Lagbanner
Veckans viktigaste: Vad är det för monster, Spalletti?

Veckans viktigaste: Vad är det för monster, Spalletti?

Studsa tillbaka, Koeman, Weiser i muren, franska domslut, Preziosi.



Krisen i Derby har länge varit en snackis i England. På grund av transferförbud så gick tränaren Wayne Rooney in i säsongen med bara 14 utespelare och hans agerande har gjort att min beundran för honom har växt enormt. Han duckar inte för uppgiften utan säger hela tiden rätt ord.

Nu när massa personal kommer att förlora jobbet sa Rooney såhär (vad det nu innebär vet ingen än):

"Next week will be difficult. Some staff will lose their jobs. They've got mortgages, bills to pay, it's horrendous and I will do everything I can to help the staff. "The staff usually gets forgotten about."

Enligt Morris är det Covid som har satt klubben i skiten och nu går klubben i in ekonomisk administration, vilket kommer att kosta klubben tolv minuspoäng. Men en hel del skuld måste ligga på honom också, då hela fyra “takeovers” uppges ha misslyckats de senaste två åren.

En supporters tweet nedan visar hur fort det kan gå från positivitet i jakten på Premier League till något helt annat: Lägger in det här under räddning, för det måste man kunna kalla det ändå. En ung Bournemouthsupporter skrev att hon inte mådde bra på twitter. Steve Cook svarade henne och erbjöd sig gå på fika med henne. Hur fint ändå?

Cameron Archer är en härlig ung lirare i Aston Villa. Målet innebar att matchen gick till straffar, en straffläggning som dock Chelsea vann.

Härlig  sågning av Pep Guardiola som gav sin syn på ligasystemet och menade att Manchester City borde få spela med sitt b-lag i seriesystemet (bara för att de köper på sig så många spelare och har svårt att ge dem relevant speltid). För övrigt en bra kille att följa på Twitter. Skriver ofta intressanta saker.



Mycket kan man säga och mycket sägs om Ole Gunnar Solskjaers tid i Manchester United. Men de är jävla bra på att studsa tillbaka.

Norwich fortsätter förlora. Mot Liverpool i cupen fick Norwich straff och lagets unge grek, Christos Tzolis, snodde straffen trots att han inte skulle lägga den. Sedan sköt han en otroligt svag straff som inte blev mål. Daniel Farke var allt annat än nöjd.


Lördag 13.30: Chelsea - Man City
Repris på Champions League-finalen i den tidiga lördagsmatchen. Bänka er!


Old School-profilen Mark Crossley


- Harry Kane är en skugga av sitt forna jag. Mållös de första fyra matcherna. Ett facit som inte hänt sedan säsongen 2015/16. Han har dessutom bara skjutit fyra skott. Sänker medvetet sitt marknadsvärde så fattiglapparna uppe i Manchester ska ha råd?
- Lucas Digne gjorde sitt tredje självmål i Premier League i helgen. Ett mål till och han är den fransman som gjort flest självmål i den högsta ligan. Just nu är han på samma nivå som Younes Kaboul

- Henrik Örtenvik


Här skulle man egentligen lyfta fram Inters mästarseger borta mot Fiorentina, men...

Pang!  Femte raka segern för Napoli och det börjar dofta supersäsong för Spaletti och Napoli.
Två raka, småsvåra bortamatcher vftas bort med två pokersegrar - 4-0 x 2
Vad är det för monster han skapat Spalletti?




Ja, nog räddade Chiesa och De Ligt  Allegri när han satte 3-2 i bortamatchen mot Spezia och Juventus kunde ta säsongens första seger.
Lång väg kvar dock. Tio poäng bakomn ledande Napoli och bara två poäng ifrån nedflyttningplats.
Man fattar nu ändå att ett allvenskt lag hade aldrig överlevt en säsong i Serie A. 




Förra omgången, som spelades förra helgen, bjöd på många fina. Här är två från samma match.
Pellegrini i Roma och sen Faraoni i Hellas Verona.




Det öppnas upp.
Curvorna är tillbaka och gör Serie A vad Serie A är igen och nu pratas det om att öppna upp ytterligare.
Nu är det 50% publik-kapacitet - till Nations League-matchen mellan Italien och Spanien den 6 oktober är det tänkt att det ska vara 75% publikkapacitet.
Då är det tänkt att ligaspelet ska följa efter. Det, såklart, om inte något oförutsätt händer.
Kanske 100% vid omstarten efter jul?


I veckan skulle "Pablito" fyllt bara 65 år.
Paolo Rossi gick som bekant bort i december förra året pga lungcancer.
En av Italiens största fick alltså inte ens uppleva pensionsåldern.

Enrico Preziosi tackar för sig efter 18 år som president för Italiens äldsta fotbollsklubb - Genoa.
De nya ägarna 777 Partners är ett investeringbolag som är hemmahgörande i Miami, Florda
Så ja, det ser business framför sig mer än pleasure. Han själv köpte klubben när den var nere i Serie C 2003 och har med sin fingerfärdighet fått fram många spelare som sen sålts dyrt till de randiga lagen. Men det är inte riktigt slutlekt än för Preziosi - som en av Italiens största leksakstillverkare. Han kommer sitta kvar i styrelsen och hjälpa till i den snår av byråkrati som Serie A bottnar i.


Derby della capitale söndag 26/9 18.00
Lazio mot Roma - Sarri mot Mourinho - vem av dem är boss i stan?


Poddcast Juventus Club Svezia - Läge att lyssna nu. Vi vet ju alla att lagpoddar alltid är vassast när ens lag inte riktigt presterar som det är tänkt.
 
- Johan Stistrup
 


Ronald Koemans tid i Barcelona är över. Det finns inte att han blir kvar. I helgen spelade klubben oavgjort mot Granada i en match där det inte är svårt att dra tankarna till att spelarna gjorde en dålig insats med flit för att få bort honom. Detta följdes upp med ytterligare en oavgjord match borta mot Cadiz.

Klubben kallade till krismöte direkt efter slutsignal. Själv säger han till ESPN:
– Det har skett många förändringar i laget, spelare är skadade och vi spelar många ungdomar. Människor som vet det skulle säkert säga att vi går igenom en förändring och att man behöver tid, men det som är viktigt är att vinna matcher.




I helgen gjorde Falcao sin debut för Rayo Vallecano. Och visst var det självklart att han skulle göra mål efter att han kom in.
Under hela förra säsongen i La Liga fick Atlético inte ett enda rödd kort. Denna säsong är fem matcher in och redan har både Mario Hermoso och Joao Felix fått kliva av.


Getafe's Djené Dakonam har dragit på sig 10 straffar i ligan sedan 2017/18. Det är fler än någon annan spelare. Kanske dags att börja träna brytningar?


Fulaste matchstället ever? Ja, jag tror det.
Sant!
När man ser tillbaka på dessa bilder och minns hans otroliga mål.
Lördag klockan 21:00, Real Madrid - Villarreal. Lär bli en bra match mellan två lag där Real toppar ligan och Villarreal måste hitta tillbaka till förra säsongens succéform.


Sevilla körde över Valencia. Här är Valenciaredaktionens tankar efter mötet.

- Jens Kassnert



Bundestagswahl. Ja. Det är val i Tyskland på söndag. Eran Angela Merkel är till ända efter 16 år och Tyskland väljer ny kansler och ny förbundsdag.
Det mest berömda fotbollsfoto på Angela Merkel måste vara det här. Tillsammans med Miroslav Klose och hans söner i omklädningsrummet efter VM-finalen 2014.
Jag tycker väldigt mycket om den här bilden. Miroslav Klose, världens genom tiderna främste VM-målskytt som hellre går och fiskar än solar sig i berömmelsens förgängliga glans.
Som den familjemänniska Klose är känns det väldigt naturligt att hans söner är tillsammans med pappa i karriärens största ögonblick. Fint.
Och Angela Merkel – kansler sedan 2005 och oavsett vad man tycker om hennes politik: alltid lågmäld, resonerande, klok och så befriande långt ifrån figurer som till exempel Donald Trump.


SC Freiburgs målvakt Mark Flekken i matchen mot Mainz. Stortån!
Alla helgens mål i Bundesliga.
Wolfsburg får bara 1 - 1 hemma mot Frankfurt och tappar ledningen i Bundesliga till Bayern München.
FC Bayern i topp. Allting är som vanligt igen.
Fler än 1.500 Hansafans på bortamatchen i Nürnberg. Mäktigt stöd under 90 minuter och mer. En fantastisk insats av de som följde med de 63 milen ner till Nürnberg.

Marvin Ducksch kvitterar med en läckert skruvad frispark. Weserstadion jublar.
Men domaren underkänner målet. Varför?!
Werders Mitch Weiser har ställt sig i HSV-muren och det får man inte göra längre.
Det visste inte Weiser och förmodligen inte så många på läktaren heller.
Närapå lynchstämning när HSV därefter gör 0 - 2 precis innan halvtid.
I paus går Werders Stadionsprecher (speaker) Arnd Zeigler in och förklarar lugnt och sakligt den nya regeln för publiken.
Sympatiskt och väldigt sportsligt gjort.
”Anschwitzen”
Ett tyskt verb, ett tyskt ord för att värma upp, komma igång, bli varm. ”Svettas igång”. Det är bra. Här från Erzgebirge Aues ”anschwitzen” inför hemmamatchen mot Paderborn.
Alla lyfter 1. FC Kölns nye tränare Steffen Baumgart till skyarna! Plötsligt är 1. FC Köln ett attraktivt lag med fart, energi, vilja!
 
När FC Bayern i helgen kvaddade stackars VfL Bochum med 7 – 0 spelade man i sina Wiesntrikots, det vill säga Oktoberfesttröjor. Precis som traditionen bjuder spelar FCB en match varje säsong i sina Wiesntrikots.
I år blev det mörkgrönt och guld.
Bara oavgjort mot Köln borta men absolut ett steg framåt för RB Leipzig. Emil Forsberg kan inte låta bli att vara ganska nöjd efter att 1. FC Köln och RB Leipzig spelat 1 – 1 i en underbar Bundesligamatch.
Erling Haaland gör två mål för sitt BVB hemma mot Union Berlin. Det här är läckert!
 
Drömdebut!
Herthas nyförvärv Jurgen Ekkelenkamp fick en fantastisk start på Bundesligakarriären och som anfallare hos Hertha BSC.
För inte så länge sedan ständigt ifrågasatt och till och med utbuad av de egna fansen. Men nu… Leroy Sané är tillbaka!
Erzgebirge Aues tränare Aliaksei Shpileuski får sparken. Det meddelade klubbens president och ständiga frontfigur Helge Leonhardt på presskonferensen direkt efter 
1 - 4 hemma mot topplaget Paderborn.
Inte helt oväntat - Aue har inte vunnit en enda ligamatch så här långt och försvann dessutom i första rundan av cupen. Shpileuski presenterades så sent som i somras och skrev på ett kontrakt till 2024. För inte så länge sedan hade Holstein Kiel ena benet i Bundesliga. Sedan förlorade man kvalet mot Köln trots att man vann första matchen.
Starten på 2. Liga har gått dåligt. Kiel parkerar precis ovanför nedflyttningsstrecket.
Nu har (före detta) succétränaren Ole Werner tröttnat och ställt sin plats till förfogande.
King of the Bundesliga, King of Europe!
När 1. FC Kaiserslautern spelade i Bundesliga Stämningen på mytomspunna Westkurve inför avspark.  Ack ja… nu kämpar man i botten på 3. Liga…



fredag 19:00 3. Liga
Hallescher FC - 1. FC Magdeburg

Omgången inleds med stämningsfullt Sachsen-Anhaltderby. Under en timme mellan städerna. Båda med 240.000 invånare. Magdeburg har imponerat så här långt och ligger på uppflyttningsplats till 2. Liga.

fredag 20:30 Bundesliga
SpVgg Greuther Fürth - Bayern München

Bayerskt derby mellan två klubbar som befinner sig på helt olika håll i fotbollens universum. Seger för Greuther Fürth vore närmast ett mirakel. Ge oss ett mirakel!

lördag 18:30 Bundesliga
Borussia M’gladbach - Borussia Dortmund

En klassiker när Borussia möter Borussia. Mönchengladbach är i desperat behov av poäng.

lördag 20:30 2. Bundesliga
FC Hansa Rostock - Schalke 04

Säsongen har inte alls börjat bra för Schalke. Stryk hemma mot Karlsruhe förra veckan.
Hansa föll mot Nürnberg och tänker ta tre poäng av Schalke istället.

söndag 13:30 2. Bundesliga
HSV - 1. FC Nürnberg

Båda lagen med segrar förra helgen. Ett tidigt toppmöte.

söndag 13:30 2. Bundesliga
Dynamo Dresden - Werder Bremen

Två klassiska lag. Båda har inlett ligan hyfsat.


Galen tillställning när HSV segrade i nordderbyt
HSV-redaktionen om Hamburgs seger borta mot Werder i ett vansinnigt händelserikt derby.

FC Bayerns största segrar de senaste tio åren. Kanske får vi uppdatera den listan efter matchen mot Greuther Fürth ikväll…
I veckan har Robert Lewandowski fått ta emot utmärkelsen ”the golden shoe” eller ”der goldene Schuh” för säsongens främste europeiske målskytt.
Lewandowski har en del berömda föregångare. - Karl Fagrenius



Vi har svängig, offensiv fotboll och det högsta  målsnittet sedan 1982. Ändå måste vi prata om något annat. Den avbrutna matchen i Nice blev inte en engångsföreteelse.

I onsdags fick sex Bordeaux-supportrar uppsöka sjukhus med skärskador efter att deras buss utsatts för ett stenregn. Samma kväll drabbade Angers- och Marseille-supportrar samman på gräsmattan efter slutsignalen.

I helgen spårade det ur ordentligt i Nordderbyt mellan Lens och Lille. De förstnämnda stormade planen i halvtid efter vad man uppfattade som provokationer från gästerna.

Fransk fotboll har akuta problem att lösa efter att restriktionerna på läktarna släppts.
Veckan har bjudit på en uppsjö av vackra mål. Två distansmissiler i krysset från Bordeaux Hwang och Onana hade platsat de flesta veckorna. 

Men närThierry Henry reagerar: ”Aouhh, ooouu, Nwankwo Kanu” på Kolo Muanis vackra uppvisning för Nantes så böjer vi oss. Franske U21-landslagsanfallaren Randal Kolo Muani, snart i en storklubb nära dig.
Jag skulle ljuga om jag sa att resten av Fotbollsfrankrike brukar hålla med när Lyon-presidenten Aulas anser att hans klubb är hårdast drabbad av felaktiga domslut. Just den här veckan har dock han fått lite vatten på sin kvarn.

Först när Neymar vräker om kull lovande ytterbacken Malo Gusto och… själv får straff samtidigt som domare Turpin vägrar VAR-kontroll. Märkligt är väl bara förnamnet och OL förlorade mot PSG med uddamålet. Sedan i veckomatchen mot Troyes. Visst ser det ut som att domare Frappart varnar brassen Paqueta för att han försökte sig på en lurig fint? Neymar stod upp för sin landsman och anklagade franska domarkåren för att döda ”joga bonito”.

Andra menar att varningen kom för att han inte uppmärksammade uppmaningen att lyssna på domaren. Klart är ändå att Lyon kan bygga på sitt agg mot de två domare man redan innan hade svårast för.

 

Inte bara anfallsglad fotboll i Ligue 1 den här säsongen. Stilstudie från Saint-Etienne när himlen öppnade sig och domaren inte ville avbryta matchen mot Bordeaux.
Helgens psykodrama uppstod när Messi: 1. Blev utbytt. 2. Inte skakade hand med Pochettino.

Det blev bra rubriker ett drygt dygn innan det visade sig att argentinaren dras med en lättare skada och missar ett par matcher.
Marseille - Lens, 20:45 söndag 26 september, Sportexpressen
OM bättre än på många år och tvåa trots en match mindre spelad. Lens delad trea och något riktigt spännande på spåren. Upplagt för söndagsunderhållning.


Skandalscener under halvtidsvilan i Lens


- Ligue 1 snittar på 2,95 mål per match efter sju omgångar.
- Paqueta (Lyon) är den brasse i de fem största ligorna i Europa som är inblandad i flest mål kalenderåret 2021.
- Jorge Sampaoli (tränare Marseille) har fått fyra gul och ett rött kort sedan han dök upp i mars.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2021-09-24 10:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)