Lagbanner
Veckans viktigaste: Mourinho, skor och bananer

Veckans viktigaste: Mourinho, skor och bananer

Flaskan i huvudet, Afena-Gyan, covid i Tyskland, Emerys statistik och Jokanovic sparkad.



Veckans snackis blev oundvikligen att Ole Gunnar Solskjaers nio liv nu är slut. Efter ett gäng bedrövliga resultat fick han lämna klubben. Fint klipp ändå där han får ta farväl.

Vem kommer då in istället? Kanske Cantona? Finns, som alltid, massa mål att välja på. Men svårt att inte älska sånt här.

Det här gillar man ju som fan, en klubb som jobbar med ett utifrån och inperspektiv och inte tvärtom.Jag förstår att pengarna måste in. Och därför gör många lag fyra olika kits som alla kostar minst 1000 spänn att köpa. Men det är ju också onödigt på så många sätt att hålla på och ändra alla tröjor inför varje säsong.

Slavisa Jokanovic blev manager nummer fem att få sparken i The Championship. In kommer istället Paul Hekingbottom. Jokanovic sa redan i augusti att han blivit lovad en satsning på truppen och det känns som att det blev fel redan från början.

Watford krossade Manchester United. Denna bilden kan man kalla "Spiken i kistan för Solskjaer"


"I have never made comfortable choices, but this one involving Tottenham is certainly the most difficult and therefore also the most stimulating."
Detta sa Antonio Conte efter helgens seger mot Leeds. Han hade nog inte räknat med karriärens mest förödmjukande förlust några dagar senare... Slovenska Mura satte stopp för ett oerhört blekt Tottenham. Efter matchen så satte Antonio Conte press på Daniel Levy, precis som Mauricio Pochettino började göra för 3.5 år sedan, och sa många saker om nivån på klubben. Nu finns det två scenarion:
  1. Daniel Levy skeppar ut 5+ spelare i januari och investerar STORT.
  2. Sker inte punkt ett så byter Antonio Conte klubb i sommar. Garanterat.
England förlänger med Gareth Southgate.


Söndag 17.30: Chelsea - Man United
Manchester United
är rejält på dekis och åker till ett Chelsea som krossade Juventus i veckan. This can get ugly.


Drömmen vore att få in Ten Haag.


- Bruno Fernandes har inte haft ett skott på mål under någon av sina sju senaste ligamatcher för Manchester United.
- Bernardo Silva var på väg bort från Manchester City i somras. Men med 218 matcher i klubben är han den spelare som spelat flest matcher sedan säsongen 2017/18.

- Henrik Örtenvik



Unge Felix Afena-Gyan hoppade in i matchen mellan Genoa och Roma vid ställningen 0-0.
Hans tränare José Mourinho hade lovat 18-åringen att gjorde han mål mot Genoa skulle han få ett par skor som kostade €800.
När matchen var avklarad var det 2-0 på tavlan för gästerna - båda målen gjorda av ghanesen.

Mourinho är inte den som bryter ett löft så sagt och gjort - ett paket med skor leverades till Felix - med videoteam och allt.
Allt skulle vara lyckligt om det inte var för en lite detalj i videon. En i staben börjar orda om vad det kan finnas i paketet "kanske bananer"
Självklart det blev det liv i luckan om det och det är förståerligt. När en utomstående hör och ser en svart kille öppnar ett paket och får "höhö"-skämt om att kanske innehåller bananer så tänds varningsklockorna.
Men vi kanske ska stänga av larmet och räkna till tio...

Felix själv såg det nämligen inte alls på samma sätt:
"Jag göra klart att jag inte blev stött över videon där de sa att det var bananer i boxen. 
Det har alltid varit något av ett skämt för jag äter väldigt mycket bananer. 
Roma och Trigoria är som en familj för mig så det är otänkbart att kommentarerna skulle vara rasistiska"

 
Vi kan dra våra slutsatser hur vi vill men en sak är klar - allt är inte svart eller vitt...


Fabrizio Miccoli - synonymt med Eurogoals för tio år sedan - Har annat för sig nu.
Han blev häromdagen dömd till fängelse i tre år och sex månader för att pressat pengar i uppdrag för maffiabossen Antonio Lauricellas son.
De yrkade på hela sju år först men han blev dömd för halva tiden.
Den före detta anfallaren spelade bl.a. i Perugia, Juventus och Palermo och han med tio landskamper och två mål. Ett av dem gjort direkt på hörna.
Nu har han tid och se på såna här klipp i alla fall:




Gjordes många sköna mål i helgen men kan inte komma bort från Elia Viscontis segermål mot Siena i det toskanska derbyt i Serie C.




Ingen har  en aning om hur det gick till - inte ens Samir Handanovic
Men det gick till och det räddade alla tre poängen till Inter i toppmötet mot Napoli.





Ooh, det här måste varit en riktig prövning för Ciro Immobile. Kan inte vara det lättaste att döma straffar i Laziosanställdas match mot Vatikanen...

 

Kan det bli mer flipper än så här? 
#TorinoUdinese




Helt otroligt ändå. Milan har spelat fem matcher i sin grupp i Champions League och bara vunnit en match, den i onsdags borta mot Atletico Madrid.
Trots det så har de (nästan) allt i sina egna händer att ta sig till åttondelsfinal. Smått otroligt.
Rubrikerna blev såklart självklara då det var Junior Messias som frälste rossoneri med sitt mål.
Och hans resa är rätt anmärkningsvärd.


En härlig omgång med en fin ångestmatch redan på fredagen 20.30 mellan Cagliari och Salernitana. Vinner inte Mazzarri där är det nog tack och adjö...
Juventus mot Atalanta på lördagen 18.00 och Napoli vs Lazio som avlsutning på helgkonfekten söndag 20.45


Parma med Buffon och en av de rikaste amerikanerna som ägare - varför går det inte bättre för Parma i Serie B?

- Johan Stistrup


 


Champions League och spanska lag brukar vara som hand i handsken. Till saken hör att vill det sig illa i den sista gruppspelsmatchen kan Barcelona, Atlético, Sevilla och Villarreal stå utanför när turneringen rullar vidare. Alla fyra har väldigt avgörande matcher samtidigt som de andra resultaten i deras grupper gärna får gå spansk väg. Det är bara Real Madrid som kan pusta ut.

Kan det vara därav att denna diskussion äger rum mellan Casemiro och Ancelotti?
Sevillas Rakitic räddade en poäng hemma mot Alavés när han dundrade in denna raket som fastställde slutresultatet 2-2.
Barcelona har det inte bara svårt poängmässigt denna säsong. Även skadeläget är inte optimalt. Nu står klubben utan Pedri, åtminstone fram till januari.
Politik hör inte hemma på arenorna heter det i Sverige. I många länder är det tvärtom. Det är mer eller mindre synonymt med varandra och lagets fans har ofta tydlig ställning. Det behöver inte förklaras för SvenskaFans läsare, det vet jag om och är glad för.

Här tar Sevillas Biris Norte ställning till metallarbetarna i rivalstaden Cadiz arbetsförhållanden.
Barcafans, vad tycker ni om detta domslut? Eller mål? Eller inte mål? Det handlar om vinkeln som bland annat vissa allsvenska fans skulle sagt.
Förra veckan lyfte jag fram Zlatans sätt att spela och hans fula tilltag. Nu förklarar han attacken på Azpilicueta. Personligen tycker jag fortfarande att det är så onödigt och ojuste och hör inte hemma på planen. Sorry Zlatan, du får inte min sympati här.
Villarreals manager Unai Emery hade bara förlorat en av hans senaste 19 hemmamatcher i Europa sedan augusti 2018. I veckan kom hans andra när de gula ubåtarna förlorade mot Manchester United. Det spelar ingen roll, Emery är ändå Europas främsta tränare i UEFAs turneringar.




Pedri tar hem golden boy award. 19-åringen har spelat 53 matcher för klubb och landslag under 2021 och har erövrat både startplats och Europa.
Jag vet, Vini jr förtjänar mer uppmärksamhet. I alla fall av mig, jag har inte hyllat tillräckligt. Men, det är bara att lyfta på hatten. Vilken spelare!
Nykomlingarna Rayo Vallecano går oväntat bra. I alla fall på hemmaplan.
Söndag klockan 21:00. Ligaledarna Real Madrid tar emot tredjeplacerade Sevilla i en sådan sexpoängsmatch där faktiskt Sevilla kan gå upp i serieledning om Real Sociedad tappar poäng tidigare borta mot Espanyol.


Säsongen 2021/22 kommer Real Betis gå ekonomiskt plus igen. Anledningen är publiken och Europa League. Läs mer här.

- Jens Kassnert



Tyvärr är snackisen just nu: covid och den fjärde vågen som slår hårt mot Tyskland. När smittotalen ökar med över 60.000 per dag höjs fler röster för att publiken ska bort fån matcherna igen. Än så länge är fansen välkomna på arenorna.
Flera lag har drabbats av covidutbrott och blivit tvungna att sätta spelare i karantän. Fram till jul kommer vi säkert få flera matcher inställda.
Hos Bayern München har Maxim Coupo-Moting och Joshua Kimmich blivit smittade. I Kimmschs fall är det positiva covidtestet extra pikant eftersom Kimmich för någon vecka sedan gått ut och sagt att han är skeptisk till att vaccinera sig…
Borussia Dortmund räddade spänningen i Bundesloga när man såg till att vinna hemma mot VfB Stuttgart. Marco Reus segerskytt i 85:e minuten. BVB bara en poäng efter Bayern nu.


Helgens mål i Bundesliga.
Ett klart misslyckande – Borussia Dortmund missar avancemang i Champions League efter 1 – 3 borta mot Sporting Lissabon.
Unionfansen firar! 1. FC Union slår Hertha i derbyt och är nummer ett i huvudstaden. Union ist Stadtmeister! Ljuvliga bilder!
Werder kvitterar mot Schalke i den 99:e minuten efter en av decenniets billigaste straffar.
Matchen på ett fullsatt Weserstadion.
”Glückwunsch zum Gruppensieg!” Oliver Kahn är nöjd med sitt FC Bayern efter segern i snömatchen borta mot Kiev. Där Robert Lewandowski lyckades med det här…


Bäste målskytt någonsin i 2. Bundesliga:
Simon Terodde med 154 mål på 267 matcher. Gjort mål för sex olika klubbar i 2. Liga:
Union Berlin (23)
VfL Bochum (41)
VfB Stuttgart (25)
1. FC Köln (29)
HSV (24)
Schalke (12, pågår)
FC Augsburgs tränare Markus Weinzierl efter segern mot Bayern München.
Tänk att inleda helgen med att slå FC Bayern München! 


Målen från Berlinderbyt där Union slog Hertha med 2 – 1.
Lokomotive Leipzig slår BSG Chemie Leipzig i derbyt. Matchens enda mål inprickat av Sascha Pfeffer med en kvart kvar att spela.
5.000 åskådare på Bruno-Plache-Stadion. 
Kaiserslautern ett topplag!
1. FC Kaiserslautern är med i kampen om en plats i 2. Bundesliga. Den här inte helt självklara straffen gav 1 - 0 och hemmaseger mot Wehen Wiesbaden. Bara coola lag i tabelltoppen… 3. Liga är en riktig juvel!


RB Leipzig gjorde en riktigt svag match i ligan borta mot Hoffenheim (0 – 2) förra helgen. Kritiken mot spealrna var hård efteråt.
Inför CL-matchen mot Club Brügge lovade Emil Forsberg och bättring.

Och Forsberg höll vad han lovade... två mål från svensken när Leipzig bjöd på kalasfotboll och tvålade till Brügge med 5 - 0. 
Drömmen om spel i Europa efter jul lever. Även om det ”bara” blir i Europa League.
Werder Bremens tränare Markus Anfang får sparken med omedelbar verkan. Myndigheterna utreder om Anfang förfalskat sitt vaccinationsintyg. Det mesta tyder på att Markus Anfang inte lät sig vaccineras mot covid utan istället fixade ett förfalskat intyg att visa upp. En stor skandal naturligtvis och makalöst dåligt omdöme av Anfang.
Sämre än Tasmania Berlin?!
SpVgg Greuther Fürth är superjumbo i Bundesliga. Ska man ”lyckas” bli sämst någonsin? Jämförelserna med genom sin uselhet världsberömda Tasmania Berlin blir fler och fler…
Derby inför 35.000 på Zentralstadion i Leipzig mellan Chemie och Lokomotive. Året är 1971.
Att lägga märke till:
Reporterns väldigt sakliga rapport.
Lokomotive-tränarens mjuka sachsiska dialekt. 
lördag 15:30 BUNDESLIGA
1. FC KÖLN - BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH

Rheinderby! Det här är ett riktigt traditionstyngt prestigemöte.
Ett av Tysklands absolut största derbyn. Det tycker Kölns tränare också...
Foppa-dubbel när Leipzig tog stort steg mot EL-slutspel

*** Derbyt mellan 1. FC Köln och Boruusia Mönchengladbach är lagens 93:e möte i Bundesliga. 51 gånger har Mönchengladbach vunnit, Köln 25 gånger.

*** Toppmötet i 3. Liga mellan Magdeburg och Braunschweig är något av ett derby trots att Magdeburg tidigare låg i DDR och Bruasnchweig i Niedersachsen i Västtyskland. Städerna ligger bara en timme ifrån varandra. Magdeburg och Braunschweig har dessutom varit vänorter sedan 1987.

*** I onsdags kväll vann FC St. Pauli den tidigare uppskjutna matchen mot Sandhausen med 3 - 1. Pauli är tabelletta, har fyra poöng ner till trean Paderborn.

*** När Dynamo Dresden i heglen slog Fortuna Düsseldorf med 1 - 0 var det första segern efter sex raka förluster.
- Karl Fagrenius



Flaskan i huvudet
Vi hann med 90 sekunder fotboll. Sedan fick Marseilles Dimitri Payet en full vattenflaska i huvudet inkastad från en Lyon-supporter. Matchen avbröts och vi fick, precis som i Nice tidigare under hösten, vänta i 90 minuter innan beskedet kom om att matchen inte återupptogs.

Däremellan han vi med insparkade dörrar i korridorerna, Lyon som började värma upp igen och inte minst: alla parter skyllde på varandra. Klubbarna, ligaföringen LFP, domarna och polisen.

Något slags lågvattenmärke nåddes när polis och LFP skickade ut pressmeddelanden mot varandra samtidigt som allt pågick, i stället för att agera.

Frågan är vem som har kraften att göra någonting åt detta?
I helgen gjorde Messi äntligen sitt första mål i Ligue 1. Glädjen varade inte särskilt länge trots att man leder Ligue 1 och redan är vidare i Champions League.

PSG förlorade visserligen bara med 1-2 mot Manchester City i veckan, men kritiken mot anfallarna, inställningen och bristen något som liknar ett kollektiv har varit dräpande.

Att Pochettino verkligen lämnar för Manchester United känns inte längre orimligt.

Vem blir i så fall näste person att försöka sätta ett försvarsspel med sju utespelare i Paris?
Det som började som en misshandelsaffär i PSG:s damlag blev förra veckan ett relationsdrama när det visade sig att en telefon registrerad hos förre vänsterbacken Eric Abidal använts av den drabbade Hamraoui.

Abidals fru har nu begärt skilsmässa och Eric själv ber om ursäkt på Instagram.


Lille gruppetta – handen upp den som trodde det
Regerande franska mästarna hade en risig start både i ligan och i Champions League. Inget såg ut att stämma för nye tränaren Gourvennec. Med en omgång kvar i CL är det LOSC som är gruppetta, inte PSG.

Låt vara i en grupp där alla fyra klubbarna kan ta sig vidare i den sista omgången. Men ändå…
Lyons president Jean-Michel Aulas kom inte in rätt i intervjun efter att Lyon – Marseille blivit avbruten för gott. Aulas ändrade infallsvinkel när han förstod att ”Jag förstår inte varför matchen inte kunde återupptas” inte låg i linje med vad som diskuterats tidigare.

Thierry Henrys reaktion på uttalandet lär vara en av veckans mest spridda bilder i Frankrike.



"Benzema dömd till ett års fängelse"
”Sex-tape-gate” börjas närma sig ett slut så här sex år senare. I veckan kom domarna, som naturligtvis överklagas. Karim Benzema bedömdes vara skyldig till medhjälp till utpressning mot lagkamraten Mathieu Valbuena. I sin frånvaro dömdes han till ett år fängelse – villkorligt – och böter.

Dagen efter var han målskytt i Champions League.


Saint-Etienne - PSG, 13:00 söndag 27 november, Sportexpressen
Vi kastar ett öga på hur bottenlaget ASSE, nu med två raka segrar i bagaget, hanterar ett serieledande men kritisterat PSG som har en del att bevisa. 


Flitige journalisten Romain Molina har varit på hugget i veckan. Birgitta Malmborg sammanfattar:
Visselblåsaren Romain Molina avslöjar


- Mot City spelade PSG sin 100:e match i rad med startelva som inte var samma som i matchen innan.
- Slutspelat i Europa League. Marseille har vunnit en av sina 19 senaste Europamatcher.
- Med tolv mål under hösten är Lilles Jonathan David näst bäste målskytt i de fem största europeiska ligorna, efter Håland, av spelare födda efter år 2000.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2021-11-26 10:30:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)