Lagbanner
Veckans viktigaste: Covid-test och svenskar i fokus

Veckans viktigaste: Covid-test och svenskar i fokus

Son bjuder, Rennes nya stjärna, Romas miss, Zidanes beslut, tyska tränare.



Den här punkten är alltid svår. Förra veckan lyfte jag det faktum att Gareth Bale verkar komma tillbaka och dagen efter blev det klart. Det skulle gå att lyfta Tottenham igen som är väldigt aktiva på transfermarknaden. Likaså Chelsea som nu värvat ersättaren till 800 miljonersmålvakten Kepa och nu värvat för 2,5 miljarder denna sommar. Men som ändå ryktas försöka få tillbaka Declan Rice. Det finns tusen olika transferaspekter varje vecka. Och med bara tio dagar kvar tills fönstret stänger så lär det bara intensifieras framöver.

Men veckans mest oroande snackis  måste ju ändå vara Covid-19. Två spelare i West Ham samt tränaren David Moyes har testats postitivt. I veckan betalade några lag i Premier League för att deras motståndare i Carabou Cup skulle testas för viruset. Varför då kan man fråga sig? Jo, det är inte tvunget att lagen ska testa sig i divisionerna under Premier League. Vilket kan tyckas jävligt märkligt med tanke på att lagen blandas just i denna cup. Nu visade det sig att Leyton Orient, som skulle möta Tottenham, hade 18 smittade spelare. Och om jag inte helt har missat så är det då alltså det enda lag, som fått betalade tester av sin kommande motståndare, som verkar ha drabbats. Följden blev att matchen ställdes in. Eftersom Tottenham spelade Europa League igår, ligan till helgen och nästa cupomgång redan är nästa vecka så var matchen omöjlig att flytta.

Det här känns oroande. Och nya rutiner måste nog sättas inför kommande omgångar av FA-cupen och ligacupen.

Burnleys Josh Brownhill fick på en riktig smällkaramell i cupen.




Senast Pierre-Emile Höjbjerg missade en fotbollsmatch var i april 2015 när han var förkyld. Det tog inte lång tid i Tottenham innan han åkte på en skada. Detta var dock ett sjukt överfall som domaren helt missade. Sträckt ben på ankeln. Och nu är dansken skadad. Såna här tacklingar måste bestraffas HÅRT!

Den här logiken är härlig ändå. Nu ska man börja stänga igen England igen på grund av det här förbannade Covid-19 som förstör allting. Pubarna ska börja stänga 22. Då svarar Premier League med att flytta fram matchstart så att fler kan samlas på pubarna?


"Han bjuder på middag ikväll"
  Son Heung-Min hade fullständig show mot Southampton med fyra mål. I Hot/Not lyfte jag istället Dominic Calvert-Lewin som gjorde hattrick i helgen och fick ett antal kommentarer på det. Så det är helt enkelt svårt att göra alla nöjda. Hjärtat mitt är liljevitt så jag slåss hela tiden med tankarna om att inte lyfta Spurs för mycket. Samtidigt är det ju en av de största klubbarna i England, där det händer otroligt mycket just nu.

Harry Kane gjorde i alla fall tre assist och ett mål mot Southampton. Alla assist till Son.
 

Den före detta Swansealiraren och numera Swanseacoachen Alan Tate har på sig till och med idag att hitta ett försvarstal till varför han gjorde såhär mot Jon Toral när de möttes i helgen. Lycka till, Alan.


Genierna i Ledley Kings Knä driver med Ole-Gunnar Solskjaer. På lördagen blev det officiellt. Och givetvis mjölkade det officiella kontot fansens längtan i inlägg efter inlägg. Gåshud.


Måndag 21.00: Liverpool - Arsenal
Upp till bevis för Arsenal. Ska den positiva trenden under Arteta fortsätta?


Premier League dubbelt besvikna på regeringen


- Everton har gjort fem mål i två matcher på rad för första gången sedan 1964.
- Newcastle vann med 7-0 borta mot Morecambe, ett klubbrekord i bortasegerkategorin.

- Henrik Örtenvik

***



Ja, Luis Suarez språktesthistoria går inte av för hackor. Och efterspelet är långtifrån färdigt än.
Resumé:
Juventus vill ha Suarez. Suarez vill flytta från kaotiska Barcelona. 
Problem dock. Uruguayanen har inget EU-pass. Klubbens advokatfirma kontaktas som ska fixa det hela - ni vet, ett sånt alla som kommer utanför Europa får göra när de anländer till Italien för att få få EU-pass...
Universitetet för utlänningar i Perugia kontakts för att göra ett test. Problemet är att tiden är kort och på något sett kom det fram till att Suarez har fått frågorna för testet för att göra proceduren enklare - vore förargligt om han misslyckades och var tvungen att göra om det, för enligt en av de som höll testet så var Suarez italienska urusel och tiden är dyrbar.
Allt blev klart och Suarez "klarade" testet galant. 
Nu blev det ju inte så som det var tänkt ändå. Inget kontrakt blev skrivet då, troligtvis, Suarez lönekrav var för höga.

Frågan är nu vad som egentligen hände? Univestitetet säger att en representant för Juventus kontaktat skolan för testet. 
Många spekulerar i att det skulle vara sportchefen Paratici som hållit i trådarna men av de telefonsamtal som spelats in kan man inte dra några såna slutsatser.
Var det Suarez agent som höll i trådarna, den anlitade advokatfiman eller någon underhuggare till Paratici? Who knows... Undersökningen är i full gång i alla fall och utan att spekulera om det är korruption eller bara ren och skär ömkan från skolan för Suarez undermåliga italienska.
Min slant läggs på att Giuseppe Marrotta , sportchefen i Inter, har gjort säsongens prank.


McKennie gjorde en fin debut i Juventus..
Och hur nära var inte det här hans första mål när Emil Audero precis hinner rensa undan.

 


Dejan Kulusevski, 20 år, debuterar för Juventus. Han bara inte gör ett mål. Han gör ett klassmål á la Robben...



Hellas Verona och Roma delade fint på poängen i en mållös match på Bentegodi - trodde alla.
Tydligen hade Romas administration haft tuffa dagar på jobbet för de hade, trots påminnelse från förbundet, missat att ta bort registreringen av Amadou Diawara från U23-listan, vilket de borde gjort då han passerade det den 17 juli.
Inget snack. Bordsbeslut och 3-0 i baken för Roma och den ansvarige Pantaleo Longo sa upp sig snyggt pga misstaget.
Ny klubb sägs redan vara aktuell.
Behöver jag säga vilken?


Bara timmar innan första omgångens skulle sätta igång beslutade de olika regionerna att publik skulle tillåtas på arenorna - men bara 1000 personer´.
Och bara inbjudna av klubben. Ett glädjande steg ändå och förhoppningarna är att i mitten på oktober - omgång 4 - ska det bli fler. Kanske 20-25%.
Allt beroende på vad som händer i Italien de kommande dagarna och med tanke på att spelare nu börjar känna sig krassliga kanske vi inte ska hoppas alltför mycket,


Visserligen är det bara sju matcher som är spelade av den första omgången men att bara en straff utdelats (den Zlatan satte för sitt Milan)- som inte var för hands - känns som en lätt befrielse.
Hoppas, hoppas det håller i sig.


Låt stå! 
Skytteligaställningen efter första omgången:
Mycket Zlatan Ibrahimovic den här veckan.
Två mål i Serie A-premiären och kanonbetyg i press. Kritiserad i nyutkommen bok och så, som avslutning - Covid-19.
Video på det?
Varsågoda!
Alltid en följetong - comeback för TV-serien Friends.
22 september var det 26 år sedan premäravsnittet sändes i USA.
Napoli har alltid haft en liten del i serien med Joeys "Vá fa Napoli..."
Laget gjorde också en liten hyllningsvideo till årsdagen.
Två tunga möten i helgen
Inter går in i seriespelet med att ta emot hausat Fiorentina på San Siro.
Känns som en bra lördagkväll.
Mästarna Juventus ska ner till huvudstaden och se om Roma har ordning på sina papper. Kulusevski från start igen?
Inter - Fiorentina lördag 20.45
Roma - Juventus söndag 20.45



Missa inte den tyngsta genomgången av Serie A:s transfermarknad på nätet. Övergångar OCH tilltänkta startelvor.

 
- Johan Stistrup



Luis Suareztransfern har verkligen varit veckans snackis. Juventus eller Atlético Madrid stod det till slut mellan. Suárez var även i Italien och gjorde det beryktade språktestet. Något som han blev anklagad för att fuskat sig igenom. Det blev Atlético Madrid för Uruguanen men inte heller det var lätt. Det är sällan stora övergångar är lätta nu för tiden, framförallt om Barcelona är involverade.




Iago Aspas stod för bägge målen när Celta Vigo vann mot Valencia med 2-1. Det andra av dem, en riktigt snygg frispark.




Sevillafansen fick 3000 biljetter till Supercupfinalen mot Bayern München i Budapest. Dryga 500 supportrar åkte dit och var en del av de 20 000 som faktiskt var på matchen. UEFA hade satt en regel på en tredjedel av arenan som test. I Sverige är vi inte riktigt där om man säger så.

Sevilla lyckades ta matchen till förlängning men mer än så blev det inte. Bayern München gjorde 2-1 i förlängningen.




Luis Rubiales blir kvar som president för det spanska fotbollsförbundet (RFEF) i ytterligare fyra år. Det kanske inte är så konstigt då ingen annan ställde upp i presidentvalet.


Granada och Real Betis har tagit full pott efter två omgångar och leder La Liga. Flera lag har ännu inte ens spelat sin första ligamatch så det kanske heller inte är så konstigt att tabellen ser ut som den gör. Men titta på detta, inte de vanliga åtta lag som brukar ligga i topp.

På tal om Granada står det nu klart att de möter Malmö FF i Europa League. Spännande.




Det är ingen dussinspelare som lämnar Barcelona. Men det vet ni ju redan. Detta är fint ändå.
 



El Niño, Fernando Torres, som inte är ett barn längre hoppar in i staben för Atléticos ungdomar under tiden han avslutar sin tränarutbildning.

Agne Simonsson är död

En av Sveriges största spelare genom tiderna gick bort i veckan. Simonsson spelade för både Real Sociedad och Real Madrid. Bägge klubbarna uppmärksammade hans bortgång på sociala medier.
Davor Šuker gästade Sevilla i veckan. Han spelade som bekant i klubben mellan 1991-1996. Kroaten fick motta en signerad tröja av sin landsman, Ivan Rakitic som under torsdagskvällen gjorde sin första match för Sevilla sedan 2014.




Real Betis mot Real Madrid, lördag kl. 21.00. Dessa matcher brukar både bli målrika och spännande, framförallt på Villamarin.


Vad är det Zidane egentligen vill?

Genomgång om Zidanes märkliga beslut som kan ha kostat Real Madrid segern mot Real Sociedad.

- Jens Kassnert



Tysk dominans. Nej, det är inte Fredrik Barbarossa vi pratar om. Topp 4 bland världens fotbollstränare är samtliga från Tyskland. Hansi Flick, Jürgen Klopp, Julian Nagelsmann och Thomas Tuchel. Två fostrade i mainz och två i Hoffenheim. En fantastisk triumf för det tyska sättet att göra saker på. Utöver det belönas Bundesliga med två av topp tre på listan över världens bästa spelare. Lewandowski och Neuer, samt Kevin de Bruyne. Det borde nog bli en ren kamp mellan Lewa och KdB som Lewandowski nog vinner på grund av titlar vunna under säsongen. 

Men vilken galen säsong för tysk fotboll. Total dominans överallt. 
Roman Bürki stod för en ganska makalös "dubbelräddning" mot Borussia Mönchengladbach i 3-0 på folkbeprydda Westfalenstadion. Fascinerande av en starkt ifrågasatt målvakt.
Gnabrys är fint, men Lukebakios fina avslut är framspelat av Bundesligas mest underskattade mittfältare- Vladimir Darida. Första av hans två assist under matchen och några av hans 13km sprungna. 
En till toppmålskytt från Norge i världens vackraste liga? Jösses. 
De är ju tillbaka. Eintrachts läktare började, i alla fall färgmässigt, likna den skugga som finns av förlorade dagar och borttappade drömmar. I Dortmund hördes man, i Köln gapade ännu läktarna tomma. 
Om man inte vinner hamma mot Werder Bremen ryker David Wagner. Tror i ärlighetens namn det finns en del av de kungsblåe som lite hoppas på ett dundermål från Augustinsson i 94:e för att besegla ödet. 

Schalke 04 möter Bremen på Veltins. Detta kan bli Schalkes viktigaste förlust någonsin om förlusten skulle visa sig vara ett faktum. Då åker fotbollsbrottslingen David Wagner och in kommer en som faktiskt kan arbeta med minimala resurser utan att dundra ner med dunder och absolut kalabaliskt brak.

Tappade poäng i premiären  Ta en minut och hoppa in på en nyaktiverad redaktion- den klassiska gruv- och stålklubben VfL Bochum, Herbert Grönemeyers pärla i dunklaste Ruhr. 

- Axel Falk



Di Marias spottloska

Le Classique mellan PSG-Marseille (0-1) tar aldrig slut. Efter att fyra spelare fått sina avstängningar var det i veckan dags för Angel Di Maria att ställa sig framför disciplinkommittén för att berätta varför han spottat på/mot Alvaro Gonzalez.

Det gick så där och argentinaren fick fyra matchers avstängning.

Återstår att reda ut Neymars rasismanklagelser mot just Alvaro. Den historien har fått en fortsättning där Marseille anklagar Neymar för rasistiska rop mot japanske ytterbacken Sakai.
Det var vänsterbackarnas helg (mer nedan). Saint-Etiennes Yvann Maçon fick fin träff mot Nantes.
Domare Anthony Gautier hamnade i rejält blåsväder när han bestämde sig för att VAR-kontrollera sedan fria Saint-Etiennes försvarare efter den här uppenbara (?) straffsituationen på Nantes Ludovic Blas. Matchen slutade 2-2.
Annars har vi bara haft ett namn på läpparna efter förra omgången. 1?8-årige vänsterbacken Adrien Truffert fick debutera när han hoppade in mot ett länge dominant Monaco. En millimeterprecis inläggsassist och ett övertidsmål senare hade han säkrat Rennes-segern.

Efter Camavinga är det dags att lägga ännu en Rennes-talangs namn på minnet. Truffert blev matchens lirare när vi bjöds på säsongens bästa drabbning, hittills. Kanske är det Rennes och Monaco som ska utmana i toppen den här säsongen?
OM Records
”Bande Organisée”
med raderna ”det här är inte huvudstan, det är Marseille, bébe” blev Marseilles partylåt efter segern mot PSG. 85 miljoner har sett Youtube-klippet på tio dagar…

Under torsdagen bestämde sig Olympique de Marseille för att lansera ett eget skivbolag: OM Records.
Marseille är vaggan för fransk rap och hip-hop”, hälsar klubbpresidenten Jacques-Henri Eyraud.
Lorient – Lyon 17:00 söndag 27 september, Viaplay
Det verkar stökigt internt hos Lyon som även har en kämpig mercato att avsluta. Grejar inte tränare Rudi Garcia tre enkla poäng i Bretagne gör han hänga löst?


- Marseille har inte vunnit någon av sina fyra senaste hemmamatcher.
- Perrauds (Brest) mål mot Lorient föregicks av 17 passningar inom laget.
- 24 – Sedan Opta började mäta 2006 har bara Ajaccio försökt sig på färre skott än Bordeaux efter fyra omgångar.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2020-09-25 09:30:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)