Lagbanner
VV: Skurkstat tar över Newcastle?

VV: Skurkstat tar över Newcastle?

Ekonomisk hjälp, vår-höst, Norman Hunter, hoppa hopprep, när börjar det?



Sällan har väl veckans snackis varit så given som Newcastles potentiella övertagande av en investeringsfond som tillhör saudiarabiska staten. Det är en affär det har viskats om länge, men nu ser den ut att bli verklighet. Faustino Asprilla uttryckte sin förtjustning på Twitter:

Och det kommer givetvis komma fler positiva röster från de som älskar klubben och inte bryr sig så mycket om var pengarna kommer ifrån. Investeringsfonden skulle göra att Newcastle som klubb har en ägare som är tio gånger rikare än Chelseas dito. Om ägarna satsar i klubben så kan det inom några år innebära att Newcastle återigen är ett lag som slåss i toppen av Premier League och som är att räkna med ute i Europa.

Men Saudiarabien är ju Saudiarabien och denna supporter, som också jobbar för Amnesty, förklarade det problematiska med övertagandet i en lång tråd. Läs gärna hela tråden. Amnesty har skrivit till Premier League och fler kritiska röster kommer att höjas om denna "sportswashing" som blir allt vanligare inom idrottens värld. Kommer Premier League att bry sig? Knappast. Särskilt inte med tanke på det ekonomiska stålbad som väntar fotbollen. 

Det var inte längesedan klipp florerade där José Mourinho sågs ute på ett fält utanför London tillsammans med några Tottenhamspelare. Mourinho fick göra en pudel och lova att det inte skulle hända igen. Nu har återigen Serge Aurier brutit mot regeringens regler om hur de som bor i England får umgås. På Instagram lade han ut en video där han tränade tillsammans med Moussa Sissoko. Gissningsvis såg Tottenhams PR-team detta ganska snabbt för klippet försvann illa kvickt från Instagram.
En konsekvens av detta stopp i fotbollsvärlden är, som jag tidigare skrivit om, att klubbarna måste börja tänka om ekonomiskt. I England finns det väldigt många klubbar som lever över sina tillgångar. Nu kom Fleetwoods vd med ett förslag som skulle innebära att serierna skulle se ut som de gjorde på 50-talet, som ett sätt att spara pengar och tid för klubbarna. Hans Fleetwood gör ibland 100-milsresor mitt i veckan. Inte så dumt tänkt ändå:

"Much as I like Gillingham, I don't like going there on a Tuesday night, or Portsmouth on a Tuesday night, It makes no sense. It is worth considering a regionalised League One and League Two." 

Den gamle Interliraren Lamouchi har något spännande på gång i klassiska Nottingham Forest. Att en tränare får förlängt är väl förvisso inget att höja ögonbrynen för. Men Nottingham är en klubb som har bytt tränare frekvent under 2010-talet. Så det här är verkligen en signal att Lamouchi har något på gång.



Intervju med Sheffield Uniteds tränare som berättar hur han är involverad i allting kring klubben.

Förra veckan skrev jag om Norman Hunter som var illa däran på sjukhuset. Samma dag så gick han bort. Nu hedrar Leeds sin legend genom att döpa om en läktare efter hans namn. FInt.


Backar på gränsen: 10 internationella hårdingar?


- Henrik Örtenvik



Den eviga gåtan - när ska serien starta!? 
FIGC har som tidigare gjort upp ett digert schema hur spelare och funktionärer ska testas och kontrolleras.
Nu har ett startdatum för träning - 4 maj - också fått godkännande från regeringens idrottsminister Spadafora.
Klara restriktioner dock då man inte får träna gruppvis.

UEFA gjorde också klart med hur länge förbunden har på sig att avsluta ligan. Det är till den 3 augusti. 
Förbunden har till den 27 maj och bestämma om de kan göra det eller inte. 
Skulle de inte lyckas följa seriespelet till punkt och prickar får förbundet ta till andra sätt att avsluta säsongen - bara den gör det på sportsliga grunder.

Skulle det nu inte bli någon start överhuvudtaget och UEFA godkänner skälen så är alltså Juventus,Lazio,Inter och Atalanta klara för CL medan Napoli och Roma får spela EL. Den sjunde och sista platsen är lite osäker då den skulle tilldelas cupvinnarna. Vinner Milan får de platsen. Vinner de inte så får Hellas Verona den. 


 


Vi går självklart bakåt i tiden och kollar in Roberto Baggio...


Vi har haft många fina möten på Instagram mellan spelare men undra om vi inte gick miste om coronasäsongens bästa förra helgen
när avslutarna Mario Balotelli och Rocco Siffredi skulle chatta med varandra.
Brescias ledning satte dock stopp för planerna, man var rädd att folk skulle sätta något i halsen.
Visst, även om Italien har ett ganska sorglöst förhållande till sina porrstjärnor så är känslan att det här skulle kunna spåra ur ganska tidigt.





En tävling bland Pescara-fansen om vem skulle göra den snyggaste tröjan.
Riktigt fint bidrag av Luigi..
Många olika intervjuer i radio, TV och tidningar.
En med VM-hjälten Matteo Materazzi.
Där ficvk han frågan om vem som var bäst av Ibrahimovic och Totti...
"Det beror helt på vad du vill vinna. VM eller klubbmästerskap"


Maradona...
Tankenötter har verkligen gått runt mycket bland italienare under karantänen. Även här hemma i Sverige såklart.
Benevento hakar på trenden...  Klarar ni den?
Milan kallar tillbaka alla spelare till torsdagen. Alla utom två dyker upp.
Frank Kessie fast hemma i Elfenbenskusten pga flygproblem. Zlatan Ibrahimovic pga skön vårluft och fri träning i Stockholm.
Visst, självklart är det bätter han håller igång i Sverige när han ändå inte vet hur det går i Italien men jag undrar ändå om det skulle gälla även t.ex. Kessie?



Eftersom Zlatan är kvar i Sverige så kanske det är dags att göra som många italienare kommer göra (om du inte läser det här försent) - ratta in Dplay för att se träningsmatchen mellan Hammarby och Frej 
Fredag 10.00 



Lodipodden lyser upp i coronamörkret
 
- Johan Stistrup



Detta skrev jag till förra veckan men fel länk lyckades leta sig in i artikeln. Här kommer Puyol istället. Och han räddade många klara målchanser när det begav sig.
“Det som är viktigt nu är människors liv”
Som man saknar Andres Iniesta i Spanien. Lyssna på honom här.
När Johan Cruijff skulle lära Stoichkov att hoppa hopprep. Det gick sådär va?
Vi kör en liten omröstning.
Vilken är den bästa brasilianska spelare som någonsin spelat i La Liga tycker du? Kommentera nedan.




En av de mest intressanta Copa del Reyfinaler på länge skulle ha spelats i veckan. Det heta baskienderbyt mellan Athletic Bilbao och Real Sociedad. 
Det här är fint.
Vad gör man i karantän egentligen. Jo, hittar på nya frågor eller utmaningar har varit grejen. Här kommer ett nytt Cluedo från Sevilla.
I går (torsdag) var det tre år sedan Messi gjorde kvitteringsmålet på Santiago Bernabeu och firade med denna målgest. Sedan dess har den etsat sig fast och är en av de mer ikoniska gesterna i La Liga.
Camp Nou byter namn. I alla fall tillfälligt under nästa säsong. Barcelona letar efter en sponsor som ska döpa om arenan i ett projekt för att samla in pengar till att bekämpa covid-19.
Läs mer om det här.


Vad händer egentligen mellan de olika förbunden i Spanien och när ska ligan komma igång igen? Daniel Jakobsson reder ut.


Kommer ni ihåg alla dessa klubbar där stjärnor också lirat men som har glömts bort på vägen?
Ett axplock hittar ni här.



- Jens Kassnert



Fortfarande inväntar vi en bekräftelse om och när den pausade säsongen ska återupptas. Senaste nytt är att ligaförbundet är beredda för att börja spela i början av maj, men det krävs att politikerna för de olika förbundsländerna ger grönt ljus. Så vi får göra det vi gjort i över en månads tid – det vill säga fortsätta vänta.


För att undvika att klubbar ska gå i konkurs har det tyska ligaförbundet beslutat sig för att stötta föreningar hemmahörande i 3. Liga samt Bundesliga för damer med sammanlagt sju och en halv miljoner euro. Pengarna kommer från de 20 miljoner euro som bland annat Bayern München och Borussia Dortmund tidigare bidrog med i syfte att rädda hårt drabbade klubbar.


Om nu ligan skulle återupptas om två veckors tid kommer det ske några förändringar från vad vi fans och spelarna är vana vid. Bland annat ska varje spelare ansvara för att tvätta sina egna matchställ samt kommer det på en del arenor placeras pappfigurer på läktarna med fastklistrade ansikten föreställandes klubbens supportrar. Det har även talats om att en del klubbar önskar få spela upp ramsor och diverse läktarljud under matchens gång.


”En viktig spelare för framtiden”
Sedan det blev offentligt att Alexander Nübel skrivit på för Bayern München har det varit mycket snack om att han inte är tillräckligt bra och att man inte bör riskera Manuel Neuers framtid i klubben på grund av honom. Detta har fått Karl-Heinz Rummenigge att ryta ifrån, som via klubbens officiella hemsida låter meddela att framtidstron på Nübel är stark och att man är övertygade om att Neuer ska hjälpa honom utvecklas. Vi får väl se hur det blir med den saken då Neuer fortfarande inte skrivit på något nytt kontrakt.  


Glädjande nyheter för alla supportrar till Bayern München – och även en del Bundesliga-fantaster – är att supertalangen Alphonso Davies förlängt sitt kontrakt med klubben till och med 2025. En spelare det inte går att få nog av.
Så här såg det ut i styrelserummet i samband med Alphonso Davies kontraktsförlängning. En bild som förmodligen kommer bli en modern klassiker.
Hans-Jörg Butt var en profil inom tysk fotboll då han förutom att vara en skicklig målvakt även var specialist på att själv göra mål från straffpunkten. Här är ett klipp när han lyckades förvalta en av dem – för att sekunder senare tvingas hämta bollen ur eget nät. Snacka om en absurd situation...




Sugen på att grotta ner dig i spektakulära och snygga matchtröjor som använts i Bundesliga? Då bör du ta dig en titt i den här tråden på Twitter.
Ibland var det sannerligen bättre förr. Till exempel för 40 år sedan när HSV pulveriserade självaste Real Madrid med hela 5–1 hemma på Volksparkstadion. Jag vågar lova att det aldrig någonsin kommer ske igen.
SC Freiburg – mer än bara fotboll


– I tisdags var det exakt åtta år sedan Dortmund senast vann ligan – vilket också var senaste gången en annan klubb än Bayern München stod som mästare.
Alphonso Davies är den spelaren i Bayern München som spelat flest antal minuter sedan Hans-Dieter Flick tog över som tränare.
– Den 19 april 2002 debuterade Alexander Meier i Bundesliga – vilket skulle bli den första matchen av många.

- Filip Wollin



Kör som i Sverige!
Uefa har gett sina riktlinjer – försök spela klart säsongen, går det inte räknas nuvarande tabell, Europaspel utan VAR i augusti – men man väntar med slutgiltiga besked till sista veckan i maj.

Debatten går het mellan klubbar som är ledsna eller glada över direktiven. Veckans märkligaste mediabomb är ändå de allvarligt menade försöken att vända på den franska säsongen – permanent.

Efter två klubbpresidenter (Nice och Lyon) dammade även förre presidenten i ligaföreningen, Frédéric Thiriez, av sin käpphäst från 2007-08: Ligue 1 ska spelas vår-höst.

Läs mer här

Den svenska debatten, men tvärtom, alltså. Spela klart nuvarande säsong i höst och kör februari-november från och med 2021 är idén. På riktigt.

Större skaderisk och sämre publiksiffror vintertid är de tyngsta argumenten som framförs. Varför Thiriez & co tror att den heliga semestermånaden mellan 14 juli och 15 augusti skulle ge fulla arenor har ingen förklarat.


“Utan spelare blir det ingen fotboll”, Sylvain Kastendeuch i Le Monde
För få tänker på fotbollsspelarnas rädsla att starta om för tidigt menar spelarföreningens president. Enligt en undersökning är 75 procent av medlemmarna för att låta nuvarande tabell gälla och sedan starta om igen i september, med en ny  säsong. Det är vad Kastendeuch också förespråkar.

Men alla skriver inte under på det. ”Det vore en brist på respekt att vägra gå tillbaka till jobbet när alla andra gör det”, säger Lilles mittback José Fonte.


Eduardo Camavinga – Stade Rennais
Det går tretton franska talanger på dussinet. Talanger som sedan försvinner. Vi som följer fransk fotboll nära brukar gärna försöka bromsa entusiasmen är den dyker upp för tidigt. Sedan dyker det upp en Kylian Mbappé.

Och visst, han är oprövad – han är bara 17 år. Den här gången vill jag ändå säga: Tro på hypen!

Läs mer här.
Lyon-anfallaren Memphis Depay släpper musikvideo med lejon som käkar frukost och Rolls Royce i öknen – förstås. Jag vet inte vad mer man kan säga, så här är den:
"Junior Samba till sjukhus", France Football
En av klubben ej namngiven Montpellier-spelare har legat på sjukhus sedan i måndags. Under torsdagen flyttades han till intensivvårdsavdelning på ett annat sjukhus då hans tillstånd försämrats. Symptomen är magproblem och andningssvårigheter.

Ansedda tidningen France Football menar det handlar om 23-årige Junior Samba. Rör det sig om coronaviruset är Samba i så fall det första fallet med en Ligue 1-spelare inblandad.
”Vi måste sluta vara egoister” – det sa PSG-bossen Nasser Al-Khelaifi till L'Equipe efter en jobbig förhandlingsrunda om tv-pengarna.

Look who’s talking, svarade några.

I sin roll som chef för Qatar-ägda beIN Sports försökte han sedan stoppa försäljningen av Newcastle till Saudiarabien, detta för att saudierna hjälper till med piratsändningarna av beIN Sports fotbollsrättigheter. Om något bevisade han väl hur märkligt det blir när samma personer äger klubbarna och tv-bolagen och hur geopolitiskt ”knepigt” det kan bli när vi låter länder (i konflikt med varandra) äga fotbollsklubbar. 


Ligue 1 utesluter att stryka säsongen


Frankrike är världens nästa största exportör av fotbollsproffs – först hittar vi Braslien.
- John Cederblad

SvenskaFans.com2020-04-24 10:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)