvakt när Platini var förbundskapten – Bruno Martini var en av landets mest diskreta och uppskattade fotbollsprofiler. I veckan avled han i en hjärtattack, endast 58 år gammal.
Lyon – Monaco, söndag 21:00, Viaplay
Monaco övertygar spelmässigt men bränner sina chanser. Lyon blandar och ger utan styrfart. Båda måste plocka trepoängare om man ska hänga med när tåget går i toppen.


La Semaine #7: Lille krossade Lens i derbyt – PSG imponerade trots rotation


- Marseille har förlorat sina tio senaste CL-matcher. Sämst i historien för ett franskt lag.
- Rennes debuterade i Champions League med 62,7 procent bollinnehav. Bästa i den genren sedan Manchester City 2010.
- Sedan 2012 har PSG dragit på sig 18 straffar i CL – flest av alla lag.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2020-10-23 09:45:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)