Lagbanner
Veckans viktigaste: Plötsligt är det spännande igen

Veckans viktigaste: Plötsligt är det spännande igen

Monaco på räls, Alexander Isak, Everton tillbaka, 42, Romelu Lukaku.



"We have problems within the team that I cannot resolve by myself as a coach"
Det högst anmärkningsvärda citatet kommer från José Mourinho vars framtid har varit ett hett ämne under veckan. Efter förlusten mot West Ham så är hans vinstprocent lika låg som Juande Ramos hade när han fick sparken och hade han inte hetat just José Mourinho och tjänat 15 miljoner pund per säsong så hade han nog fått sparken. Efter förlusten mot West Ham klagade han återigen på "Defensiva misstag" och sa att hans och hans teams metoder är "second to none" i fotbollsvärlden. Ett spektakulärt uttalande med tanke på hur mycket hans fotbollsfilosofi ifrågasatts de senaste fem åren.

Efter dessa uttalanden kom det ut citat i media som uppges vara inifrån truppen. I The Athletic kan man läsa om spelare som tycker att de tränar alldeles för lite, jämfört med under Mauricio Pochettino, och att det är alldeles för mycket fokus på defensiven.
Ironiskt nog så är kanske Covid-19 återigen räddningen för Mourinho. I våras såg det otroligt mörkt ut. Då kom pandemin och det blev en paus på några månader, en paus som ändå var välbehövligt för Tottenham med tanke på skador och form. Ligacupfinalen mot Manchester City flyttades till april i hopp om att publiken skulle kunna vara på plats. Hade den matchen spelats den här helgen istället, som det var tänkt, så hade City vunnit med tennissiffror. Nu sitter Mourinho kvar i väntan på den titel som kanske gör att han får fortsätta i klubben.

Dele Alli är långt ifrån tillbaka. Men spelglädjen fanns där i alla fall mot Wolfsberger och detta mål gav fansen hopp om att engelsmannen kan hitta tillbaka till sitt gamla jag.

Men det var inte bara Dele Alli som levererade ett drömmål. Olivier Giroud gjorde ett betydligt viktigare mål när han gjorde en cykelspark och avgjorde borta mot Atlético Madrid. För övrigt fransmannens sjätte mål i Champions League sedan han fick lämna Arsenal. ESPN.UK påpekade efter drömmålet att det är sex fler mål än vad Arsenal som klubb gjort i Champions League sedan han lämnade. Ingen smickrande statistik för Brendan Rodgers som alltså i samtliga fem deltagande i Europa League har åkt ut i sextondelsfinalen. Lätt att förstå den bittra uppsynen efter matchen.

Christian Benteke har varit en enorm flopp i Crystal Palace. Men med detta mål har han avgjort fyra matcher på stopptid i Premier League. Ingen annan har (faktiskt!) gjort fler! För övrigt en blytung seger för Crystal Palace som har sett riktigt risiga ut under en längre tid och helt oförmögna att vinna utan Wilfried Zaha. Brighton dominerade fullständigt men Londonlaget gjorde mål med sina två enda bolltoucher i straffområdet. Fotbollen kan vara brutal ibland.

Fin klubbhyllning av Lucas Digne.

Man ska inte dra för höga växlar. Men samtidigt som Liverpool förlorar fyra raka hemmamatcher för första gången sedan 1920-talet, så är Everton en klubb på gång med en mästartränare, ny arena på gång och en spännande trupp som den här säsongen ser ut att kunna utmana om topp fyra efter fiaskot förra säsongen. Är det här Evertons comeback på den stora scenen? Segern mot Liverpool var odiskutabel.


Söndag 13.00: Leicester - Arsenal
Två intressanta matcher på söndagen. Först denna mellan Leicester och Arsenal, där hemmalaget säkert känner både ilska och revanschsug efter att ha vilat spelare i Europa League och därefter åkt ut mot Slavia Prag. Senare kommer stormötet mellan Chelsea och Manchester United. Med vårvintern i antåg lär väl tv-tittandet minska, men har man inget bättre för sig är det skid-VM och flera fina matcher alltså på söndagen.


Kolossen från Aberdeen


- Bukayo Saka är en av få glädjeämnen under Arsenals säsong. Engelsmannen levererade två assist på torsdagkvällen och är nu uppe i 17 totalt sedan starten av förra säsongen. (En lustig statistikparameter, jag vet. Men många envisas med "since the start of last season")
- Alla tre engelska lag vann den första åttondelsfinalen på bortaplan. Inget engelskt lag har någonsin åkt ut i Europacupen/Champions League efter att ha vunnit första matchen på bortaplan.

- Henrik Örtenvik



Zlatan Ibrahimovic såklart.
Discoveryintervjun har ju inte undgått många där han tycker att NBA-spelaren LeBron James ska hålla sig till sin sport och inte vädra politiska åsikter.
Fotbollspodden  #Poddarios senaste gäst kommenterade det rätt enkelt på Twitter. Det här plus hela San Remo-spektaklet som sätter igång och håller honom borta från träningen med sina lagkamrater.
Just den biten känns väl överkomlig - frågan är hur fokuseringsbiten är. Olägligt nog innefattar festivalveckan två stycken matcher (Udinese hemma mitti veckan och Hellas Verona borta dagen efter festivalen slutar). Tajmingen kunde varit bättre efter två raka förluster i serien.





Inters klapp-klapp-mål förtjänas lyftas fram i derbyt mot Milan.





Italienska La Reppublica hittade den här i Guatemala... Rivaldo, Neymar, Boninsegna... ni har er överman...
Samir Handanovic är inte här ofta nuförtiden. Kul och se honom igen i detta forum.





"Vi kräver respekt"
Gennaro Gattuso i postmatchintervju efter att Napoli just vunnit men ändå förlorat mot Granada i Europa League.
Veckan har verkligen inte varit lysande för de italienska klubbarna och några domslut har gått emot.
Men att vi skulle få den trötta frasen om respekt igen trodde jag faktiskt inte.
Gamla VM-tränaren Marcello Lippi har rätt när han säger att de italienska lagen inte räcker till.


Jag kan sett en hundring att vi har haft det här målet uppe förr här men kraften, trycket, skottet, firandet...
 Gabriel Omar Batistuta

Visst, det var fest det var dans, det var fyrverkerier när Milan och Inter-fansen tog emot sina krigare inför derbyt på San Siro.
Hela sextusen hade samlats utanför arenan.
Men nu hgar vi ju det här med Covid-19 och Milano en av de mest drabbade städerna och restriktionerna är hårda.
Tyvärr blev det just pannkaka av det den här dagen. Ingen distans, masker som åkte av och ja, ni fattar, när folk börjar sjunga för full hals...
Polisen har fått skit för att de låtit de hända då deras närvaro var allt annat än just närvarande.
Troligtvis kommer inga att dömas (böter för brytning av restriktioner är vanligt) men det kan smälla till rejält igen med smittan.


Jorå, det är firande... #Gattuso #Rrahmani


 


1-0 förlust hemma mot Torino blev droppen för president Tommaso Giulini i Cagliari.
Trots nyligen förlängt kontrakt så var det tack och adjö till Eusebio Di Francesco.
Laget har nu sexton matcher utan vinst - och det med spelare som Godin, Nainggolan, Nandez, Simeone, Joao Pedro...
Räddaren i nöden blir Leonardo Semplici - han som fick kicken av SPAL mitt i förra säsongen.
Nu har DJ (som han kallas) fått på tre säsonger fått sparken i dem alla. Roma, Sampdoria och Cagliari. 
Börjar vi se ett mönster till en gavetta i Serie B?

Frank Kessie satte straffen som gav 1-0 till Milan i cupmatchen mot Röda Stjärnan.
Det firades med att hylla hans landsman, en spelare i hans tidigare klubb Atalanta som just gått bort i cancer - bara 21 år gammal.
Många intressanta matcher i helgen men det klart att vi vil se om Milan kan studsa tillbaka efter derbyt.
Svår, svår bortamatch mot Roma på Olimpico.
Känns som en nyckelmatch i fall det blir möjlig scudettokamp eller att klara en Champions League-plats.
Roma - Milan  söndag 20.45 28 februari


Voce dei Rossoneri är tillbaka - "Är ligaseger ett realistiskt mål för Milan" är en av frågorna.

- Johan Stistrup



Alexander Isak är namnet på allas läppar i Spanien. Först gjorde han mål i fem matcher i rad. I helgen slog Isak till med sitt första hattrick i Spanien när hans Real Sociedad vann över Alavés. 
Hatten av!
Sevillas målvakt Bono har verkligen storspelat och hållit nollan i flera matcher i rad. Just nu besitter han klubbrekordet över den längsta streaken utan att släppa in ett mål. Han gick precis om både Palop och Beto.
Messi slog in en straff mot Cadiz och blev historisk. Han har gjort mål på 37 av de 38 spanska lag han har mött. Det är mer än någon annan spelare har gjort tidigare. Dessvärre för Barcelonas del slutade matchen 1-1 och laget tappar viktiga poäng i titelracet.


Släppte Barcelona Luis Suarez för billigt? När Uruguayanen gick från Barcelona till Atlético Madrid var det en av sommarens största transfers. Nu har övergångssumman läckt ut. Madrid klubben betalade fem miljoner euro med ytterligare potentiella add-ons på sex miljoner euro. Känns billigt i mina öron och framförallt att Suarez dessutom leder skytteligan.  


En tränare i den lägre divisionen i Spanien har ofredat en 17-årig domare. Tränaren stängs av i 73 matcher. Frågan är då, ska en sådan person ens vara i närheten av ett fotbollslag.
Javier Mascherano har utsetts till ambassadör för La Liga. Det var bara tre månader han meddelade att fotbollskarriären var över och nu kliver han in bakom kulisserna för den spanska ligan.


Detta klipp får summera och avsluta Real Sociedads resa i Europa League. Men det vi vet, La Real kommer tillbaka. De är i toppen för att stanna.
Granada och Villarreal håller den spanska fanan högt i Europa League. Bägge klara för åttondelsfinaler.
Granada skriver klubbhistoria här men sättet de tog sig vidare på var inte populärt i Italien. Napolis tränare, Gattuso, menar på att de maskade och måste visa mer respekt.


Mycket solidaritet hos spelarna i Athletic Club. De har gått med på en lönesänkning med 8.43% för att klubben ska klara sig ekonomisk under Covid-19.


Real Sociedad är utslaget ur Europa League. Det var nästan givet innan matchen mot Manchester United spelades då britterna vann med 4-0 i första mötet. Real Sociedad fick ändå chansen att slå hål på United efter 12 minuter men Oyarzabals straff var hysteriskt dålig. Mer fokus på skutten innan sparken än själva bollträffen. Efter 16 raka straffmål missar han nu för första gången en straff. Så kan det gå.
Många toppmatcher denna kommande helg. Eller vad sägs om Real Madrid mot Real Sociedad, Sevilla mot Barcelona och Villarreal mot Atlético Madrid?


”Vill verkligen bli bäst” – Real SociedadMikael Billman om Alexander Isaks framtid.

- Jens Kassnert



Bundesliga är plötsligt spännande igen! TVÅ poäng mellan Bayern och RB Leipzig.


Det går bra nu, St. Pauli! 
Alla mål från helgens matcher i Bundesliga, bitte schön!
42, 42, 42, 42... det verkar bli en ljuvligt spännande om vem som når Bundesliga!



”Vi var inte tillräckligt modiga”. Lars Stindl efter att Mönchengladbach fått jaga boll mot Man City.
Erling Haaland igen. Saxspark!
Derbydags i Hamburg. St. Pauli är på gång och lämnar bottenträsket bakom sig. HSV vacklar i toppen.
   
Amin Younes får drömträff när Eintracht slår Bayern.
10 läckra volleymål 
Legenden Lothar Matthäus och hans snyggaste mål i Bundelsiga.



fredag 20:30 VSport Premium
Werder Bremen - Eintracht Frankfurt

lördag 15:30 VSport Football
Bayern München – 1. FC Köln
lördag 18:30 VSport Football
RB Leipzig-Mönchengladbach

söndag 13:30 VSport1
1. FC Union Berlin – 1899 Hoffenheim
sön 15:30 VSport Football
1. FSV Mainz 05 – FC Augsburg
sön 18:00 VSport Football
Bayer Leverkusen – SC Freiburg

mån 20:30 VSport Football
FC St. Pauli – Hamburger SV


Schalkes dagar är räknade

Två lag i Bundesliga har ingen seger på de fem senaste matcherna: Schalke 04 och Hertha BSC.

Ett lag har fem raka segrar: Eintracht Frankfurt.

Robert Lewandowski toppar Bundesligas skytteliga med 26 mål före André Silva med 18 och Erling Haaland med 17 baljor.

I 2. Bundesliga leder HSV:s Simon Terodde skytteligan med 19 fullträffar före Heidenheims Christian Kühlwetter 14 mål och Simon Zollr med 11 mål för VfL Bochum.

- Karl Fagrenius



Formsvacka eller tronskifte?
Det går bra i Europaspelet. På hemmaplan är det ”tillbaka till verkligheten” för Paris som förlorade igen i helgen.

Vid den här perioden förra året ledde PSG tabellen 13 poäng före Marseille. Nu ligger man trea, fyra poäng efter Lille.

Paris har inte vunnit någon av sina matcher mot de övriga topp fyra-klubbarna Lille, Lyon och Monaco – tre förluster och ett kryss. Särskilt Monaco och Lille maler på i ett högt tempo. Pochettino & co har inte råd med så många fler poängtapp under våren.



Brest-målvakten Sébastien Cibois eller Steve Mandanda i Marseille? Valet är ditt:
”Det är dags att städa. Om allt imploderar så gör det. Vi måste framåt. Om folk inte vill följa med, då lämnar man dem vid sidan och avancerar med de som vill.”
Laurent Koscielny agerar kapten, tränare och klubbpresident på torsdagens presskonferens.

Bordeaux har, som många klubbar just nu – däribland Marseille, stora problem med omotiverade spelare som sitter på utgående kontrakt. Det märks på planen.


AS Monaco
Det var make or break för formstarka Monaco om man skulle hänga med i toppstriden. I ryggen hade man åtta segrar och ett kryss under 2021. Helgens motstånd var PSG på Parc des Princes. Monegaskerna åkte hem med tre poäng efter en 2-0-seger.

Snart mars och fyra klubbar i titelstriden. Det är vi inte bortskämda med.
TV-trubbel 2.0
Canal+ klev in och ”räddade” säsongen vad gäller tv-rättigheter. Man gjorde det med en ordentlig rabatt. I korthet: klubbarna kommer att tjäna omkring 600 miljoner euro i stället för den budgeterade summan som var på närmare 1,2 miljarder euro.

Till nästa säsong? Då tänker ligaföreningen att alla ska få buda på de 80 procent av rättigheterna som Mediapro lämnade – övriga 20 procent har Canal+ sedan tidigare. Men Canal+ är förstås inte intresserade av att betala ”fullpris” utan vill att allt ska ut för budgivning till hösten.

Man har stämt ligaföreningen för att man tvingas kvar i ett kontrakt som Mediapro har fått lämna. Nu får man stöd av största konkurrenten beIN Sports. Även Free, som äger ”mobilrättigheterna”, uttalar sig i samma riktning.
Vi kan se fram emot en ny tv-härva de närmaste månaderna.


Marseille – Lyon, söndag 28 februari 21:00, Viaplay
Olympique-mötet blir alltid hett. Den här gången kör vi utan publik, men: Lyon måste hänga med i toppstriden och OM är mitt i ett tränarbyte och stora konflikter inom och kring klubben. Ingen vill tappa poäng med andra ord.


Lens-redaktionen: En promenad i parken


- PSG har redan förlorat sex ligamatcher. Mer än någonsin tidigare under Qatar-eran.
- Monaco är första lag att ta sex poäng på en säsong mot PSG sedan 2011/12.
- Lille har vunnit sju raka bortamatcher i Ligue 1.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2021-02-26 10:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)